Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 24

• 76 836
  • 746
  •   1
Отговори
# 420
  Да , имам други въпроси .... Simple Smile

Към коя организация сте вие - доброволците ?
  Всеки ли може стане доброволец ? Отбират ли ви ? Искат ли ви специална подготовка , образование ?

Как може детска институция да се свърже с вас и да получи вашата помощ ?

Благодаря !

# 421
За да стана доброволец ,кандидатствах по програма "Студентски практики",финансирана по ОП "Развитие на човешките ресурси". Не зная дали всеки може да стане доброволец по тази програма. Аз лично ходих на нещо като интервю със специалистите,които трябваше един вид да ме одобрят.Не всеки може да кандидатства за тази позиция-напълно естествена е необходимостта да се изучава дадената специалност. Всеки студент-доброволец работи под надзора на т.н ментор (специалист в дадената инситуция,фирма  и пр.). Извършва се и "външен мониторинг" от академичен наставник от ВУЗ-а,в който учи студента. Не оставайте с грешното впечатление,че просто са ме пуснали вътре напълно неподготвена да се оправям по свое усмотрение с децата. В началото на т.н практика всеки студент преминава през десетки инструктажи,обучение и т.н. Надявам се да съм изяснила всичко,от което сте се интересувала. Simple Smile

Последна редакция: чт, 03 апр 2014, 19:27 от Десислава08306

# 422
  • София
Преди време пак със сина ми гледахме интервю с Темпл Гардин .
 Но да му кажа , че и той е от спектъра , още не съм се осмелила ....  Rolling Eyes

Селма, интересен въпрос. Имай предвид, че доста от децата, когато навлицат в предтийн възраст стават много чувствителни на тема има ли ми нещо, страх от това и т.н. И също ми стана интересно защо гледате Темпл със сина ти. Аз не съм я гледала, но мисля че не е подходящо да се гледат анонси и подобни клипове /като например за френския център/ с дете. И понякога децата в момента не показват нищо, но то се загнездя по странен начин.

Дони, това че се срещаш с други майки и деца е едно от най-добрите неща, които след време ще оцениш, че правиш за детето. Създавай му сега приятелства и познанства, гледай с кои деца си пасва и след време това ще ти донесе много ползи. Защото идва един момент, когато децата се групират, не играят на тумби и с всеки, и тогава ще има към кого да го насочиш. Времето от края на 5-тата година, до към края на 7-мата е много добро за подобни познанства. После ще видите, че има промяна, но така е в живота. А наистина тези срещи влиаят много лековито на майката, помагат да се види детето, дават самочувствие. Това последното се отнася за доста деца, които са били в категория Трудно проговарящи. Този период 5-7 година освен с подготовка за първи кляс, трябва да е свързан и с подготовка на приятелства. Simple Smile Ей, това го осъзнавам в последните месеци, добре, че съм направила някои стъпки, сигурно съм могла и още по-добре ...

# 423
  • София
Десислава08306, кое е това ОДЗ да го прославим - малко са подобни и е редно да се знаят! Не всяка градина иска нашите деца Sad
Танче, срещам го. Иска не иска, това е положението. Дет'се вика - имам и друго дете, което си търси деца за игра. Децата почти винаги са привлечени от Гого обаче и искат да играят с него  Party       
,

# 424
.....И също ми стана интересно защо гледате Темпл със сина ти. Аз не съм я гледала, но мисля че не е подходящо да се гледат анонси и подобни клипове /като например за френския център/ с дете. И понякога децата в момента не показват нищо, но то се загнездя по странен начин.

Да , явно защото не си я гледала , ти се струва странно ...
    Това са лекциите на TED (сигурно се сещаш , ако не пък, ще ги откриеш лесно в интернет)  . Лекторът застава пред публиката и говори (на английски) по темата , която е избрал , ти си избираш субтири на друг език , ако искаш ... Няма нищо , което би могло да човъркне неанглоезично дете , седнало до гледащия . (Може би като казах "гледахме" преувеличих , защото реално гледах аз , а той само дойде за 2 минутки да ми направи компания ) 

А клипа за френския център ... Би ли ме подсетила за какво говориш ?   Rolling Eyes

.........Не оставайте с грешното впечатление,че просто са ме пуснали вътре напълно неподготвена да се оправям по свое усмотрение с децата. В началото на т.н практика всеки студент преминава през десетки инструктажи,обучение и т.н. Надявам се да съм изяснила всичко,от което сте се интересувала. Simple Smile
    Тъкмо си съставяме впечатленията и то от твоите думи . Така че не се притеснявай .  Hug
    Нещата звучат доста добре .  Peace

Не разбрах само , каква е процедурата една детска институция да получи доброволец от тази програма ? И се опитвам да си представя , каква работа би могъл да свърши един доброволец в училище , където учи аутистче или няколко такива ? Колко часа би могъл да изкара там ? Колко пъти седмично ? Не съм имала работа с доброволци досега и би ми се искало да зная какво точно правят .

Имам предвид конкретна ситуация , в която един доброволец може да бъде от голяма полза . Затова съм така конкретно разпитваща .  Simple Smile
    Ако прецениш ,  може и на лични да ми пишеш .  Hug

# 425
# 426
http://www.ncpha.government.bg/files/Merki_za_podobrqvane_grijit … a_s_autizum_2.pdf

http://ncphp.government.bg/news/979-%D0%BD%D1%86%D0%BE%D0%B7%D0% … B-2014%D0%B3.html

Два прелюбопитни материала, по които си заслужава да се зададат въпроси на съответните институции. Селма, виж цел 2 в първия материал: Насърчаване на доброволческия труд

# 427
  • София
Селма, говорех за филма "Под открито небе", ето част от него - http://www.youtube.com/watch?v=fk05ClLGSJ4 .

