6 годишните на предучилищна - 3та тема

• 43 367
  • 747
  •   1
Отговори
# 705
  • Варна
Ох, не почвайте за пубертета, че от сега ме побиват тръпки! Като я гледам как кърши стойки пред огледалото и замята едни коси Close
За ръкописното писане - може да изписва почти всички букви (поне знае как), друг е въпроса, че не ги пише красиво и това нещо, наречено "наклон" е непосилно на този етап. Със смятането се оправя, но и тя много често ползва пръсти или брои назад като изважда. От време навреме майка ми подхвърля по някоя реплика как съм си неглижирала детето, какво съм правила аз на нейните години, как си личало, че не е работено с детето и т.н.. Confused Ама на мога да я сравнявам със себе си - много сме различни, нищо че сме една зодия Simple Smile))

# 706
Гледам сте се заговорили кое дете какво може...
Калина не съм я учила на нищо специално, пише с печатни букви от 1г., любимото и е да записва рецепти от кулинарните канали. Simple Smile
На ръкописни не съм я учила, но има цяло лято, в което със сигурност ще се занимаваме с различни неща, иначе съвсем ще изкуфее...

Вчера ни беше тържеството, кратичко, но пък забавно. Раздадоха им удостоверенията и след това я записах в 1ви клас. На 4ти юни ще има родителска среща.
Спокойна съм за нея, учител ще и бъде моята учителка от 1ви клас, а жената определено си разбира от работата и е много мила.

# 707
Благодаря за отговорите момичета и на мен ми се вижда трудна мисия ,това с намирането на срички..
Ще ги пиша на ръка и ще повтаря.Иначе изписва по пунктир от този линк ръкописните букви ,има напредък определено.Малко с фината моторика си му е трудно на моето дете,но се надявам да се оправи.Писането се очертава по-голям проблем от смятането за сега ,но може би е нормално това за първи клас.Ще работим ,няма друг начин.
Относно четенето  имам чувството ,че ако не може да прочете думата изведнъж ,още щом я види и започва ,вместо а-о или вместо у -и ,ей такива си ги измисля..Дано и това да е в реда на нещата.

# 708
Моят син пише красиво ръкописно, смята добре, може да чете бавно, разделя дума по звуци, като някои обърква. Но той е голям, през август навършва 7.

# 709
аз за ръкописното нарочно изчаквам, тъй като знам, че всеки преподавател си има типичен начин и не искам да избързвам и да се научи грешно.

# 710
  • В светлината на слънцето
В първи клас има да се учат да пишат. Това ще правят цяла година. Ако покажа на младежа опитите за писане ще се хванете за главата. То е грозно, то е изяждане на букви, то е нещо твърде трудно за прочитане, абе страшна работа.  Mr. Green Но поне му се запали желанието, че хич не искаше и да опитва. За ръкописни букви на този етап даже и не мечтая. Но ще се научи, няма къде да ходи. Виж, по звуци може да дели. И със смятането е добре, без да ползва ръце. Толкоз от него. Ще има класната материал за обработване, то е ясно. Laughing

# 711
Много сте ми забавни да ви чета.  Hug
Нямам време да пиша. От 10 дни ходя на обучение, а днес съм официално на работа. Нямам никакво време.

# 712
  • Sofia
Дъждец, много си е право детето. Така си е, няма какво да се равняват хората, нали всеки е раличен.  Grinning

Мдааа, тепърва веселото предстои.  Mr. Green Като започне да отпочва пубертета става още по-страшно: "Искам, но не знам какво искам, обаче го искам веднага". Mr. Green
Ох...  Joy Joy... ама много добре казано.
Изпитано 2 пъти.  Mr. Green

То и аз затова говорих с госпожата ни, да не пише ръкописни букви моята.  Там пишеха, защото някои родители са напористи/амбициозни и искат.
Сега трябва да прави упражнения за моториката, та да може после да се справи добре с буквите.
Към момента не ги пише хубаво и не, че държа да пише красиво (важно ми е да е правилно/вярно), ама пък не му е времето и това е. Сигурна съм, че следващата уч. година, ще е по-умела.

