Конфуций или Оскар Уайлд

• 5 526
  • 57
  •   1
Отговори
Оскар Уайлд е казал :Единственият начин, да се справиш с изкушението, е да му се отдадеш" , но Конфуций : Който иска да потуши страстите, като ги задоволява, той гаси огън със слама. Винаги съм се чудила кой е по-прав?  Thinking

Как се справяте вие с "изкушението"? С онези страсти, които считате за неправилни, нараняващи, грешни. Независимо дали причината е семейство, морал, религия, общество...

# 1
Две крайности - консерватизма и либерализма, обикновено.
Бих предпочел да възпитавам децата си конфуциански, но паралено с това бих ги учил на мирогледа на Уайлд, за да може те да преценят какви личности ще станат.
Прекалено отдаване на стрестите и изкушенията могат да самоунищожат човека, но без тях животът би бил едно сиво и скучно място. Обикновено както във всеки дуализъм, двете страни са страни на една и съща монета, а хармонията винаги е някъде посредата.

Последна редакция: чт, 06 фев 2014, 12:03 от Grimm

# 2
Никак. Мога само да се радвам, че не ми се налага.
С годините различни неща ме привличат, а други вече са ми омръзнали. Някак нещата се напасват без да се налага да избирам и да се ограничавам. В смисъл, че онова, което ме изкушава сега е напълно приемливо и няма никакви негативи, когато му се отдавам.

Като цяло - всичко зависи от отговорностите, които съм поела към момента. Естествено, че няма да се отдам на изкушението да сложа 2 дрешки в чантата и да хукна към морето, при положение, че (чисто теоретично) имам бебе с 40 градуса Т.

За казаното от Конфуций или Оскар Уайлд - не приемам подобни крайности. Всичко е относително и зависи от ситуацията. И двете могат да са верни за даден човек в даден момент, както и грешни, за друго изкушение или друго време.

# 3
Въпросът е ВИЕ как се справяте, а не по принцип  Wink

Ако това, което те изкушава е "напълно приемливо", не попада в тези изкушения, за които говоря.

Говоря точно за второто, когато искаш да отидеш на море, а детето ти е с 40 Т / чисто теоретично/ - щом "естествено,  че няма" да отидеш, явно ти допада повече Конфуций

# 4
Говоря точно за второто, когато искаш да отидеш на море, а детето ти е с 40 Т / чисто теоретично/ - щом "естествено,  че няма" да отидеш, явно ти допада повече Конфуций

Не. Ще се отдам, но не точно на секундата. Просто не разбирам как нормален човек ще иска всичко да става на секундата. Дори децата са наясно, че физически не може всичко да се изпълни с вълшебна пръчица поради чисто организационни причини.

Въобще подобни думи, превърнати в клишета, освен на теория, на нищо друго не отговарят. На тези хора работата им е била да ги измислят, така че е съвсем нормално да се пускали "мърди" слова, които обикновените хора да попиват. Щом има кой да им се връзва...  Laughing

# 5
Не разбираш, или не искаш да разбереш смисъла на въпроса? Което и да е , ако смяташ, че това са клишета, неприложими в твоя свят, просто не коментирай по темата...  Wink

# 6
Напротив, ще коментирам  Peace
Темата е публична и всеки има право да напише мнението си за тези думи Simple Smile

# 7
  ooooh! След като ти се коментира нещо , което според теб няма смисъл - заповядай...

# 8
Има смисъл, как ще няма. Смисълът е да разсъждаваме дали сухите думи на теория, важат на практика  Simple Smile
Ако си имала друго предвид, например, дали да се изчукаш с комшията, трябваше в 1 пост да насочиш темата натам (или към др. изкушение, което те тормози в момента).
Не се засягай, стрелям на посоки, когато авторът не си казва точно какво пита.

# 9
  ooooh! След като ти се коментира нещо , което според теб няма смисъл - заповядай...
Няма да падне по гръб.  Peace

# 10
Зависи, авторке, дали си Оскар Уайлд или Конфуций.

На категоричната НСЧ мога да кажа, че съм от типа хора, вероятно ненормална, които държат всичко, което са поискали/решили/наумили да стане на секундата и нито милимунда по-късно. Стоицизмът ми е чужд. Нетърпелива съм, но бързо се насищам, писва ми и зарязвам. Така че при мен, Мимико, действа принципът на Уайлд.

Ето, хващам се за това:
Цитат
например, дали да се изчукаш с комшията
Ако ми се доще, вероятно ще трябва да го направя, инак няма да мирясам.   Sunglasses

# 11
На категоричната НСЧ мога да кажа...

Съгласна съм:

...Всичко е относително и зависи от ситуацията. И двете могат да са верни за даден човек в даден момент, както и грешни, за друго изкушение или друго време.

Просто част от отговора беше лично за мен, а другия как по принцип приемаме думите - т.е. че за всеки човек различно важи  Simple Smile

# 12
е щом Касита е разбрала въпроса   Hug - значи добре съм се изразила и проблема не е в мен, така че ще оставя кой където си иска, там да стреля

# 13
Идеално те разбрах, дори отговорих. Това, че отговорът ми не ти хареса е друг въпрос  Peace
Казах, че зависи от конкретния момент дали ще се отдам или не. Но не защото се страхувам, че може да се разгори, а защото знам, че няма да получа удовлетворението, което искам, ако го направя на минутата.
С две думи - за някои изкушения ми се е случвало наистина да важи номер 1, за други номер 2, за трети нито едното, нито другото.

# 14
Не се карайте, де, кажете, съседът готин ли е?  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт