На каква възраст, какви потребности имат децата и с кои от тях сме съгласни?

• 13 963
  • 213
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Хлъзгаво, хлъзгаво... Та, значи, твоето може, но на другите не предлагаш. Значи, все пак, имаш една мисъл, че можеш да си имаш неприятности, ако благословиш пиенето вкъщи от чужди деца. А ще замижаш ли с двете очи, ако на купон у вас си донесат алкохол? Или излязат на терасата да попушат?
Разбира се, едва ли има родител, който да не каже, че детето му ще отиде на купон и ще се налюска. Но засметка на това е класика репликата "чаша вино" и "една бира". Хубу де, откъде ще дойдат на купона те? От Светия дух? Или следващото ще бъде, че няма как да се знае какво правят децата с паритеси. И още по-следващото,че ако не им се дават джобни, ще вземат да крадат или да направят нещо по-лошо, за да си задоволят мерациите за алкохол, цигари и дрога (дрогата я слагам за да се допълни тази Света Троица).

# 151
Хлъзгаво, хлъзгаво... Та, значи, твоето може, но на другите не предлагаш. Значи, все пак, имаш една мисъл, че можеш да си имаш неприятности, ако благословиш пиенето вкъщи от чужди деца. А ще замижаш ли с двете очи, ако на купон у вас си донесат алкохол? Или излязат на терасата да попушат?
Разбира се, едва ли има родител, който да не каже, че детето му ще отиде на купон и ще се налюска. Но засметка на това е класика репликата "чаша вино" и "една бира". Хубу де, откъде ще дойдат на купона те? От Светия дух? Или следващото ще бъде, че няма как да се знае какво правят децата с паритеси. И още по-следващото,че ако не им се дават джобни, ще вземат да крадат или да направят нещо по-лошо, за да си задоволят мерациите за алкохол, цигари и дрога (дрогата я слагам за да се допълни тази Света Троица).

Защо задаваш риторични въпроси? Ти нали си била гимназистка? На купоните нямаше ли алкохол и цигари? Не вярвам да е нямало, а ако е имало значи знаеш как се появяват, определено без намесата на Светия дух.

# 152
  • София
Въпросът е в това, че здраво се мижа с двете очи. Правене на две и половина. Оправдания. А работата е следната "не мога да го спра, затова ще се примиря и ще се правя,че е нормално". Просто констатирам, не наливам акъл, не соча с пръст.

# 153
Въпросът е в това, че здраво се мижа с двете очи. Правене на две и половина. Оправдания. А работата е следната "не мога да го спра, затова ще се примиря и ще се правя,че е нормално". Просто констатирам, не наливам акъл, не соча с пръст.

Така е, не можеш да го спреш и да си затвориш очите е по-добре отколкото да направиш скандал, от който няма да има ефект. Сун Дзъ казва да не започваме битки, които не можем да спечелим. И затова трябва да си избираме само наистина важните битки (наркотиците например) и да не влизаме в предварително загубени такива, защото тогава ще лъсне истината, че на практика родителите нищо не могат да направят тепърва. Каквото е направено преди това с възпитание - направено е. Като станат на по 16 години вече може само леко да се направляват нещата и да стискаме палци.
И никакви ниски прагове на толерантност към пороците нямат нищо общо. Да не говорим, че какво е порок не е съвсем ясно дефинирано. Най-често дозата и пристрастието правят порока - чаша бира в петък не е порок, но първата чаша бира още в 10.00 часа, последвана от ред други вече е.

# 154
Понеже аз бях лелката с примерите, та да се доуточня:  двойното легло на нямащата и 16 години е купено специално, за да може да спят с гаджето й удобно на него. Ако за вас това е приемливо, за мен не е. Въпрос на разбиране. Сега дамата е на 21 и през спалнята минаха доста момчета. Нормално, нали?

Относно алкохола: едната ми племенница, на 15 и малко е и нейното гадже пият от поне две години с баща й. Редовно. Мотивът на родителя е, че е по-добре да пие с тях, отколкото да се натряскват сами. Така, де. Ама те вече си пият. Здраво и качествено.

Относно татуировките- прощавай Адел, но на нашареното с рисунки тяло се гледа кофти в определени среди. Не бих желала синът ми да има 20 татута на 16 години, а на 30 да му бъдат затворени врати, заради младежките му пориви.

Може да съм задръстена, може да съм похлупена, все тая, но може би съм такава, защото на 16 си пафках по кутия цигарки на вечер с майка си, пийвах си по едно джинче, а година по-късно редовно водех у дома приятеля си 10 години по-възрастен от мен. Ех, да имах строга мамаша ....

# 155
  • София
Ниските прагове имат много общо, защото създават, така да се каже, хранителната супа, в която да виреят подобни поведения при децата. За съжаление едното води до другото и се завърта порочният кръг- родителите казват "сун дзъ казва да не се захващаш с битки, които не можеш да спечелиш, т.е. вдигат рамене и казват "какво да направя, всички така правят"; което пък дава негласно послание на децата "гледай да няма поллицаи", което на свой ред кара все по-малки ученици да посягат към тези "благинки", което на свой ред като стане едно критично количество, дава послението към родителите "всички  така правят" и родителите пак гледат да не се захващат с битки, които не могат да спечелят. Така всички са доволни - съвестта на родителите е чиста, а децата си правят каквото им скефне.

# 156
Касита, аз с мойте строги родители същите неща ги правех след/преди училище и когато не бяха вкъщи. И да беше строга майка ти, нямаше да ти се разминат преживяванията, само щяха да са тайни от нея.

# 157
wild poppy, не съм съгласна! На 16 усещах, че ако родителите ми бяха по-строги, нещата щяха да са по-различни за мен. Сега, на 33 съм убедена.

# 158
Аз пък за себе си съм на мнение, че ако родителите ми проявяваха една идея повече разбиране, щяха да ми спестят много.

# 159
Може да съм задръстена, може да съм похлупена, все тая, но може би съм такава, защото на 16 си пафках по кутия цигарки на вечер с майка си, пийвах си по едно джинче, а година по-късно редовно водех у дома приятеля си 10 години по-възрастен от мен. Ех, да имах строга мамаша ....

Ако беше имала строга мамаша щеше да пафкаш цигарите навън, да пийваш по заведения и купони и да се чукаш с гаджето си у тях. Или по пейките в парка. Но не мисля, че е щяло да има голяма разлика. Освен това твоят пример е краен. Аз в този спор защитавам либералната позиция, но нито пием джин с дъщеря ми, нит се пуши вкъщи, нито пък тя има 10 години по-възрастно гадже.

Така всички са доволни - съвестта на родителите е чиста, а децата си правят каквото им скефне.

Аз и моите съученици на времето също сме правели каквото ни скефне по твоята логика и никой не пропадна в живота, никой не е алкохолик и наркоман и никоя не си изкарва хляба на магистралата. Има разлики в "скефването" на едни деца и на други такива. Но това е въпрос на възпитание и среда - неща, които се правят доста преди дятето да стане на 16. Когато стане на толкова само можеш да гледаш, защото нещата все едно вече се случват.

# 160
  • София
Чудно, с чии ли деца са пълни кабинетите на психолозите и психотерапевтите! С тези на "другите" - а от нашите никое няма да пропадне.
точно де, защитаваш либерална позиция, ама гледаш да не пиеш джин с твоето! Тая работа стана "слушай ме какво говоря, а не ме гледай какво правя".

# 161
  • най-шареното място
Контролът и забраните са външна мотивация. Ако е имало възпитание и се е запазило общуване, няма смисъл от тях. Детето има чувство за редно и нередно, че и за полчезно и вредно. Ако не се говори за вълненията му, а се налагат забрани, не се постига кой знае какво.

Защото може супер либерални родители /не забраняващи и общуващи с детето/ да имат много самоконтролираща се дете, центрирано и стабилно. А може и супер забраняващи да си отгледат бунтар за учебник. Даже съм склонна да мисля, че тези два резултата са най-очакваните при съответното поведение на родителите.

# 162
Хаха, Андариел ме е изпреварила. Та, и аз искам да питам, Черна станция, какъв точно либерален модел защитаваш? Какво е либералното изобщо в теб? Ето, моята маминка, интелектуално хипи е либерална, за нея в умерени граници, а ако те прочете ще рече, че си крайно задръстена.
Как беше ... въпрос на гледна точка, да.

# 163
  • София
Няма как без външна мотивация, защото хората сме животни, които живеят в група и голяма част от поведението ни, дори вярванията ни, са продиктувани от правилата, които важат в групата. Не разчитай много на вътрешната мотивация - тя трудно действа дори при възрастните. Иначе нямаше да има правила в семейството, а щеше да се разчита само на вътрешната мотивация на членовете му.

# 164
Чудно, с чии ли деца са пълни кабинетите на психолозите и психотерапевтите! С тези на "другите" - а от нашите никое няма да пропадне.
точно де, защитаваш либерална позиция, ама гледаш да не пиеш джин с твоето! Тая работа стана "слушай ме какво говоря, а не ме гледай какво правя".

Либерално не значи слободия. Ти атакуваш безогледно всичко без да слагаш прагове. Аз не пия джин ката вечер с дъщеря си, но ако по някакъв повод отворим бутилка вино сипваме и на нея. Има разлика нали? Цигари никой не пуши вкъщи и всички сме против, та за там не съм меродавна. За гаджета не се меся, не забранявам и съм разрешила да се водят вкъщи ако се налага. Аз точно се опитвам да кажа, че има нюанси. Да се опитваш да направиш от тийна тотален аскет е загубена кауза. Да контролираш процеса така, че да няма ексцесии е добрата стратегия с шанс за успех.

Общи условия

Активация на акаунт