"Песен за огън и лед" - 6

• 62 651
  • 745
  •   1
Отговори
# 105
  • Варна
Ако Джон е син на Ашара и Нед, защо тя ще се самоубива, че да му даде или да му дадат и детето?
Отдавна е знаела , че Нед е женен, няма да е от разбито сърце заради него, Брандън също е бил мъртъв отдавна, за да е заради него.
 Заради брат си? Не ми се вярва..

П.П. В интерес на истината не Нед убива Артур Дейн, а Хоуланд Рийд, макар да се говори, че го е убил Нед.

Ти ме застреля направо. Прободе ме с меч Simple Smile. Историята на Артър гласи, че Нед го е убил. Артър е застанал с/у него и му е казал - "Ето сега се започва" и Нед отвръща- "Не, сега всичко приключва" и го е посякъл. Има ли по - нататък някакъв цитат, който казва, че не Нед го убил? Всъщност това няма кой знае какво значение. Нед отива да върне меча на Артър по съвсем други причини, които споменах в предния си пост.
А защо Ашара се самоубива- прелъстена от Брандън Старк, ражда мъртво му дете, дотогава вече и Брандън е мъртъв,  убиват брат й- за мен това са достатъчно причини тя да се хвърли от скалата. Когато Нед връща меча вече е било капката, която й е преляла чашата. За мен м/у Нед и Ашара не е имало нищо интимно.

Относно това, кой е убил Артур Дейн:

Скрит текст:
Нещо, което баща му беше казал навремето, изведнъж изплува в паметта му. Бран бе попитал лорд Едард дали Кралската гвардия наистина са най-отличните рицари на Седемте кралства.

— Вече не — отвърна му той, — но някога те бяха същинско чудо, бляскав урок за целия свят.

— А кой беше най-добрият от тях?

— Най-славният рицар, когото съм виждал, беше сир Артър Дейн, който се биеше с меч на име Зора, изкован от ядрото на паднала звезда. Наричаха го Меча на Утрото и той щеше да ме убие, ако не беше Хоуланд Тръстиката.

Тогава баща му, кой знае защо, се натъжи и замълча. Бран съжали, че не го беше попитал какво бе искал да му каже.

Относно Ашара - тя не се самоубива след смъртта на детето - предполага се, че го е родила 9 месеца след турнира в Харънхъл, живее още около година и когато и носят меча на загиналия и брат, тя изведнъж решава да умре.
Брат и е бил в Кралската гвардия, неизбежно е било да бъде убит.
Или не е умряла или се самоубива заради нещо друго.

# 106
Добре де, все пак Нед не казва точно и категорично, че Тръстиката го е убил. А казва, че ако не е бил той, Артър е щял да го убие. И аз не съм била точна в началото на този спор- всъщност пише, че Артър Дейн е умрял сражавайки се с Нед и компания. Но не мисля, че това е толкова важно.

След смъртта на Ашара, лорд на Звездопад не става ли Черната звезда? Той е бил братовчед на Артър, който е от Кралската гвардия, следователно няма наследници, Ашара няма доказани наследници до момента, не е ли именно Джералд, този който поема Звездопад? Ако е така, то той със сигурност е имал мотив да убие Ашара.

Под добавям думи на Звездата:
"He was the Sword of the Morning. He is dead."

"Are you the Sword of the Morning now?"

"No. Men call me Darkstar, and I am of the night."

Последна редакция: пт, 14 фев 2014, 16:46 от gangnam style

# 107
  • Варна
Добре де, все пак Нед не казва точно и категорично, че Тръстиката го е убил. А казва, че ако не е бил той, Артър е щял да го убие. И аз не съм била точна в началото на този спор- всъщност пише, че Артър Дейн е умрял сражавайки се с Нед и компания. Но не мисля, че това е толкова важно.
Може да е важно , може да не е.
От битката са оцелели само Хоуланд и Нед, никой друг. Т.е. само те знаят кой е убил Артур, съдейки по думите на Нед обаче, това е бил Хоуланд.

След смъртта на Ашара, лорд на Звездопад не става ли Черната звезда? Той е бил братовчед на Артър, който е от Кралската гвардия, следователно няма наследници, Ашара няма доказани наследници до момента, не е ли именно Джералд, този който поема Звездопад? Ако е така, то той със сигурност е имал мотив да убие Ашара.

Не, Тъмна звезда е от далечен клон на Дейн, в момента ми избяга как се казваше техния замък. Звездопад е поет от бащата на Едрик Дейн, на който май не му знаем името.

# 108
Джеролд не е ли на двайсет и няколко в момента или е по-стар?

Айде малко въпроси за провокиране на капацитета.  Laughing
Защо Тъмна звезда иска да убие Мирцела? Защо Оберин е мразел Тъмна звезда? (освен, че сигурно защото е гадняр Mr. Green)

хвърли бомбата и нищо повече не каза  Crossing Arms

Едрик или Едард беше малкият Дейн? Нед - като бащата на Аря

# 109
Може да е важно , може да не е.
От битката са оцелели само Хоуланд и Нед, никой друг. Т.е. само те знаят кой е убил Артур, съдейки по думите на Нед обаче, това е бил Хоуланд.

Не, Тъмна звезда е от далечен клон на Дейн, в момента ми избяга как се казваше техния замък. Звездопад е поет от бащата на Едрик Дейн, на който май не му знаем името.

Да, най- вероятно Хоуланд го е убил, но не без помощта на всички, които са се качили на кулата с Нед. Артър е бил най- добрият рицар по това време и бил от малкото, които са имало толкова ценен меч. Общо взето май само лордовете и кралете са имали мечове, изковани от някакви ценни материали, давайки им имена. На няколко пъти Звездата споменава този меч и, че точно той е направил Артър толкова велик боец. Че ако не е бил този меч, Артър е щял да бъде рицър като всички останали.

Иначе си права, че Звездата си в бил рицар от Звездопад, но в родословното дърво,което намерих не се споменава друг замък. Защо обаче се озовава в Дорн? Цитатът, който постнах в предишния си отговор, всъщност е разговор м/у него и Мирцела. С определението, което дава той за себе си- аз си правя извода, че той още от самото начало е искал да изплаши детето, което се опитва да убие, определяйки се като Нощен рицар, той иска тотално да се разграничи от Артър като негова абсолютна опозиция. Освен това Ариен на няколко пъти казва, че той е най- опасният мъж в Дорн. И Звездата е мразил Оберин също толкова, колкото и той него. Също не е харесвал и извънбрачните му дъщери.

Извъртях темата към Джералд, а щяхме за Ашара да говорим Simple Smile.
А тази Алирия Дейн какво общо има с Берик Дондарион. Никакъв спомен нямам за нея, а тя е сестра  на Ашара и Артър.
За съжаление трябва да напусна дискусията, а ми стана толкова интересно днес. Хубава вечер ви желая.

# 110
Бях чела една теория, даже може и тук да беше, че Ашара не е мъртва и, че всъщност тя е тази, с която пътува Тирион. В подкрепа си спомням, че Тирион казваше, че септата (не и помня името) имала следи от раждане. Помня, че се обсъждаше, но не помня дали се стигна до заключение. Ако имам време ще потърся описание на септата.
Аз съм изпуснала момента, в който се казва, че Тъмна звезда и Оберин са се мразели. Някой, който го помни, може ли да ми припомни къде точно се казва?

# 111
  • Варна
Е чак толкоз...вярно е че има специфичен изказ, но се свиква- все пак има стотици и стотици страници за четене, та наистина се свиква  Laughing

А дали ще е удобно да помоля за превод на български на спойлерните глави. Flutter
Молбата не е само персонално към теб, а към всички , които се справят добре с "високия валириански".
Разбира се когато имате време и възможност.
Трудно схващам нещата в оригинал, защото английския е доста двусмислен, а тук всяка думичка има значение. Чета и на руски, но не съм сигурна дали преводите са добри. Thinking

