Всяка СЕПТЕМВРИЙКА чу сърце, някои дори по две! - тема 2

• 28 257
  • 759
  •   1
Отговори
# 360
Здравейте  Hug

Колко имах да наваксвам с четенето...
Добре дошли на новите тумбачета!   Laughing bouquet

А пък другите мами ... всички, с хреми ... със запушени носове...главоболие и т.н., да се оправяте скоро! На заглавната страница на темата има препратка към много интересна и полезна тема, според мен "Баба каза така...". В нея има много съвети и рецепти за конкретни заболявания, на изцяло билкова основа:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=674729.msg22774482#msg22774482

Аз мога да се оплача само от "красотите" на гаденето и повръщането 2-3пъти на ден. И аз както някои от вас бяха споменали, не мога да спя нормално. Или ще заспя много рано и ще се събудя в 3-4 през нощта, или обратното - тогава ще заспя ... и после цял ден  Sick

Камаче И аз често имам бодежи в гърдите, а понякога пък започват да ме сърбят  ... все си казвам нормално е...и дано да е така! Появиха ми се пъпки, но на нетипично за мен място, отстрани под скулите по линията на долната челюст .. много ми е странно, но от хормоните предполагам!

Нощни очи Благодаря за диска с Бели денс, много се зарадвах! Ще потърся и аз някое друго клипче, с йога или пилатес за бременни! Simple Smile

Колибри Ах как ме развълнува с поста си! Все едно си описала моя последен преглед! И нашето буболече се беше разбунтувало и нямам търпение до следващия преглед, за да го видя пак!  hug
А и при нас, таткото само говори, че ще е момче и в един момент и аз взех да "предчуствам", че ще е така  Grinning

Еспа Надявам се всичко скоро да се оправи!

# 361
Ами в аптеката нещо не успяха да ми разчетат първо рецептата правилно. Изписан ми е Утрогестан вагинално 2х3 и Дуфастон 3х1 до 13 г.с ама фармацевтката ми го разчете тотално грешно и ме пита от кой ден на МЦ ми е изписан и защо до 13 -я ден да го пия. Казах й че съм бременна и това май е 13 г.с, после ми вика ми някаква инфекция ли имаш та и двете лекарства  ще приемаш, а аз нямам. Доктора каза, че това е превантивна мярка и по никакъв начин не могат да ми навредят, ама реших и вас да попитам, защото явно в аптеката само ме объркаха. Притеснява ме, че ми бяха изписани на 11.02, а аз ги взех чак днес и да не съм изпуснала някакъв точен ден в който да е трябвало да ги започна Rolling Eyes Освен тях ми е изписан и В12 мускулно еднократно и ми увеличи Фолиевата киселина на 10 таблетки дневно.

Да не би да имаш кървене или някакъв друг проблем?  #Crazy 10 таблетки фолиева дневно звучи доста странно също... Може би е най-добре да се свържеш с твоя АГ и да го попиташ защо ти е изписал тези неща.. или отиди на друг лекар, за да чуеш и друго професионално мнение. Успех!

Аз имам едно въпросче към софийските мами. Моята Аг ме праща в майчин дом на БХС другата седмица. Прочетох информацията тук http://genetika.maichindom.com/%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%86%D … 0%B8%D0%BD%D0%B3/ , но все пак има неща, които не ми станаха много ясни:

1. - Цена на изследването Биохимичен скрининг по ценоразпис на болницата е 35 лв. + 3 лв. за пробовземането при работа с реактиви, осигурени от Министерството на Здравеопазването или 50 лв. + 3 лв. за пробовземане – при работа с реактиви, осигурени от СБАЛАГ „Майчин дом“ ЕАД.
   Вкрайна сметка колко е цената? Кой определя с какви реактиви да се работи? Зависи ли нещо от мен?

2. - Вземането на кръвна проба от Вас (0.5 мл серум) трябва да е НЕ ПО-КЪСНО от 2 /два/ дни от датата на УЗ преглед. УЗ преглед (първи и втори триместър) може да бъде извършен от вашия акушер-гинеколог или в СБАЛАГ «Майчин дом» по установения ценоразпис на болницата.
   Трябва ли да си запиша предварително час за УЗ в майчин дом и колко струва?

Ще съм благодарна, ако някоя от вас вече си е правила БХС и ми даде повече информация по случая.

Hug   bouquet

# 362
Wickedly, цената не помня колко беше, но помня, че картинка от ехограф можеш да донесеш и от твоето си аг, не е нужно да го правиш в майчин дом.

# 363
Аз се върнах от ендокринолог, каза че хормоните са ми добре и всеки месец да ги следя, само ако нещо е извън реф. стойности да ходя на преглед, за да не е всеки месец. Което ми се стори добра иде и без това ми е далеч.
Момичета, а вие знаете ли какви трябва да са стойностите всеки триместър на тсх, защото моята каза по-високи от тези, които съм чела.

Препоръча ми да следя кръвното, кръвната захар и хемоглобина? Някой следил ли си е захарта през бременността и през колко време се прави това?

