18-то тортено предизвикателство

  • 12 138
  • 162
  •   1
Отговори
# 90
  • София
  • Мнения: 127
Ilariana дай малко подробности за рисуването, не разбрах какво си мацала, видях две цветни смеси в снимките ти и реших че си рисувала с оцветен РА

# 91
  • Мнения: 148
Благодаря Ви дами за хубавите думи.
Марулич,със всичко налично рисувах,прахови разтворени във глицерин за да не се разтичат,гелови които грам не разреждах.Общо взето наслагвах като със маслени бои,само при преливанията мокрех четка със водка и разнасях за да прелива.А за марки бои не ме питай,при мен е истински сбирщайн и не помня имена.Но ако държиш утре ще прочета на всяка какво пише и ще ти ги напиша.

Руми,Руми,Руми няма какво да кажа.Уникален е Чарли!Всичко много ми харесва и няма какво да кажа.Просто си се наслаждавам.
Илариана,това абстрактно изкуство хич не го разбирам и не е по моят вкус.Но като цветове много ми допада,подложката също е много интересна .Поздравления за участието.

# 92
  • Русе
  • Мнения: 25
dimitrina73 Видях тортата преди поясненията и бях сигурна,че е свързана с поезия !!!Харесва ми подложката,стената,пасажа от стихотворението ....всичко.И на мен би ми се искало да видя снимки от по-далеч (разбрах ,защо ги няма),и аз така съм снимала и го отчитам,като грешка,За найлончето знаеш,за тревичката сама си го забелязала,всичко друго е страхотно!!! Какво научих ,от теб,че може да се предаде усещане за въздействащо стихотворение без книга и мастило и страхотна рецепта ,отditsan,колко е сложно да се прави,рамка от РА,от r.i.angelova,че за да получиш добра фигура,с послание и излъчване трябва да изпипваш всеки детайл.За себе си ,разбрах ,че без време и подходяща нагласа не ми се получават нещата,колкото и да се старая...
Разреза е веднъж,ще се пробва!!!
ditsan Страхотни рисунки! Почвам ги подред,тази от горе има нужда от по-светли тонове в короната на дървото,така ще придобие повече детайл .Тревата е прекрасна.
По борда тютюневия цвят (така го виждам аз )  е по-ярък и плътен от нужното,малко е трябвало да го разнесеш...Като композиция е страхотно!
Роял айсинга в/у тази прелестна рисунка за мен е излишен,идва ми плътен за пастелните тонове,някой беше казал за дъст в/у него...сигурно би го омекотил.Работата с него не мога да коментирам из основи за мен ок в идеална форма,аз не мога да направя и една равномерна черта с него...
r.i.angelova Е тази торта е жестока.какво има да се чудиш дали си успяла да достигнеш прилика,не разбирам....,от пръв поглед разбрах кой е .Всичко е страхотно,само се сливат цветово обувките и панталона с паважа (ама,вие верно,ги кроите тези дрехи....)Колите са излишни(за мен),но все пак са от същата "епоха"
metchopooh Не,какъв айсинг,това оцветеното са блатовете за кекса,рисувах с бои за въздушна четка,дъстове и едни металик,водят се течни ,но са по-гъсти (сега не се сещам на коя фирма са,но ако е важно ще проверя и пиша пак...)тях меся с дъстове,с гел,ако е нужно... За този торта не помня ,какво точно правих...Аз прочетох в правилата ,че се искат 5 снимки и ако има какво да покажем,може и повече...не мислех,че има нещо сложно и чак интересно и за това не съм снимала по-подробно.Ужасно много бързах предния път и за това не отговорих на въпроса ти ,веднага.

Последна редакция: нд, 02 мар 2014, 21:31 от ilariana

# 93
  • в рaя
  • Мнения: 233
Здравейте, момичета. Първо се извинявам, че чак сега се включвам и ще коментирам всички на куп Simple Smile
Димитрина, отдавна следя твоите торти в интернет и стила ти определено не може да се сбърка. Тортата, съчетана с обяснението има голямо излъчване, успяваш някак да влезеш в мислите ти. Щях да попитам за по-"цяла" снимка, но видях обяснението вече.
Дитсан, таланта си е талант. Явно е, че рисуването ти се отдава и е много хубаво, че успяваш да пренасяш това и върху тортите. Не знам какво не им харесваш на облаците, за мен е съвършената картина. Описала си неволите си с айсинг, но важното е, че си опитала и със сигурност си си изкарала поука. Ще ти задам моя досаден въпрос от тортената тема, но тогава никой не ми отговори, а картината ми се струва доста актуална - дори и след изсъхване ако някой рече да опита от оцветената така част размазва ли се, да цапа? Знам, че въпроса ми е глупав, но при мен винаги след конденз от хладилника ми боядисват и това ужасно ме дразни Sad
r.i.angelova не помня да съм засичала твои торти и определено от това аз съм загубила. Тортата е толкова реалистична, за мен много добре си пресъздала образа на Ч. Чаплин и обстановката около него. Като истинско е всичко. Колите също ми се връзват идеално, но и само тухли да бяха нямаше да е гола.
ilаriаnа, ти също не си ми позната и се радвам, че се засичаме тук. В първия момент не видях картината, не съм сигурна точно с какво го свързах, но след разясненията нещата си дойдоха на мястото. Хареса ми как си хванала просто четката и си рисувала, много, много добре се е получило. Със сигурност подложката идва по-голяма, но като цяло е изпипано и красиво.

