Конфуций или Оскар Уайлд

• 5 598
  • 57
  •   1
Отговори
# 15
МръсТница smile3516

# 16
 newsm03 - нека пак да ти го кажа  с твоя пример - ако изчакаш детето да се излекува - вече няма да има какво да те спре и тогава няма да е от изкушенията за които аз питам.

newsm62 за съседа - няма готини  smile3518 но ... живот

Въпроса ми е провокиран, не от някакво мое тайно изгарящо желание, а обратно - мислите на Конфуций и Уайлд ме накараха да се замисля. Аз смятам, че в емоционален план, хората позволяват да им се случи дадено нещо. Затова, не ми се е налагало да се отдавам на нещо, което не смятам за редно.
май така въобще не стана ясно - затова ще добавя
НАПРИМЕР - няма да се хрърля на готиния съсед / ако толкова ме е изкушил/ , защото знам, че ще нараня моя мъж .Още повече, ако му се хвърля веднъж, не се знае, колко още пъти и колко съседи ще ме изкушат  newsm62 

Последна редакция: чт, 06 фев 2014, 15:01 от mimiko83

# 17
Ей-такава съм за изкушенията:

.. бързо се насищам, писва ми и зарязвам.

В добавка, с възрастта ме и мързи вече, а и съм много претенциозна към изкушението,
от съсед, през торта или нова рокля.

По конкретните твърдения, по-скоро съм Оскар Уайлд.

# 18
На млади години - Оскар Уайлд. И като си разбиеш един път живота и помъдрееш - Конфуций. В крайна сметка неслучайно единият след 2000 г. я го помним, я не. А другият... - вече повече от 2000 г. го цитираме....

# 19
Зависи от изкушението.  Laughing
За безобидните /шоколад например/ слушам Оскар Уайлд.
За по-важните неща /например изневяра/ съм конфуцианка.

# 20
  • София
Конфуций.
Не че не съм се отдавала на изкушения...И Асан е човек Wink
Но отдаването никога не ми е помагало да ги преодолея.
Днес се отдам, утре се отдам и на третия ден бурканът с нутела свършил Sad

# 21
  • Кърджали
На по - млади години слушах Оскар Уайлд, та такива ги свърших  Crossing Arms Laughing Та затова вече съм на принципа на Конфуций май, достатъчно си потроших главата. Видях, че като се отдам на изкушението, нито го преодолявам, нито ми става по - леко. Затова уж се опитвам вече първо да мисля, после пак да помисля и след това да действам /мисленето не ми се отдава много много, нали съм си шаранче по зодия  Whistling/...

# 22
Няма правилно и грешно, има последствия.

Цитатът на Уайлд е критика към викторианските закостенели и лицемерни нрави. Оскар Уайлд е бил хомосексуалист, за което го осъждат и пращат в затвора. В De Profundis показва тъмната страна на последствията.

Конфуций е бил държавен съветник и моралист по природа. Един ден от съседната държава пращат на управника, за когото работи Конфуции, леки жени, за да го разсеят и да ...не знам, нещо си да направят през това време. Конфуций толкова му се ядосва, че не си тръгва на момента, но си тръгва при следващата издънка. Скита из съседните държави, но до края на живота си остава просто философ, идеите му за управление не биват възприети. Разделя хората на висши и низши и според разбиранията му, че извисеният човек е верен на себе си и не причинява на другите, това, което не иска на него да му причинят, Уайлд се е извисил.

Обожавам Уайлд, но не и цитирането му извън контекста.

# 23
Цитатът на Уайлд е критика към викторианските закостенели и лицемерни нрави. Оскар Уайлд е бил хомосексуалист, за което го осъждат и пращат в затвора. В De Profundis показва тъмната страна на последствията.

Разделя хората на висши и низши и според разбиранията му, че извисеният човек е верен на себе си и не причинява на другите, това, което не иска на него да му причинят, Уайлд се е извисил.

Обожавам Уайлд, но не и цитирането му извън контекста.

+1

# 24
За мен истината е в търсенето на обективните пропорции! Наистина цитиране извън контекст е неуместно!

# 25
Оскар Уайлд е казал :Единственият начин, да се справиш с изкушението, е да му се отдадеш" , но Конфуций : Който иска да потуши страстите, като ги задоволява, той гаси огън със слама. Винаги съм се чудила кой е по-прав?  Thinking

Как се справяте вие с "изкушението"? С онези страсти, които считате за неправилни, нараняващи, грешни. Независимо дали причината е семейство, морал, религия, общество...

Залагам на по- старите със столетия опит и мъдрост в така дадената насока.
В тази връзка особено вярна е и нашенската "Апетитът идва с яденето.". Много на място и много правилна.
Цигари съм отказвала- по първият начин не става, по втория- от раз и с отличен дългогодишен резултат. Същото важи и за другите неща, с които съм опитвала да се сборя.

# 26
  • out of space
Уайлд е бил педал. Лично аз не познавам неизкушаващ се педал.
Простено му е.  Simple Smile

# 27
То и това го има- победеният от порока си навира главата в пясъка, като се опитва да се убеди, че няма такъв или че той не му пречи.  Laughing
С педалите, кокретно, нямам личен опит, може и да си права за тях, но за повечето хора горното е вярно- човещинка е. Като нямам сили да се оправя с нещо, за което знам, че не е най- доброто за мен, понякога и аз се хлъзгам по наклона "То не е голяма пречка.".  Simple Smile Па и аз си прощавам.

# 28
  • Tам през Атлантическия океан
Конфуций или Оскар Уайлд ?

И двамата  Grinning

Човекът има три пътя, за да постъпва разумно: първият, най-благородният – размишлението, вторият, най-лекият – подражанието, третият, най-горчивият – на опитът.

# 29
newsm03 - нека пак да ти го кажа  с твоя пример - ако изчакаш детето да се излекува - вече няма да има какво да те спре и тогава няма да е от изкушенията за които аз питам....

Морето винаги ме изкушава  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт