Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 24

• 76 687
  • 746
  •   1
Отговори
# 15
Ето супер, човек като иска намира начин, намерих ви едното нещо на английски:
пишете в чичко Google:Developmental Model & Social Curriculum и ви излиза файл в pdf формат, може би това: http://www.autismtreatmentcenter.org/media/pdf/developmental_model.pdf
и третото е документ извлечен от уеб конференция на центъра, продиктувано от Raun Kaufman
Това е всичко приятели за днес!   bouquet

# 16
Благодаря ти, Катина, може би така ще направя. А ако вие можете преведете Developmental Model & Social Curriculum, след като го намерих на английски. До няколко дена ще преведа най-малкия трети документ. После ще ви питам как да го качим.

# 17
  • София
Аз съм ЗА преводи. Има доста хора, които не пишат, но четат  Wink
Чета ви за обясненията. Вчера Кате, Хриси и Мишо като играеха на вън им казах да минат малко по встрани, защото са точно под капчука. Мишо ме попита какво е капчук и аз му показах от къде капе разтопената вода и че когато е студено пък се образуват висулки. Не се сетих да го питам обаче дали ме разбра, защото съм една в обясненията... Sick И се замислих после. Хриси определено е зазубрил значението на някои поговорки и ми е толкова смешен, когато ги използва не на място. Ще се работи доста в тази насока.
В нас усилено се "работи" върху наближаващия рожден ден. Че ще има торта, гости и тн. Досега гостите не ги отразяваше особено, нито подаръците. На брат му на рождения ден обаче издържа цялото парти. Гледайки стари снимки от рождени дни попаднахме и на периода 0-18 месеца. Обяснявам тук Гого е бебе, сега Гого вече е батко. Батковците не акат в гащите...Бе 2 дни пропусна, но не смея да се похваля още официално.

# 18
  • София
Не те е разбрал. Хич даже. Подсетих го, че вчера,  ти си му обяснила какво е капчук, и вика а, да това е ледена висулка  Mr. Green Явно е чул само ледена висулка или по скоро мозъка му е игнорирал излишното и непознатото му обяснение и е запомнил само това, което му е познато като термин. Ледените висулки ги знае - тях съм се сетила да обясня, та сега заедно с Гугъл гледахме и покриви, улуци, капчуци.  Каза, че ти е казал а, да ама не те е разбрал, а и вероятно не е искал да те разбере де, а ти е казал а, да - за да спреш да им пречиш на играта с излишно дуднене  Laughing Един вид поработи върху обясненията си  Mr. Green

За РД ще ти помогне да разгледате вчерашните снимки и да направите анализ на случващото се. Да преразгледате какво и защо се е случило на рожденничката и как тя се е държала и как точно така трябва да се държи един рожденник. Със сигурност той не помни какво е правила рожденичката, ама ти можеш да му втълпиш как си я видяла да се държи по определен начин и това е правилното поведение - например не е търчала и викала и не се е карала с някого - браво на нея. Примерно ти говоря - ти си измисли какво да похвалиш рожденничката  Wink Между другото можеш да ми пратиш малко снимки и на мен  Heart Eyes

# 19
Здравейте!

Моля да споделите вашия опит по една деликатна тема.
В предвид факта, че детето понякога решава, че трябва да занимава хората около него в магазина, в автобуса, на спирката или друго обществено място с разговори на най-различни теми, в т.ч. и да ги обиди или пък да им разкаже нещо което се случило в къщи например и се притеснявам как е правилно да отговарям на въпросите по темата за мъжете и жените, така че дори и да ме цитира пред голяма публика да звучи безобидно и в същото време да отразява истината. От съвсем малък е наясно, че бебето расте в корема на майката девет месеца и когато стане достатъчно силно, за да се храни и да диша само се ражда. Засега знае, че се е родил с помощта на лекаря, който е направил разрез на корема на мама и го е извадил бързо, за да може по-бързо мама да го гушне. Веднъж попита как е влязъл в корема ми,но тъй като бързо се разсея по нещо наоколо си спестих отговора. Обаче съвсем скоро ще трябва да говорим за момичетата и момчетата, защото на плуването вече идва момиченце, с което се познават откакто се помнят и може да се каже, че са приятелчета. Води го вуйчо му, който не влиза в женската съблекалня и там помагам аз. Моето момченце трябва да стои отвън и роптае, напира да влезе и се сърди. Освен това е сърдит, че помагам и на друго дете, освен на него, без значение че това дете е единственото му приятелче. Опитах да обясня, че както той има нужда от помощ, така и тя има нужда от помощ, а мъжете не влизат в женската съблекалня, но веднага ме контрира с констатацията, че щом аз влизам в мъжката съблекалня това не може да е проблем. Освен това заяви че той е моето дете и трябва да ме е грижа само за него и че е недопустимо като негова майка да го оставям сам заради друго дете. Тъй като той не изпитва срам когато е гол не може да разбере защо момиченцето би се чувствало неудобно, ако се преоблича в мъжката съблекалня, съответно и момченцата които се преобличат там също биха се чувствали неудобно и затова двамата не може да се преобличат в една и съща съблекалня. Не искам да оставям въпросите без отговори или да говоря празни приказки, но се притеснявам, че е възможно да реши да сподели новите си познания на улицата, в магазина и още по-лошо в детската градина и не само с децата, но и с  родителите и учителките.
Вие кога и как разговаряхте по тези теми, така че хем детето да е правилно осведомено, хем да не се провокира желание да разказва на всеки какво е научило.

