НВ-ВМХ, част 72

• 38 485
  • 732
  •   1
Отговори
# 630
  • SA
joya, аз по начало смятам, че генерални изводи не могат да се правят по това какво се случва с 2-3 души в какьвто и да е експеримент. В подобни филми макар и нещата да звучат интересно, не винаги се правят достоверни изводи. Но моето лично мнение по посочените случаи:
1. Мисля, че доста се злоупотребява с понятието "забавен метаболизьм". Да, метаболизмьт може да се забави, особено при продьлжително и драстично гладуване, при хипофункция на щитовидната жлеза и др. сьстояния. Много често този забавен метаболизьм се проявява и с характерни симптоми - сьнливост, нежелание за движение и физическа активност, чувство за студ, понижена телесна температура и др. Обаче далеч не всички пьлни хора, които се хранят нормално, не страдат от бавен метаболизьм.
Сьщо така е факт и че хората с изразено наднормено тегло приемат и по-големи количества храна, поради нарушените хормонални стимули, които им сьздават усещането за постоянен глад. В повечето случаи, хората с нормално тегло имат запазена хормонална регулация, с правилни усещания за глад и ситост, поради което приемат толкова храна, колкото е необходима за обмяната им.
Точно в тази врьзка е и новата статия на Том Нотьн- Character vs. Chemistry, Part Four:
http://www.fathead-movie.com/
В този смисьл, експериментьт с двете приятелки, не е изненада.
2. Вторият опит с тримата мьже - наистина тази паста си е вьглехидрат, така че на практика са сравнявали смесено хранене с различни хранителни вещества - В / В+Б/ В+М.
Това че белтьчната храна е сьздала най-дьлго усещане за ситост, аз си го обяснявам с факта, че един от важните стимулатори за секрецията на лептин от стомашната лигавица са протеините в храната. А лептиньт е хормон, който подтиска глада. Чела сьм, че в клетките на стомашната лигавица, които секретират пепсиноген ( ензим, който разгражда белтьците), секретират сьщо така и лептин. А секретираният по този начин лептин забавя изпразването на стомаха ( с което се дава повече време за обработка на протеините в него). Така че, вьзможно е и това да е обяснението за засищащия ефект на протеините, без да твьрдя това сьс 100% сигурност.
3. Този екперимент не го разбрах много добре май. И не ми е ясно какво точно се доказва с него. По-скоро се демонстрира, че при яденето на млечна храна от този конкретен фермер, той не усвоява от нея добре мазнините. Което мисля не е изключено да се случи, ако има някаква степен на лактазен дефицит , а както е известно такьв дефицит имат голяма част от вьзрастните хора.
Изобщо, на мен винаги ми е бил странен подхода, при който сьзнателно да се стремим да не усвояваме добре дадени хранителни вещества, нужни за тялото. В крайна сметка, аз ям храна, за да я усвоя добре и да доставя на тялото си необходимите вещества, а не с цел тя просто да премине през червата ми неусвоена. В интерес на истината, недоброто усвояване на хранителни вещества в червата е болестно сьстояние и се нарича малабсорбционен синдром. При него често тялото страда от разлини недоимьци на важни витамини, минерали и хранителни елементи, тьй като неусвояването на дадено вещество ( било то вьглехидрат, мазнина...) нарушава общо храносмилането и нарушава усвояването и на останалите вещества от храната.

По отношение на мускулите и костите на затльстелите хора - не сьм гледала този филм, но ако се описват хора сьс сврьхтегло, които от месеци и години не стават от леглото, то при такива е нормално мускулите да атрофират, а костите да се изтьнят, поради тежкото обездвижване. Тялото не поддьржа органи и структури, които не му вьршат работа.  Simple Smile Шоки мисля, че говори по-скоро за хора с наднормено тегло, които са подвижни и всеки ден носят на гьрба си излишна тежест от 30-40 кг. Да, при тях и мускулите , и костите се упльтняват. То е все едно да вдигаш тежести.

Последна редакция: пт, 07 фев 2014, 17:57 от kameloth

# 631
Ами, за метаболизма (че при пълните хора не е непременно забавен) и за увеличената костна и мускулна маса съм чела, че стоят така нещата, но дали непременно при пълни, но пък активни хора, или при всички - това не знам Embarassed Наистина не съм имала предвид много тежките случаи, при които хората са почти или напълно обездвижени от свръхтеглото си и се налага примерно да ги изнасят с кран, за да постъпят на лечение в болница. Имам предвид нормалния случай на човек с някакво наднормено тегло, но човек, който ходи на работа, малко или много може да се грижи за себе си, за децата си, да отиде до магазина и т.н. - това важи за кажи-речи всички хора със свръхтегло, които срещаме. Но пак повтарям, чела съм някъде, без претенции за научност.

Грийн, нямам време да гледам клипа, но предполагам, че Макгъф има предвид, че при пълните хора се получава така нареченият глад на клетъчно ниво заради инсулиновата резистентност - организмът е в режим на складиране на енергия, не могат да се използват телесните мазнини заради хронично високия инсулин, а голяма част от поеманите въглехидрати и мазнини отиват за складиране. Тогава дори при нискокалорийна диета много хора установяват, че отначало свалят няколко килограма, но после свалянето спира, а дори може да започне и покачване на теглото. Така някои продължават да намаляват още повече калориите, което пък вече поставя организма наистина в "защитен режим" да си стиска мазнините и калориите и се влиза в порочен кръг.

Последна редакция: пт, 07 фев 2014, 19:03 от Cioccolata

# 632
  • Има много детски смях.
Cioccolata, kameloth, огромно благодаря за споделеното.  Hug
Още един въпрос- всички тези хр. добавки е добре да се приемат накуп, или да се редуват- определен период от време- едно, после- друго?

Последна редакция: пт, 07 фев 2014, 23:06 от Umma

# 633
Благодаря момичета, продължавам да си търся оправдание за консумирането на млечни сякаш , това мис е видя интересно  Mr. Green

# 634
Ума, аз взимам витамин Д, К2 и Герикапс заедно по време на закуската, а магнезия - на гладно на 2 пъти през деня. Важното е за теб да е удобно.

joya, напълно те разбирам Hug И на мен би ми било много трудно да се откажа напълно от млечните. И сега ми е трудно, като съм ги намалила наполовина спрямо преди Embarassed Но все пак повечето дни ям нещо млечно - кога сирене, кога биволско мляко, сметана, цедено мляко (прясното съм го спряла напълно). На мен ми е трудно и заради вкуса (харесват ми Rolling Eyes), и заради съзнанието за ограничаване, лишение. И точно този психически фактор е решаващ при мен. Ако се убедя, че наистина не ми действат добре (за прясното мляко имам такива индикации, макар и да не съм съвсем сигурна), тогава вероятно бих била по-мотивирана и бих ги спряла или бих ги намалила още повече. Но засега не съм и убедена, че трябва. Така че отлично разбирам как се чувстваш. Според мен човек трябва да прави такива големи промени, когато се почувства готов за тях, а не насила. Аз спрях млякото, когато бях готова да го направя, а имах и конкретен повод - стомашен вирус (тогава прясното мляко не ми е приятел, така че изключването стана лесно). Освен това замених млякото в кафето с масло и така ми е по-лесно, отколкото ако нямаше с какво да го заменя. Затова не се насилвай, щом не си готова! Hug Не е сигурно, че ще имаш полза от ограничаването на млечните. Аз и друг път съм ти казвала какво бих пробвала аз: бих направила всичко възможно да изкарам поне 2-3 месеца без млечни и след това бих си направила изследвания (мисля, че в твоя случай най-показателни биха били антителата за щитовидната жлеза). За по-кратък срок според мен няма да се види ефект, така че няма смисъл да ги спреш примерно за месец и да разчиташ за това време да усетиш голяма промяна. А и си мисля, че глутенът е по-съществен проблем, макар че може и да не е така в твоя случай, но отново е необходимо да изкараш поне 2-3 месеца или дори 4-5 без никакви глутенови храни, дори хапка, и да се изследваш - тогава би могла да знаеш с по-голяма сигурност как ти влияе. Но пак казвам: ако не си готова за такава стъпка, недей да се мъчиш Hug

