Очакван е финала - последни щъркели, януари да докара-тема19

• 40 380
  • 732
  •   1
Отговори
# 285
Минка,какво е главоболието-като се изправиш болката туптяща ли е в цялата глава или само отпред като обикновено главоболие?Питам защото страдах от главобол ,тип мигренозно състояние и в момента в който ме заболеше се хващах за главата и не знаех къде се намирам-такава силна болка в цялата глава.

# 286
   Здравейте бъдещи /малко останали/ и вече настоящи мами! Включавам се малко късно, но искам да споделя че на 07.01. се роди нашият син Максим с тегло 3900 кг. и 52 см. Simple Smile
   До сега поради ред причини основно ви четях и много, много рядко съм се включвала, но се надявам от тук нататък да мога да се насладя пълноценно на комуникацията си с вас!

# 287
И моят ред дойде, на 17.01 се роди дъщеря ми Ния. Куклата ми дойде на бял свят със секцио, 2700гр., 48 см.
Не съм ви чела и писала от тогава, честито на родилите и успех на чакащите мами.
Родих в ТК, очарована съм от отношението и професионализма на персонала в родилното и реанимацията. Операцията мина гладко, шевовете ми са отлични, нямам конци, бях обградена с внимание и грижи. Едно огромно БЛАГОДАРЯ.
До тук добрее, но след като напуснах реанимацията и бях изведена в стая останах стъписана и потресена от отнощението на соц лелките от отделението към пациентите. Липсата на съдействие, липсата на информация и грубото отношение там се приемат за нещо нормално. А на по-голямата част от персонала всичко човешко отдавна му е чуждо.
От вчера сме си вкъщи и всичко е наред  newsm44 щастиви и доволни, даже днес дойде и педиатър да ни види.
Връщам се назад да чета,
лека и спокойна от мен

# 288
Честито на новите мами! Да са живи и здрави дечицата!

Това с педиатъра не ми е много ясно и ще съм благодарна ако някой ме светне. Нали уж бебто се записва, когато има издаден Акт за раждане. Това не отнема ли няколко дни? И после лично ли отивате при лекаря да запишете бебето или...?

Аз имам уговорка с педиатърка. Но първо трябва да запиша детето при друг ЛЛ, а детските консултации ги прави тя. Не съм много сигурна как точно са вързани. Но тя ми обясни, че ако искам посещение по ЗК, трябва да ни посети въпросния доктор, а ако искам тя да дойде, ще трябва да ѝ платим. Не намирам логиката, но както и да е. Мисълта ми беше, че това едва ли ще се случи на втория ден след изписването.

А има ли някакъв период от време от, до, в който е най-удачно да се посети дома от педиатър, хем да не е рано, хем не късно?

Аз, както се вижда, съм си още вкъщи и в очакване.

# 289
Здравейте мили момичета  Hug Hug Hug Благодаря ви, че сте ни мислили, нас днес ни изписаха и вече сме вкъщи след 8 дни престой в болницата, че Влади имаше жълтеница.
Честито и на всички мамчета с бебоци и търпение на всички чакащи  Hug

Да ви разкажа за нашите перипетии Слава Богу с щастлив финал....