Иначе може да буквува, гласните определя, звуците също... нормалните за ПГ неща.
А! Сетих се нещо относно множественото число, както писа Dive...  Та слон - слони.  Laughing   А трамвай беше нещо супер странно, ама не записах да му се невиди и сега абсурд да се сетя за тази дума.  Laughing

Sourcherry, как голям, та той е във втората половина на годината (2007). Simple Smile
Тъй де, моята като ще стане на 7г. септември я имам за малка, сравнено с някое януарче, февруарче, мартенче... например.  Grinning

# 713
Ох... думите...  Crazy Моя е цар не само на странните членувания, на още по-странните минали времена, но и на новите думи. Понякога такива ги ражда. Онзи ден заяви, че колата имала нужда от нов омиризвател - да миришела на море. Ей такива едни.  Crazy
Утре ще ги снимат в градината и днес ни строи всички в редица - да сме му изгладели ризата, че не можело така нагънкан да ходи. Изнудил баба си, която го взема от градината, да го заведе на фризьор за нова прическа.  Crazy
vela, честита работа и много да ти върви в нея. Peace

Последна редакция: ср, 21 май 2014, 22:49 от lulumba

# 714
Боже като ви чета и срам ме хваща, че моята Стефи не е толкова напреднала. Пише печатно, не може да определя звуковете в думата. Смята с пръсти добре до 10. Знае как се чете, но и е трудно. През ваканцията ще и предлагам да се занимава с разни неща, дано да напредне още. Донякъде си мисля че е по добре да може по-малко, за да и е интересно после в клас.
lulumba много забавно е твоето момче.

# 715
Аз пък не се притеснявам толкова.
Има деца, които са любознателни и научават разни неща. Има други, които не се вълнуват толкова от писане и смятане...не го виждам като голям проблем.
Имат достатъчно време в 1ви клас, за да усвоят съответния материал.

# 716
Именно, децата са много различни. Точно затова описах какво е правела кака му и той на една и съща възраст. Разлика от земята до небето, а брат и сестра. Няма страшно, всички ще се научат да пишат, броят и т.н. в първи клас.  Peace
mimka, ако искаш да снимам едно "писание" на моя, за да се успокоиш и да не я мислиш девойката. По-зле от неговото не вярвам да има. Mr. Green
Опс, забравих да се похваля. Имаме клатещ се зъб, ура!  bowuu По едно време се беше много стъжнил, че само той не е сменил зъб. Че и клатещ нямаше. Но от днес има. Голяма радост. Grinning

# 717
аз за ръкописното нарочно изчаквам, тъй като знам, че всеки преподавател си има типичен начин и не искам да избързвам и да се научи грешно.
Така де!
Аз на 5 пишех и четях, защото пра баба ми ме занимаваше, но сега пиша ужасно грозно.
Дори си спомням една предподавателка в университета ми каза:
Как може такова красиво момиче да пише толкоова грозно.....и ми лепна 5-ца, защото я бях затруднила с прочита на курсовата работа (10 листа формат А4). hahaha hahaha hahaha
Още го помня!

# 718
Мда, и мен отсега ме тресе треска за предстоящия пуберитет, пък не знам дали си въобразявам, ама може да има и такъв на 7 годишните.
Иначе и аз като Морена смятам, че ръкописното ще го учат в първи клас и не е хубаво предварително и после на детето да му е скучно там, но моята проявава сама интерес и се опитва да пише така, ама е грозничко. Дневник си води в една тетрадка, като пише с молив, за да трие грешното. Иначе миналата година пишеше печатни букви, но сега явно се има вече за голяма. Моята майка беше учител и мен не ме е учила преди първи клас да чета и пиша именно поради причина да се науча там, а не да скучая и блея, но и времената, и училищата, а и учителите бяха други преди 35 години.

# 719
Навремето научих сестра ми да чете на 4 години, да смята също. До 3 клас спеше в училище, въпреки, че тръгна на 6 години, не на 7. Та не виждам особена полза от ранното четене.

Напоследък сме в някакъв вихър, само състезания и изпити за края на годината. Малкият спечели 3 медала последните 2 седмици - сребърен и бронзов по плуване (в Силвър сити) и златен по математика (http://www.childrens-academy-bg.com/appdata/files/rezultati%20-%20PK%20klas.pdf), а сега ще пее с хора в Зала България, със Софийска филхармония. Излиза ми вече душата от ходене на тренировки и репетиции...

Общи условия

Активация на акаунт