Последна редакция: сб, 08 фев 2014, 08:31 от Cioccolata

# 635
  • SA
Вит.Д аз не пия постоянно. Сега например като е лято и се печа често на сльнце, сьм го спряла за известно време. Рибено масло обаче си пия редовно, може би от 7-8 години. Магнезий отскоро - впрьсквам по кожата след кьпане.

# 636
  • Oslo,Norway
Здравейте хора  Hug
аз тази седмица идвам да се оплача Rolling Eyes
нямам идея какво направих ,но  за една седмица съм качила 2.5 кг
не можах да разбера къде греша.Май трябва да спра да се тегля, ама пусто миналата седмица като си взех мерките и като се надъхах и лакомията със свалянето ме "изяде".Дайте съвет  какво да правя newsm78 Praynig

# 637
deni4ka.no, а променила ли си нещо в храненето? Thinking И дали не е възможно да си около овулация или пред цикъл?

# 638
  • Oslo,Norway
Cioccolata в храненето не съм променяла нищо единственото което  отчитам е че пия по-малко вода, за овулацията то с тази поликистоза човек знае ли , но по календара на телефона ми ДА би следвало утре да започне . Но аз се шашнах много 2.5кг УАУУУУУв шок съм   ooooh!

# 639
Ами, може да е точно от хормоните. За овулацията по принцип си има признаци, може да си забелязала, но може пък при теб да няма. Както и да е, изчакай, виж как ще се развият нещата и не се притеснявай Hug

# 640
Може да мине година и повече време, преди тялото ти дас пре да задържа вода преди МЦ
Ако това толкова те стряска, не се мери в този период
Изненадата обаче ще е другата седмица, като източиш тази вода

# 641
  • Oslo,Norway
ами  newsm78продължаваме по план пък то ще се чуе  Peace

Последна редакция: сб, 08 фев 2014, 12:57 от deni4ka.no

# 642
Такааааа! Правих си изследвания-захарта ми е 6, почти на границата, но не можело това да е свързано с постоянното ми висене в тоалетната и честото пиене на вода.  Другите ми изследвания и те читави.  newsm78 От друга страна за последния 1 месец единственото ми прегрешение е една-две чаши рицина и 2 портокала и нямам и грам свален  Crossing Arms Не съм спирала и вигантола.  Ми не знам, макар, че от година не пия АД, вероятно метаболизмът ми е яко увреден и нещо не ми се получава.....Признавам си, че не мога да свикна да ям през деня, но дори и едно яйце да изям после целият ми ден е скапан и ужасно ми се спи и съм отпусната и изморена..... Sad

# 643
Шоки, абсолютно насилствено е наистина. Но аз не го спирам за отслабване, а уж заради Хашимотото и Розацеата, вече два месеца не съм взимала прясно мляко. Веднъж козе и основно кокосово. Кафето и аз започнах да пия с масло, и някак си свикнах, мислех че е невъзможно без прясно мляко, но после си спомних че така мислех на времето и за захарта:) Но се свиква. Прясното мляко не ми липсва, за кисело взимам кефир, мисля че той изяжда квото има вредно в млякото, пък и го обичам на вкус. Сиренето ми е основно козе. Само с кашкавала е зор-а, много трудно намирам кози, ям рядко наистина, цялото семейство за 2 месеца сме изяли половин килограм. Но маслото и сметаната не си ги давам. Масло купувам гхи или ги не знам как се пише точно, а сметана слагам само на крем супите и на бърканите яйца. Не мога да ги спра на 100%  Sad
По същият начин е и борбата ми с глутена, спирам го за седмица две и после хапна една две хапки (или повече  Mr. Green ) и не мога да кажа че на макс е изчистен, съответно не мога и да търсия резултати. Та реших леко и постепенно и без насилие. Не съм се концентрирала в момента в теглото си по-скоро да докарам чисто хранене, да увелича спорта и главно да видя резултати за здравето ми.
И поради тази причина непрекъснато търся някакво инфо различно от това което вече знам, с надеждата че след като все пак човек е стъпил на луната, все някога науката ще има лечение и за тези така наречени автоимунни заболявания.

