На каква възраст, какви потребности имат децата и с кои от тях сме съгласни?

• 13 955
  • 213
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Виждам ги аз, нюансите! Пишеш се либерална, но на практика хич не си - вкъщи "бутилка вино само по повод и сипваме малко", обаче навън си наясно, че детето най-вероятно ще пие на чуждия купон, защото алкохолът традиционно присъства. Не пушите вкъщи, обаче знаеш, че на чуждите купони се пуши, около училищата се пуши и нищо чудно и твоето да пропуши. За гаджетата/секса - не се бъркаш, обаче леко открехваш вратичката с "ако се налага". Много удобно. То, и аз съм наясно с нюансите, ама поне сии знам, че за някои неща си затварям или ще си затварям очите, а не да се правя на либерална.

# 166
  • където ми харесва
Не мисля, че по някакъв начин нарушавам закона, понеже детето ми пуши 4-5 пъти в годината наргиле, в което няма вредни за него субстанции (нещо, за което съм сигурна, че не е споменато в който и да било закон като незаконно). Нито стимулирам вредните му навици, тъй като тя няма такива. Споменах нееднократно-нито употребява цигари, нито наркотици, нито алкохол, и секс не прави. За сметка на това спортува много.
Касита, относно татуировките, ти сериозно ли мислиш, че бих позволила дъщеря ми на 14 години да се нашари цялата? Защо възприемате идеята за една татуировка, като нашарване Crazy Защо трябва да се преувеличава в такива гигантски дози? Това е като "изпил е една бира=мъртво пиян, алкохолик" newsm78 Хайде, стегнете се малко. Да, тя няма желание за други. Но, понеже се впечатли, че всеки един мой татус има история и смисъл, каза "мамо, много ми се иска, когато (ако) си направя някой ден татус, то и ти да си направиш с мен същия, защото искам да имаме нещо общо и еднакво, което да ни свързва за цял живот. И всеки път, когато го погледна, да знам, че ти си с мен навсякъде, независимо къде се намираш".
Какво трябваше да отговоря? Не може да се нашариш цялата ли? Ми то и в нейните, и в моите очи щях да изглеждам като някакъв пълен олигофрен ooooh!

# 167
  • София
кой е писал нещо за бирата и мъртвото пиянство?  newsm78
Като стана въпрос за външната мотивация, много се изкушавам да копирам мнението на един потребител от друг форим, в което обяснява как не носи на пиене, обаче навремето всички пиели твърдо и не вървяло да е на чаша вино, та затова и той минал на твърдо.

# 168
  • най-шареното място
Чаша вода не се ли е сетил да си вземе Simple Smile

# 169
Адел, аз се извиних на теб, защото зачеквам темата с татуировките, но не визирах твоята дъщеря. Дадох пример с единия ми племенник- много ми е мил, много ми е скъп, но мамка му, ужасно ме е яд да го гледа с напълно татуиран един крак, другият на път и той да последва съдбата на събрата си и нашарени ръце и гръб. Не го приемам в такива мащаби, грозно ми е и съм му го казвала милион и един пъти.

# 170
  • където ми харесва
кой е писал нещо за бирата и мъртвото пиянство?  newsm78
Като стана въпрос за външната мотивация, много се изкушавам да копирам мнението на един потребител от друг форим, в което обяснява как не носи на пиене, обаче навремето всички пиели твърдо и не вървяло да е на чаша вино, та затова и той минал на твърдо.
Факта, че съм изкоментирала нещо по принцип, значи ли, че задължително е писано тук?
Имаше преди известно време една тема тук, за един мъж, дето всяка вечер пиел по два литра бира, бил алкохолик и не знам си какъв. Вероятно в очите на повечето, че и на жена си е бил точно такъв.
И вероятно, ако не може да носи дори и на бира, сигурно наистина се напива на казак. Ама е единичен случай. Не много хора се напиват от бира. (това го давам само за пример, да не започнем да го коментираме и него).
Ето, аз бях на 17 години и с майка ми бяхме излезли в кварталното капанче, пихме по една бира (по една!), при което една свадлива съседка започна се заяжда, че съм щяла да стана алкохоличка, как така, бирата и тя е алкохол и не знам си кво си още. Ето, това го казвам, за да не се чудиш  от къде съм го чула.

