Православни пости - 4 тема

• 48 791
  • 738
  •   1
Отговори
# 510
Мора, тирокафтери се казва това. Нещо като лют катък , превежда се люто сирене.

Симпарикона , стафидовите маслини са много хубави  Peace

Гръцкото кафе е с леблебия, аз не го обичам . Но е същото като турското , само не го казвай на грък Wink. На джезве се вари .

# 511
 Hug

Сигурно и аз ще ходя пак Grinning.
Юфка много обичам, затова се съмнявам, че ще я отмина следващия път.

Момичета и момчета, малко встрани от темата ни искам да ви споделя една рецепта, която научих днес от една съфорумка. Рецептата е за лечение на остеопороза - с много бърз и добър ефект. Споделям я веднага, защото съм убедена, че на полезните неща трябва да се дава гласност. Вие ще се убедите колко е лесна и достъпна. Доколкото разбрах ефектът е бил много бърз и е доказан с медицински изследвания. Дори да не вярвате много, можете да пробвате или да препоръчате на ваши близки, които страдат от това толкова опасно заболяване.

ПРОТИВ ОСТЕОПОРОЗА
В продължение на 17 дни всяка сутрин се изпива на гладно водата, в която са накиснати ядките на 4 ореха (от вечерта). След това се изяждат орехите. Гладува се 2 часа и след това се закусва, ако закусвате сутрин.

Това е цялата философия.
Тази процедура се прави два пъти годишно, приблизително на 5-6 месеца.

# 512
Hug

ПРОТИВ ОСТЕОПОРОЗА
В продължение на 17 дни всяка сутрин се изпива на гладно водата, в която са накиснати ядките на 4 ореха (от вечерта). След това се изяждат орехите. Гладува се 2 часа и след това се закусва, ако закусвате сутрин.

Още утре ще се пробва   bouquet

# 513
Мора, тирокафтери се казва това. Нещо като лют катък , превежда се люто сирене.

Ах, ах! Crazy След постите с радост ще го опитам и аз. Grinning

simpatikonia, благодаря за споделената рецепта. Вярвам аз в силата на простичките и естествени неща. В природата има лек за всичко, трябва само да се знае.

# 514
hjkl;, щом избягваш и ядки, как набавяш белтъчини ? Поста не е диета, доста дълъг период е трябва да се мисли и за тялото Simple Smile
Благодаря за грижата!  Hug Не съм се изразила правилно или не си ме разбрала. Ядките не ги избягвам. Ям редовно и други източници на белтъчини.  Grinning Наистина е важно да имаме адекватен прием на белтъчини през постите.

# 515
Статия която харесах ,която е написана в унисон с моите разбирания за това как да се храним и мисля ще ви е полезна : http://vitarama.bg/bg/%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%B7%D0%B … 2%D0%B5/265/item/

# 516
  • Варна
Здравейте на всички
Много се радвам, че открих темата. Аз за пръв път постя, но ще се старая да продължа. Надявам се и аз да се включа с рецепта, но за сега нямам.

# 517
Здравейте на всички! С рецепти все още не мога да се включа, но първите ми великденски пости за момента, вървят много добре  Simple Smile .

simpatikonia, благодаря за рецептата, природата винаги има лек за всичко.

# 518
Симпатикона , в колко вода се накисват орехите , има ли значение всъщност. ?

# 519
  • София
Постите за мен приключиха...

След като почнаха да ми се цепят ноктите, напукват устните и не им помага нищо, майка ми и една много близка моя приятелка ми казаха, че изглеждам ужасно бледа и измъчена (факт е, че не се чувствах зле, но ми прилошаваше като се наведа и изправя)... Реших, че по-добре да не си измъчвам тялото и психиката (една колежка след Коледните пости ми каза, че съм имала трескав поглед на гладна...  Crazy)
Мисля да е минимална консумацията на млечни и месни, тъй или иначе не ям особено, но явно сега не ми се отразява добре.
Иначе - закуската, която хапвам често, е: малко домашно приготвено ядково мляко, банан, половин авокадо, сурово какао, няколко фурми - и в блендера. Слагам и конопено семе и чия, и след 10тина минути - ям  Mr. Green голяма вкуснотия, хем полезна, хем здравословна.. и постна  Mr. Green