# 20
Да! Всичко е свързано с много обяснения, и много разговори и търпение!
И става натрупването, и после следват проверките и затвърждаването:)
Разбирането на речта е в основата на всичко...и компенсация в развитието...

Преди малко, в парка вече беше притъмнило и светеха лампи. Аз се опитвах да си говорим несъществени неща, защото беше почивка между уроците, но той сам се сети,че може да упражнява ученото в разговорите и така да го затвърждава ..или просто това го  вълнуваше в момента и започна да ме изпитва " Тези , уличните лампи, като спре тока ще изгаснат ли?", отговарям - Да. - "А в апартаментите и къщите, като спре тока, ще изгасне ли?", казвам пак- Да.- "А тока за апартаментите и за улицата, на една верига ли е?"- казвам-Не, навразоични, на улицата е промишлен и го плаща общината, а в апартаментите и къщите имаме електромери и си го плащаме ние. - "Ама нали тока е насочено движение на електрични заряди? Защо някой трябва да им плаща, като си се движат зарядите?"- тук се замислих, а той продължи- "А общината получава ли заплата като теб, като ни плаща тока да ни свети по улиците?"- казвам- Не, ние, които работим, плащаме данъци, за да може общината да ни плаща тока.- "Ами на баба, като не работи, защо и на нея общината й плаща тока"- тъкмо се чудех какво да му обясня за пенсионното осигуряване, а той ме бомбандира отново " А телефоните в джоба ни, ще спрат ли да работят, като спре тока?"- казвам- Не, защото- и той допълва- сме си заредили телефоните преди това на тока вкъщи.
После се замислих, че прекалено бързобму тече мисълта и отсреща събеседника , акобне поема прекалено бързо, има риск разговора да е монолог..и не е комуникация.
После разбрах от майка ми, че тя многи пъти е опитвал да направят уроците пи физика част от разговорите по улицата, но сега се е задействало натрупването..Simple Smile
Много търпение...

# 21
  • София
Влади, аз подобно нещо го считам за проблем при моето дете. Минахме през такъв период през който той не можеше да води незначителен разговор - не че вече може де  Confused, ама имаше много тежък период в който всеки наш разговор беше тип диалог логопед - ученик. А разговор за времето и птичките и бита просто не умеехме да водим. Със сигурност и останалите хора не можеха да проведат незначителен разговор с него, щом аз не успявах.

Това, което направих е да се опитвам всякак да се държа като тинейджър. Бъзикам го, бутам го на майтап, спъвам го лекичко, правя му и запалка на дупето или чембер на главата. Леле как гадно звуча като насилие над деца. Ама се старая да вкарам в употреба всяка една ситуация която съм виждала да правят моите съученици в училище по между си и я помня. гледам тинейджърите си говорят с думи като мен, брат, приятел. опитвам и тях да използвам. Естествено е много трудно, защото като му кажа приятел ми се изнася лекция за роднинските връзки и , че не съм му приятел. Ама същата лекция ще изнесе и на съученика ако го нарече брато, така, че първо аз трябва да я обясня в къщи и да разбере, че е израз обръщение. Старая се да гледаме заедно новини например и да коментираме всичко - дори баща му ясно си изразява мнението за политиците и тяхната сексуалност и цвят на кожата. Обучително чува и тези изрази. със сигурност е по добре да знае за сексуалността на някои политици и какво значат тези изрази отколкото да реагира неадекватно в среда в която не сме там да му я преведем. Нали има все пак време в което не съм с него на 100 процента.

Рори, на моето дете много помогнаха книжките http://www.book.store.bg/p15636/kakvo-stava-s-men-kniga-za-vsiak … e-aleks-frif.html Прочете и тази за момче и тази за момиче. Много въпроси ми спести книжката, а другата за момичетата случайно я намери на сестра му е и му даде отговори на въпросите за момичетата. Силно препоръчвам.

