Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 24

• 76 860
  • 746
  •   1
Отговори
# 270
  • София
n_alex76, не мога да си представя какъв ужас изживяваш  Sad Можем ли с нещо да помогнем?

Ева на сцена, и аз ти завиждам съвсем неблагородно за специалистите, особено за окюпейшънъл терапевта  Hug

Звучиш много разумно и умно. Звучиш така, сякаш аха, напипа го проблема и ей са го почваш, само да запретнеш ръкави - това е добре. Сега ще ти кажа, кое ме радва от поста ти - ей това най много ме радва

- След интензивна терапия у дома от моя страна вече ме асоциира ........Това е добър знак, нали? Това е най добрия знак - означава, че детето е обучаемо и има възможностите да навакса Лошото е, че ще е с по бавни темпове от мечтите ти.
- Копира всичко, което му покажа или види. Умее да отключва, да вика асансьор, да отваря врати, пералнята, да играе с пъзели, стакъри, коли и тн по ПРАВИЛЕН начин. Това значи ли, че Ай Кюто му е добро? Моля ви, кажете ми...Това с копирането е огромен плюс, ама огромен - нещо като 6ца от тотото, тоест може да се научи - тоест обучаемо дете е За съжаление не всички деца са с толкова добър начален старт. При някои от тях се почва от по трудно ниво. За айкюто е много рано да мислиш, концентрирай се върху това, че има възможности и ти ще намериш правилния път към него. Знам го, просто  Hug

Calathea, скъпа, и ние те обичаме - знаеш  Hug Не се притеснявай, че снахата расте, Мишо ще е доволен да я види пораснала. За наше огромно съжаление ще трябва да води битки за таз красота  , подочувам, че кандидатите са повечко, отколкото ми харесва  Crossing Arms

# 271
  • София
Ами красавци са младите - айде от мен питката и сватбената торта  Wink
Я да ви питам като споменахте настъпващите промени - как реагираха децата на смяната на зъбките? Наборите почват да сменят и леко почвам да се притеснявам как ще реагира. Макар че установих, че винаги се притеснявам излишно - като със шарката - той грам не се е чесал, а не съм го мазала...обаче...

# 272
  Доника , при нас имаше известна драма , когато започна да се клати първия резец .
  Много говорихме , много обяснявах , но детето нищо не искаше да чуе и само протестираше .
  Когато зъбчето падна (буквално изпадна от неговата уста) , той дълго не можеше да се сбогува с него . Слагаше го обратно , търсеше лепило да си го залепи ......  Laughing

С второто зъбче вече беше по-спокойно . Simple Smile

# 273
Катина, благодаря за загрижеността! Hug
Свищов подменя водопровода по улица “33-ти Свищовски полк”
Цитат
Община Свищов кандидатства с четири проекта пред програмата на обща стойност над 11 милиона лева, като най-мащабният бе за изграждане на пречиствателна станция за питейната вода на стойност 7 млн. лв.Десетте общини от Великотърновска област получават общо 11,7 милиона лева по правителствената програма.
За съжаление това са рисковете на живущите в малките населени места.
Прекалено сме малки, за да имаме големи проекти. Rolling Eyes
Ще си имаме пречиствателна станция за отпадните води, но не и за питейната. Crazy

# 274
  • София
 Доника , при нас имаше известна драма , когато започна да се клати първия резец .
  Много говорихме , много обяснявах , но детето нищо не искаше да чуе и само протестираше .
  Когато зъбчето падна (буквално изпадна от неговата уста) , той дълго не можеше да се сбогува с него . Слагаше го обратно , търсеше лепило да си го залепи ......  Laughing

С второто зъбче вече беше по-спокойно . Simple Smile
И аз някаква подобна реакция очаквам

# 275
  • В заешката дупка
Каза "Детето ти както е с висок интелект, добре развито когнитивно и с брилянтно поведение, ако АВА терапевт беше започнал да работи с него на 3, отдавна да си забравила каквито и да е проблеми, свързани с аутистичния синдром"

Какво повече да кажа?!