# 520
  • Пловдив
Сериозно? Аз чак не мога да повярвам..За мен, постейки, няма как да гладуваш.
Но ти си знаеш най -добре, естествено.  Hug

Аз за пръв път постя /за втори, ако броим едни коледни пости, когато постих последните три седмици само/ и не само, че не гладувам, ами даже си и угаждам - готвя си неща, които обичам, а не съм ги готвила от доста време, защото вкъщи не ги ядат и винаги съм се съобразявала с останалите Simple Smile....Даже досега не съм успяла по веднъж да си сготвя любимите набелязани манджи...Ммм...

# 521
  • София
Не гладувам, макар да се усещам доста по-често гладна. Аз и иначе не ям редовно другите храни.
Постила съм преди години, но тогава беше пародия. Сега като цяло се храня разнообразно - не знам защо стана така.

Днес като се събрахме приятелките и коментирахме, че обмислям спирането, едната вика: аз не смея да си кажа.. (разбирай, че изглеждам по-зле, а ще я отрежа), а тя самата е вегетарианка от години...
Както и да е. Коледните ги изкарах, но отслабвам - видимо. И лицето ми се изпива жестоко. Просто ще е ограничено (ще си определя 2-3 дни, в които да включа други храни, иначе си мисля да си карам както си знам.
Ще продължа да ви следя, а на следващите може пак да се включа.

# 522
Пролетна умора , пий витамини . Като не ти се пости не пости , но не търси причината в поста , най-малко не я пиши тук, че ще вземе и друг да повярва.

# 523
  • София
Постите за мен приключиха...

След като почнаха да ми се цепят ноктите, напукват устните и не им помага нищо, майка ми и една много близка моя приятелка ми казаха, че изглеждам ужасно бледа и измъчена (факт е, че не се чувствах зле, но ми прилошаваше като се наведа и изправя)... Реших, че по-добре да не си измъчвам тялото и психиката (една колежка след Коледните пости ми каза, че съм имала трескав поглед на гладна...  Crazy)
Мисля да е минимална консумацията на млечни и месни, тъй или иначе не ям особено, но явно сега не ми се отразява добре.
Иначе - закуската, която хапвам често, е: малко домашно приготвено ядково мляко, банан, половин авокадо, сурово какао, няколко фурми - и в блендера. Слагам и конопено семе и чия, и след 10тина минути - ям  Mr. Green голяма вкуснотия, хем полезна, хем здравословна.. и постна  Mr. Green

Идете при свещеника да ви благослови за по лек пост и бъдете уверена че ще го направи. Аз самия не спазвам твърдо канона и поста е съобразен с моето здравословно състояние.

# 524
Malini, би ли споделила какво точно хапваш по време на пости. Странно ми се струва да се чувстваш по този начин по време на пост, макар че....

Като се замисля имам подобни спомени от първите години, когато постех. Бледност, виене на свят, главоболие...
Този период съвпадаше със студентските ми години, когато се хранех основно с гевреци, боза, кафе, зеленчукови бульони от близкото кафене, хляб и чорба, в повечето случаи напълно прозрачна, съдържаща единствено картоф, сол и вода, а за разкош - фасул, картофена яхния или ориз, сготвени в студентския стол. Храната беше оскъдна, може би затова и нямаше как да напълнея от нея, нищо че беше основно въглехидратна. Години наред бях "заковала" кантара на 44 кг и половина за ужас на майка ми. Дори имам чувството, че в онова време постех с някакво ожесточение към тялото си и с твърдото убеждение, че правилата на поста са над всичко и съществуват именно, за да бъдат спазвани Embarassed.

Не знам дали съм права, но мисля, че организмът в течение на годините постепенно се нагажда към режима на постене и не реагира толкова бурно срещу по-кратките или по-дълги периоди на пост.

Общи условия

Активация на акаунт