Православни пости - 4 тема

• 48 693
  • 738
  •   1
Отговори
# 705
Едно постно предложение от днес - млади картофи на фурна, в плик, подправени обилно с джоджен, розмарин, сол и пресен чесън.

Ако някой попита защо в плик Grinning - приготвят се по-бързо, овкусяват се по-добре от подпавките и ... накрая не миете тавата.

# 706
Мда... хубаво е да заблажим, ама после пак си търсим постничкото. И на мен в един момент ми се ядеше нещо постно, та завъртях една супа от коприва и ориз.

# 707
Много обичам супичка от коприва, но тази година все още не съм правила.
Направо се нахвърлих на лапада  Grinning

# 708
Аз пък напоследък карам на гаспачо и др. подобни сурови зеленчукови супи. Добавям авокадо или маслини за по-мазно.

# 709
Здравейте!
Днес хем постен ден, хем следпразнично карам на плодове - малко за разтоварване. Обаче майка е направила за децата една постна картофена супа с пресен джоджен. Мммммм такова ухание се носи, че едвам му устоявам да не си хапна.
Хайде лека вечер от мен!

# 710
 Днес направих една много сполучилива супа:

1 връзка пресен лук
1 връзка спанак
1 връзка лобода
1 връзка магданоз
1 връзка джоджен

Връзките бяха доста едри.
Подправих със сол и лимон.

# 711
  • Пловдив
Какво е лобода?  newsm78 За пръв път го чувам това....
Може би лапад или не?

# 712
Не, в момента я продават наред с лапад, киселец, спанак. Зеленолистно, но малко по-светло зелено, с по-широки листа. Разгледай по пазарите, не в супермаркетите.

# 713
От вчера се каня да вляза и все забравям.
Ядох в заведение боб (сух, бял) с манатарки. Невероятно вкусотия и едновременно с това страшно тежко ястие. Вероятно не трябва да се консумират наведнъж повече от 200 гр.
Не ми изглеждаше приготвено по различен начин от обичайното, но все пак - някой да е правил/има рецепта за ястието?

# 714
Привет Жени, "боб с манатарки" дава попадения в Гугъл.

По принцип гъбите са храна, която много засища, нали?

# 715
Виж, не го пуснах във всезнаещия чичко Гугъл.
Гъбите са тижичка и много засищаща храна, така е. В комбинация с боба - много вкусно, но и тежко.
И все пак си го представих като ястие в сериозните зими. Вероятно сега за топличкото време просто не е подходящо.

# 716
Не е най-добрата статия която съм чела но все пак : http://www.bb-team.org/articles/3276_rastitelni-iztochnitsi-na-protein

# 717
Жени, следвай си инстинктите. Ако сега ти се яде боб с гъби, защо не? Стига да имаш достъп до манатарки...

Напоследък правя зеленчукови супи, т.е. слагам всичко каквото ми попадне, вкл. и гъби. Наскоро попаднах на едни челядинки и ги използвах в една зелена супица.

# 718
Те челядинките са направени за супици Laughing. Много нежна гъбка.

Не че спирам да ям гъби в топлото, просто в комбинация с боба ми дойде в повече. За това и за по-студенкото време си мисля, че ще е супер ястието.

# 719
Че боб се яде лятото  , какво му има на гъбите не разбирам , то зимни гъби няма , те са за пролет и есен , когато си растат.
Аз манатарки не мога да готвя. Братовчед наш беше брал една година много, че се бахме заринали с манатарки , но както и да ги готвех не ги издокарах . Скоро ядох в заведение , ориз с манатарки , вкусно беше  Laughing Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт