Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 24

• 76 338
  • 746
  •   1
Отговори
# 30
Тези дискове да разбирам, че могат да се доставят до България ли?
Някой поръчвал ли е?

# 31
Днес звъняхме за час в клиниката, след подробно описание на тревогите ни казаха да се обадим в края на февруари, за да ни дадат час за март. Отиде и тази учебна година. А дали ще стане по-бързо, ако намеря отнякъде познати, връзки newsm78 Как да настоявам, че е спешен случай...

# 32
  • София
Не става с познати и връзки. Мисля, че март месец е доста бързичко спрямо тяхната натовареност. Спешно в хирургичен кабинет е пробождане с нож - нали. Спешно според стандартите на психиатрията е например човек или дете което буйства или има психиатричен срив и е опасно за себе си и околните. Не се съмнявай, че има много такива деца и възрастни. Има стационар към клиника св. Никола и помагат и на такива деца и тях ги приемат по спешност.
Ако обаче ти не си удовлетворена от март месец имаш опция да направиш обследване и на други места. Всички са наясно, че по добра диагностика от клиника св Никола няма заради опита, който имат, но има вариант да направите диагностика и тук http://cpz-ns.com/%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%81/%D0%BA%D0%BE%D … 0%BA%D1%82%D0%B8/ Имат детски психиатри, психолози и ще направят диагностиката. Само не знам дали поемат и пациенти извън София - можеш да провериш по телефона. Също и  тук http://mu-sofia.bg/node/220 .

Ако искаш съвет от нашия опит - мисля няма да има две мнения по въпроса да изчакаш март месец и най добрата диагностика в св. Никола. Успех мила  Hug

# 33
  • София
  Blush

Последна редакция: ср, 15 яну 2014, 07:59 от Катина

# 34
kali_k, сравнително бързо да Ви дали време за следващо обаждане.Месец март не е толкова далече, а до април вече ще знаеш има ли основания за притесненията ти или не.
"Св.Никола" имат най-добри специалисти и аз бих изчакала. Peace

# 35
Катина,

Потресена съм!
И съм впечатлена, в притеснителния смисъл.

В България има 12 детски психиатри, от които поне 9 са в Св. Никола.
То в България така или иначе детски психиатри няма.

Св. Никола обучаха по един в Русе, Пловдив и Варна , но почти всички родители споделят, че тъй като в страната детските психиатри ги кантя в частните си кабинети, си записват час за Св. Никола и чакат, за да направят хем професионално обследване, хем по здравна каса, както е редно.

И това, което се случва с това семейство, е недопустимо.

Мисля, че се случва по две причини:
- Индикация за проблем е имало със сигурност доста рано, но на майката не й се е искало да има и повярва, че има проблем и е отлагала, като, както ми казват родители в подобни случаи "ще му дам шанс още малко", а те всъщност отнемат шанса..
- и второ- престъпни са действията и безотговорността на детските психиатри в страната ( които са не повече от 3- ма, но достатъчно да нанесат вреда на доста деца, дори и на едно е достатъчно);

Извода е- при най- малък симтом и съмнение, че нещо в психичното развитие на детето има проблем- консултация само с професионалистите, и то екип професионалисти.

Без притеснение мога да споделя и за нещо, което ми е притеснително в Св. Никола.
До преди 4 години, всички родители, които сме търсили съвет от специалистите там за лекарства, които да потискат хиперактивността, и подчертавам- нееднократно и доста родители, ни се казваше "Няма такова измислено лекарство, не съществува"
В последните години, от както фармацефтична фирма ги "зарежда" с Рисполепт, Рисполепта се дава за всичко:
- агресия;
- автоагресия;
- липса на апетит;
и всички притеснения, с които родителите отидат- детето се крие под масата, над масата..., каквото и да е..
Някои родители са доволни от употребата му, защото "зашеметва" детето и им дава малко спокойствие.
Но е страшно!
Това ме потресе и намирам за недопустимо!
А опасностите от употребата и дългата употреба на рисполепт, са ужасно страшни и необратими!
И той не лекува, потиска нервни центрове и толкоз..