# 112
Здравейте, виждам че сте подхванали дейн(или дийн - както му е там името, че не съм много сигурен).
Когато Нед отива при кулата на радоста(мисля че така се казваше тази кула) за да вземи Лияна, там намира 3-мата бели плаща, и  при 7 срещу 3-ма оцеляха двама.
Там от диалозите прави впечатление следното, че 3мата бели плаща не са били при Тризъбеца, не са били при Кралски чертог , не са били при Бурен край и не са били и при Кулата. Нед се учудва че ги намира там при кулата.
Което навежда на мисълта, че не са пазили Лиана а са отишли там защото са знаели че Нед ще отиде да вземе Лиана. ( а дали не са и помогнали да умре ?)
Което пък  говори че са искали да се стигне до кървава баня -> чиста саморазправа тип отмъщение от страна на меча на утрото Дийн ( ако не го бъркам де).
След това Нед отива при ашара и там се случва нещо което кара тя да се съмоубие и фактологически от тогава се каза чрез разкази на 3-ти и 4 лица за Нед и детето което е с него за първи път.
Както отбелязъхте по рано е имало турнир в Харънкъл (който е променил много) и там евентуално е имало нещо с Ашара(тук случката с Нед ми звучи че е бил влюбен и от това и срамежливоста му да я покани на танци , та е трябвало брат му да направи нужното ) което, може би е накарало Дийн да действа така при кулата на радоста - битка до смърт с Нед а другите 2-а рицаря да му пазят гърба ? ? ?
И не знам дали Мартин ще изясни това пряко в следващите книги или ще има след края на поредицата някое интевю за "вечно не разбралите" какво е станало Sad Sad Sad

# 113
  • Варна
Дейн, моля те, Дейн. Това Дийн ми звучи ужасно. Confused

Ако белите рицари в частност Дейн са помогнали на Лияна да умре, Нед никога не би се изказал така пред Бран. Цитирам още веднъж:

Цитат
Нещо, което баща му беше казал навремето, изведнъж изплува в паметта му. Бран бе попитал лорд Едард дали Кралската гвардия наистина са най-отличните рицари на Седемте кралства.

— Вече не — отвърна му той, — но някога те бяха същинско чудо, бляскав урок за целия свят.

— А кой беше най-добрият от тях?

Най-славният рицар, когото съм виждал, беше сир Артър Дейн, който се биеше с меч на име Зора, изкован от ядрото на паднала звезда. Наричаха го Меча на Утрото и той щеше да ме убие, ако не беше Хоуланд Тръстиката

# 114
Ок ще го имам в пердвид за името, ако кажете ще редакторам и горният пост.
Лияна  може да не са и помогнали да умре , но това за саморазправата си е варинат. Даже се чудя дали Нед не разбира по време на двубоя  че Ашара има дете(или  че е имала) и е негово и Нед не си е намерил повод чрез меча да отиде в Звездопад.
 Порпинцип Нед се жени за Кейтлин малко против волята му, че така трябва, заради смърта на големият си брат. Нищо не се казва за това за коя е можел да се жене и  какво е бил наумил старият Старк за Нед Simple Smile

# 115
DJSimo, ценя мнението ти, но понякога ми е трудно да го разбера заради липсата на пунктуация и доста правописни грешки.  Peace

# 116
Съжалявам за грешките, ще гледам да ги пооправя. От части повечето ги правя заради новата фонетика от бан, на този лаптоп съм с нея и някой от бутоните не са там къде трябва да са.И когато мина от един компютър на друг и пиша в темата става каша в главата ми(кое къде беше) и допълнително се изнервям и съответно кашата става още по голяма ....  Simple Smile Simple Smile Simple Smile .
Мисълта ми е, че Дейн може да е искал да се саморазправи с Нед заради сестра си .
Нед с дете се споменава при Звездопад, а там отива за да даде меча на Артър Дейн на  Ашара Дейн(която се пада сестра на Артър) и тя се самоубива ->не се сещам дали Нед е бил още в Звездопад когато се е случило това или след като Нед  тръгва за Севера . Никъде не се споменава и кой е бил бащата на детето на Ашара. Затова спекулирам, че Артър Дейн е искал отмъщение в двубой с Нед, защото детето на Ашара  е от(или е било от) Нед.  Simple Smile
Ако ми дойде на ум още нещо ще пиша Simple Smile

# 117
  • Варна
От диалога, който Нед си спомня, нищо не ме навежда на такаива мисли.

Когато Нед отива при кулата на радоста(мисля че така се казваше тази кула) за да вземи Лияна, там намира 3-мата бели плаща, и  при 7 срещу 3-ма оцеляха двама.
Там от диалозите прави впечатление следното, че 3мата бели плаща не са били при Тризъбеца, не са били при Кралски чертог , не са били при Бурен край и не са били и при Кулата. Нед се учудва че ги намира там при кулата.
Което навежда на мисълта, че не са пазили Лиана а са отишли там защото са знаели че Нед ще отиде да вземе Лиана. ( а дали не са и помогнали да умре ?)