# 171
  • най-шареното място
Андариел, и аз помня една стара тема, където бирата беше прокламирана като първа стъпка към алкохолизъм. При това леко и неусетно, но  сигуро пристрастяване. Не беше ти прокламаторът на тезата. Обаче, никак не съм съгласна с това. Бира са ми давали от дете - пяна да опитам, което си е тактилно, а не вкусово преживяване Simple Smile, да не говорим за физиология и химия  - тях ги няма. Сега я изпия 3л бира, я не. което си е направо едно нищо. На година имам редвид. Предлагането на алкохол от страна на родителя, предпазва от идеализиране на алкохолът - "Ей там е. Аз пия, опитай и ти с мен", води до безразличие за нула време. Това е може да е либералност /за мен не е/, но не е затваряне на очи, нито свободия.

# 172
  • София
По литър бира всяка вечер си е битов алкохолизъм или хайде, по-меко да го кажем, пийване. защо ли? Защото е навик и човекът не може без литъра бира вечер.

# 173
  • където ми харесва
По твоята логика и 100гр. ракия всяка вечер са си битов алкохолизъм. А това е нещо, което адски много семейства правят...то си е чисто българска битова черта. newsm78
Не искам да разводнявам темата. Но и не смятам, че две бири (пък били и всяка вечер) са си битов алкохолизъм.

# 174
Така де, след пропадналите тийнове е време да се прехвърлим на пропадналите им родители Mr. Green Само да ви кажа, че в Австрия алкохол се сервира на 16 годишни, няма законов вечерен час и 16-годишните масово петък/събота се възползват от законовото си право да пият.

# 175
Това, че много хора правят нещо, не го прави нито по-правилно, нито по-приемливо.
Темата с алкохола и сред възрастните е много обширна, но и там общо взето мантрата е същата: "Какво толкова! Нали си пия у дома 100 грама за релакс, не съм хукнал(а) по кръчмите"...

И няма как нещата да не се прехвърлят от родителите върху децата. Просто няма как.

# 176
Виждам ги аз, нюансите! Пишеш се либерална, но на практика хич не си - вкъщи "бутилка вино само по повод и сипваме малко", обаче навън си наясно, че детето най-вероятно ще пие на чуждия купон, защото алкохолът традиционно присъства. Не пушите вкъщи, обаче знаеш, че на чуждите купони се пуши, около училищата се пуши и нищо чудно и твоето да пропуши. За гаджетата/секса - не се бъркаш, обаче леко открехваш вратичката с "ако се налага". Много удобно. То, и аз съм наясно с нюансите, ама поне сии знам, че за някои неща си затварям или ще си затварям очите, а не да се правя на либерална.

И какво, според теб да я карам да пие насила ли? Или да я карам да пуши? Освен това казах, че към пушенето не съм либерална. На купон обаче ни казва какво е пила, а ние и даваме съвети кое по-бива и кое не. Учим я например да не си оставя чашата без надзор на чуждо място, да не пие сладки неща, че ако хем не искаш да се наливаш с водка, хем не искаш да си извън групата е най-добре да пиеш "водка с кола" или "водка с портокалов сок". Пък там вече можеш и само 5 грама водка да си сипеш и други подобни полезни неща.
За гаджетата и секса е същото - признавам и правото да е голям човек и тя знае, че съм зад нея, но съвсем не искам да се запознавам с момчурляците и да ставаме близки с тях. Някой ден ще се запозная със зетя, ама преходните гаджета не ми трябват. И естествено има много момчета, които бих сметнала за неподходящи, но това е различно.
Що се отнася до последното ти изречение - по-добре е да си либерална (или да се правиш) и да ти споделят, отколкото да си затваряш очите и нищо да не ти казват, защото си твърдо против. разликата е само за теб, детето ще върши все същото. И приеми, че светът не е черно бял. Аз не съм крайно либерална все пак и не съм съгласна на слободия.

# 177
  • София
Поне не се крий зад маската на либерализма. Знам, че е модерно, знам, че така родителят се чувства по-добър, по-млад и по-напредничав, по-разбиращ децата си, изобщо по..., абе готин! Ама сме възрастни хора и няма смисъл да се правим на улави.
Аз си признавам - някои от нещата, които съм правила в младежките си години (не точно в училище) са били рисковани, правени от самоувереност и липса на житейска зрялост (то е ясно, като си млад си безсмъртен), въпреки че ми е много лесно да се оправдая и да кажа "ей ме на, нищо ми няма - свестен човек съм, свестен родител". Наясно съм, че не мога да спра общата тенденция, и единствено ми остава да гледам някак да се промъкне между капките, да минимизирам евентуалните щети..