Съвсем убедено казвам, че нямам лекарство- медикаментозно за ГРР, всяка медикаментозна намеса считам за престъпна, изисква се много етика, професионализъм, морал и да си даваш сметка, че си смъртен и тук си, за да вършиш най- доброто, на което си способен!
Лекарството е професионална терапевтична намеса.

Никога нищо не е загубено, считам че и за момиченцето така, но трябва майката да осъзнае и се активира.

# 36
Искам да ви разкажа нещо, което много ме мъчи.  Не ми се вярва жената, която ми разказа това да се разсърди, че разказвам историята и, защото се надявам, че ще помогне  разказа, за да предпази някого.

Прочетох историята.
това което на мен ми направи впечатление е че при диагноза шизофрения не бих се задоволила само с едно мнение. въобще сериозната диагноза си иска потвърждение - повторно потретно мнение , и не само от едно селищно място.  Медикаментозното лечение пък още повече. Предоверяването е опасно за нас , а на психитъра поставил тази диагноза - пука му - спи си спокойно.

Грешки могат да станат и в провинциален град и в голям град. просто родителите трябва да знаят че никой друг освен тях не е заинтересуван напълно и изцяло в здравето на детето им. Те са двигателя, те са и контролния орган.

Първата диагноза която беше поставена на моят син беше атипичен аутизъм ( дори не ГРР ) . Жената беше на мнение че нищо не може да се направи, той ще си остане на нискофункциониращо ниво. Нейните думи бяха- това е състояние на духа и вие не можете да направите нищо. И все пак става въпрос за голям град. Затова казвам че има ситуации в които се дават крайни мнение , особенно за деца, което е недопустимо. Особенно при първоначално диагностиране. Може така да шамаросаш родителя че той сам д аима нужда от успокоителни .

Катина а защо психиатър поставя диагнозата. Вс епак такива медикаменти са със специален цвят рецепта ?  Ох ето тук сега ми идва наум че за шизофрения ЕЕГ-то трягва да не е в норма. Вероятно е имало показатели или грешка в разчитането.

# 37
  • София
За първи път чувам да изписват Рисполепт ей тъй без причина в св. Никола. Да, знам, че при тежки случаи когато детето е опасно за себе си и околните предприемат медикаментозно лечение с изричната уговорка, че това е временно и не е за лечение, а за подтискане на ситуацията временно. Чух случайно един телефонен разговор на д-р Пулнарева по тел. когато консултираше някого в провинцията.

Последна редакция: ср, 15 яну 2014, 07:59 от Катина

# 38
Е, Рисполепт, какво значи- без причина.
Причините са много:
- свръх неспокойно;
- агресивно;
- автоагресивно;
- потиснато;
- отказ от храна;
- и каквото и да се сетиш, за което родителите търсят помощ...

Щом има нещо, което в момента създава по- голям проблем от обичайното и потърсиш консултация и мнението им- Рисполепт, дори ти го дават.
Не без причина, като да отидеш на рутинна реоценка.., а само да споделиш, че нещо те притеснява, повече от обикновено...

Кати, няма невъзможно неща и никога не може да е загубено..
Но това, че майката загубила интерес към разговора , след като разбрала, че няма да й "предпишеш" камион лекарства, които да направят проблема "да изчезне", мо е до болка познато:)
Хората, когато ни мързи, търсим лесното и като си затворим очите, смятаме, че проблема изчезва или ако леко отворим едното и видим, че още е там- търсим лекарстов- медикамент по спешност да оправи всичко веднъж завинаги:)
Е, да, ама не..!:)

И съм склонна най- много да се доверя на мнението на Св. Никола, най- склонна съм да мисля, че щом са казали, че детето няма диагноза, а е в депресия, е било така.
Всяко човешко същество, не зряло или слабо, може да изпадне в депресия.
И всяко от тях може да бъде докарано до лудост с лекарства и със задълбочаващи депресията обстоятелства.

