Как да разбера истината?

• 5 802
  • 69
  •   1
Отговори
  • София
Предварително се извинявам за дългия пост, ще се опитам да бъда максимално кратка.

Историята е следната: преди 2 месеца дъщеря ми изненадващо ми каза, че в яслата я пляскат по бузките - даже ми демонстрира. Питах я кой я пляска - "Лелите". Кога я пляскат? - "За ако". В течение на вечерта я питах няколко пъти - поддържаше си версията. На следващия ден говорих с лелите и сестрите и от двете смени - категорично отричат, половин час ми обясняваха как те не си позволявали никога да посягат, освен това тя била такова добро и послушно дете и т.н. Обаче аз не им вярвам. Освен това често виждам дъщеря ми да се шамаросва точно преди да се изходи; питала съм я за това пляскане на случаен принцип - продължава да твърди, че лелите пляскат по бузките, когато има ако. Те продължават да отричат - говорила съм с тях и съм ги разпитвала няколко пъти, последно - в петък. Те ми предложиха да я питам кой я пляска - тя им знаела имената, щяла да каже. Питах я - не казва имена. Ако аз ги изброявам и питам дали еди-кой си пляска, казва "Да" за всички, с изключение на една леля.

Не знам оттук нататък какво следва, дъщеря ми е малка, за да ми разкаже нещо по-смислено, което да ми послужи за отправна точка. Факт е, че тя отговаря с "Да" и "Не" на случаен принцип понякога и отговорите ѝ не могат да се считат за достоверна информация. Факт е, че тя е едно от малкото деца от нейния набор, които са все още с пелени. В последните месеци имам чувството, че лелите вече започват да се дразнят и ми подмятат от време на време, че тя е вече голяма, трябвало да свикне с гърнето, догодина щяла да е вече 1ва група в градината и не знам си какво. Факт е също, че дъщеря ми продължава да ходи с желание на ясла - няма драми на влизане, няма негативни реакции при вида на някоя конкретна леля, нищо няма. Но мен това пляскане ме притеснява - вкъщи никой не я пляска (нито пляска някого другиго), нито пък съм ѝ се карала, че се нааква.

Виждала съм и други прояви, които не ми харесват и се опитвам да ги пресека - например, кара се - на мен, на котката, на играчките. Застава отсреща, намръщва се, започва да размахва пръст и да се кара - не казва някакви конкретни думи, но си личи от интонацията. Понякога посяга и да удря, което също не ми харесва. Досега винаги съм била доволна от яслата, дори и тук във форума съм писала, че съм доволна, но сериозно се замислям дали не съм била в грешка. Въпросът сега е как да разбера дали лелите и сестрите наистина си позволяват да посягат на децата - не само на моето, а по принцип?

# 1
За съжаление не мога да помогна. Включвам се само, защото ми прави впечатление, че и моят син се пляска по бузите, без ние вкъщи да го бием. Досега не се бях замисляла, че може някой да му посяга в яслата и искрено се надявам да съм права. Но той е прекалено малък, за да водя диалогът, който водите с дъщеря ти. Дано всичко това отмине и нямате повече проблеми!

# 2
Адинка, дъщеря ти не е толкова малка, доста вероятно е да не си измисля неприятни преживявания. ако беше моето дете и съм сигурна, че в яслата няма шамари от страна на персонала, доколкото си познавам детето, щях да предположа следното: че възможно да ѝ правят забележки или дори да я засрамват, че все още е с пелени. т.е. тя да се чувства виновна, че прави нещо лошо, когато ака в пелените. от друга страна, някъде може да е виждала, че за лоши неща шамаросват. и така да реши да се шамаросва за лошото, което прави.
ако я тормозят заради памперса по някакъв начин - със забележки, укори, дори обиди (“госпожиците не правят така“ и др.под.), може да поговориш с персонала да смени тактиката. опитайте заедно да махнете памперса, да я хвалят и поощряват.

# 3
А може просто да са им прочели някакви такива приказки, където се раздават шамарчета или такова филмче да е гледала и да се е впечатлила .

# 4
Адинка, преди няколко дни малчо ми каза , че отива да ака,през смях го попитах , на вас в детската градина
не ви ли дават да акате , той сериозно ми отговори,- Нееее, лелите не дават.После пак съм го питала и той си поддържа версията , че само могат да пишкат, не да акат .Не обърнах внимание, но сега като си написала този пост се замислям.Довечара пак ще го питам

# 5
  • София
Sunny29, надявам се, че е просто съвпадение и никой не посяга на детето ти  Hug

sylviana, допускам да си права и тя сама да се наказва, защото смята, че прави нещо лошо. Чувала съм едната сестра да казва на друго дете "3-годишна мома, а още с памперси! Бива ли така? Голяма си вече, хайде, махай памперсите!". Може и това да е предизвикало шамаросването. Ще говоря пак с тях - днес ми казаха, че имали голям успех миналата седмица с ходенето на гърне, успявали да я нацелят като я подканват по-често.

_Jack_, приказки с шамаросване няма (поне аз не се сещам за такива), а ако им пускат филми с шамаросване - това също е проблем и не ми харесва.

