?Въпроси всякакви?

• 5 623 043
  • 96 496
  •   5
Отговори
# 36 690
  • София
Как се изчисляват болничните, на база дохода от посл. 12мес? 80%.

Като се отуде на борсата колко месеца ти плащат и на каква база?

# 36 691
  • София-Младост

Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест - в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността.

За борсата, зависи от начина на прекратяване на ТД. Минималното е  4 месеца с обезщетение 7.20/ден.
До "Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, и не може да бъде по-малко от минималния дневен размер на обезщетението за безработица."  в зависимост от осигурителния стаж.

# 36 692
Аз пак да попитам...възможно ли е да разширя някак нови обувки от лак, стискащи леко отстрани на пръстите?

# 36 693
  • София-Младост
Аз пак да попитам...възможно ли е да разширя някак нови обувки от лак, стискащи леко отстрани на пръстите?
Ако е естествен лак предполагам със спрей...но може да ги занесеш на обущар и да попиташ. Разтягала съм, но само ест.кожа.

# 36 694
Какво правите със старите, но запазени дрехи. Много са. Rolling Eyes

# 36 695
Блефарита заразен ли е за контактните лещи?

# 36 696
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри

Захабените - изхвърлям ...
Моите и на голямата щерка ги нося на една дама (познавам я от години и знам, че дрехите отиват по предназначение  Wink) в Търново, която работи в дом за деца - по-големи са до 18 годишни, и тя им ги раздава май неофициално, защото им е забранено да приемат дрехи без бележка от химическо чистене, а аз и тя не можем да си позволим такъв разход.
На средната - пазя за малката Simple Smile
На малката ... Давам на 2 многодетни мами с по-малки момиченца Simple Smile Дори сега ме хващаш в такъв момент Simple Smile Чакам едната да се обади и да се видим - децата да си поиграят, а аз да предам поредната огромна торба с дрешки и обувки Simple Smile После тя предава на други мами останалите от нея запазени дрешки ... и така Simple Smile

# 36 697
Носих в H&M последно. За 1 торба дрехи дават 15 % отстъпка от покупката на техен артикул.
Но там можеш и по-захабени дрехи да дадеш.

# 36 698
Снощи на педя от подмишницата усетих сърбеж. Не му обърнах внимание, но днес погледнах да видя какво е. И подозирам, че става въпрос за Херпес Зостер. Ще ида на лекар или до аптеката за някакви мазила, но се чудя дали съм заразна. Четох, че мога да заразя с варицела хора, които не са я карали. В близкото ми обкръжение има хора с малки деца, на по 3-4 месеца. Аз пряк контакт с деца нямам, но се чудех  дали се дава болничен за Херпес Зостер.

Преди няколко месеца пак ми излезе такова нещо и тогава лекарят каза, че не било заразно, но аз четох друго в интернет и се чувствах ужасно като общувах с хора.

И другото, притеснява ме, че сравнително често се заразявам с херпес зостер. Това ми е за втори път, (ако диагнозата е вярна), но през 6-7 месеца.... не е ли прекалено често?

# 36 699
  • UK
Майка ми има, но е купувано отдавна, отдавна...виж в алиекспрес, за магазина...не съм виждала.
Точно за майка ми е, и тя имаше преди много години, но отдавна е изгубено и тя често го споменава. Ще проверя на двете места, дано го намеря, уж търсих онлайн но го намерих единствено от някакъв австралийски продавач в иБей, 2 долара за самото нещо и 15 за доставка. Ако не намеря другаде, ще го взема, но ако го има някъде по наблизо... Иначе онова пише, че е Солинген, но в сайта на Солинген не можах да намеря подобно нещо. Благодаря ви и на двете Simple Smile

# 36 700
Снощи на педя от подмишницата усетих сърбеж. Не му обърнах внимание, но днес погледнах да видя какво е. И подозирам, че става въпрос за Херпес Зостер. Ще ида на лекар или до аптеката за някакви мазила, но се чудя дали съм заразна. Четох, че мога да заразя с варицела хора, които не са я карали. В близкото ми обкръжение има хора с малки деца, на по 3-4 месеца. Аз пряк контакт с деца нямам, но се чудех  дали се дава болничен за Херпес Зостер.

Преди няколко месеца пак ми излезе такова нещо и тогава лекарят каза, че не било заразно, но аз четох друго в интернет и се чувствах ужасно като общувах с хора.

И другото, притеснява ме, че сравнително често се заразявам с херпес зостер. Това ми е за втори път, (ако диагнозата е вярна), но през 6-7 месеца.... не е ли прекалено често?
Отиди на лекар. В аптеката могат да ти дадат само нещо за мазане, а ако е такова, хубаво е и да пиеш противовирусно. Но лекар да постави диагнозата и да прецени. Иначе не се заразяваш, ти СИ заразена, просто ти е слаба имунната система и вируса се активизира. Като дете си карала варицела, вирусът остава и дреме в теб и при спад в имунитета се активизира. Щом обривът е под дрехите, трудно можеш да заразиш някой. Вирусът го има в течността, която се отделя от мехурчетата на обрива.

# 36 701
  • Варна
Здравете!

Един познат ,който е с двойно гражданство( молдовско/българско) иска да вземе българска шофьорска книжка,в момента има молдовска .
Може ли да  се направи тази  смяна на книжката ,къде има информация..
Някой,който е сменял скоро моля за малко обяснения Praynig и инфо.

Последна редакция: нд, 13 сеп 2015, 13:04 от Velina_p

# 36 702
  • София

Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест - в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността.
Т.е. ако в момента вече взимам бруто примерно 1000лв - ще ми начислят за 1месец - 800лв чисто?! С калк-р за заплати излиза 78% /-22%/ нето (780лв) - когато си работиш, как така болничния излиза повече? newsm78

Цитат
За борсата, зависи от начина на прекратяване на ТД. Минималното е  4 месеца с обезщетение 7.20/ден.
До "Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, и не може да бъде по-малко от минималния дневен размер на обезщетението за безработица."  в зависимост от осигурителния стаж.
Взаимно съгласие да кажем. Знам, че минималното е толкова, как да разбера хипотетично колко ще е моето един ден? Ако през тези 24мес имам 3мес прекъсване или е без прекъсване, ме интересува  => размер и период (4 или повече мес?).

# 36 703

Т.е. ако в момента вече взимам бруто примерно 1000лв - ще ми начислят за 1месец - 800лв чисто?! С калк-р за заплати излиза 78% /-22%/ нето (780лв) - когато си работиш, как така болничния излиза повече? newsm78

Цитат
взимаш 1000 лв , но не за 1 ден. те са ти месечното възнаграждение. тези пари трябва да ги разделиш на средноотработените дни за месеца и така ще получиш среднодневно. 80 % от него ще получиш. умножаваш  полученото по броя на дните на заболяването.

# 36 704
Точно лачени не съм разширявала, но от естествена кожа имам добър опит с разширяване.
Поставям намокрена кърпа, добре изстискана на проблемното място и притискам добре - аз го правя с някаква капачка, напр. от дезодорант или нещо друго пластмасово, което добре да притисне кърпата. Изчаквам денонощие, през което време кърпата изсъхва и проблемното място е по-свободно.
Чувала съм със спирт, но ми се струва, че може да се появят петна и не съм пробвала.

Общи условия

Активация на акаунт