Украйна!

• 242 780
  • 5 641
  •   1
Отговори
# 105
Ситуацията ми се струва прекалено сложна, за да мислим по нея с нашите си шаблони. Гледах клипове на снайперисти, които целят полицаи от покривите. Това не са мирни протестиращи. Това е гражданска война с дълбоки, дълги, стари корени. Дано двете части намерят начин да живеят в мир един ден.
  Peace Мда, някакси се пропуска новината за оръжието, "взето" от Лвов.

Бих се въздържала да определям  "нормални" украинци, българи и т.н. според мнението им за външната политика. Хората, които убиват, без значение дали за или против ЕС  бих поставила от една и съща страна на линията.

По принцип не пиша за политика и не вярвам в конспиративни теории.
Обаче днес цял ден рефрешвам за новини и коментари от Украйна, и покрай безумието от снимките не мога да се отърва от усещането, че атовете се ритат, а магаретата теглят. Не вярвам в спонтанността на случилото се, и няма никакво значение за какво "бъдеще" уж се борят и от двете страни, когато толкова "тук" и "сега" умират завинаги.

# 106
Говорила съм с 2 украинки. Едната е с майчин език руски и тя е против протестите и присъединяването на Украйна към ЕС, но държи да живее в страна членка на ЕС, а не в Русия   Rolling Eyes
Другата украинка е за протестите и иска Украйна да се присъедини към ЕС.

Последна редакция: пт, 21 фев 2014, 00:48 от B & C

# 107
И говорейки за Ес ( на който не съм противник, не ме разбирайте погрешно) не може да си затваряме очите за факта, че принципът "победителите ( разбирай богатите) не ги съдят" си е още валиден. И ако Австрия днес е отказала да приема Янукович да не забравяме, че преди година прие парите му. Както и други ЕС страни са убежище за други руски селф мейд милиардери.
Изобщо мисля съвсем като Жаве, никой не в бяло, и сигурно даже и не можем да си представим как точно са се заплели интересите ( ама не на народите, и не на митичния ЕС)

# 108
Едната е с майчин език руски и тя е против протестите и присъединяването на Украйна към ЕС, но държи да живее е страна членка на ЕС, а не в Русия

те , комунистите , са все против - и нашите бяха против ЕС , но виж сега как им харесва ,
даже е горд , че е председател на ПЕС и украинците ще са така ,

въпреки , че при тях ще стане доста бавно , по-бавно , отколкото при нас ...

# 109
Госпожице, ако не бях така добре възпитана дама, щяха да ти кажа къде да си завреш пропагандата. Wink
 Тоз виновен, оня виновен. Синдикатите,/о, тва не са мафиотски синдикати, а ''нормални'' такива/ са хванали спецполицай от Беркут, извадили са му окото и са му отрязали ръката, после са качили клип в нета. В отговор тамошното МВР заповядало да се стреля на живо месо.Ето репортаж. www.blitz.bg/news/article/251596
Кой е виновен ли? Хората зверове са виновни, тези, които жестоко избиваха кучета точно в Украйна, понеже хората били по важни! Е, Бог май не мисли така!
Смирете се малко и лекувайте гнева си. И преразгледайте представите си за нормално.

202uu съгласна с по-горното.... а и на всичко отгоре ни вземат и за мезе

# 110
  • София
Според мен Украйна ще се раздели, а руснаците ще си върнат Крим.

# 111
Убити са както полицаи, така и протестиращи. За ескалацията на напрежението е виновен Янукович, който се оказа страхлив и недалновиден политик.

Копирам от уикипедия :

Янукович е осъждан 2 пъти. През 1967 г. за грабеж получава присъда от 3 години затвор, намалена на 18 мес. като част от амнистията по случай честването на 50 год. от Октомврийската революция. Втората присъда е от 1970 г. за “нанасяне на средни телесни повреди”, за което получава 2 години затвор.

и един виц, който е печалната истина....

Янукович выглядывает в окно автомобиля, удивляется:
- Смотрите, завод работает, дым из труб валит, значит не всё так плохо в стране!
- Так это же завод вашего старшенького, - отвечают ему.
- Смотрите, офисный центр весь в огнях, все офисы сдаются, работа кипит!
- Так это же центр вашего младшенького, - отвечают ему.
- Смотрите, огромные поля обрабатываются новенькими тракторами!
- Так это же угодья вашей женушки.
Янукович призадумался и говорит:
- У меня такое ощущение, что в этой стране только моя семья и работает...

# 112
  • София

Копирам от уикипедия :

Янукович е осъждан 2 пъти. През 1967 г. за грабеж получава присъда от 3 години затвор, намалена на 18 мес. като част от амнистията по случай честването на 50 год. от Октомврийската революция. Втората присъда е от 1970 г. за “нанасяне на средни телесни повреди”, за което получава 2 години затвор.

А Юлия Тимошенко е в затвора за финансови далавери.

# 113
Днес попитах няколко човека дали не искат да отидем до посолството, понеже се затваря да им направим визи. Казаха ми:
"Ти добре ли си? Нашите приятели са на Майдана и умират, в Киев има още жени и деца... Ние сме нужни на тази страна, няма да избягаме като последните страхливци. Отиваме да пазим болниците, защото титушките правят мизерии и не дават да се окаже помощ на ранение."

Никой от моите познати не е платен! Това не са хора, които умират от глад! Това са хора с добро образование, престижна работа и знаещи няколко езика!