Мислех, че само при мен е проблема, но ми се появиха някакви мн гадни пъпки - болящи, червени и с всички екстри Sad

# 364
кая, аз знам, че трябва тсх да е до 2 първите два триместъра и до 2,5 третият. като това е горна граница, почти съм сигурна, че начев се стреми към още по-ниски стойности.

а кръвната захар се следи заради гестастационния диабет, който може да се развие. имам чувствто, че ние с хашимотото сме по=предразположени, ама дали е така...

иначе мен първата бременност никой не ме е карал да си пускам кръвна захар, може би има и други симптоми, знам ли...

а кръвното се мери на всяка консултация така или иначе.

мацки, дайте някакъв вариант за фейсбук-страницата?
аз писах на аничка, но тя е била активна последно преди 2 седмици...
само тя ли е админ там? няма ли и някой друг права да добавя членове?

Последна редакция: чт, 20 фев 2014, 18:28 от Елч

# 365
Ето я и моята снимка от вчера :
http://prikachi.com/images/703/7084703A.jpg

# 366

Пу, пу да не ви е уроки. Снимката е страхотна. На какъв видеозон е правена? От моите снимки нищо не се разбира Simple Smile

# 367
# 368
Минах прегледа - видях бебето как се е оформило и мърда с ръце и крака. Ох, чувството е неописуемо  Flutter Бях притеснена и успях да задам само въпроса "щом мърда, значи всичко е наред, нали?" като подпвъпроса ми сякаш беше "има си все още тупкащо сърце, нали", но не го зададох, че ми е голямо притеснение. Не ми даде снимка на бебето Sad, не знам защо, а и аз забравих да си поискам.
ММ много съжаляваше, че не влезна, но се надявам на РФМ при д-р Цолова да дойде и да влезе, голямо желание му е .
В събота ще ходя за изследванията и ще помоля да ми предпише за кръвната захар изследване. Е, сега вече ме стреснахте и ще започна да внимавам и с количеството захар, което ям  Tired

Д-р ме пита дали имам болки, казах и за нещо, което ми се случи тази седмица и ми каза да пия нош-па. Не знам дали видя нещо на ехографа, та ме пита за болки? Вие имате ли все още такива в този период?

Естествено моята ендокриноложка ми посочи по-високи стойности на ТСХ от тези на Начев.
Елч , имах усещането, че трябва да са по-ниски. Аз все си чаках ел тироксина да падне под 50 мг, но не държим го все толкова Sad

# 369
Това е от вчера от Фемина от БХС-то.  Ама там апаратът ми се видя направо космически в сравнение с този при моята докторка. Иначе и на другите мои снимки също е тъмна Индия  Mr. Green

# 370
Каая не се притеснявай. И моята докторка последния път ме пита дали ме боли нещо и въпреки че тогава нямах оплаквания, ми каза да си купя нош-па , защото ще ми потрябва  и най-вероятно нямало да мина без никакви болки в процеса на разширяване на матката.

# 371
  • ул. "Мечтание"
Гестационния диабет е свързан с метаболизма и правилната работа на панкреаса, а не с количеството сладки неща, които се ядат.

http://diabetnews.bg/12873

Принципно диабетиците трябва да внимават не само със сладките неща, а с приема на въглехидрати като цяло. Peace

# 372
Нощни очи, отново много полезна, благодаря ти.

При първа възможност ще се информирам още Simple Smile

# 373
Аз имам питане, кога се пускат изследвания за гестационния диабет? Защото аз имам фамилна обремененост и трябва да се изследвам, но не знам кога. Правили са ми такова изследване преди години и ще се наложи пак да го правя. И сега като ви зачетох и се сетих и ме хвана шубе.
Моля, някой ако е запознат да ми пише Simple Smile

# 374
  • ул. "Мечтание"
Теста за гестационен диабет се прави между 24-та и 28-ма г.с. Нарича се "глюкозно обременяване" или нещо от сорта.
Цитат
Какво представлява скринингът

Скринингът представлява провеждане на орален глюкозо-толерантен тест. Звучи страшно, нали? Всъщност просто трябва да изпиете една чаша с течност и след това да дадете кръв - нищо повече. Тестът се провежда сутрин, след като поне 10-12 часа предварително не сте се хранили и не сте пили вода. Първо ще ви вземат кръв от вената, след което ще изпиете 75 г глюкоза на прах (все едно да изядете парче торта), разтворена в 300 мл вода, в рамките на 5 минути. Ще ви обяснят, че през следващите два часа не трябва да се движите много, да се храните. След това ще ви вземат кръв отново. И можете да се нахраните спокойно. По време на изследването ще бъде отделена кръв и за генетичен анализ. Той ще определи гените, имащи отношение към протичането и изхода на бременността.

Иначе в стандартните изследвания би трябвало да се включва и стойностите на кръвната захар. Поне с предишните бременности го имаше. Но гестационният диабет не може да се диагностицира по този начин.

Общи условия

Активация на акаунт