На 13.01. имах среща с моята наблюдаваща Др Грей, за да решим какво ще правим и как ще излиза този Владко на бял свят. Все пак реших да се пробвам да родя нормално, обсъдихме всички възможни варианти и на следващия ден - 14.01. влезнах в болницата за предизвикване на раждане. Когато отидохме с ММ се оказа обаче, че бебето си е тръгнало само и вече имам два см разкритие, само ми спукаха водите и започнахме да чакаме. Когато контракциите зачестиха и станаха непоносими ги помолих за епидурална и само за 4 часа направих разкритие 10см.... с две думи започна се  #Crazy
Жоро не се отдели от мене, дишаше с мене, даваше инструкции кое как се прави... идеше ми да го удуша  #2gunfire, намери едни докторски очила и си ги сложи да не го пръскало кръв в очите  Joy та беше забавно де, поне в началото... След 2 часа напъни вече останах без сили, а детето ням намерение да излиза, акушерката нещо се притесни и извика дежурния лекар, той бръкна и каза, че детето е с лицево предлежание и няма как да излезе без помощ и каза, че ще го извадят с форцепс, аз и Жоро категорично отказахме, а аз се разтреперих вече от с Joyтрах да не ми направят нещо на момченцето. И тогава се обадиха на Др Грей, тя дойде и каза, че ще ме оперира, за 2мин сложи екип и влезнахме в операционна, започна стандартна процедура, сложиха ми упойките (тук не завързват ръцете и краката), предушредиха ме, че ще усещам движенията на лекарката, но няма да усещам рязането. Др Грей каза, че ще извадят бебето за около 5мин и после за около 20 ще ме оправят и мене... Жоро беше до главата ми, готов с фотоапарата да снима.... И тогава се почна ужаса, ние не знаехме какво става, но минаха 5. после 10 мин, после 15... Др Грей се разкрещя всички свободни лекари да дойдат незабавно и главния на анестезиолозите да дойде по спешност, за 2 мин в залата се събраха 25 човека лекари и ние с Жоро се шашнахме съвсем, 25 мин не можаха да извадят бебето от корема, защото от напъните е заседнал дълбоко в таза и не могат да му извадят главата, а аз усещах как Др Грей направо скачаше върху мен, целия корем ми е син... Накрая в 9.31 с форцепс през корема измъкнаха бебо целия син... не проплака, Жоро отиде при него и аз вече съвсем се ужасих, защото не плачеше повече от две минути и накрая чух най-хубавия плач на света, просто не мога да ви опиша какво преживях... След малко Жоро дойде с нашето съкровище на ръце, беше му прерязал пъпната връв и гордо го носи да ми го покаже, на мама юначето - 59см и 4.245кг ... дойде и Др Грей да ме поздрави и тя плачеше и аз и Жоро и изобщо няма да го забравя този момент...
(На следващия ден тя дойде да ме види, извини ми се и каза, че такова раждане не е имала от 10г,  много емоционално беше всъщност)
След като ме оправиха ми връчиха Владко при мен в леглото и ни откараха в една стая и така, от този момент нататък сме неразделни, в 10.30 дойде консултантката по кърмене и сложихме детето да суче, обясни ми как да го държа, как да го слагам на гърда, позиции и т.н., цял ден го гушкахме с Жоро - голичък и не можехме да му се нарадваме, а Жоро плака поне 3-4 пъти. А аз постоянно бях готова да се разплача  Rolling Eyes

Процедурите тук са много различни от Бг, но аз се радвам, че дори след такава тежка операция си ми дадоха детето при мене, питат за всичко, може ли това, може ли онова и го пипат само с ръкавици. На 16 ни свалиха в общото отделение, раздвижиха ме, махнаха ми катетъра и от този момент с Влади не сме се отделили и за секунда един от друг, кърма имам, но първите два дни бяха ужасни докато се нагласим как, кога и по колко, но всичко вече си влиза в релси... Сега се надявам като сме си вкъщи нещата да тръгнат още по-добре!!!

Ставам сега, че нададохме вой за папкане, ще пиша пак скоро!!!

# 290
  • София
nikitto, наистина е трудно с поспаливо бебе. Предполагам си чела статията - няколко пъти сме я коментирали, но май най-ефективна за разбуждане се оказва смяната на памперс  Mr. Green Много майки споделят, че бебето им суче чудесно (и ефективно) дори и без да е напълно будно, в полусънно състояние. А особено за сънливото бебе може да е от голямо значение да бъде често разбуждано за хранене, за да не се стигне до ситуация, в която бебето спи просто защото няма сили да подаде сигнал, че има нужда от храна. Надявам се постепенно нещата да се нормализират при вас  Hug

Кайлис, може да си недоспала, но въобще не ти личи!

~Elg~, като ти държат бебето заложник в Детско и не ти дават информация - какво по-точно можеш да направишш? Като ме познаваш, мислиш ли, че съм си оставила магарето в калта? Както и доста други майки, на които се е случило... И татковци, да вметна тихичко... Бебето ми беше при мен, спазвах болничния ред, бях любезна и учтива. И въпреки това се налагаше да се боря за сведения от две изречения. Които се полагат всеки ден, че и Харта за правата на пациента има залепена на вратата  Tired Налагаше ми се да изтърпя грозно и некоректно поведение, да ми се крещи, да се подпиша, че отказвам добавка и пробно кърмене - защото знаех, че детето ми приема достатъчно кърма, а се опитаха да ме излъжат. Както се оказа после - с измислени данни. Колко майки биха поели риска и биха били сигурни в решението си броени дни след раждането, ако лекар им наговори тези неща? Да запазят спокойствие и да сдържат поведението си? Да не се разстроят и да се усетят, че ги лъжат, защото това, което им казват, просто не е възможно? И когато накрая не намериха за какво да се заядат, да ме питат дали гола ходя по коридорите - защото в болничната сауна си стоях по нощница с презрамки  Tired Честно, не ми се преживява отново унижението, но в темата за ТК съм писала, за да знаят тези, на които им предстои. Може да не е ставало дума, но накрая имаше притеснения за здравето на Лимонката и сведенията ми бяха адски важни. Навремето с батко беше така - и сега пак е така...

Q_A, Mia^^^, petia2petia, честити рожби!