# 22
kali_k, изключително съм ти благодарна за срещата днес! Hug
Даде ми отговори на някой мои въпроси, които ме тормозеха с години.
Надявам  се да не съм прекалила с гостито и да имаме нови срещи, които да бъдат полезни и за двете ни! Praynig
Kezaja, права си че само специалистите могат да дават диагнози.Ние, родителите може само да споделим какви маркери имаме в своите деца.
Момичета, толкова ми е хубаво че се срещам със специални мами!Дори и с децата да си имаме своите социални контакти.Това ме зарежда адски много!Дава ми сили, че не съм сама и продължавам да живея с онази енергия и заряд от студентските години! newsm68                     

# 23
  • София
Пак аз  Embarassed

Рори, детето първо трябва да разбере какво е срам. При нас стана като всички започнахме да показваме колко ни е срам да ни види той голи. Като го видя да се съблича излизам и казвам извинявай, ще изляза да не се чувстваш неудобно да те гледам. На него не му пука естествено, че е гол, ама се правя, че не го виждам това. Освен това трябва да говорим с тях като родители, а не като обучители за да научат как се води незначителен разговор. Да започнем да им споделяме тайни - незначителни за нас, ама да се правим че са важни тайни за да научат какво е тайна и да помолим да не споделят с близки и приятели и съседи нещо си за да схване логиката на личното пространство. да ги молим да не нарушават личното ни пространство и физически и емоционално за да им покажем по този начин какво е лично пространство. Да им се извиним ако ние нарушим личното им пространство за да им покажем, че и те имат лично пространство и да научат по този начин какво е това лично пространство. Да чукаме на стаята им и да чакаме да ни поканят. Да не ги къпем естествено ние, а да се къпят и извършват лична хигиена сами.

# 24
А, той разговора беше далеч по-сериозен, отколкото го пресъздадох на бързо:)
Разсъжденията по темата обхващаха осъзнаване на всичко, което е учил за електричеството- ако спред тока на улицата, ще изгаснат ли крушките на улицата, а ако спре тока вкъщи, ще изгаснат крушките вкъщи ,но не на  улицата, но в нито единия случай няма да ни спрат телефоните...
А не, с мен обикновено разговорите са незначителни, сега просто беше дошъл момента за осмисляне на научено..
Но и незначителни, обикновенобсе въртят около някакви фиксации..., на вълната, на която е в момента и никак не лесно да обърна посоката..
Иначе понеже редовно си търси някакви неща в нета, днес стигнал до нещо, което не разбира като текст и ми го показвавна таблета сибпрез смях, и ме пита, нещовот сорта беше "Екслузивно- моделка продава светски свирки"- аз обясних само екслузивно, защото е чуждица, а другите думи го карах една по една той да ми обяснява, но нещо не се получи смисъл и той разбра, че не съм искрена, каза " Ама, ти понякога все ме лъжеш"Simple Smile

# 25
n_alex76, беше чудесна срещата ни! Митко вече иска нова, защото не успял да покаже на Хриси всичките си играчки. Семейството на котките се увеличи с още 2, но този път с опашки:) И за мен беше зареждаща вечер, благодаря ви, Хриси е такава мила душичка, а ти си невероятен събеседник.
Утре ще звъня за записване на час в "Св. Никола".

# 26
kali_k, много се радвам, че и ти си доволна от срещата.У дома също си имаме коте с опашка, а днес в ДГ Хриси занесе своите три малки котета.
Следващият път ще донесем и на Хриси малко играчки и книжки.А аз съм на разположение събота и неделя.Само ми напомни да ти донеса и за теб книги и брошури, че съм голяма забравана. Embarassed
Пожелавам ти късмет за "Св.Никола" и с каквото мога ще помагам. Flowers Four Leaf Clover
Успешна седмица, супермами! supermama

# 27
Дами, моля за мнението ви. Запознати ли сте с акустичната терапия на Jeffrey Thompson? Подобна е на Listening program. Сондирам мнения, в случай, че имате някакви впечатления по темата.
Ето малко информация, също и дисковете.
Благодаря на отзовалите се!  bouquet

# 28
Всяка програма, базирана на принципа на преработена музика на високи честоти или ниски, има ефект, когато се прави по схема.
Listening programme правим от 4 години по схема, с малки прекъсвания за почивка, преди това около 2 години правихме Томатис, тя е по остаряла и не се прави преход, а направо се пускат високите честоти.
Препоръчвам горещо и двете.
И въобще всяка звукостимулация, няма да сгрешите, само да има специалист, който да ви изготви програмата.
Оля Георгиева е от най- добрите за Listening.
Дина Нарлиева е добра за Томатис, ако е започнала да работи, след майчинството.

Сина ми вече сам си я прави, знае до кой диск е стигнал, знае в колко часа, преди лягане, даже заспива на стола със слушалките понякога.

Не очаквайте чудеса, както от нищо, но имайте търпение и не се отказвате, каквото и да предприемете.
Не очаквайте моментален ефект, макар че понякога звукостимулацията има и много бърз положителен ефект и много бързо повлиява поведението на детето.

# 29
Kezaja,
много ти благодаря!
Моментален ефект не очаквам от нищо, честно казано, но всяка помощ е добре дошла.

Общи условия

Активация на акаунт