Седми клас преполовихме - заедно тревожихме се и се веселихме! - №41

• 47 882
  • 728
  •   1
Отговори
# 600
Ще Ви попитам нещо... Вашите деца изпитват ли параноя от мисълта за матурите? Притесняват ли се ? Само аз ли съм човекът, който от страх да не изкара лоша оценка на външното оценяване не спи ?  Laughing Laughing Laughing

Няма помен от притеснение. Иска час по-скоро да се свърши с "това бръмчене покрай тия матури".
Въпрос към Ън и към всички, искащи да вземат отношение.
"Кое художествено изразно средство е използвано в израза "..и в нашта история кат легенда грей"
А. Метонимия
Б. Градация
В. Метафора
Г. Сравнение"

Приемаме че има само един верен отговор. Благодаря:-)

Категорично "Г". Съвсем коректно зададен въпрос.  Peace

По отношение на еднаквите оценки от НВО. Трябва да е налице още едно съвпадение, за да се сравняват оценките от други предмети - две или повече деца с еднакви резултати от НВО трябва да се борят за последното свободно място в конкретна паралелка. Не зная дали се е случвало това до сега (някой, ако има спомен, нека сподели). Хипотетично, това е възможно при много лесни матури, с много отлични резултати, в паралелките с най-високи балове... дано не  се стига до там, защото лудостта ще е повсемесна...

# 601
Не мога да определя трудността на матурата - детето сега е 10 клас, влезе последен при равен бал с друго дете от матурата. Тогава се гледат оценките от дипломата. Той беше с една петица. Влезе в 73. Хипотезата е реална, затова се опитвам да настоявам и за другите предмети. #2gunfire

# 602
Не мога да определя трудността на матурата - детето сега е 10 клас, влезе последен при равен бал с друго дете от матурата. Тогава се гледат оценките от дипломата. Той беше с една петица. Влезе в 73. Хипотезата е реална, затова се опитвам да настоявам и за другите предмети. #2gunfire

Благодаря за примера. Явно се е случвало, а в твоя случай "парен каша духа". На мен пък, в главата ми изплува това, че родителите на съученик на сина ми са го наказали за 5 по музика, заради  тези евентуални сравнения. Ми, мойто като ще има 4 по рисуване  newsm78?!

# 603
  • София
Ще Ви попитам нещо... Вашите деца изпитват ли параноя от мисълта за матурите? Притесняват ли се ? Само аз ли съм човекът, който от страх да не изкара лоша оценка на външното оценяване не спи ?  Laughing Laughing Laughing
Дъщеря ми по принцип изглежда супер спокойна, до непукизъм Simple Smile, но наскоро й се случи да внезапно да й се разтреперят ръцете, краката, да я заболи глава, без конкретна причина към момента. Така установих (и с помощта на лекар), че всъщност ужасно много се притеснява за матурите. Може би и аз я напрягам, но има и други фактори, като това, че подсъзнателно иска да се справи не по-зле от кака си, приятелката й е много амбицирана и т.н. Поговорихме си и се надявам да съм я поуспокоила (само дано не се отпусне сега Simple Smile).
А миналата година, когато каката имаше матури, имах параноя, че ще й анулират работите за нещо или нещо ще се случи и няма да може да се яви на матурите -  луда рабоата, чиста болест Simple Smile))

# 604
  • дядовата ръкавичка
Ами да отговоря като една от оплакващите се. До сега по Мат няма пропуски,долу горе основно 6 и малко 5 през миналите години.До сега не е ходил на уроци по този предмет-аз помагам,обяснявам....,ходи на курс.На последния пробен по МАТ в Междучасие - 5,10.Все си мисля.че за по-висока оценка просто трябва да решава повече задачи...

5,10  в Междучасие не е никак лош резултат. Няма от какво да се оплакваш  Simple Smile

Мен пък ме е яд на себе си, че не мога да помагам, но просто нямам физическо време и сили. Геометрията никога не ми е била любима и за да вляза в час, трябва да уча наравно с ученика, а няма кога. Друг е въпросът, че ако той влагаше малко повече старание, нямаше да има нужда от помощ.

За притеснение - притеснява се основно да не ме разочарова  Embarassed, но не чак дотам, че да се амбицира.

# 605
На мен пък, в главата ми изплува това, че родителите на съученик на сина ми са го наказали за 5 по музика, заради  тези евентуални сравнения. Ми, мойто като ще има 4 по рисуване  newsm78?!
Можеш да се притесняваш единствено, ако детето ще кандидатства с рисуване.  Grinning

Скрит текст:
Чл. 12. (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2009 г., в сила от 15.09.2009 г.) (1) Когато в
класирането има ученици с равен бал и с броя им се надхвърля броят на местата по чл.
3, ал. 3 , те се подреждат в низходящ ред по сбора от оценките от приемните изпити, а
в случай, че приемният изпит е един - по оценката от този изпит.
(2) Ученици с еднакви показатели и след подреждането по реда на ал. 1 се
подреждат в низходящ ред по сбора от оценките от балообразуващите учебни
предмети, а в случай че балообразуващият учебен предмет е един - по оценката от
този учебен предмет.
(3) (Изм. изцяло - ДВ, бр. 73 от 2009 г., в сила от 15.09.2009 г.) Ученици с еднакви
показатели и след подреждането по реда на ал. 2 се подреждат в низходящ ред по
средноаритметичната оценка с точност до 0,01 от оценките от учебните предмети
български език и литература, първи чужд език, математика, история и цивилизация, география и икономика, биология и здравно образование, физика и астрономия и химия и опазване на околната среда, включени в задължителната подготовка от
удостоверението за завършен VII клас или от свидетелството за завършено основно
образование.
(4) Ученици с еднакви показатели и след подреждането по реда на ал. 3 се
приемат над утвърдения държавен план-прием.