Тогава вече може да прилича и на ГРР, и на шизофрения..., а то всички носим всичко в себе си, само някой вредител да ни "натисне" копчето...

Детето е имало достатъчно "натиснати" копчета в продължение на някакъв период от време.
Я да се поставим на мястото на детето- то не може да "се брани" от тия, дето усещат , че е по- лабилно психически от тях, което го прави по- слабо.
Или просто не може да отговори на агресията им.
Не може да се брани, не знае как да търси помощ, не знае как да каже вкъщи, със сигурност е стигнало до майката доста, след като е бил факт системния тормоз в училище.

Тук огромната вина е първо- на учителите- имало е индикации и са можели да забележат, 1000 процента, на родителите на мъчителите, и те са знаели и на майката- длъжни сме да следим ситуацията с децата ни, докато зреят и насилие и агрсия под каквато и да е форма, да убиваме в зародиш.

Последна редакция: вт, 14 яну 2014, 11:47 от Kezaja

# 39
Кати, няма невъзможно неща и никога не може да е загубено..
Но това, че майката загубила интерес към разговора , след като разбрала, че няма да й "предпишеш" камион лекарства, които да направят проблема "да изчезне", мо е до болка познато:)
Хората, когато ни мързи, търсим лесното и като си затворим очите, смятаме, че проблема изчезва или ако леко отворим едното и видим, че още е там- търсим лекарстов- медикамент по спешност да оправи всичко веднъж завинаги:)
Е, да, ама не..!:)

Кезая , много си права, никога нищо не може да е фатално загубено. докато дишаме.
но и аз с такова впечатление останах, че майката търси друго нещо, не промяна.

Затварянето на очите обаче не мисля че сеправи защото ни мързи, а защото от истината често боли, а виждайки я  и борейки се с нея ние сами на себе си правим болно. Поведението на щрауса е самопредпазване.

# 40
С Министерство на образованието изготвихме Механизъм за противодействие на училищното насилие в средата на 2012 г.:
http://www.autism-bg.org/bg/news/35------------------q-----q

Добре разписано е всичко, но отговорността както винаги, за всичко, си остава на родители и учители, съзнанието, морала и силата е в нас самите и всичко написано, дори и отработени механизми..., са за да ги има.., навсякъде по света е така.
А боже Господи, когато знаеш и усещаш, че детето ти е по- лабилно, трябва да имаш 20 очи- на гръб, на глава, на уши..и да котролираш и следиш всичко...

# 41
Няма ли как да им се помогне? Това дете все още е дете ... неможе ли да направим нещо?
Плачи ми се като чета коментарите ви, толкова е тъжно  Cry

# 42
Няма ли някакви антидепресанти при децата, не съм запозната. Питам защото аз изпаднах в депресия заради тежко кардиологично заболяване и без лекарство нямаше да се справя.

# 43
Гала,
Антидепресантите при децата- любов, игра, смях, много дълги разходки, много развлечения, редуване- оживени места с много спокойни, с най- близките- родителите, повече хора от семействотоо около детето и по- често ...

Гала, при теб е било необходимо лечениете =явно, но не бъркай възрастните, обребенени и омърсени нещастни болни човеци, каквито сме възрастните хора с нежните, чисти, свети и непредубедени детски мозъчета и сърчица.
Някои от които в подходяща среда стават повече зверове от хищниците в гората...., защото са податливи като пластелин децата...

# 44
  • София

Браво, Kezaja   Hug  описа най добрите антидепресанти за децата, в комплект с уверен и щастлив или поне показващ щастие родител. Дано всички имаме сили да покажем пред децата си, че сме щастливи, и да ги направим и тях щастливи  Praynig

Последна редакция: ср, 15 яну 2014, 08:00 от Катина

Общи условия

Активация на акаунт