Аз бих казала, че едно такова изказване е изключително непрофесионално. Въобще на всеки, който гарантира сигурен успех на който и да е подход - било то диета, хапче или терапия - бих гледала с голяма доза подозрение.

АВА въобще не е панацея и някакъв уникален подход, гарантиращ сигурни резултати. Има изследвания и систематични ревюта, които показват, че положителните резултати далеч не касаят всички деца, че много от проучванията не са с високо качество, откритите зависимости са слаби, проучванията обхващат малки групи, не са сравнявани директно различни терапии, някои от резултатите може и да са обещаващи, но са нужни повече и по-мащабни изследвания и т.н. и т.н.

Ето тук систематично ревю на проучванията до 2011 година.

На английски е за съжаление. И наистина е жалко, че повечето информация е достъпна само на английски език, защото човек невладеещ езика по-лесно може да бъде подведен. Форумът е прекрасно място, но и аз много се надявам хората да не приемат всичко писано тук като 100% истина. Включително и това, което аз пиша. Grinning Ако владеете английски, разбирате от статистика и проучвания, имате повече време на разположение, можете и сами да проверите и прецените за себе си достатъчно ли е evidence-based ABA терапията. 

Аз лично винаги съм предпочитала да работя с хора, които разбират, че аутист с аутист не си прилича, поради което ако нещо помогне на някой, това не означава, че ще помогне на друг, а не с такива, чиято цел е да ми пробутат "своя" подход като единствен възможен.

P.S. Имам син с аутизъм на 8,5 години. Живеем извън България.

# 276
Ева на сцена,
нареждам се сред завистливите по повод терапиите при вас.  Mr. Green
Това, което описваш, наистина звучи много добре. Катина е написала всичко, което бих искала да ти кажа.
При нас нямаше подражание и се наложи да поработя доста, за да достигнем вашето ниво в момента. Чак след това дойде обучението, защото до тогава говорех на стената. Преди година детето ми не се обръщаше на името си, не ни търсеше, предпочиташе индивидуалните занимания, имаше силно изразен СИД, много слаб или отсъстващ очен контакт и нито звук, да не говорим за думи. Към момента няма и помен от положението тогава. Сега остана само говора /вече говори, но неправилно/ и малко СИД проблеми. Има доста да наваксва, но съм достатъчно обнадеждена, още повече темповете, с които се движим. Ако бяхме започнали на вашата възраст, сега щяхме да сме далеч напред. Имаш голямо предимство, възползвай се! Всичко ще се нареди! Hug 

# 277
ЧеКа
Много интересен обзор. Ще му отделя вниманието и времето, което заслужава. А на теб и всички, които биха искали да се запознаят с обзора на Комитета за качество при Американската академия по детска и юношеска психиатрия  под ръководството на проф. Фолкмар, посветен на оценката и терапията на децата и подрастващите с ASD предлагам линк към него http://www.jaacap.com/article/S0890-8567(13)00819-8/fulltext Този обзор обхваща периода от 1991г. насам и е още "топъл" - публикуван е този месец.

# 278
  • В заешката дупка
Фолкмар, посветен на оценката и терапията на децата и подрастващите с ASD предлагам линк към него http://www.jaacap.com/article/S0890-8567(13)00819-8/fulltext

Чудесно умерено четиво, в което, примерно, и ABA, и TEACCH, и PEC са в графата на evidence-based терапиите, с изричното уточнение, че никоя от тях не е супериорна и не превъзхожда другите + уточнение за това, че наистина качествените проучвания са малко, че повече проучвания са нужни и т.н. и т.н.