# 606
Бенджи - само като си представя иначе любимата ми госпожа по химия, и....затаявам дъх. Колкото харизматична, толкова и груба и невъздържана на моменти. Към децата, имам предвид.
Ън - ние сме от провинцията, и тези две седмици няма да пътуваме до София за пробни. Ще се самоподготвяме. От 15-ти ще имаме и ние.
Притеснение има. Но като че ли с натрупването на опит, на рутина, на чести изпитвания във формата на изпита( било на пробни, било в домашна обстановка със засечено време) децата обръгват и самата матура им е една от многото изяви.  Мисля, че споделях - миналата година в неделя преди матурите синът ми беше на пореден пробен. Дори и резултата не разбрахме, но в случая не това беше от значение. На самата матура беше сравнително спокоен, и както сега казва на брат си - ще видиш, как на матурата буквално ще "влезеш" в теста.  И как хубаво каза една майка тук преди няколко поста - април-май ще си съберат ума. Така е, сега са доста объркани от многото материал. Но след месец-два , след една добре оползотворена пролетна ваканция ще видите колко променени ще са децата. Много е важно да не спираме да ги окуражаваме, да ги подкрепяме, да ги хвалим като успеят и да им помагаме когато не успяват да се справят с нещо. Ако синът ми се запъне на някоя задача го преследвам до дупка докато не му се изясни. Много е важно да няма пропуски, и да мине колкото се може повече изпитен материал. Така шанса да срещне идентичен въпрос или задача е много голям. Друго е като се каже - а, това съм го правил ( в курса, у дома, в училище). Ще се справят, ще видите. Сигурна съм в това.

# 607
  • София
Моичкият пък за да не го карам да учи се изхитри и понеже са следобед на училище като се прибере вечер изведнъж рязко му се доспива. И си заспива, без да му пука на човека, че на другия ден е на тренировка, например или на курс,  и няма да може да си научи, а какво да ви говоря за допълнителни тестове в къщи  ooooh! - това е абсолютно невъзможно.
Вие викали ли сте на заспал тийнейджър? - резултат няма никакъв  ooooh! Мъка, мъъъъка....
Същата картинка! ooooh!
Ляга си преждевременно рано, само и само да не го накарам нещо допълнително да направи, прочете, прегледа, преговори... ooooh!

Скрит текст:
Айде, почерпете се виртуално за моят син, който днес навърши 14тата си година!
И да ви благодаря също така за подкрепата, която винаги съм намирала тук при вас! Hug

# 608
 За музиката, рисуването и физкултурата се изисква талант. Смятам, че трябва да се оценяват усилията на детето, а не резултатите на талантите (ако не е професионално у-ще).
И изобщо накрая на срока истинските учители трябва да пишат шестици в 7 кл. по тези предмети. Достатъчен е останалият стрес и безумната система на образованието.
Казвам го, като човек явявал се на повишителен  по физкултура в 11 кл. в едни други времена, когато дипломата ти трябваше да е 6.00.

# 609
А на мама копче и на детето - здраве, здраве и пак здраве!!!
Всичко друго е суета.
(Не го четете на децата това и не отслабвайте натиска, особено при момчетата.)

# 610
kopche  - взимам си първа! Много обичам виртуалните почерпки, защото мога да ям на корем! А сега - да ти е живо и здраво момчето! newsm59 Желая му от сърце щастливи гимназиални години - това са най-прекрасните години в живота на един подрастващ. Да си намери хубава среда с добри приятели и свестни учители. Късметът да не го напуска и много , ама много да му върви!

# 611
Честит празник, Kopche! Да ви е живо и здраво момчето! Много късмет и успехи във всичко, с което се захване!  newsm59

# 612
  • Пловдив
kopche, жив и здрав да е младежът. Другото ще се подреди.

Абе то на шега или не, но в средния успех в дипломите за средно влизат оценки по музика, физическо и изобразително изкуство, поне от ЕГ и СОУ. И понеже чета какво пишат майките на децата, кандидатстващи в чужбина, ами една по-ниска оценка по тези "съществени" дисциплини може да се окаже фатална за прием. В по-престижните университети във Великобритания искат диплома от 5,60-5,80, та то не е майтап работа. 

А при нас по рисуване определено ниски оценки се пишат на калпазаните. Ходиш ли подготвен с материали, държиш ли се прилично, проблем с оценките нямаш. А по музика на изпитване на пеене са отличници /5 има този, който най-вероятно отказва да пее  Laughing/. И почти никакви тестове не правят. 

# 613
kopche, честит да е сина ти! Много да е здрави да те радва!

# 614
kopche, жив и здрав да ти е синът! Желая му късмет, защото както е казал Доналд Тръмп - "Всичко в живота е късмет"

Общи условия

Активация на акаунт