6 годишните на предучилищна - 3та тема

• 43 381
  • 747
  •   1
Отговори
# 30
  • Sofia
Честит Рожден Ден на Алекс и Нико! Нека са много щастливи!  Hug
Честит празник, Симантро и Скай!   bouquet

Без да съм абсолютно сигурна и аз смятам, че в нашето у-ще няма побоища. То е и ОУ.  Просто не засичам особенно останалите ученици, за сега. Но до сега съм с впечатление, че цари спокойна атмосфера.  Simple Smile

Мирама, моята е 119,5см и 19кг, но като я гледам с раниците сега, се надявам, че до есента ще порасне още.  Wink

# 31
Сина ми също е в ОУ и казва ,че  почти всеки ден в техния клас има бой. Tired
Мъжки, женски или смесен. #Crazy Ужас някакъв. Момичетата били по-агресивни от момчетата.Това по думи на госпожата от занималнята. Добре ,че моя не ходи, а повечето инциденти стават по това време.Има счупено бюро, вратички на шкафове и още нещо. Сега родителите на тези деца ще плащат за ремонта. Направо се потресох когато чух тези неща на род. среща.
Агресията сред момичетата нараства.

# 32
Взех моя от информатиката, беше запленен. И как не, той като се залепи за айпада и не помръдва с часове. И преподавателят беше доволен от него, каза, че отлично се е справил - на някаква програма правили блокове, учили частите на компютъра. Моят от малък обожава да разглобява неща, ще му намеря някой стар комп да си го човърка.  Simple Smile

# 33
  • София (Възраждане)
Поздрави и сърдечни пожелания за здраве и късмет на дечицата на Симантро и Скай!
За нас седмицата беше почивна, спортно-активна и изкуствено-снежна:) Лея е горда притежателка на диплома за скиор клас А и медал, с който спа следобеден сън. За още по-гордата й майка освен емоцията остава и слънчево изгаряне на физиономия, както и стабилна хрема заради петте дни мокри крака, но така й се пада на майката, задето не се научи да кара за 18 години детство и юношество, прекарано под ски пистите bad-words:

# 34
  • София
Да се запиша и аз, че ще взема да ви изпусна Simple Smile

Да са живи и здрави рождениците на Симантро и Скай!

Миналата седмица сестрата в градината ги проверяваше за въшки на входа и каза, че имало бум в момента, особено в училището, което ни е в района.
Аз по принцип съм за районирането, защото все пак говорим за кватални училища и е важно децата, които живеят близо до училището да са с предимство. Друг е върпосът как става това и явно има пропуски. За нашето квартално има точкова система, най-много точки получават децата живеещи в районо, за съседните квартали точките намаляват. Но наистина се получава кофти за тези на границата, защото например четните номера попадат в района, нечетните не и получават по-малко точки.

# 35
  • В светлината на слънцето
Ох, тези въшки... дано не ни се случат.  ooooh! Имам разни лоши спомени от моето детство, защото тогава също имаше някакъв бум, а аз бях с много дълга коса. Сега пак съм де, но и щерката е с дълга, та тръгнат ли, няма да има спасение. Не съм чула да имат случаи и в ДГ, и в училището, но никога не е късно да се появят гадовете. Thinking
По повод раниците - много е важно да са възможно най-леки, защото дори в първи клас, трябва да носят толкова учебници, тетрадки и пособия, че тежат по 100 кила. На Сашо раницата например, празна тежи 200-300 грама, макар да изглежда много стабилна и голяма. Като сложа учебниците на Теди в нея и става над 10 кг в най-лекия възможен случай. Гледам също, че децата от класа на Теди, които имаха по-големи като размери раници, много бързо още в първи клас ги смениха. Големите им стигаха под дупето и като върваха, ги удряха по краката. Отделно, че ги изкривяваха от тежестта. И родителите бързо ги смениха. Пак от наблюдения - нямам идея защо, но тези, които имаха твърди раници, като куфари малко приличат, също ги смениха. Може би са неудобни за децата.  Thinking Не съм питала защо ги сменят. При огромните беше явно неудобството. Имаше няколко деца с раници на колелца, и ги зарязаха, защото се счупиха. В момента, в трети клас, всички са с най-леките възможни, меки раници, и са доволни. Също така - освен раници, не носят нищо друго. Тоест разните допълнения и аксесоари към раниците, които доста оскъпяват комплектите, после се оказват излишни. Освен несесер и шише за вода, друго не им е нужно. Екипът по физическо обикновено се носи в понеделник и се прибира в петък, през останалото време стои в шкафче в класната стая. И всеки го слага в каквото намери за добре. В доста училища нямат и екипи, само сменят обувките. Нашите имат специални екипи, които са еднакви за всички от класа, и съответно стоят в училище. Е, ако ги нацапат или изпотят, тогава се прибира съответната част за изпиране, и после пак се връща. Но наистина, много допълнения към раницата са излишно даване на пари. Не се лъжете, после няма да ви трябват.

