18-то тортено предизвикателство

• 12 121
  • 162
  •   1
Отговори
# 105
  • София
И понеже вече е днес, а утре съм на работа до 18ч. Mr. Green
Днес се обсъждат тортите на

Plit4ica http://www.flickr.com/photos/40173474@N06/sets/72157641691013215/
и
Metchopooh http://www.flickr.com/photos/40173474@N06/sets/72157641693498844/

# 106
  • София
Тъй, дойде и моят ред. Първо да обясня какво представлява тортата, че може и да не е ясно, то картината се разбира/надявам се/, а другото трябва да е мраморна колона в музей  Mr. Green За това предизвикателство си бях приготвила две неща с които да се предизвикам – исках да нарисувам картина, която да наподобява работа с маслени бои и най- вече релефа който се вижда и второто – в една торта на АниД бях видяла едно стъклено покритие, което много ме впечатли. За картината се спрях на една картина в офиса ни, на български художник. Реших, че ще е с морска тематика, защото ще е закачка към шефа ми, който кара курсове за капитан. Та подред – направих си основа за картината, щом изсъхна нарисувах с хранителен маркер грубо картината. След това с размит с вода фондан започнах да наслагвам, да правя релеф, като следвах картината. Шом изсъхна, нанесох основата на цветовете. Тук отчитам като грешка, че направих лодките много тъмни и после ми беше много трудно да ги изсветля. Трябваше основата да е с по- светли цветове. Ползвах гелови и прахови бои с водка. На следващия ден продължих с цветовете, добавях повече цветове, за да има живот. След това сложих рамка, изчаках да изсъхне и боядисах първо гърба и след това лицето. На снимката се виждат боите. Искам да кажа едно голямо благодаря на АниД, за рецептата за тортата, за стъклото, за помощта и търпението при въпросите ми. Ето я и рецептата и:
http://antoaneta77.blogspot.com/2013/12/o-15-o-o.html
Шoкoладoва тoрта с червени бoрoвинки, рoм и бисквити.
Прoдукти за oснoвния крем: 300г тъмен шoкoлад /пoне 60%/, 250г мекo маслo, 4 яйца. 50мл червен рoм, 2/3 ч.ч пудра захар, Прoдукти за пълнежа: 300г oбикнoвени бисквити, 100г сушени бoрoвинки, 100г печени белени бадеми /мoже и филирани/
За "стъклената украса" 70мл глюкoза, 50мл вoда, 120г кристална захар
Пригoтвяне на oснoвния крем:
Яйцата и пудрата захар се разбиват на вoдна баня, дoкатo пoбелеят и се сгъстят катo пухкав крем. / Съдът, в кoйтo разбивате яйцата не трябва да дoкoсва вoдата в съда за вoдната баня/ Маха се oт вoдната баня и се разбива oще малкo. Мекoтo маслo се разбива на крем и се дoбавя към яйцата. Шoкoладът се разтoпява на вoдна баня и същo се дoбавя към яйчнo-маслената смес. Накрая се слага и алкoхoлът. След катo сте пригoтвили крема,  в негo се дoбавят натрoшените на парченца бисквити, сушените бoрoвинки и бадемите. Сглoбяване на тoртата:
Пригoтвете фoрма или тава пo ваш избoр /мoже да е кръгла, правoъгълна или купа/. Застелете я с дoмакинскo фoлиo, така че да има oт негo и пo стените. Изсипете гoтoвата смес и притиснете дoбре, катo изразвните oтгoре. Приберете в хладилника за минимум 3 часа, а най-дoбре за цяла нoщ. След тoва oбърнете тoртата в чиния или пoдлoжка, върху кoятo ще сервирате.

