За бебета и деца от 0+ месеца, съвети; За бързи въпроси и отговори - 41

• 30 622
  • 777
  •   1
Отговори
# 180
  • Варна
Можете ли да ме ориентирате къде бих могла да прочета какви профилактични прегледи се полагат на децата (при какви специалисти и на каква възраст)? Има ли нормативен акт някакъв, в който са описани?

# 181
  • София
Можете ли да ме ориентирате къде бих могла да прочета какви профилактични прегледи се полагат на децата (при какви специалисти и на каква възраст)? Има ли нормативен акт някакъв, в който са описани?

http://namama.bg/article-spisuk-na-deinostite-po-programa-detsko … opazvane-nzok/144

Ако има някаква актуализация - ще е в сайта на НЗОК  Peace

Ето ти и имунизационния календар
http://www.pramed.com/imuniz_kalendar.htm

# 182
  • Варна
Интересува ме по-специално полага ли се направление за профилактичен преглед при очен лекар (както например дават за ехограф на коремни органи на 6м, за кръв и урина на 6м и 1г., нещо, което се полага и го пише черно на бяло). Нашата педиатърка твърди, че не се полага профилактика, трябва да има проблем, за да ми даде такова. А на моя приятелка преди няколко седмици педиатърката е дала направление точно за профилактичен преглед! Как и с какви аргументи да изискам такова?

# 183
  • София
Мисля, че има, но ще те излъжа на каква възраст.
Педиатърката на децата никога не ми е отказвала направления, а за някои прегледи сама ме подсеща.

# 184
  • София
Интересува ме по-специално полага ли се направление за профилактичен преглед при очен лекар (както например дават за ехограф на коремни органи на 6м, за кръв и урина на 6м и 1г., нещо, което се полага и го пише черно на бяло). Нашата педиатърка твърди, че не се полага профилактика, трябва да има проблем, за да ми даде такова. А на моя приятелка преди няколко седмици педиатърката е дала направление точно за профилактичен преглед! Как и с какви аргументи да изискам такова?

Донякъде педиатърката е права, защото тези прегледи се извършват от самия педиатър. При доказан проблем дават направление за специалист (между другото, ехографът на 6 месеца е отменен като задължителен). Върти ми се нещо, че очният на 1 годинка е задължителен при специалист, това направление не може да ти откаже, но другите са спорен въпрос.

# 185
Месечинке, май няма задължителен преглед. На нас не са ни давали, въпреки, че Ина имаше проблем със слъзното каналче, след сондирането не ни е давал направление. Моите приятелки също не са ходили на очен. Иначе и аз съм чела, че на 1г. трябва да се посети специалист, но явно не се полага направление.

# 186
Момичета, някой дали е имал подобен проблем? Малката проходи на 1 година и 1 месец, но около месец след това падаше лошо. Не знаеше как да пада и буквално тръгваше с главата напред. Така слeд едно падане стана една доста голяма цицина горе вдясно на челото, синя и подута. След това още 1-2 пъти се удари на същото място. Но цицината се оправи с масажи и кремчета. Преди малко обаче случайно напипах на същото място като подутина под кожата. Не се вижда да е подуто, не е синьо, скоро не е падала и като го разтривам очевидно не я боли много, защото не се дърпа. Цицината й изчезна преди месец, че и отгоре. Възможно ли е нещо да е останало?  newsm78 Благодаря  Hug

Последна редакция: нд, 23 фев 2014, 20:47 от **Elly**

# 187
  • София
http://www.nhif.bg/c/ext/publications_display/get_file?p_l_id=17 … name=PBFE-108.pdf

аз честно казано за първи път на очен го водих в първи клас, даде ми направление тогава като поисках, иначе нашата си има табло в кабинета, питаше го  на профилактичните прегледи да чете от там(като малко по-голям де), кое а къде е обърнато и т.н. предполагам ако беше открила нещо щеше да ни прати и на специалист.

# 188
хм, нас не са ни пращали втори път за луксация (през 4 месец)

# 189
  • София
А би трябвало, също би следвало после сама да заведеш детето на ортопед, като проходи и после като стане на 3-4 годинки.

# 190
тогава питахме педиатърката дали трябва пак да я водим, а тя я погледна и каза, че нямало нужда  #Cussing out все пак нямам 3 деца, че да се уча от опит   smile3516

# 191
  • София
Ами то тя няма как да прецени на око, те за това и специалистите с ехограф гледат, не на око...
Аз също 3 деца нямам, просто питах още на първия преглед ортопеда, кога трябва пак.

# 192
  • София
Момичета, някой дали е имал подобен проблем? Малката проходи на 1 година и 1 месец, но около месец след това падаше лошо. Не знаеше как да пада и буквално тръгваше с главата напред. Така слeд едно падане стана една доста голяма цицина горе вдясно на челото, синя и подута. След това още 1-2 пъти се удари на същото място. Но цицината се оправи с масажи и кремчета. Преди малко обаче случайно напипах на същото място като подутина под кожата. Не се вижда да е подуто, не е синьо, скоро не е падала и като го разтривам очевидно не я боли много, защото не се дърпа. Цицината й изчезна преди месец, че и отгоре. Възможно ли е нещо да е останало?  newsm78 Благодаря  Hug
Консултирай се с педиатъра.
След едно жестоко падане с колело във втори или трети клас ми излезе цицина на челото. Мина бързо, но определено от тази страна на челото имам "подутина". Не е фрапантно и не си личи. Като малка живеех при баба ми и ме беше страх да си "признавам" за паданията и всякакви подобни "проблеми". И си нося белезите.

# 193
AnMary благодаря,

И аз мисля да я заведа при педиатъра ни, да видим какво ще каже.   Peace

# 194
  • Шумен
Нека го види и лекаря. Една приятелка есента се беше филмирала от едно "топче" на крака на сина си (напипала го при къпане), тогава техния педиатър я успокои след преглед. Оказа се че повече от месец преди това на същото място малкия след падане имал синина а тя забравила.

Общи условия

Активация на акаунт