# 36
Аз по принцип съм за районирането, защото все пак говорим за кватални училища и е важно децата, които живеят близо до училището да са с предимство. Друг е върпосът как става това и явно има пропуски. За нашето квартално има точкова система, най-много точки получават децата живеещи в районо, за съседните квартали точките намаляват.
Аз също съм по принцип за районирането, но да се направи централно, с мисъл, а не да го предоставят на всяко училище да си определя района. Не може големи училища с по 150 деца на първи клас випуск да си определят район от четири улици и то частично / по двайсетина номера от улица/, да дублират района на друго училище, а живеещи на същите тези улици, но с няколко номера по-нататък да остават изобщо без училище, което да ги включва като район, както е при нас. И за съжаление това, че сме гранични не оказва никакво влияние, т.е. ще се конкурираме наравно с цяла София, ако и да сме на пет минути пеша.
Mooimeiske, честита ти медалистка! Браво на сладурката!
lulumba, много мерси за инфото за раниците, наистина е полезно, тъй като имаш опит с голямото дете. Беше писала, че си доволна от училището на каката, би ли споделила кое е, може и на лични, че от притеснения съм се видяла в чудо - при нас проблемът е, че никъде няма да ни вземат със сигурност, защото не попадаме никъде по район, нямаме по-голям брат, сестра, нямаме точки за училище и по месторабота / където работим, училищата не са го заложили/, а за частно не съм сигурна дали ще се справим финансово.

# 37
  • Sofia
Разбира се, много си права, Лулу. Simple Smile
Двете ми по-големи деца тръгнаха с доста по обикновени раници, поне не такива твърди и толкова анатомични на гърба. Нямат гръбначни изкривявани. Но тогава това имаше. Сега като има въпросните, изкушава се човек. Simple Smile  Много е вероятно да смяняме, с нещо такова (поне за мен това е добра алтернатива) - http://www.toy.store.bg/p72474/uchenicheska-ranica-action.html
Аз както вече писах... може да ползваме и предучилищната ни раница, защото може да не се наложи да носим много, нали ще си имат тяхна стая до 5и клас. Ще видим... Simple Smile

# 38
Аз съм против районирането. Живеем в Панчарево.Тук има само едно училище. Пуснах сина си една година по-рано, заради учителката и заради децата. С тях беше от яслата до предучилищната. В първи клас беше супер- два класа. Вече втора година децата са събрани в една паралелка и варират между 31-33 бр. Някакъв ад е. Постоянно идват деца по средата на сроковете, неприети в други училища . Има агресия ,наказани няма. Директора кандидатства по разни проекти за засаждане на дървета/ а такива има страшно много в двора на училището, има и катерици/ ,а в същото време тоалетните и стола са в ужасно състояние.
Опитах  да преместя детето, но за сега нямаме шансове. Ще се наложи да остане още една година и ще се пробва след 4 клас.

# 39
Много полезна ми е информацията за раниците, благодаря на всички, които споделят мнение и опит! Май ще  купувам от магазин, а няма да  поръчвам, за да може детето да пробва. Той също не е от най-високите ( 120см) и  структурата му е такава, че изглежда много слаб, въпреки че килограмите му са съвсем нормални за ръстта (23кг). С една голяма раница до под дупето ще изглежда съвсем нещастен и недохранен.

# 40
  • София
Запис в новата тема.Това за въшките направо ме втрещи.Въобще бях забравила,че има такива гадини.Само това ни липсва.То не стига тоя кошмарен грип,а сега напролет и шарките...

# 41
  • София
Здравейте,
Честит вчерашен празник на Алекс и на Нико!   bouquet
Пожелаваме им много здраве и мечти! Simple Smile

За училищата и раниците вече се изказах.
Браво Жасмин, на твоя син за информатиката Simple Smile
Моите още не се занимават с такива неща, пробвах големия с програмиране, не се запалени, оставих го.(според мен по принцип преди гимназия е рано, но това е защото това е професията ми и нещата стоят както при Лулу с музиката Simple Smile)
За въшки не съм чула нито в градината, нито в училището на големия, много неприятно, особено за момичета с дълги коси... Малее, спомням си едно време...
За боевете... какво да ви кажа... Биеха се в кварталното, бият се сега и в уж най-елитното 5-7 клас (СМГ)... Бият се и в частните, поне в няколко, най-добри уж... За съжаление всичко в битието ни нататък води... И всичко зависи от дома и семейството, колкото и да ни се ще да прехвърляме отговорността на училището... А спрямо другите домове и семейства просто няма какво да направите. Тъжно, но факт: толкова са ни снижени моралните норми, тъй като навсякъде около нас победители са силните, нахалните: огледайте се в първото срещнато задръстване, опашка, класация... Дори пред училищата и градините сутрин. Децата гледат и копират. Това не зависи особено много от училището и нивото на знания Simple Smile
Хайде, че много мрачно стана Simple Smile

Ивайло се прибира след малко от ски-училище, да видим след 5 дни живот: ски, басейни, карнавали, как ще е Simple Smile

# 42
  • София
 lulumba, блаогдаря и аз за информацията за раниците. Тези дни и аз се рових по сайтовете и точно се бях замислила дали си заслужава да взимаме от тези с многото аксесоари... май наистина най-добре ще е да заведа децата и на място хем да си харесат модел, хем да го пробваме дали е удобен.

# 43
  • Перник
Да се запиша Embarassed
По повод въшките - в училището на съседско дете /2 клас/ казали: Ако познавате някой, който ще е 1 клас, да не се записва в 10 и 11 у-ще, защото там има въшки, а да дойде при нас, тук няма  Crazy
Тук по принцип има борба за ученици.

# 44
Благодарности за темата!
Ние сме в голямо чудене (ако ни приемат де) между държавно и частно - 104то и Питагор.

И аз се присъединявам в темата с дете в 4 група в ДГ.

Otimerk, и ние сме в същата дилема. Понеже следя темата и за 73-то, вие отказахте ли се оттам и ако е така, би ли споделила причините.

Общи условия

Активация на акаунт