На мен по скоро ми се искаше да чуя някакви мнения по повод твоите думи
"Но да му кажа , че и той е от спектъра , още не съм се осмелила ...."

И то като обща дискусия как реагират децата, когато разберат, че им има нещо в психо развитието и например за това имат определени затруднения в общуването или обучението. И то особено във възрастта 10-15 години, когато съзряват.

# 428
Селма, говорех за филма "Под открито небе", ето част от него - http://www.youtube.com/watch?v=fk05ClLGSJ4 .

На мен по скоро ми се искаше да чуя някакви мнения по повод твоите думи
"Но да му кажа , че и той е от спектъра , още не съм се осмелила ...."

.........
   Не съм гледала това клипче , Таня . Сега ще го видя . Би ми се искало да видя целия филм , че не успях да осъществя това си намерение на 2 април ....

И аз чакам мнения (практически съвети  ) по моя въпрос .  Rolling Eyes

Констанца ,  благодаря .  Hug

# 429
  • София
Селма, то може и никой да не отговори, защото по-големите деца са малко.

Сега в темата има много деца, които ще бъдат първи клас и ето казват, че в учебно отношение са много добре. Имам предвид например детето на re_gе, знам и за няколко други деца. И се чудя прикрепянето на ресурсен учител, изтъкването на "разстройство в развитието" как ще повлияе на децата. Защото сега е бум-а на децата с ГРР и съответно след време те ще станат тийн. И как ще реагира тинейджъра в добро учебно положение, като си види ТЕЛК-ка или друга епикриза. И то е важно от реалния живот как ще е. Тийн-овете са много чувствителни на тема да съм като другите. Това се отнася и за другите болести.

Последна редакция: пт, 04 апр 2014, 16:50 от TanyaMJ

# 430
  Моят син завършва първи клас тази година .(В учебно отношение и той е доста добре , имайки предвид , че е и най-малкия в класа, тръгнал на училище на 6 г. )

Има толкова чудесна ресурсна , че имам чувството , че съучениците му завиждат по някой път , когато виждат какви работи сътворяват с нея и колко е готина . Но това е само първи клас ......

Иначе децата шепнат помежду си "той има проблем! "

Аз ходя с него на училище . А той хем не може без мен , хем на моменти много ми се сърди ,че не го оставям сам на входа на училището , както правят другите майки .... Много иска да остава и на занималня , но на мен би ми дошло вповече да вися с него още половин ден без особена нужда ...

# 431
  • София
Селма, интересно решение да го пуснеш на 6 години. А той в какво се затруднява, та има нужда  да стоиш?

На мен чуденето ми не е свързано с хората - те все за нещо си говорят и в една група от 25 човека, винаги един ще бъде водач, друг шут, трети избягван, причини все се намират...  Трябва да се действа спрямо причината и да се реагира спрямо децата без особен драматизъм.
А от това, което виждам, ако детето има добра представа за себе си, по-лесно понася несгодите.
Та евентуално едно разбиране - аз съм с ГРР, дислексия или нещо друго май усложнява допълнително. Иначе наистина се появава промяна в децата около 9-10 година.

Последна редакция: пт, 04 апр 2014, 20:29 от TanyaMJ

# 432
  Таня , пуснала съм го на 6 (и 2/3 Laughing )  , заради това ,че беше готов интелектуално , и заради учителката ...
  Засега мисля , че стъпката е била правилна . Откакто е на училище , въпреки небезоблачното ежедневие , той дръпна невероятно много и в интелектуален, и в емоционален план . А в градината щеше да продължи безсмисленото висене пред телевизора и .... други глупости ...

За затрудненията , заради които стоя с него , вече съм писала . Накратко това са кризите му и бяганията му .

# 433
Здравейте,на всички.Отдавна не съм писала тук,искам да попитам имам ли мами с деца аутисти,който са в Англия?

# 434
  • София
Селма, много интересно дете - май е първото от спектъра, тръгнало на 6 години вучилище в БГ. Дано скоро да се разрешат проблемите с бягството и кризите.

Аз намерих мнението, което ме накара да се замисля това, което правим сега как рефлектира в бъдеще. То е ясно, че всяко нещо в живота е моментно състояние и днес едно взима превес, пишем, после друго, пак пишем. Мнението е на Кезая:

Сега с този на тези, чувствам че най-много със сина ми се нуждаем да сме в среда, където никой не ни познава и не е предубеден, искам да изкрещя и изгоря етикета,който му сложихме с диагностици, терапевти и учители.
Но пък без това, нямаше да е получил вниманието, грижи и подкрепа, от които се нуждаеше, за да стигне до тук.
Параграф 22 Simple Smile
Но неистово вече искам да разбия стената му....

И май се усеща, че съм се замислила за някакви неща от нашия живот. Но снощи прочетох много интересен откъс от една детска книга и мисля, че получих подсказване за нашия случай. Накратко - Момчето не може да чете, учителката се тюхка как ще го научи, другите деца в класа вече четат. А момчето и отговаря:
"-Госпожице, изобщо не се тревожете как ще ме научите да чета - утеши я той- Това човек го учи сам. И за четенето ще се намери време."
И наистина се научава сам след около 1 месец. Книгата е "Хюго и Юсефин" на Мария Грипе.

Последна редакция: нд, 06 апр 2014, 08:44 от TanyaMJ

Общи условия

Активация на акаунт