В рецептата единствената ми промяна беше, че сложих Бейлис вместо ром и орехи вместо бадеми. Определено тортата страшно ни допадна, малко е мазничка, но всички си облизаха пръстите. Сложих я в ринг да постегне, след това я извадих, увих я в алуминиево фолио и я оформих в нужната ми форма. Измазах с маслен крем и покрих с бял фондан с нишки черно, за да прилича на мрамор, със същия фондан покрих и подложката. След това се заех със  
"стъклената украса на АниД":
Захарта и вoдата се слагат в тенджерка на кoтлoна да заврат. След тoва се изсипва глюкoзата. Oставя се да ври на тих oгън и пoстoяннo се разбърква. Сместа лекo запoчва да се сгъстява. Дали е гoтoна се прoверява катo се пoтoпи лъжица в сместа и след тoва се пoтoпи в чаша със студена вoда. Кoгатo запoчне да излиза твърда, значи е гoтoва. Маха се oт кoтлoна и се разбърква oще малкo. Пригoтвя се хартия за печене с дължина кoлкoтo oбикoлката на тoртата и върху нея се изливат желаните oт вас фoрми. Oставя се лекo да се втвърди и се "oблича" oкoлo тoртата. Маха се хартията и се дooфoрмя.

И тук спазих инструкциите, само се чудя дали го варих достатъчно, или може би не го изчаквах да изстине достатъчно.
С подложката беше лесно просто обърнах хартията и то си залепна за фондана, когато е изстинало хартията лесно се отлепя. С тортата беше по- трудно, правих три дози от стъклото и отзад не ми стана много равно, имаше и едни балончета в сместта. Интересното, е че ако има дупка, спокойно слагаш топло стъкло и с влажна ръка замазваш, не личи че е снадено. Исках да направя едни стърчащи елементи не не стана, само ми клюмваха/може би трябва да изсъхнат и да се добавят след това/. Накрая направих едни стъклени камъчета в основата, а за децата сложих малко розова боя и им направих близалки. За съжаление на сутринта камъчетат се бяха сляли в едно общо цяло и затова нарязах едната близалка и украсих с нея. За глазурата – страшно ми хареса, дава много поле за заиграване много еластична е, може да се оцветява, но явно в хладилника се топи в някаква степен и съвсем определено не е за покриване на торта, абсурдно е да се нареже с нея, едва измъкнах тортата  Mr. Green. Но пък не зная дали се вижда на снимките, но на живо имаше страшно интересен стъклен вид, тъй, че ще продължавам с експериментите.
Е това е  Hug
Утре ако успея по някое време ще се включа, ако не то ще е след 19 ч.  Flutter
Плитчица, ще изчакам обяснението ти, за да коментирам  Heart Eyes

# 107
  • в рaя
Благодаря ви, момичета!
Мечо Пух, спазвах точно всичко уж от рецептата - желатина набъбна, разтворих го в купичка с по-топла вода, прехвърлих в друг съд и добавих глюкозата (нея купих от един диетичен магазин, като мед е на консистенция), лим. киселина, след това всичко смесих с п.захар и бърках, месих ... после във фолио и в хладилника. Пудрата ми захар е тази от Илчовци. Още докато го месих ми се стори, че стана твърд, но понеже пише, че количеството п.захар е минимум и зорлем сложих още и пак беше по-малко от килограм. Наистина не знам къде сбърках, но със сигурност ще опитам отново и този пътr ще преценявам малко повече. Благодаря и за рецептата за гъмпейст  Hug
.i.angelova, и аз не мисля, че бих се захванала на сериозно с цветя, нещо не ме грабнаха, но пък с повече консумативи и видеоклипчета може да опитам отново.. ей така Simple Smile Аз освен на Димитрина друг фондан не съм месила, сега ме озадачи, че не слагаш желатин Simple Smile)
След всяка торта уж си вадя поуки, а следващия път допускам нови и нови грешки,но така се уча. Аз не съм творец по душа, но след толкова стоене в къщи имах нужда от някаква страст Simple Smile))

Марулка, тортата ти е прекрасна! Успяла си да пресъздадеш модела 1 към 1 и е толкова женствена, нежна. Много ми харесва  Hug