Алина мъжа ми е с такава захар от както се познаваме и няма нищо, и се чувства добре, и след гладуване дори, ако е болен или просто ако не е ял предишният ден, пак му е такава. Бяхме се притеснили по едно време, ама лекаря ни успокои. Не знам в твоя случай, само споделям  Hug
За отслабването ще дойде ако си постоянна, не се отчайвай че тогава човек започва да се лута. А колкото за яденето ... явно нещо ти липсва, може би мазнина, може би протеин, опитай да хапваш постепенно, аз преди не можех да закусвам, започнах постепенно, в началото даже от хапка-две ми ставаше лошо, но после свикнах и след закуска се чувствам много бодра и енергична и работя на пълни обороти Simple Smile

# 644
Шоки, абсолютно насилствено е наистина. Но аз не го спирам за отслабване, а уж заради Хашимотото и Розацеата, вече два месеца не съм взимала прясно мляко. Веднъж козе и основно кокосово. Кафето и аз започнах да пия с масло, и някак си свикнах, мислех че е невъзможно без прясно мляко, но после си спомних че така мислех на времето и за захарта:) Но се свиква. Прясното мляко не ми липсва, за кисело взимам кефир, мисля че той изяжда квото има вредно в млякото, пък и го обичам на вкус. Сиренето ми е основно козе. Само с кашкавала е зор-а, много трудно намирам кози, ям рядко наистина, цялото семейство за 2 месеца сме изяли половин килограм. Но маслото и сметаната не си ги давам. Масло купувам гхи или ги не знам как се пише точно, а сметана слагам само на крем супите и на бърканите яйца. Не мога да ги спра на 100%  Sad
По същият начин е и борбата ми с глутена, спирам го за седмица две и после хапна една две хапки (или повече  Mr. Green ) и не мога да кажа че на макс е изчистен, съответно не мога и да търсия резултати. Та реших леко и постепенно и без насилие. Не съм се концентрирала в момента в теглото си по-скоро да докарам чисто хранене, да увелича спорта и главно да видя резултати за здравето ми.
И поради тази причина непрекъснато търся някакво инфо различно от това което вече знам, с надеждата че след като все пак човек е стъпил на луната, все някога науката ще има лечение и за тези така наречени автоимунни заболявания.

Алина мъжа ми е с такава захар от както се познаваме и няма нищо, и се чувства добре, и след гладуване дори, ако е болен или просто ако не е ял предишният ден, пак му е такава. Бяхме се притеснили по едно време, ама лекаря ни успокои. Не знам в твоя случай, само споделям  Hug
За отслабването ще дойде ако си постоянна, не се отчайвай че тогава човек започва да се лута. А колкото за яденето ... явно нещо ти липсва, може би мазнина, може би протеин, опитай да хапваш постепенно, аз преди не можех да закусвам, започнах постепенно, в началото даже от хапка-две ми ставаше лошо, но после свикнах и след закуска се чувствам много бодра и енергична и работя на пълни обороти Simple Smile

При мен винаги е била ниска захарта, сега явно от стреса се е качила........дори не ми се мисли ако през това време бях консумирала някакви въглехидрати, колко ли щеше да е. Аз просто отидох да я измеря, защото по принцип изобщо не мога да пия вода, а сега буквално се наливам и съм все жадна и съответно  през 10 минути до тоалетната........ А за хапването през деня ......ще опитам, но аз от 10 години не съм закусвала и не съм обядвала понеже ям много бавно. Вечер направо  се храня ритуално.....с часове дъвча и предъвквам.......ако започна и да закусвам и обядвам-целият ми ден ще мине в хранене  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт