6 годишните на предучилищна - 3та тема

• 43 353
  • 747
  •   1
Отговори
# 690
  • София
На някой ако му попадне класиране на училищата след тазгодишните малки матури, моля да сподели. Искам да видя как се класира училището, където ще е синът ми.

# 691
Благодаря момичета.  bouquet

# 692
  • Варна
Сладкишче, добре дошла  Hug
Кати, резултатите в някакъв статистически вид вероятно ще излязат около средата на юни (поне миналата година беше така). Имаше ги на сайта на 133 СОУ - може пак да ги сложат, хвърляй му по едно оче ако искаш Simple Smile
За Варна такава статистика едва ли ще излезе... Ама те тук си се знаят 3-4 училища представляват елита и статистиката не е толкова важна. Само се сменят кое да е първо, кое второ и така. Ние не сме се засилили към елита, та не ми е належащо да видя данните, но все пак, ако някой попадне на такова нещо за Варна - да споделя Simple Smile

Последна редакция: пн, 19 май 2014, 15:41 от Dive

# 693
  • В светлината на слънцето
Аз честно казано изобщо не отдавам чак такова внимание на тази класация. Погледнах тази година матурите на четвъртокласниците, защото догодина ни предстои това чудо. В общи линии са с материала, който учат в трети клас, с малко изключения. Но се прави в период, в който децата са супер ваканционно настроени и разсеяни. Те и в момента правят куп тестове - понякога са по 5 на ден, изходни нива и прочее, така че в крайна сметка в главите им става една голяма каша. Но такива са разпоредбите. В третокласната ни тема почти всички споделят за тази разсеяност и умора на децата. Та тези матури се явяват в един много кофти период. Децата не са достатъчно големи и целенасочени като седмокласниците, за да вложат в тези матури подобно старание и концентрация. Да не говорим, че от цялото упражнение няма много смисъл, освен, че едни чиновници, които ще направят крайната статистика, трябва да си обосноват заплатите. Отделно, обществена тайна е как в по-напористите училища учителите помагат на учениците да се справят блестящо, за да влеят своето училище в елита на елитите. Та - умряла работа.  Thinking

# 694
  • Sofia
... Та - умряла работа.  Thinking
Мдаааа...  По мое мнение това за цялото образование (и не само...) е много точен израз.  

Последна редакция: пн, 19 май 2014, 16:42 от Morena

# 695
  • София
Diveр благодаря ти, ще хвърлям око на сайта.

Умряла не умряла, това е реалността в нашето образование и децата ни ще трябва да бъдат в нея. Аз решение вече къде да учи съм взела, но ми е интересна все пак статистиката.

# 696
Издирвам някакъв сайт ,от който мога да разпечатам ръкописни бг срички ,които детето да повтаря  по пунктир ,подобен на този http://abv.lamez.org/bukvi.pdf  ,но тук са само букви.Много ще се радвам ,ако някой сподели,защото нямам много време да чета темата ,а в нета нищо подобно не откривам.. Praynig Предварително благодаря  bouquet все пак ,ако помогнете.

# 697
Гледам за срички си говорите.
Хлапето вече чете само, в подпотвителната група в училището се научи без моя помощ.
Сега непрекъснато настоява да и купувам книжки на Дора (любимка и е), за да ги чете.
До колкото знам в 1-ви клас и предстои да срича, да пише ръкописно и пр.
Притеснявам се, че няма да и е интерсно, предвид възможностите и.
Днес си е поръчала и таблицата за умножение.  #CrazyХоди от една година на кръжок наречен "Забавна математика", (по настояване на баща и, който е медалист на олимпиади по математика). Отделно в училището им организираха математически турнир, на който се представи блестящо.
Признавам си и аз бях така в началните класове и ми беше скучно.
Изпреварва ли времето си?
Не искам да парадирам с възможностите и или да се хваля. Не го приемайте така. Просто споделям мнение и искам съвет.

# 698
  • Варна
Сладкишче, аз тръгнах на училище знаеща перфектно таблицата за умножение (умножавах двуцифрени числа наум), пишех ръкописно, сричах (заради дислексията) и наистина ми беше скучно. Много добре си спомням как другарката все казваше: "Време е да приключвате!" и аз тогава започвах - състезавах се да видя колко бързо мога да завърша упражнението, което другите правеха като започвах в самия край на определеното време. Мразех да рисувам и да оцветявам - струваше ми се бебешко и глупаво! (Отгледал ме е дядо ми и не съм ходила на ДГ, предполагам това е причината да съм била на това мнение.) Резултатът: пиша грозно до ден-днешен. Но само толкова! Ако попаднете на учителка, която си разбира от работата, тя сама ще види нивото на детето и ще го ангажира с други неща, за да не губи интерес. Аз попаднах на такава в трети клас. Жената даваше упражнения на целия клас и започваше неуморно да ходи край чиновете и да наглежда кой как се справя и до къде е стигнал. Като видеше, че приключвам, тихичко ми побутваше я сборник, я книжка и ми казваше: "Като свършиш, искам 5-та задача на 32 страница". И не само на мен, разбира се. Някак преценяваше на кой какво ще му е полезно и интересно и го занимаваше без да притеснява останалите. Дисциплината в класа (включително моята Embarassed) рязко се подобри тогава... Така, че не се притеснявай от сега - дори да е изпреварило детето съучениците си, винаги може да се намери начин да му се задържи вниманието и едновременно с това да се развива.