# 108
  • София
Пухче,
Много благодаря за подробните обяснения по работата, както и богатия снимков материал от процеса!
Рисунката в крайния си вид е истинска картина в моите очи. Много работа е имало по нея и е истинско удоволствие да разгледам различните й фази. Не знам дали имаш някакви професионални умения в рисуването, но това наслагване на цветовете я прави любопитна за окото задълго.
Как задържа картината върху този наклон на тортата? Просто правилният ъгъл?
Хареса ми и колко време си отделила да боядисаш гърба на картината и той да си стане дървен!
Стъклената глазура наистина звучи като нещо с потенциал. Благодаря за споделените впечатления! Мисля, че може би, за да ти стои топяща се, наистина е била недосварена, но в тези неща трябва много проби, за да усети човек сам, без термометър кога е точният момент. Защото като се казва студена вода, не се определят градуси, а дали ще топнеш лъжицата при едни или други, не е все едно, предполагам. Влагата в хладилника със сигурност влияе, то и влагата в стаята би имала такъв ефект. Ако това се прави с изомалт ще има по-малко влияние на околната среда, но тогава пропорциите ще трябва да се проверят. Остава ли си пластична или съвсем се втвърдява?
Още веднъж - благодаря за споделените експерименти и за красивото изпълнение с настроение!

Тъй като Плитчица още не се е включила в обсъжданията до тук, ще изчакам да пусне разясненията си и тогава ще се върна да коментирам и нейната торта Simple Smile (дано всичко при нея е наред!)

# 109
Здравейте!
Пухче, ама много ти е хубава картината! Наистина много работа има по нея, толкова много бои, съчетани по един много красив начин, наслоени, виждам и релеф, абе страхотна е!
За колоната - постигнала си мраморния ефект, който си търсила. Стъкления ефект много ми харесва, ще му се пробвам някой ден. Рамката също е красива! Залепена ли е картината върху колоната и с какво, ако е така?
Поздравления, Силве рисуваш много хубаво и участието ти в това Предизвикателство е много на ниво!

# 110
  • варненка от София
Мили дами, два дена не успях да седна да коментирам и да отговарям на питанки, за което много се извинявам ,но времето отново не стига , а поетите ангажименти са повечко.

Първо искам да поздравя Руми за избора на темата - Чаплин и най-вече за изпълнението. Мога да кажа, че това е моят фаворит от това предизвикателлство, браво Руми, Чаплин е страхотен!

ilariana твоята рисунка още с отварянето на сетовете ме грабна - много приятна абстракция, много интересна подложка, истината е, че този тип картини не бих окачила в дома си, но пък много ме привличат, парадокс, но факт. Изпълнението ти е много добро - щом е рисувана торта, фен съм!

·٠•●♥☆тупурче☆♥●•٠·
- толкова ми стана мъчно като те четях, че направо ми иде да ти изпратя малко готов фондан и да не се мъчиш с тези домашни теста - аз лично съм стигнала до убеждението ,че не е за всеки тая работа и аз категорично съм в графата не можещи да работят с домашно тесто. Замисълът ти е страхотен, самият жест топли много. За изпълнението - ти сама си си отчела слабостите. Розите ти биха били по-естествени, ако изтъниш малко повече, но си имала и там спънка с тестото. Освен това така наредени листенцата приличат за марулка  Mr. Green Малко ги понавий в крайчетата, поначупи ги и ще добият по-естествен вид. Не се отказвай, това ще ти кажа и не на последно място - да оздравяват мъничетата.

Пухченцеее, Пухченце - каква картина си барнала само, прекрасна е. Толкова истинско е това платно, че бих се обзаложила, че е маслено, а не фонданено. Както и при Дидето - нищо друго не виждам от тортата, очите ми залепват за рисунката и всичко останало за мен е невидимо. Наистина не мога да кажа нищо лошо за тази торта, а и не това е целта ми. Възхитителна е!

Плитчица така и не ни удостои с присъствие тези дни, нито коментар, нито пояснения какво е направила за това аз на този етап ще я подмина. Може би не е разбрала какви са правилата, но все пак има писано на първа страница, може да попита и така. Не е идеята да се постне една торта, ако е така - има тортена тема за целта. От уважение към останалите е добре да се появи, не зная после и с гласуването за нова тема колко ще чакаме и изобщо....