Това с педиатъра не ми е много ясно и ще съм благодарна ако някой ме светне. Нали уж бебто се записва, когато има издаден Акт за раждане. Това не отнема ли няколко дни? И после лично ли отивате при лекаря да запишете бебето или...?
А има ли някакъв период от време от, до, в който е най-удачно да се посети дома от педиатър, хем да не е рано, хем не късно?

Обикновено акт за раждане става до 10-тина дни. В болницата трябва да кажат при записването на бебето кога ще е готов (приблизително) и откъде да се вземе (обикновено от Общината, но напр. в София има значение къде ти е постоянният адрес). Като го вземеш, отиваш при избрания педиатър и попълваш една форма за избор на лекар. Това е записването. Може и таткото. Въпросът е, че обикновено ден-два след изписването обикновено е добре педиатърът да дойде у вас и да прегледа подробно бебето, както и да ви даде указания и да отговори на въпросите ви, вкл. за пъпчета, къпане и т.н. Някои педиатри имат такса за подобно посещение, защото де факто бебето още не им е официален пациент. Други нямат. Чисто практически е добра идея като се роди бебето да се уведоми педиатъра по телефона и после, като се изясни изписването, да се договорите конкретно за посещението. Това е принципното положение. Аз съм избирала все педиатър за личен лекар и нямам представа как се процедира, ако се избере обикновен лекар, който да те насочва към педиатър. Дано някой с опит се включи. УСПЕХ!

# 291
Нацокахме се, сменихме нааканото дупе и сега идваме да почерпим за на тати рожденният ден  Heart Eyes Heart Eyes

И подаръка за тати, бъдеща 100 каратова усмивка/сега само по венец  Mr. Green Mr. Green  Mr. Green Mr. Green Party

Скрит текст:

# 292
  • София
Здравейте, мами, пиша ви от телефона и няма да мога да се включа по темите. Вчера ме раздвижиха и качиха в стаята. За самото раждане ще ви пиша по-нататък, като ни изпишат, че сега не ми е удобно. Да си споделя, че завиждам на мамите които не ги боли или са с по-висок праг на болка. Мен си ме боли стабилно. Дават ни нщо, но не е особенно ефективно, а и тези контракции на матката са гадни.

Имам въпрос към  ЛЛЛ. Родих в сряда с цезарово сечение. Още нямам нито кърма, нито коластра. Мъча се да слагам бебето на гърда, но тя се сърди и отказва да захапе, или ми лапа зърното и го плюе. Има ли някакъв друг начин, по който мога да се стимулирам, защото не искам да я уча на шише и на АМ?

Мами, ще пиша подробно по-нататък, благодаря на тези, които са ме мислили! Прегръдки

# 293
Имам въпрос към ЛЛЛ:какво обезболяващо мога да пия при главоболие докато кърмя?Благодаря предварително!
Minka_ от главобол до главобол има разлика, т.е. знаеш ли каква е причината? Би било добре да се консултираш с личния си лекар. Понякога боли глава, ако организма има нужда от повече течности, или от струпана умора, влошено кръвоснабдяване и прочие. Иначе според справочниците /Hale; Schaeffer/ ибупрофен е обезболяващото като първи избор при кърмещите НО пак подчертавам: няма безобидно лекарство и консултацията с лекар за дозировка и продължителност е силно препоръчителна. Ако ти бъде изписан конкрете медикамент, не е проблем да се провери за съвместмимост с кърменето.

Благодаря!
Беше ми ниско кръвното, когато писах за главоболието и въпреки  изпития айрян със сол и нормализирането му, главоболието продължаваше. Затова и поисках съвет. В крайна сметка, след като поспах малко, ми мина. Идеята ми беше друг път, ако причината не е ниско кръвно, какво мога да пия. Например парацетамол, както по- време на бременността?

Минка,какво е главоболието-като се изправиш болката туптяща ли е в цялата глава или само отпред като обикновено главоболие?Питам защото страдах от главобол ,тип мигренозно състояние и в момента в който ме заболеше се хващах за главата и не знаех къде се намирам-такава силна болка в цялата глава.

Болката беше отпред между очите, постоянна, и обхващаше единия клепач. На моменти преминаваше и в тила. Не беше остра, но много дразнеща.