# 279
   С моя син е работено с АБА терапевт (макар и не сертифициран) от 3-годишна възраст .
   Неговата форма на аутизъм е една от най-леките .
   Имаше огромен напредък , проговори благодарение на терапията (както и личността на терапевтката) . Като казвам "проговори" имам предвид започна да изпозва речта по предназначение , а не само да цитира или папагалства .
   Сега ходи в обикновено училище . Тръгнал е в 1 клас без навършени 7 години . Не е най-добрия ученик в класа , но не е и най-лошия .

Но не сме забравили  проблемите му , свързани с аутизма .
   И силно се съмнявам , че това е възможно да се случи някога .....
   Мозъкът , мисленето му е друго .....
   Децата ме питат "той защо говори така ? " Уточнявам " как така ? " Simple Smile - "Ами така , ето ! " и ми го сочат как той трудно подхваща един обикновен разговор . Как вместо да хвърли някоя лекомислена детска реплика , той се вкючва с изброяване на правилата на добрия тон или си разказва родословното дърво .....

Беше ми интересно изказването на един белгийски лаканианец , че аутистите използват речта , като текстил , дрехи .... взимат ги отнякъде , ползват ги , после ги свалят ..... И никога не се сливат с тях ( с езика тоест )  .  

Последна редакция: сб, 22 фев 2014, 16:34 от Селма

# 280
  • София

Беше ми интересно изказването на един белгийски лаканианец , че аутистите използват речта , като текстил , дрехи .... взимат ги отнякъде , ползват ги , после ги свалят ..... И никога не се сливат с тях ( с езика тоест )  .

За мен пък ми е най точен израза, че аутиста говори на хората, а не с тях.

По този въпрос говорих с Венета Димитрова - единствената българка , която е сертифициран АВА терапевт. Благодаря на Влади, че имах възможност да се срещна и поговоря с нея.  Та, помолих я да намери начин да направим консултация и евентуално да работи с Мишо, когато и е удобно. Попита ме за какво - обясних и проблемите му - трудности при поддържане на разговора и съпътстващите корекции за това - и тя ми отговори, че за съжаление това не би могло да се коригира с АВА. Много ми стана ......мъчно  Cry

# 281
Момичета някой да е запазил играта на компютъра си Къщата на игрите аз я имах но явни при преинсталирането нищо не намирам

# 282
  • София
http://black-zone.ovo.bg/load/igri/zabavni/igri_za_malchuganite_ … rsija/49-1-0-4361
http://energy-torrent.com/details.php?id=27046

Ако имаш проблеми с теглене на торенти ще ти я пратя. Мисля, че я имам на Мишовия компютър.

# 283
Доника, не се притеснявай за смяната на зъбките. Те и децата в норма го преживяват по различен начин, та и с нашите така.
При Мими драма нямаше. Тя прие спокойно ситуацията. Беше и интересен целия "ритуал" покрай хвърлянето на зъбчето на Феята на зъбките и после беше много щастлива, когато на сутринта същата тази Фея беше оставила паричка под възглавничката. Така де, компенсация за изгубеното зъбче.  Wink
При Мими е голяма трагедия да я наречеш, че е малка, тя си се чувства голяма, та общо взето това много ми помага. Всяка промяна в живота и обяснявам с това, че вече е пораснала голямо момиче.

Катина    bouquet

# 284
Здравейте!

На 06.03. имаме час при д-р Симеонова в Св. Никола. Моля да ме ориентирате как протича тази първа консултация, за да мога да подготвя детето къде ще го водим и защо. Винаги му обяснявам къде отиваме, защо и какво ще го преглеждат и изследват, съответно правя уговорки за неговото съдействие и явно върши работа, защото иначе непрекъснато шаващото ми дете издържа два скенера и ЯМР без упойка. Но за да обясня на него трябва да имам информация как протича и колко продължава тази консултация.
Казаха ми че се ходи без направление, но нещо друго като документ например бележка от психолога или ЕЕГ, или други документи за общото здравословно състояние трябва ли да нося.

Общи условия

Активация на акаунт