От мен само хвалби, но честно казано никакви кусури не виждам, прекрасни торти и много успешно предизвикателство.

# 94
  • Мнения: 148
Тупурче,ако  е добре изсъхнала не цапа.Но съхне много бавно ,до последно си беше мокра тук там.

# 95
  • Тракийка в Софийското равно поле....
  • Мнения: 439
Днес обсъждаме тортите на Марулченка - http://www.flickr.com/photos/40173474@N06/sets/72157641691295193/

и на Тупурче http://www.flickr.com/photos/40173474@N06/sets/72157641693321164/

# 96
  • варненка от София
  • Мнения: 4 883
Честит празник дами!

Бързо мятам обясняванките и отивам на фронта ,че нямам грам време тези дни, а след 16 часа ще коментирам вчерашните торти и днешното другарче.

Така както стана ясно - първоначалният ми замисъл беше един, друго стана. Имаше една картинка ,която много си бях харесала и мислех по нея да направя торта, даже започнах с главата на мацката, която в последствие ползвах за настоящата торта. Понеже лелята на първата картинка беше по-грубовата ,такова и лице се опитах да направя ,което на настоящата торта не пасва много, но така е. Когато се оказа ,че няма да имам време за нова торта, имах поръчка за торта на тема бурлеска. Дамата, която я пожела ми изпрати и картинка с роклята, която я е впечатлила много и така това беше отправната точка и предизвикателството за мен, поне малко да опитам да пресъздам тази пищност. Не съм доволна като цяло, но то кога ли съм.

За да е съразмерна тортата на лицето, което вече имах решех, че ще е висока торта с малко фи, но за да не стане огромна кула ,която да се срути го направих на принципите на двуетажните торти - с подложка между етажите и сламки в долния. Фи-то е 16, а самата торта е висока 20 санта.

Вътре е шокладови блатове и крем Страчатела.

На кратко това е, питайте, ако има кой да пита  Mr. Green

# 97
  • София
  • Мнения: 2 129
Честит празник и от мен!

Марулче,
сериозна тема са ти задали с тази снимка.
Не съм сигурна каква техника би се доближила до ефекта на воал, но ти си пресъздала много естествено сатенените гънки на дрехата. Крачето много изящно се подава измежду плата.
Тези цветя са от фондан, нали? Незасъхнали ли ги разпредели, защото много добре следват релефа?
Оформянето на подложката с панделката и прехода към роклята ми харесва.
Има някакво непосредствено присъствие тази дама, като допир.

(Все пак ще споделя връхлетялата ме идея, след като мернах снимката - видях тортата, все така висока, с нарисувани силуети на формите от града назад, жената като барелеф, с поза, следваща тази от снимката, а роклята като комбинация от фондан и РА. Но вероятно това иска повече време и крие своите рискове. Аз все още не съм много сигурна в поведението на РА в хладилник.)

# 98
  • София
  • Мнения: 2 129
Тупурче,
Колко мило стихче си избрала за вдъхновение! Харесва ми как си решила да ограничиш фондана и да довършиш идеята за маса с покривка като съчетаеш непокритата торта с фондан само отгоре. Може би това е кутия с капак в различни цветове? Ще изчакам обясненията ти, за да знам, но при всички случаи идеята като цяло е провокираща традициите в украсата.
Браво за смелостта да си направиш един лист и да пишеш директно на него, аз бих се усъмнила в късмета си да не сбъркам:)
Цветята са по детски оформени и с тези основни цветове много връщат към онези първи картички, които творяхме за майките на 8-ми март:) Много искрена, чиста нежност и обич подава тортата ти!