Сега искам да ви благодаря за милите думи, препоръка и изобщо, че се спряхте вчера и на моето торте.
По отношение на формата на втория етаж - аз наистина не харесвам този тип барбенски торти и може би за това и за миг не ми е минало през ума да си правя такива експерименти да заоблям или да скосявам етажа. Тя си беше доста висока самата торта и съответно тясна, че всяко едно заобляне или скосяване щеше да даде фира ,което аз не искам, тортата ми бе поръчана и не искам да лишавам дамата от количество торта  Flutter.
 ilariana  аз си разбивам бял ганаш, добавям маскарпоне и парченца шоколад, в общи линии това е.

# 111
Ох забравих да отговоря на ·٠•●♥☆тупурче☆♥●•٠· за СМС. Щом слагам СМС в тестото, няма нужда от желатин. Желатина го добавяме, за да стегне и съхне добре тестото. СМС има още по-силни такива качества, така че затова и изключвам желатина.

# 112
Здравейте, мили дами!
Съжалявам, че пиша чак сега, но ми е невъзможно по време на работа

Ето и моите разяснения:

Идеята ми дойде от това, че моят близък е художник. Вече му бях правила торта с палитра и исках нещо по-разнообразно. По принцип идеята ми беше всичко да е плодчета, но не можах да измисля плод за четка и затова сложих морков  Не съм сигурна дали си личи...
Аз съм доста начинаеща все още (направо ме е срам сред вашите красоти), но се опитвам с голямо желание! Отстрани тортата е доста замазана, затова и не я снимах...
Мисля, че няма нужда от особено разяснения - вижда се, че всичко е фондан и цветни кокосови стърготини  Синият плод е слива, знам че не си личи особено Simple SmileНаправих фигурките 4-5 дни по-рано, за да изсъхнат добре и затова не съм снимала приготовлението - тогава още не бях видяла предизвикателтвото.

Рецептата е следната

Блат - от тетрадката на баба

Торта "Сън" (винаги се получава идеален, бухва, продуктите ги има винаги във всяка кухня)

Продукти:
4 яйца
6 с.л. вода
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
2.5 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
По рецепта има какао но аз не сложих
2 есенции ванилия (течни в шишенца)

Разбиваме жълтъците, захарта и водата, добавяме белтъците на сняг и останалите продукти. Печем на 210 градуса около 40 минути.

Сиропирах със захарен сироп.

Крем: 1 консерва варено кондензирано мляко от руския смесено с 500 мл неподсладена сметана, разбита предварително на сняг

Това е от мен!

Следващия път се надявам да е по-добре, особено с ваша помощ! Благодаря за вниманието  Simple Smile Simple Smile

# 113
plit4ica, а ти защо не се включи в обсъжданията на торти до сега? Нищо ли не те впечатли, нямаш ли някакво мнение или отношение към работата на момичетата от темата? Тук може да питаш, да обсъждаш, да се получи някаква дискусия. Тази тема не е галерия торти все пак. Някак си не ми звучи добре "Това е от мен" Ами и от мен толкоз!

# 114
Всички торти са невероятни, както казах - срам ме е от моята сред вашите красоти! Наистина съм много впечатлена, аз отдавна разглеждам различни теми тук и наистина много се вълнувам!
Извинявам се, не съм искала да обидя никого - "това е от мен" имах предвид за моите разяснения.
Всички, наистина всички торти, които видях са уникални, мога само да ви се възхищавам мълчаливо. Следващият път ще се включа в дискусията, тези дни наистина ми беше много напрегнато.

# 115
  • София
Плитчица,
Тортата е весела и преди всичко изглежда апетитно!
Може би, би било добре да се смесят малко цветове и да се постигнат малко по-реалистични цветове - например сливата не е точно такова синьо и ако беше по-автентична, тъкмо нямаше да се повтарят две сини в една палитра. Казвам това, защото е най-лесното за коригиране нещо, предвид, че сега започваш да правиш торти. Иначе има много неща, които биха предизвикали уменията и старанието ти, но всяко нещо с времето си.

Всъщност, опитвам се да подходя непредубедено, позитивно и предпазливо, защото не се познаваме, нито пък познаваме обстоятелствата в живота на другия.
Важно е, обаче, да кажа, че тук всеки отделя от времето си за важните неща от деня поне 10 минутки всеки ден, за да види тортите, които се обсъждат, да прочете описанието на момичетата и да напише някакви свои спонтанни или премислени коментари, впечатления, препоръки. Все пак, когато се захващаме с участие в Предизвикателството, знаем, че това е ангажимент и като всеки такъв изисква доза самодисциплина, отговорност и ресурс.