Те са отишли да пазят Лияна, заради случилото се на Елия, да не се повтори сценария. Ако Регар се е съмнявал, че А. Дейн ще тръгне да мъсти, едва ли би го включил в групата. Другите двама също не са случайни, Лорд командира е с тях. И понеже знам че ми обичате цитатите Laughing

Скрит текст:
В съня приятелите му яздеха с него, както и приживе. Гордият Мартин Касел, бащата на Джори. Верният Тео Вул. Итън Гловър, с благата си реч и добро сърце. Мъжът от блатата, Хоуланд Тръстиката. Лорд Дъстин, на високия си червен жребец. Нед бе познавал лицата им като своето, но годините като пиявици изпиват спомените, дори онези, които човек се е заклел да не забрави никога. В съня му те бяха само сенки, сиви призраци, яхнали коне от мъгла.

Бяха седмина, тръгнали да се опълчат срещу трима. Но тримата не бяха обикновени мъже. Очакваха ги пред кръглата кула с червените склонове на Дорн зад тях и вятърът развяваше белите им плащове. И не бяха сенки: лицата им ярко сияеха, дори и сега. Сир Артър Дайн, Меча на утрото, с тъжната си усмивка. Дръжката на големия меч Зора стърчеше над дясното му рамо. Сир Осуел Уент бе коленичил и точеше меча си. Над белия му емайлиран шлем бе разперил криле черният прилеп на неговия род. Между двамата стоеше свирепият стар сир Джеролд Хайтауър, Белия бик, Лорд-командирът на кралската гвардия.

— Търсех ви на Тризъбеца — каза им Нед.

— Не бяхме там — отвърна сир Джеролд.

— Горко на Узурпатора, ако бяхме — каза сир Осуел.

— Когато падна Кралски чертог, сир Джайм посече краля ви със златен меч и се зачудих защо ви няма.

— Далече бяхме — каза сир Джеролд, — иначе Ерис още щеше да седи на железния трон, а нашият лъжебрат щеше да гори в седемте ада.

— Слязох до Бурен край да вдигна обсадата — каза им Нед, — и лордовете Тирел и Редвин свиха знамената, и всички техни рицари коленичиха да ни се закълнат във вярност. Мислех, че ще сте сред тях.

— Нашите колене не се подгъват лесно — каза сир Артър Дайн.

— Сир Вилем Дари избяга на Драконов камък с кралицата ви и принц Визерис. Мислех, че може да сте отплавали с тях.

— Сир Вилем е добър и верен мъж — каза сир Осуел.

— Но не е от кралската гвардия — изтъкна сир Джеролд. — Кралската гвардия не бяга.

— Нито тогава, нито сега — каза сир Артър. И надяна шлема си.

— Положили сме клетва — поясни старият сир Джеролд. Призраците на Нед тръгнаха с него, с мечове от сянка в ръце. Бяха седмина срещу трима.

— А сега започва — заяви сир Артър Дайн, Мечът на утрото. Измъкна Зора и го вдигна в двете си ръце. Острието беше бяло като млечно стъкло, оживяло от светлина.

— Не — каза Нед с тъга в гласа. — Сега свършва.

И докато се сблъскваше с двата пороя от стомана и сянка, чу писъка на Лиана.

— Едард! — извика тя. Вихър от розови листенца повя от прошарените с кръв небеса, сини като очи на смъртта.

П.П. Всъщност те пазят Лияна още преди Регар да умре.

# 118
# 119
  • Русе

А дали ще е удобно да помоля за превод на български на спойлерните глави. Flutter
Молбата не е само персонално към теб, а към всички , които се справят добре с "високия валириански".
Разбира се когато имате време и възможност.
Трудно схващам нещата в оригинал, защото английския е доста двусмислен, а тук всяка думичка има значение. Чета и на руски, но не съм сигурна дали преводите са добри. Thinking

Мислил съм по въпроса, но като цяло в свободното време избягвам да превеждам. А и в случая след преводачите ще трябва някой още по-върл фен да направи редакция за имена и названия спрямо превода на Русинов - принципно имам наистина добра памет, ама...

Общи условия

Активация на акаунт