Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 24

• 76 762
  • 746
  •   1
Отговори
# 375
n_alex76,
ти пък ме изненадваш с търсаческите си умения. Линкът, който пускаш е към оригинала на статията, която в момента осмислям заедно с още една, към резюмето на която ти пускам линк. Интересно ми е, дали ще откриеш и нейния оригинал.  newsm78 Simple Smile
http://www.sciencedaily.com/releases/2014/03/140321095510.htm
Открита е връзка между тежестта на аутистичните симптоми и семейство от гени, свързано с еволюцията на мозъка 

# 376
констанца, и аз благодаря за превода-много интересно.   bouquet
А относно линковете към оригиналните статии (ако съм разбрала правилно въпроса ти, разбира се), те са дадени под материала, който си превела:
http://www.plosgenetics.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pgen.1004241

” Story Source:

The above story is based on materials provided by University of Colorado Denver. Note: Materials may be edited for content and length.

Journal Reference:

Jonathan M. Davis, Veronica B. Searles, Nathan Anderson, Jonathon Keeney, Laura Dumas, James M. Sikela. DUF1220 Dosage Is Linearly Associated with Increasing Severity of the Three Primary Symptoms of Autism. PLoS Genetics, 2014; 10 (3):
e1004241 DOI: 10.1371/journal.pgen.1004241   ”

# 377
  • София
Аз съм на мнение, че аутизма е 2 вида - раждаш се с него или го придобиваш. Не могат да ме убедят, че детто ми се е родило аутист! Имам клипове до регреса, на които си е абсолютно нормално бебе с очен контакт и тн.
Какво ще ви помогнато точно този вид статии ?!?

# 378
Искам да ви попитам, очният контакт ли е един от най-важните индикатори? При моето дете е силно застъпен, всички лекари казват, че има разбиращ, дори хитър поглед, но поведението й друго сочи...

# 379
Страхотни сте всичките мами браво Simple Smile

# 380
annakonna
Скрит текст:
Линковете често водят само към резюмета и списанието иска регистрация/заплащане, за да те пусне да прочетеш или свалиш статията.  Сравнително рядко дават "open access" (свободен достъп) какъвто е случаят с втората статия, а за първата, това стана по-късно.   Но когато човек потърси повече, е възможно да да намери достъп до статия, който списанието отказва (някой, понякога автор я пуска, защото изследователите обикновено искат повече хора да ги прочетат.)

Доника
Засега никой не може да каже с абсолютна сигурност, че всички случаи възникват по един и същ механизъм. Ние също имаме много клипове с нашето момченце, което имаше всичко - и очен контакт, и думи и много още неща докъм 2,5 годишна възраст. Но това не значи, че причината - каквато и да е тя, се е появила на тази характерна за детския аутизъм възраст. Не ми се ще да подхващаме много болезнената за всички ни тема - какво, кога и т.н. Но ми се иска да припомня две неща: (1) Един ген може да се експресира не веднага, а след време (нали имаме по 2 за всичко!) и (2) Ако се върнем в спомените си, повечето майки, които имат следващо дете, откриват, че първото, развило по-късно аутистични белези, е било по-различно.
А за това, какво ще ни помогнат този вид статии, си права донякъде. Те не ти казват, какво можеш да направиш в момента за детето си, но някои от тях, като тази, чието резюме преведох, носят надежда. Тази статия ни казва, че увреждането е преодолимо при някои деца по естествен начин.   И е успокоително донякъде, че местата с увреждания са малки. Освен това, с голяма вероятност, когато се установи, производство на какво кодират съответните гени (може би различни при отделните случаи), ще се стигне да заместителна терапия. Дори  това да стане след време, когато децата ни са юноши или възрастни, пак ще е чудесно и за тях, и за нас.
Тези две статии са на изключително сериозни изследователи и затова си позволих да  насоча вниманието към тях.
Всъщност, доста се колебах, дали да пусна превода точно заради това, че много майки не виждат смисъл от такава информация и го направих едва след като n_alex пусна линк към резюме на български език и реакцията на Селма.  Peace Hug

# 381
annakonna
Скрит текст:
Линковете често водят само към резюмета и списанието иска регистрация/заплащане, за да те пусне да прочетеш или свалиш статията.  Сравнително рядко дават "open access" (свободен достъп) какъвто е случаят с втората статия, а за първата, това стана по-късно.   Но когато човек потърси повече, е възможно да да намери достъп до статия, който списанието отказва (някой, понякога автор я пуска, защото изследователите обикновено искат повече хора да ги прочетат.)

Доника
Засега никой не може да каже с абсолютна сигурност, че всички случаи възникват по един и същ механизъм. Ние също имаме много клипове с нашето момченце, което имаше всичко - и очен контакт, и думи и много още неща докъм 2,5 годишна възраст. Но това не значи, че причината - каквато и да е тя, се е появила на тази характерна за детския аутизъм възраст. Не ми се ще да подхващаме много болезнената за всички ни тема - какво, кога и т.н. Но ми се иска да припомня две неща: (1) Един ген може да се експресира не веднага, а след време (нали имаме по 2 за всичко!) и (2) Ако се върнем в спомените си, повечето майки, които имат следващо дете, откриват, че първото, развило по-късно аутистични белези, е било по-различно.
А за това, какво ще ни помогнат този вид статии, си права донякъде. Те не ти казват, какво можеш да направиш в момента за детето си, но някои от тях, като тази, чието резюме преведох, носят надежда. Тази статия ни казва, че увреждането е преодолимо при някои деца по естествен начин.   И е успокоително донякъде, че местата с увреждания са малки. Освен това, с голяма вероятност, когато се установи, производство на какво кодират съответните гени (може би различни при отделните случаи), ще се стигне да заместителна терапия. Дори  това да стане след време, когато децата ни са юноши или възрастни, пак ще е чудесно и за тях, и за нас.
Тези две статии са на изключително сериозни изследователи и затова си позволих да  насоча вниманието към тях.
Всъщност, доста се колебах, дали да пусна превода точно заради това, че много майки не виждат смисъл от такава информация и го направих едва след като n_alex пусна линк към резюме на български език и реакцията на Селма.  Peace Hug

Аз съм от майките, на които се дава надежда от тези статии , които чета тука. Благодаря ви много за превода .Simple Smile

# 382
n_alex76,
ти пък ме изненадваш с търсаческите си умения. Линкът, който пускаш е към оригинала на статията, която в момента осмислям заедно с още една, към резюмето на която ти пускам линк. Интересно ми е, дали ще откриеш и нейния оригинал.  newsm78 Simple Smile
http://www.sciencedaily.com/releases/2014/03/140321095510.htm
Открита е връзка между тежестта на аутистичните симптоми и семейство от гени, свързано с еволюцията на мозъка  

констанца, мисля че е това:
DUF1220 Dosage Is Linearly Associated with Increasing Severity o … ymptoms of Autism
Видях го от тук
GENE FAMILY LINKED TO BRAIN EVOLUTION IS IMPLICATED IN AUTISM SEVERITY

# 383
n_alex76
Не знам, дали обърна внимание на едно изречение от анализа на CDC, че през последното десетилетие 50% от случаите на ASD са със запазени интелектуални способности (преди това бяха само 1/3). Според ново датско проучване случаите на атипичен и високофункциониращ аутизъм са вече процентно повече. Като добавиш към това твърдението на големи специалисти в областта на аутизма, че е възможна промяна  на децата от сравнително не добре функциониращи в по-високофункциониращи, това освен доза оптимизъм, според мен подкрепя тезата за аутизма като еволюционен феномен. В този смисъл приемам и втората статия. Естествената еволюция никога не е безсмислено и негативно явление. Laughing

# 384
Ще Ви помоля за помощ от библиотеката ни предстои посещение на 02.04 при деца болни от аутизъм.Какви книжки са подходящи да им прочетем или ако може и други идеи.

# 385
Искам да ви попитам, очният контакт ли е един от най-важните индикатори? При моето дете е силно застъпен, всички лекари казват, че има разбиращ, дори хитър поглед, но поведението й друго сочи...

Ако не си правила онлайн тест с отговор на въпроси, където очният контакт е на 14-то място, можеш да го направиш за минути и да получиш отговор, имаш ли основание за тревоги https://www.m-chat.org/mchat.php

За сведение http://www.puls.bg/health/mind/news_4672.html Това е явно материал по повод утрешния ден - може би няма да е лошо някои от нас да се включат с коментари.

Последна редакция: вт, 01 апр 2014, 09:36 от констанца

# 386
2 април - Световен ден за информираност за аутизма

София

„ДА СИ РАЗЛИЧЕН, Е ПРИВИЛЕГИЯ ГОЛЯМА!”
на 02.04.2014г. от 10.00 ч.
в 23 СОУ „Фредерик Жолио Кюри”
гр. София, бул. „Ситняково” № 21
ПРОГРАМА
10.00 – 11.00 ч. - Актова зала – откриване, четене на разкази от националния конкурс „Аз помагам на човек с аутизъм”, награждаване на участниците с тениски, книги, благодарствени грамоти
11.00 – 11.00 ч. – закриване на официалната част със съчетание по художествена гимнастика на малката състезателка Дорина Иванчева от СК „Славия”и демонстрация по шотокан карате –до от деца състезатели от СК „Ипон” със сенсей Виктор Свиленов
11.00 – 11.15 ч. - кафе пауза
11.15 – 12.30 ч. - паралелни забавления за децата

От 19.30 часа България за трети път ще бъде част от световната кампания на Autism Speaks- "Light it up blue", като в синьо ще светне отново знакова сграда- Софийски Университет “Св. Климент Охридски”.Отново част от събитието , както всяка година ше бъдат приятели на каузата- Део, Ники Кънчев, Калин Терзийкси, Графа, Орлин, децата от "Бон- Бон" с песента на Autism Speaks - "Син е света" , София, Камен Воденичаров, Тома и Дидо от Д2.
Организатори на събитията по отразяването на Световният ден за информираност за аутизма по традиция са Фондация "Фонд за терапиии"- Фондация "Стъпка за невидимите деца на България", сдружение "Тацитус" и Националната асоциация на ресурсните учители в България.

Пловдив

11:00 до 12:30.
Регионален исторически музей Пловдив

СПЕЦИАЛНО УЧАСТИЕ НА МАРТИН ИВАНОВ С РИТЪМ СЕСИЯ ЗА ДЕЦА С АУТИЗЪМ И АУТИСТИЧЕН СПЕКТЪР!

Зала "Съединение"

1. Сесията е само за деца аутисти.
2. Брой деца – максимум 15.
 3. Важно!!! Всяко едно дете е с прикрепен до него родител, който да помага, ако се налага. (видно от заглавната снимката, която е от демонстрацията през 2011 г.)
4. Ритъм сесията ще се проведе на закрито в безопасна за децата среда.
Освен родителите и евентуални медии, друга публика няма да се допуска.
5. Времетраена на ритъм сесията 45 мин.

В.Търново

Община В. Търново също подкрепя кампанията за информираност за аутизма, като се   включва в глобалната инициатива на “Autism speaks” – “Освети в синьо”. Във връзка с нея на 2 април от 20,04 часа крепостта “Царевец” ще бъде осветена в синя светлина.

Свищов

На 02.04 сградата на Община Свищов ще бъде осветена в синя светлина! В синя светлина ще бъдат осветени и двете сгради на Дневния Център за деца с увреждания в гр. Свищов.
По инициатива на Сдружение "Живот в спектъра" на видеостената в Центъра на града ще се излъчи клип за аутизма.
Децата от Дневния Център ще гостуват в ЦДГ "Васил Левски", а в голямата група ще гостуват ученици от Държавна търговска гимназия гр. Свищов.

Враца

На 2 април на една от знаковите сгради за града – Куртпашовата кула – ще бъде направено артистично осветление в синьо. На местно ниво инициативата е на Ресурсен център – Враца и сдружение „Специални и обичани палавници”, сформирано от родители на деца с аутизъм.

Бургас

Сдружение „УСМИВКА” ще отбележи 2 април – Световният ден за осведоменост за хората с аутизъм с 2 събития. Първото е информационна седмица за осведоменост за аутизма, която ще се проведе в периода от 31 март до 4 април 2014 г. с благотворителен базар в МОЛ Галерия. На него ще се продават картички и сувенири, изработени от деца. Събраните средства от него ще се добавят към кампанията „Без предизвикателства за благотворителността – за по – здрави и щастливи деца на Бургас”, целяща закупуването на скринингов апарат, който до 48 часа след раждането може да установи дали детето има проблем със слуха.

Сдружение “Живот в спектъра" започна информационна кампания за аутизма.Очаквайте снимки на екраните които ще излъчват информационния клип във връзка с 2 април - Световен ден за информираност за аутизма, както и местоположението им в 4 града.

гр. Русе - кръговото кръстовище на бул. "Цар Освободител" и бул. "Скобелев"

гр. Велико Търново - кръстовището на бул. "България" и бул. "Никола Габровски"

гр. Горна Оряховица - Площад Георги Измирлиев

гр.Свищов- площад Алеко

Последна редакция: вт, 01 апр 2014, 12:39 от n_alex76

# 387
  • София
Констанца, не ме разбирай погрешно, благодарна съм за труда, който полагаш за преводите. Обаче се чувствам като в градската библиотека в тази тема. Върнете се към първите теми и сега - за каква помощ и взаимопомощ говорим? Или практически съвети?

# 388
Права си, Доника. Май наистина за новостите, които превеждам има по-подходящи места.  PeaceHug

# 389
  • София
Ще Ви помоля за помощ от библиотеката ни предстои посещение на 02.04 при деца болни от аутизъм.Какви книжки са подходящи да им прочетем или ако може и други идеи.

Я дай малко подробности. Пред какви аутисти, в център ли нещо? Аутистите като цяло не издържат дълго четене, даже почти никакво. Ако все пак е наложително да четете нещо, нека е нещо в рими с висок глас, и много напевен тон и много изразни средства. Не им четете стихове, а нещо от този тип http://www.fiut.bg/book/gorskata-apteka

Много са ви странни интересите. За мен са супер безсмислени, ама аз съм на друго ниво в еволюцията на приемането на проблема. Докога ще ви е важно да разберете какво се е случило в миналото и откъде ви е дошло. Може би е време да еволюирате и да помислите как да помогнете на децата си - СЕГА.

Права си, Доника. Май наистина за новостите, които превеждам има по-подходящи места.  PeaceHug
Само обещаваш  Whistling

Общи условия

Активация на акаунт