# 699
  • Sofia
Издирвам някакъв сайт ,от който мога да разпечатам ръкописни бг срички ,които детето да повтаря  по пунктир ,подобен на този http://abv.lamez.org/bukvi.pdf 
Златина, трудна мисия ми се вижа.  Thinking  Не съм срещала такива срички.  Но това, което си пуснала е много хубаво, благодаря!  Simple Smile

Сладкишче, според мен изпреварате нещата, много вероятно изгледжда да и' е скучно в 1ви клас.  Thinking
И моята чете и по-големи книги...  от умножение има някаква престава какво представлява действието. Събирането и изваждането до 10 и' е ясно. От тук  не е много трудно да разбере, че и до 100 и изобщо е едно и също.  Всичко е само по нейна инициатива, желание. Отговаряме, надстройваме доколкото е склона да чуе и разбере и не я подсещаме ние да се занимава.

Поне в часовете по четене би могло да си чете книжка детето, ако е напред с материала, докато с математиката не знам... да си носи допълнителни задачки ли...  Thinking

Писането на ръкописните букви и' предстои на моята, поне това остана. Както и математика разбира се.  Simple Smile

Хубаво го каза Dive, но да се попадне на такъв, истински учител е... 

# 700
Сладкиш, споко, съвсем добре си е детето. Peace Просто всички деца са различни и проявяват своите възможности в различен етап от възрастта. Моите - хем са брат и сестра, и са толкова различни по отношение на ученето/заучаването. Девойката започна да чете на 4 години, на 5 вече пишеше свои книжки, на 6 - стихове (даже беше впечатлила Леда Милева, Бойко Ламбовски с нещата си). Сега чете много и то книги, които не са за нейната възраст. Страшна любов към книгите и писането има, никой не я е занимавал специално или учил. А брат й е точно обратното. Доскоро бях убедена, че в първи клас ще е единственият, който не познава още буквите.  ooooh! Но изведнъж му се роди желанието и вече срича и се справя доста добре. Но допреди няколко месеца категорично отказваше да погледне буква и твърдеше, че ще си остане нечетивен. Mr. Green За сметка на това той е спец по числата и роден професор. Дай му да обяснява, ръководи, води преговори, абе става за дипломат.  Mr. Green А каката си глътва езика и мрази да се бърка между хората, да се обяснява. Тя е силно спортен тип, той е по-скоро интелектуалец, спокоен. Такава разлика между двамата, а са поставени при еднакви условия. Просто и интересите са си генетично кодирани, както и всичко останало, само трябва да им дадем шанс да ги развият.  Simple Smile
Dive, върна ме в началния курс.  Grinning Аз по същия начин в първи клас не откривах буквите, защото четях свободно, от около 2-3 години. Но случих на учителка, която веднага усети и ме сложи на последния чин със задачата да си нося от вкъщи каквато книга искам и да си чета тихичко, за да не преча на останалите. Сега всъщност си изкарвам хляба с писане, така че има нещо. Thinking

Последна редакция: ср, 21 май 2014, 17:16 от lulumba

# 701
Днес заведох моята госпожица при Ефремов. Каза, че няма сколиоза и плоскостъпие. Не знам сега дали да си отдъхна или да се съмнявам. При всички случаи тръгваме активно на гимнастика и плуване лятото.
Вече съвсем го ударихме на ваканция. Уикенда имаше да дописва домашни от някаква книжка. Сигурно бяха десет страници и чак понеделник вечерта успях да я хвана на два пъти да ги направи. Всеки ден брои дните до ваканцията  Grinning

Златина, може първо да повтаря буквите от линка и после да му напишеш  срички в тетрадката и да го караш да дописва реда.

Сладкишче, моето дете сричаше преди да започне ПУК. Сега чете по-бързо. Таблицата "учихме" с една дъска на Монтесори също преди ПУК. Сега сигурно помни умножение с две и три само.
На забавна математика също ходехме преди това. През годината почти нищо не сме правили освен за училище.
При нас са започнали да учат ръкописните букви и и сигурно ще ги свършат до края. Диктовки правят по цяла страница. Учиха правилата за звукове и букви, кога "ю" и "я" се броят за един и кога за два звука, "дз","дж" също и куп други неща, които и аз съм забравила   Whistling
Догодина ще надграждат и ще учат нови неща. А за интересното, не знам какво да кажа. То и сега не й е интересно, ама не защото няма/има какво да прави в час Tired
Иначе още смята на пръсти и изобщо не е състезателно дете. Редовната й реплика е:"Аз съм си аз! К'во ме интересуват другите!" Joy

# 702
Редовната й реплика е:"Аз съм си аз! К'во ме интересуват другите!" Joy

Мдааа, тепърва веселото предстои.  Mr. Green Като започне да отпочва пубертета става още по-страшно: "Искам, но не знам какво искам, обаче го искам веднага". Mr. Green

# 703
Благодаря за отговорите. Peace
Тя все пак не може да пише ръкописно - само печатно, но това ще го оставя за първи клас.
Иначе още преди месеци попълни едни книжки за упражняване на ръкописни букви (от Фантастико я взех). Леля и е учителка и с нея са се занимавали.
Педагозите, които ще ни поемат в 1-ви клас се говори, че са перфектни (по мнение на майки от класа).
Другата седмица ще имаме удоволствието да се запознаем и лично с тях на родителска среща.
Лу, на теб се е метнала.Simple Smile

# 704
Лулумба, не думай  Mr. Green Аз и сега се виждам в чудо понякога hahaha

Само да допълня за щерката. Това, че пишат ръкописно и изпреварват в някои неща не означава, че в други не изостават. По наблюдения почти всички деца си имат някакви силни и по-слаби страни. С течение на времето всички добиват базовите умения с или без много напъване в училище.

Общи условия

Активация на акаунт