# 178
.. Та, значи, твоето може, но на другите не предлагаш. Значи, все пак, имаш една мисъл, че можеш да си имаш неприятности, ако благословиш пиенето вкъщи от чужди деца. А ще замижаш ли с двете очи, ако на купон у вас си донесат алкохол? Или излязат на терасата да попушат?
Разбира се, едва ли има родител, който да не каже, че детето му ще отиде на купон и ще се налюска. Но засметка на това е класика репликата "чаша вино" и "една бира". Хубу де, откъде ще дойдат на купона те? От Светия дух? Или следващото ще бъде, че няма как да се знае какво правят децата с паритеси. И още по-следващото,че ако не им се дават джобни, ще вземат да крадат или да направят нещо по-лошо, за да си задоволят мерациите за алкохол, цигари и дрога (дрогата я слагам за да се допълни тази Света Троица).

Е, ако за теб е нормално да смяташ, че да направляваш чуждите деца и родители е в реда на нещата /слава Богу, че нямаш власт да го направиш/, то това не за всички е така.  Simple Smile Няма нищо по- нормално за моите деца аз да определям границите, но това не аз да правя за чуждите. Или за теб идеята е чужда? Очевидно.
Ако за теб водещ мотив е наличието на "неприятности", то за мен е друг и го писах- не държа да налагам вижданията си на други родители. Убедих се, че е непознато за теб, затова и няма да изпадам в подробности да го обяснявам. Само ще повторя веднъж вече написаното:
Цитат
...не съм наясно как би реагирал и приел идеята всеки друг родител, пък съм далеч от светата мисла да смятам, че моите решения са на шест. Изключително се изненадвам все още, когато зачета, че възрастни хора разсъждават в посока идеалност на своите и са готови в бой да влязат, за да ги наложат, но обективността не е съвсем човешка черта на редовика.

Не смятам да се впускам в глупави спорове за това как от едно вино за Нова година или бира за рожден ден някой щял да се алкохолизира. Чак толкоз инфантилна тема и на такова елементарно ниво не ми се чепка.  Peace Предоставям на вещите полето за изява.

Желая ти все така да си наясно какво правят твоите и чуждите деца с парите, времето и чашите си. Както и да излезеш един ден от дребните лични заяждания, насочени към хора, за които си нямаш идея нито какви са, нито как живеят, нито какво целят, нито какви подбуди имат, да успееш да се придържаш към дискусия по определена тема, е на адресирана към участващите в нея. Да ти помага Светият дух и да те направлява Светата троица в светия ти път. Амин.  Simple Smile

Контролът и забраните са външна мотивация. Ако е имало възпитание и се е запазило общуване, няма смисъл от тях. Детето има чувство за редно и нередно, че и за полчезно и вредно. Ако не се говори за вълненията му, а се налагат забрани, не се постига кой знае какво.

Защото може супер либерални родители /не забраняващи и общуващи с детето/ да имат много самоконтролираща се дете, центрирано и стабилно. А може и супер забраняващи да си отгледат бунтар за учебник. Даже съм склонна да мисля, че тези два резултата са най-очакваните при съответното поведение на родителите.

Споделям тази идея.
Някои хора дори не знаят смисъла на думата "либерално". Да им се помогне е необходимо:
http://rechnik.info/%D0%BB%D0%B8%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD
Хубаво е да не се бърка с понятие, като "слободия".

Въпросът е в това, че здраво се мижа с двете очи. Правене на две и половина. Оправдания.

Тъй де, и аз това казвам- сигурно си затваряш очите. Оправдания.  Crossing Arms
Виж как хората могат да са на едно мнение.

Много забаван контраст, впрочем, има в предпоследния цитат- между затворените очи и либерализма.
Тълкувам си го някак така- твоите затворени очи по- морално не виждат и по- добри резултати постигат от затворените очи на всеки друг човек, а чуждите затворени очи са игра на либерализъм.  Laughing

# 179
  • София
Очилата на либерализма първо са розови, после стават черни.
Опазил ме Господ да давам наклон на чуждите родители за техните деца! Ако прочетеш постовете ми назад ще видиш, че не съм правила лични изповеди и примери, така че хич не ми е за моите лични виждания. Говорех за среда, разпространен начин на мислене, причини и следствия в голям мащаб. Избягвам да рационализирам.
Моля те, стига с тази чаша вино на Нова година! ОчевАдно е, че не става въпрос за това!

Общи условия

Активация на акаунт