Днес бях в магазина, хората бяха в истерия. Изкупуваха всичко. Нямаше нито ориз, нито гречка, нито макарони, нито олио. Стана ми мъчно... хора с последните си пари се чудиха какво да си купят, защото бяха останали само скъпи продукти... Всява се паника в хората умишлено, да се прибират по къщите и да не излизат. По бензиностанциите няма бензин, в банкоматите няма пари.

Но това не е най-страшното!
75 човека си отидоха. Ей така, защото някой се помисли за Бог!

И в отговор на тези, които казаха, че имало причина полицията да стреля по тях, ще им припомня, че протета беше мирен, докато на 28 ноември не беше изпратен беркут да смаже протестиращите!

Снощи президента обяви примирие... днес по покривите имаше снайперисти...

Гледах репортаж с хирург в болницата, която каза че по починалите е стреляно с цел убийство - в сърцето, в белият дроб и сънната артерия.

Как няма да обезумеят хората? Как може да се смириш с това?

# 114
В Украйна е наистина страшно. Винаги се намира по някой луд управник политик, който е начело. Днес в Украйна утре може да е и при нас, за това трябва добре да подбираме управниците си. Аз се вълнувам от темата постоянно и следя събитията в Украйна ето от тук гледам събитията на живо, когато имам време и чета новините предават се постоянно. http://obiavitebg.com/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/
Жалко за тези хора има потресаващи кадри, навсякъде в мрежата.

Последна редакция: пт, 21 фев 2014, 03:02 от remon

# 115
# 116
Според мен Украйна ще се раздели, а руснаците ще си върнат Крим.

Зле съм с географията и не съм сигурна къде е Крим, обаче и аз мисля, че най-добре е да се разделят и всеки по пътя си.

Рокси, не помня дали ти беше, дето каза, че за никаква кауза не би излязла да протестираш. В този смисъл е обяснимо защо предлагаш конспиративно обяснение. Но и сега, както и преди, бих искала да те уверя, че много народ от централна и източна Европа би излязъл по улиците, ако смятат да го превърнат отново в социалистическа република.

Гледах сега снимки от Прага от шествие за солидарност с Украйна - ами хиляди хора бяха. и неслучайно чехите живеят по един начин, а ние по друг. И не е ЕС виновен за това.

Между другото, гледайки украинците си мисля, че и те ще живеят по-добре от нас скоро. Друг ми се струва материалът там.

# 117

Рокси, не помня дали ти беше, дето каза, че за никаква кауза не би излязла да протестираш. В този смисъл е обяснимо защо предлагаш конспиративно обяснение
Aз бях да, макар че не виждам връзката между двете неща ( освен това казах, че не бих протестирала на улицата, но темата не е за мен и моите житейски възгледи за тълпата все пак, та ще спра дотук с обясненията). По принцип не вярвам в конспиративни теории, никога не съм, не вярвам и сега, но и не смятам, че случката в Лвов ( за която прочетох в НЙ таймс, не в блитц или в *.ру) е спонтанна, мирна, безкористна или на "нормален" гражданин, който иска ЕС.
И от двете страни има прояви, които говорят за планирано и насочено поведение и както казах изобщо не мога да вярвам в приказки как всичко това, което виждаме и четем, е просто като в детска приказка, лошият злодей и добрите селяни.
Ако се обърнем назад могат да се намерят примери за подобни интервенции между силните, при които местното население е манипулирано и използвано и като стрелещи, и като пушечно месо ( Афганистан например ).
Още по малко вярвам в идеализирания образ на ЕС. Да, привърженик съм на свободното движение на хора, стоки и капитали, но осъзнавам, че ЕС е точно това- общ пазар, а не възпитателен клуб, загрижен за гражданското съзряване на българина, румънеца или украинеца.
Струва ми се, че с по малко патос трябва да се гледа на правото на политическо мнение и да приемаме за нормално правото на такова, даже когато е различно от нашето ( това извън конкретната кървава ситуация с Украйна).

# 118

Рокси, не помня дали ти беше, дето каза, че за никаква кауза не би излязла да протестираш. В този смисъл е обяснимо защо предлагаш конспиративно обяснение
Aз бях да, макар че не виждам връзката между двете неща ( освен това казах, че не бих протестирала на улицата, но темата не е за мен и моите житейски възгледи за тълпата все пак, та ще спра дотук с обясненията).

Не е за теб темата, разбира се. Но всичко, което казваш, произлиза от житейските ти възгледи, тъй че няма как да не са замесени. По принцип конспиративните теории (вкл. "платени са") произлизат от неразбирането на чуждите мотиви, причини и логика - защото предлагат прости обяснения. В този смисъл светогледът на наблюдателя има много общо с това, което си мисли, че наблюдава.

Не знам точно за коя случка говориш в Лвов, но според мен след като падне първият застрелян, ситуацията много лесно излиза извън контрол. Не всички са Ганди да стоят на площада да ги стрелят и те да са мирни, тихи и добронамерени.

Аз въобще не мисля, че влагам особен патос или имам илюзии по отношение на ЕС. Макар че мисля, че и ти леко изкривяваш картинката. Защото ако беше само икономически съюз, никой нямаше да се чуди толкова дали да покани Турция, която отдавна виси на вратата.

# 119
А ти защо си мислиш, че не канят Турция? Не можеш да вържеш слон с кучешка каишка, Турция не е с европейски мащаби, нито пък Русия, и да се допуснат в икономическата група значи просто да им се подчинят всички ес страни. Разликата в мащабите е огромна, достатъчно е да отвориш която искаш статистика по географски сегменти и да го видиш.
И за да завърша офтопика, повечето европейски фин.групи, които следя, имат печалби и растеж точно на тези два пазара. Ако не жънат оттам ЕС щеше да е доста по зле.

Общи условия

Активация на акаунт