Православни пости - 4 тема

• 48 565
  • 738
  •   1
Отговори
# 720
Здравейте!
рядко ми се случва да слюнкоотделям като чета нещо, ама с тези гъби направо ми провокирахте апетита и желанието за експерименти Hug

# 721
Здравейте!
рядко ми се случва да слюнкоотделям като чета нещо, ама с тези гъби направо ми провокирахте апетита и желанието за експерименти Hug
Laughing аз така се надъхвам да готвя  Grinning

# 722
Много ви моля да ме светнете по един въпрос относно Диетичния Закон от Библията - може или не може да се яде заешко месо от православни християни? Mного ми е спешно да разбера, затова прекопирах въпроса си от "Въпроси всякакви"...

# 723
Защо да не може? Разбира се, не е разрешено през пости.

# 724
  • София
Много ви моля да ме светнете по един въпрос относно Диетичния Закон от Библията - може или не може да се яде заешко месо от православни християни? Mного ми е спешно да разбера, затова прекопирах въпроса си от "Въпроси всякакви"...

За пръв път чувам за тоя диетичен Закон от Библията. Не съм запознат в християнството да има забранена храна освен по време на пости.

# 725
Вероятно calopsita  е имала предвид някои от предписанията в Мойсеевия закон, които разделят животните на чисти и нечисти - съответно позволени за храна на човека и забранени. В Книга Левит 11:3 наистина се споменава за заека като нечисто животно, т.е. забранено за храна на човека (заедно с камилата и свинята). Но за християните правилата на Мойеевият закон не важат, защото са отменени от Христос.

# 726
Виждала съм да се споменава, че не трябва да се яде кръв. Напр. кървавица. какво мислите по въпроса?

# 727
В древност се е считало, че в кръвта е душата на животното.

Не бих могла да тълкувам този текст съвсем точно, но ми се струва, че с него се забранява преди всичко жестокостта, а не толкова яденето на кръв. Иначе то си е противно само по себе си...

Същото мисля и за забраната в Мойсеевия закон да се яде "яре, сварено в майчиното му мляко" (Изх. 23:11). Едва ли целта е била да не се смесват месо и мляко.

Подчертавам, че това е само мое лично мнение.

# 728
Вероятно calopsita  е имала предвид някои от предписанията в Мойсеевия закон, които разделят животните на чисти и нечисти - съответно позволени за храна на човека и забранени. В Книга Левит 11:3 наистина се споменава за заека като нечисто животно, т.е. забранено за храна на човека (заедно с камилата и свинята). Но за християните правилата на Мойеевият закон не важат, защото са отменени от Христос.

Tочно за Левит говорех. Така или иначе, консултирах се с отец - каза ми, че всички оцелели животни, спасени в Ноевия ковчег, са годни за ядене. Изключае черупчестите морски дарове (миди, скариди), влечуги и някои насекоми са забранени Simple Smile... И все пак, вашите мнения са много ценни за мен, от всички вас се уча и съм благодарна на всички, които се включиха с мнение  bouquet Радвам се и че се повдигна въпросът, защото отдавна ме мъчи кое е позволено и кое не.

# 729
  • София
Много от изискванията на древните закони са писани за условията на съответните племена. Не заблравяйте на времето, че религията е била и законодателството. Прясно мляко и месо заедно в горещините са си пълна отрова, затова естествено е да се търси начин да се забрани да се готви. В горещините животните са се заразявали с какви ли не болести, които се разнасят в кръвта ... затова и кръвта не може. и т.н.

# 730
Най -вече и да не се убиват по жесток начин , както и е грях да се яде убито яре сготвено с майчиното му мляко . На правилната храна и се казва кашер , еврейските кланици са по-различни от другите.  .Същото е и за мюсюлманите , които могат да ядат мляко и месо заедно ,
Скрит текст:
да не забравяме , че те не отричат нито една религия
, но пак задължително трябва да е убито безболезнено  . Това да го е отменил Исус  Naughty не ми се вярва. Навсякъде се проповядва милосърдие не само към хората , а към животните като висше  милосърдие , защото са по-слаби от нас .

# 731
Специално за кръвта, това го има в Новия Завет, ако помните, както и, например, във "В помощ на каещия се".

# 732
Преди великата инквизиция да се развилнее официално се е смятало , че и животните имат душа , както жената си се е смятала за равна . Дори е имало животни набедени за обладани и прочее и някой се е сетил да каже, че не можело да бъдат обладани , защото нямали душа , явно уж да спре една глупост от там друга .Жената набедена , че първа изяла ябълката после изкушила Адам , от там ние сме виновни , че не сме в рая.

# 733
И нещо съвсем кулинарно от мен:

Вчера правих два вида крекери - с овесени ядки и с нахут.
Ако някой се интересува от рецептата, ще споделя, макар че все още съм на етап експерименти и не мисля, че съм постигнала съвършенство Grinning

Сега варя киноа. Някакви идеи как да го сготвя?
Най-вероятно ще е със зеленчуци, но мисля да го доготвя утре.

Като количество е повечко, затова се чудя дали не може да се направи с него и някакъв десерт?
Ако някой има изпитана рецепта, нека сподели.

# 734
simpatikonia, киноа бих ползвала като заместител на кус кус в салати. Виждала съм я комбинирана и със зелении, но някак не ми седи добре.
Ето ти една идейка, на мен много ми хареса

Общи условия

Активация на акаунт