# 6
  • София
Имали сме подобна случка (дърпаше си ушите). Само че беше малко по-голям, над 3, и обясняваше по-добре. Говорих със сестрата, тя естествено отрече, но детето повече не спомена темата. Най-вероятно разбраха, че той споделя подобни неща, и не трябва да си "отпускат" ръката  Close

Говорила ли си със сестрите (разбрах, че лелите, т. нар. помощник-възпитатели, я удрят)

# 7
  • София
Адинка, поговори с другите родители. Това май е единственият начин да добиеш някаква по-реална представа за нещата, защото не можеш да се довериш напълно нито на разказа на детето, нито на персонала. Ако има такива "наказания", може и други деца да са споделили.
Мисля, че не трябва да се притесняваш твърде много - ако детето е удряно, според мен няма вариант да ходи с желание.

_Jack_, приказки с шамаросване няма (поне аз не се сещам за такива), а ако им пускат филми с шамаросване - това също е проблем и не ми харесва.
А, не бъди толкова убедена! Само като се сетя за "Червената шапчица"  как ловецът разпрал корема на вълка, напълнил го с камъни, зашил го и го хвърлил в кладенеца, за дапсе удави, и искам да  #2gunfire  #2gunfire  #2gunfire Егати детските приказки!

# 8
Ако имаш възможност, говори с родителите на други деца от групата и сподели своите притеснения, за да видиш дали и други деца се оплакват от подобно отношение. Дори и да има такава практика в яслата, едва ли някой от персонала ще си признае, но вероятно ще спрат да го правят, знаейки, че детето споделя вкъщи.

П.П.Ev_e, ме е изпреварила.  Simple Smile

# 9
Директно по питането в заглавието- никак. Е, може, разбира се, но чрез СРС.  Simple Smile

Всеки си познава детето и преценява дали да му вярва, до колко и при какви обстоятелства. Следва да познава и персонала в яслата/градината/училището. И да си направи съответните изводи.

Насочването на вниманието на детето към дадена ситуация, разиграна от него, или към нещо казано от него, могат да му дадат крила да фантазира и развива "случката", защото усеща, че е значимо и това, което разказва е важно .....

Колкото и да е изнервен персоналът, рядко се случва да се раздават шамари на кило. Все пак, каквито и криви ракети да са, наясно са, че децата говорят, споделят, филмират родителите си и пр.

Не че не се случва да бъдат удряни, ругани и нагрубявани. Случва се и поради това е нужно внимателно и дългосрочно да се следят и дете и персонал.

# 10
  • София
Да, ще поговоря с другите родители - исках да говоря и с тази майка, чието близо 3-годишно дете е също още с пелени. Тя веднъж се беше срещала с директорката и искаше да разговаря с нея насаме, изрично настоя сестрите и лелите да не присъстват, това беше преди няколко месеца.

Има и нещо, което не споменах в първия пост - в петък сутринта майката на едно от децата ми каза, че на Коледното тържество дъщеря ѝ направила беля и едната леля извикала някакъв чичко (неясно кой и какъв се явява), който удрял детето по главата и му пял мръсни песни. Оттогава детето се будело нощем, удряло се по главата, повтаряло "Яко, яко! Удряй, удряй!" и пеело мръсната песен. По нейните думи - лелята ѝ казала, че извикала чичкото (без да уточнява кой е), защото детето било побесняло и не успявали да го озаптят. Пак по нейните думи излиза, че не са отрекли за инцидента, а са ѝ опростили таксата за месеца (?!). Тя е подала оплакване и възнамерява да премести детето си другаде. Аз само нейната страна от историята съм чувала, не съм чула друг да коментира случая и не виждам как мога да се поинтересувам. Звучи ужасяващо, обаче. Освен от тази жена, от друг не съм чувала нищо; знам само за разговора на другата майка с директорката, но не знам на каква тема е бил - може и за съвсем други неща да е ставало дума.

Ev_e, права си за приказките, всъщност Simple Smile Пълни са с разпорени кореми, отрязани глави и не знам какво още.

# 11
Момичета тези неща ,в коя градина или ясла се случват???Пиешете,защото може и да има още хора оплакващи се!

# 12
Здравейте. Бих искала да се запиша в темата.

# 13
Предлагам на авторката в джобчето на детето да скрие/пришие някаква джаджа със скрита камера. Има разни ключодържатели, тип аларма за кола и мисля, че биха свършили работа. Дори и нищо да не се вижда визуално на записа, от звука могат да се направят съответните изводи. Могат да правят около 2 часа непрекъснат запис.

# 14
  • София
Касита, иска да ми се вярвам, че в днешно време не се раздават шамари в детските заведения. Според майката, чийто разказ постнах преди малко, лелите много неща си позволяват, защото това е яслена група, децата са малки и повечето не говорят кой знае колко добре, съответно нищо не могат да разкажат после. Иска ми се да вярвам, че не е така.

Greene, изкушавам се от мисълта Simple Smile Страшно много ми се иска да разбера моята дъщеря ли преувеличава/измисля истории или там наистина се случват нередни неща.

Общи условия

Активация на акаунт