# 99
  • в рaя
  • Мнения: 233
Здравейте момичета и честит празник!
Дитсан, благодаря за обяснението, явно конденза ми е проблема и не знам как бих го решила Sad

Сега ще обясня за моята торта и неосъществени идеи. Започвам с предистория - още като прочетох темата и реших, че това е моята тема и веднага ми изплува в главата торта с красив стих и нещо като рамка за снимка, семейна. Майка ми има РД на 21 февруари и това беше за нейната торта Simple Smile Избрах си дори стих на Дамян Дамянов. Понеже наближава да се връщам на работа след 4 годишно отсъствие реших да си спра нета за малко почивка и така свалих каквото намерих, запаметих снимки, стихове ...
И тук започна всичко да се обърква Simple Smile Реших да пробвам с фондана от рецептите на Дими с лим. киселина, но стана ужасно ронлив, явно съм прекалила с п.захар, макар да беше по-малко от килограм даже. След това направих и гъм пейст по рецепта на тортената библиотека. До сега не бях пипала такова нещо, но и той не се получи - вместо да успее да се изтъни той ми се късаше или се връщаше обратно точно като гума. Втори провал Sad Всъщност тортата беше изцяло измазана с маслен крем с идеята да бъде покрита, но фондана беше толкова твърд, че и след затопляне в микровълновата не позволяваше разточване и затова си я измазах отстрани с течен шоколад и кокос, а отгоре само сложих фондан Simple Smile
Цветята ... тук беше 3-тото ми предизвикателство. Те не бяха включени във плана докато няколко дни преди РД-то майка не ми се обади и не ми каза, че иска тортата й да е с много цветя. Племенницата ми има РД няколко дни след нея и понеже в детския клуб не позволяват домашни торти не можах аз да и направя, затова тази щяла да е и за двете. Идеята била да е като миналогодишната и торта, а тя всъщност беше и първата ми торта с фондан. Имах свалени 2 клипчета и няколко постъпкови снимки, но изобщо не се получаваше с гъм пейс-а, или се късаше, или се връщаше, честно казано от фондана са сякаш една идея по-нежни и въпреки това както каза Дими - направо детски. Не мисля, че бих опитала скоро пак с цветя, ужасно е трудно. Случайно в един магазин видях тази вазичка и тогава ми хрумна и идеята за "букета", намерих тел, но не и тиксо Sad Самия процес на изработка на цветята не съм го снимала, защото само се ядосвах и буквално изключих Sad
Стиха - още един провал! Виждате грознописа ми... Всъщност Дими стиха го репетирах 3-4 пъти, на този дори съм трила и пак отначало го писах. Харесах един на Д. Дамянов както писах по-горе, но той е доста по-дълъг и прецених, че едно,че на дали ще го напиша красиво, а второ - и няма да го събера. Така се получи това.

Тази тортичка беше белязана от тотални неуспехи, цветята са ужасни, розите детски, цветовете ... о, да, не знам дали се вижда добре синьото цвете - това пък беше първия ми опит за дъст, но истината е, че точно за това не седнах да прочета, а просто взех една мека четка и още докато е "прясно" го намацах, то стана като боядисано, явно трябваше да изчакам да изсъхне повече.
вътре тортата е с пандишпанови блатове, сиропирана с компот от праскови, крем Рафаело от Торената библиотека с парчета праскови. Много вкусна торта, определено бих я повторила!
Моята майка заслужава много повече, надявам се догодина да успея да направя нещо, което самата аз да харесам и защо не да събера стиха на Д.Дамянов Simple Smile

По-късно ще се включа с възхищението си на тортичката на Марулка, сега отивам да гушкам две болни дечица Sad

# 100
  • Мнения: 148
Марулич, не знам какво да коментирам.Тортата е уникална.Вичко ми харесва,и диплите на роклята,самото лице,подаващото се краче.Всичко!Поздравления за прекрасната торта.
Винаги се възхищавам на огромното ти въображение.Колкото и да се напрягам при мен липсва.
Много силно участие направи и този път.
Тупурче,много премеждия си имала покрай тази торта.Има и такивва моменти.Важното е че не си се отчаяла а си продължила.Поздравления за което.Самата ти си направила разбор и си взела поуки.Вече знаеш и над какво трябва да работиш.Поздравления за участието и труда.

# 101
  • Мнения: 156
Здравейте, момичета и честит празник!
Благодаря за коментарите по моето представяне! Не сте ме критикували, така че отчитам че съм се справила с туй лице.
Дими, количките ми са с релеф, едната е на Patchwork Cutters, а другите са от един комплект, подарък ми от Куки Буки.

Силве, аз вече съм ти казвала, че ако си поръчвам торта, то ще бъде само от тебе! Голям фен съм ти! Моделирането на мацката ти е страхотно! Много ми харесва това лице, има изражение, чар!
Роклята има много хубав сатенен отблясък и с тези цветенца е невероятна! Гънките са много добре изразени, а така подалото се краче е  много шик! Абе направо голямо удоволствие е за мен твоето участие, поздравления!
 
·٠•●♥☆тупурче☆♥●•٠·, относно замесването на тесто, мисля че аз съм човека дето най-много е месил разни теста, даже предпочитам домашното, може ли да си представиш! Когато правех Руска мастика, добавях хладка вода с лъжичка, докато ми хареса и ми стане удобно за работа. Винаги затоплям в МВ преди работа. Иначе аз си бъркам такова тесто, но вместо желатин, слагам СМС, така ми е по-еластично и може да изтънявам повече.
Относно тортата, не виждам почерка ти да е лош, да видиш моя ..... Цветна ти е тортичката, мисля че се е харесала, но по цветята трябва да се поработи повечко. То аз изобщо и не съм се захващала с цветя на сериозно, така че нямам много право да те критикувам. Поздравления за това, че си се захванала с нещо толкова сложно и прецизно като цветята, сигурна съм че с практиката нещата ще станат много по-добре!

# 102
  • София
  • Мнения: 127
Тупурче – поздравявам те за смелостта да се включиш. Интересно ми е защо не ти се е получил фондана, опиши точно как го направи? Аз работя с фондана на Димитрана и определено върши работа за много неща. Ето ти рецептата на Вики за Гъмпейст за цветя - "2 белтъка, 4 ч.л тайлоза и поема около 2 чаши пудра захар.  Белтъците се разбиват докато се смесят добре, с вилица около минута. Месиш, накрая мажеш ръцете с малко раст. мазнина. В пликче и в хладилника за денонощие. Остави го в хладилника да стегне, после размеси за малко. Като направиш топче, то не трябва да се деформира. Като престои в хладилника става леко зърнесто, но като го размесиш с растителна мазнина (аз ползвам олио или маргарин), става пак идеално." На мен ми пое около чаша и нещо захар за един белтък. Тестото става много еластично, може да се разточи много тънко и да се оформи. А сега за тортата – като цяло усещането е приятно, стиха е нежен. Не ми пречи, че тортата не е покрита отстрани, може би трябваше да пристиснеш по добре ръба на фондана, за да не стърчи, или просто да сложиш кръг с размера на тортата. Надписа ти хич не е грозен, добре си се справила с него. Торта Рафаело определено е много вкусна. Отлично си се справила със сглобяването, тортата изглежда много равна. Ясно ми е, че си имала проблем с фондана, но мисля, че можеше още да поработиш върху цветята. По тънко разточване, сушене върху нещо което да им даде форма/кора от яйца, пластмаски от бонбони, чашки, нагънато алуминиево фолио/ и вече на следващ етап довършване с дъстове. Опитай да изтъняваш ръбчетата с топчестият инструмент. Дори и листото да е дебело, ако изтъниш ръбчето придобива друг вид. Честито първо участие, другия път те чакаме с нови сили и нови умения  Wink

# 103
  • София
  • Мнения: 127
Марулич, тортата ти определено много ми харесва, лицето изобщо не ми изглежда грубовато, пасва си на общата визия. Крачето е чудесна хрумка, разчупва общото усещане, а и педикюра е чуден. Полата е разточена много тънко и гънките падат много ефирно. Цвета и сатененото усещане, прическата на дамата, огърлицата, много ми харесват. Единствено две неща бих могла да видя по друг начин, тялото с една  идея по едро и тортата леко скосена, като рокля/това ми е ясно, че би намалило много тортата/. Радвам се че не се отказа от участието, за мен тази торта отлично се вписва в темата ни   bouquet.

# 104
  • Русе
  • Мнения: 25
Честит  празник!
marulka_s Поредната невероятна,твоя торта,която виждам!Плавно преливащи цветове,блясък,детайли ,направо няма какво да кажа.......Ами да,малко по-грубо е лицето и друго по-скоро ,като въпрос,защо не направи втория етаж като купол,нямаше ли да е по-реалистично,все пак е рокля...?И за крема имам въпрос в нета срещам два вида крем с това име,единия е студен,крем сирене захар,желатин,сметана и т.н.,другия варен крем със жълтъци....,на кой приляга това име?
·٠•●♥☆тупурче☆♥●•٠·Аз пък те помня от времето в ,което пишех, по-редовно в темата...Simple SmileЗа тортата,не е толкова зле,колкото я представяш,но определено всяка една майка винаги,заслужава повече от колкото и даваме.Няма нужда да  ти казвам грешките ,ти сама си ги споменала...Не съм майсторка на дом теста,но все пак ще споделя:
Гъм пейста му е дошла много тайлозата,за да се връща така и на мен се е случвало,не се отчайвай следващи път я намали на половина (точно коя е рецептата в библиотеката не знам),дори и да е малко винаги може да добавяш допълнително докато ти хареса,забелязала съм ,че тайлозите на различните фирми,различно "гумират "тестото.

Общи условия

Активация на акаунт