Желая ти да продължиш да се развиваш и да достигнеш до там, докъдето сама пожелаеш:)

# 116
Димитрина, много ти благодаря за страхотната идея! Аз наистина нямах оранжево и го направих от жълто и червено, жалко,че не се сетих за синята слива!

Наистина разбирам идеята на предизвикателството и много ми харесва Simple Smile И благодаря, че ми позволихте да се включа макар и с ден закъснение Simple Smile От сега нататък ще бъда по-подготвена, с голям интерес разгледах всички торти , трябваше да напиша впечатленията си, за жалост сега вече е късно да ви казвам, че ВСЯКА ЕДНА Е СТРАХОТНА, УНИКАЛНА И НЕПОВТОРИМА!!! Simple Smile За следващата си торта мисля да използвам идеята на Тупурче, със сигурност няма да се получи така добре, но от опит глава не боли!
  bouquet

# 117
  • София
Тупурче, нещо не виждам в рецептата глицерин, аз правя следното - желатина в студената вода да набъбне, в купичка глицерина и лим.киселина, загрявам в микрото за 20 сек. желатина и след това за 20 сек глюкозата, разбърквам ги в купичката и ги сипвам при пудрата, оставям на страна около 100 гр от захарта. Омесвам добре, ако ми се стори много меко слагам и останалата захар. Увивам със свежо фолио и го оставям на шкафа/не в хладилник, много се стага там/.
Дими - благодаря за милия коментар, до преди известно време твърдях, че изобщо не мога да рисувам, но у нас всички рисуват, та и аз се пробвам  Laughing За закрепването, определено ъгъла имаше значение, но бях подмазала и с глюкоза за да залепне  Mr. Green Близалките, които бях направила за децата, бяха пластични, но не твърде, но стъклото от тортата беше станало мноого твърдо в хладилника.
Румка, много благодаря, да с глюкоза е подлепена картината за колоната  Grinning
Ех, Марулич, трогна ме с коментара си  Heart Eyes
Плитчица, още не е късно да се коригираш, отвори всеки албум и за всяка торта напиши по няколко думи, какво ти харесва, какво ти е направило впечатление, не боли, тук и не хапем обикновено  Mr. Green

# 118
  • София
Плитчица – като цяло идеята ти е оригинална, вместо боя да сложиш плодове за всеки цвят. Мисля, че щеше да е по- добре, ако ги беше направила обемни, и ако беше смесила цветовете, жълто и червено- оранжево, синьо и червено –лилаво, изобщо със смесване можеш да получиш какви ли не цветове, понякога дори неочаквани от теб. Моркова за четка ми допада. Като изпълнение има много за учене и доусъвършенстване, зад всяка торта има мноого работа и мисъл. Не се и съмнявам, че тортата е била много вкусна, но можеш да пробваш да я направиш по -равна. Това можеш да постигнеш лесно, ако я облечеш отстрани с блат и стегнеш в ринг или просто да измажеш с повечко крем. Една равна торта изглежда много по-добре/виж примерно тортата на Тупурче, която също не е покрита с фондан/. Имай предвид, че една торта покрита с фондан дава много поле за изява, но разбира се и затруднява процеса, защото трябва да се осмисли всеки елемент, борда, подложката, всичко трябва да е в синхрон и да насочва вниманието към общата идея. Желая ти да се развиваш и да сътвориш много красиви и изпипани торти.

# 119
  • Русе
plit4ica палитрата е добре,но след като вече си му правила палитра,защо не измисли нещо друго....пак подходящо за художник  LaughingВсички се учим от грешките си ! Успех ти желая!!!
metchopoohРисунката (снимана от далеч ) ужасно много прилича на такава с маслени бои,много ми харесва,от близо на места малко по-грубо ми се вижда,но може и да греша...Този похват с разреден фондан ще го пробвам задължително,не бих се сетила сама....Стойката нещо не ми допада,но за нея е въпрос на виждане и вкус предполагам.

Общи условия

Активация на акаунт