Последна редакция: пт, 24 яну 2014, 09:25 от Minka_

# 294
Ида да се оплача  Crazy От родилното още Радина има нещо като храчка в гърлото и не може да я изкашля, леко прихърква нощно време понякога. Тази сутрин след като се хранихме явно вече й е попречило това чудо и повърна на фонтан. Цветът беше жълтеникав, а след млякото излезе и пенестата гъста слюнка, която се беше закотвила в гърлото й. поплака си доста, но после заспа. От време на време се чува пак прихъркване, позакашля се, явно има още от това гъстото в гърлото й. Слувало ли се е на някой такова нещо? Някакви съвети  Rolling Eyes

# 295
Привет.
И аз да се включа, че вчера не можах да се добера до лаптопа. Връчих го на каката, само и само да не стои до главата на бебка.
Честито на новите мамчета - живи и здрави да са ви бебчетата  Peace

Минка и мен ме интересуваше това за главоболието. Моето е от синузита.
Вчера излизахме до болницата, ама от нас до колата и от колата в болницата. Бързо ме е хванало явно. Та следобед като започнаха едни болки. Предния път търпях 3 дни. Е снощи не издържах и пих 1 парацетамол. Незнам дали е било правилно, но ми идеше да си блъскам главата в стената - така болеше  ooooh!
И като казах болница - каката продължава да кашля, бебка е още със сополки и вчера ходихме пак на преглед с двете. Каката е на АБ, а на малката смениха капките. Като че ли е малко по-добре с новите. За 7 дена са, та ще видим. Дано се оправи, че това нещо и нея я дразни как и хърка  Sad

Зузи, за храчка незнам,. Момичето от моята стая бебето и беше със сополи. Няма да ти кажа = от бебе на 2-3 дена какви сополки вадеше от нослето с аспиратора  ooooh! А педи и казала че било нормално и нищо не и даваха да му капе...
Прахче, честит ви рожденник. Да е жив и здрав и много да помага  Hug
Ивче, важно е че всичко е минало и заминало с щастлив край и сега се радвате на голямото момче  Hug
Нямам думи за отношението към някои от вас в болниците.
Аз и преди съм казвала - нямам избор нито за болница, нито за лекар, защото съм от малък град. Но не мога да се оплача от отношението към мен с 2-ро и 3-ти раждане  Peace (С първото имам много оплаквания - държаха се много гадно с мен, предвид факта, че раждах мъртво дете  #2gunfire). Акушерките и сестрите са същи, но отношението им е променено. Всички ме помнеха от "далечната" 2008г. и сега бяха много мили и учтиви  Peace

Времето при нас пак се скофти и от седмица пак съм като затворник  #Cussing out Писна ми вече с това време  #2gunfire

Хубав ден на всички  Hug

# 296
Ивичка, ние нямаме никакви сополки, само тази слюнка в гърлото й Rolling Eyes А за капките, аз капнах Африн, но те могат да се ползват над 2 седмична възраст..ние сме на 13 дни Whistling
Сега се успокоиха нещата, явно вече тази гъста слюнка я няма Praynig

# 297
И моята девойка "хърка" като все едно има храчка. Доки каза, че е нормално, не е развита носоглътката още и за това така и още нещо си там не било развито ама му забравих името. Каза, че е нормално съшо да диша шумно и тежко, киха, хълца/ние много хълцаме/, да и хърка и носа....С времето като се доразвие дихателният апарат ще изчезнат неприятните и стряскащи шумове .

# 298
Ида да се оплача  Crazy От родилното още Радина има нещо като храчка в гърлото и не може да я изкашля, леко прихърква нощно време понякога. Тази сутрин след като се хранихме явно вече й е попречило това чудо и повърна на фонтан. Цветът беше жълтеникав, а след млякото излезе и пенестата гъста слюнка, която се беше закотвила в гърлото й. поплака си доста, но после заспа. От време на време се чува пак прихъркване, позакашля се, явно има още от това гъстото в гърлото й. Слувало ли се е на някой такова нещо? Някакви съвети  Rolling Eyes

Промивки с физ. р-р преди ядене - с малките пластмасови ампулки се връсква в едната ноздра и обикновено излиза през другата, бебето леко се забаква при тази процедура, трябва да имаш готовност да го изправиш Wink После го обръщаш по корем, за да му се стекат секретите напред и ги вадиш или с аспиратор за нос или с клечка за уши внимателно. Ако започне да киха/кашля вследствие на тази процедура - това е очаквано и помага за изкарването на секретите. Прави го само, ако й пречи да се храни и не може да прегрлъща.
Иначе Прахчето е права - всички тези неща са нормални.

Ивче, досега не бях ревала след раждането и първите дни на Мила в неонатологията, но ти ме разплака - първо си представих какво ти е било, докато изплаче Влади, а после си спомних за нашия престой в неонатологията и колко сме далеч тук от хуманни, съвременни практики...  Hug Hug Hug Да сте здрави и най-страшното да е зад вас!

# 299
Коте, благодаря за съветите! Аз й впръсках Африн и вече сякаш го няма гъсталака Whistling

Прахче, значи си имаме хъркащи госпожици Joy Снощи беше интересно при нас..мъжо хърка от едната ми страна, Радина от другата  Joy

Общи условия

Активация на акаунт