На добър час в ПЪРВИ клас! - 7

• 46 604
  • 742
  •   1
Отговори
# 90
Извинявам се за отклонението, но тази процедура защо не се прилага и при възрастните, на постоянните зъби?

# 91
Млечните зъби са с много плитък корен. Това е и причината, поради която един кариес само за няколко дни може да стане пулпит. При постоянните зъби не е чак така динамично.

При нас фактор за пулпитите определено беше некачественото миене, защото откакто сме на качествено, няма нищо, което да налага зъболекарска намеса, а са минали почти две години. Не исках да става със страх от зъболекари,  но явно някои уроци не могат да бъдат научени по друг начин.

# 92
Не съм вече толкова компетентна, но предполагам заради разликата между постоянен и млечен зъб. Според мен просто при млечните няма толкова развита коренова система зъба и съответно нерви в него. Нашата зъболекарка обясни, че при млечните зъби пулпита се образува много бързо, защото пулпата е много високо, а съответно зъбчето малко и когато стане кариес той много бързо стига до нея.
Уф не знам дали разбра нещо от моите обяснения.

# 93
  • София
allana, а как подобрихте качеството на миенето?

моето дете също образува доста кариесчета, даже на връх нова година се обзаведохме с гангрена на пломбиран (!) зъб. зъболекарите казват, че не мие добре и че има тесни контактни повърхности.

упойки никога не са му слагани и аз не бих рискувала с упойка при малко дете. явно болка няма или е много слаба, защото детето търпи кротко и единствено му писва да си държи устата отворена.

ако някое дете реве и се гъне при работа по зъбите му, най-вероятно просто го е страх или се гевези.

# 94
Колко качествено ги мият моите аз не знам.
Знам, че са общо взето здрави, без четирите кариеса на големия син. Той стои по 10 минути в банята, като си мие зъбите. Аз съм говорила много пространно затова. Понеже все още си имам 32 броя в устата лично мои, винаги съм им казвала, че това отчасти го дължа и на редовното и щателно измиване.
Малкият пък гледа от брат си и също се позастоява при миенето сутрин и вечер. Това е голямото преимущество да имаш батко, респ. кака.  Simple Smile
Как ще се развият нещата занапред- де да знам. Много зависи, обаче, от начина на хранене. Аз съм фен на редовното пречистване на организма и на алкализиращите храни. Както и на ползването на конец за зъби, на което моите животинки не съм ги научила, обаче.
Ох, боли ги децата и те са хора. На моя много близка малкото дете беше с изключително лоши зъби и ходеха на редовни процедури. Много го болеше, горкото, но там слагаха и упойка май, но не винаги, явно преценяваха по някакви критерии кога. Беше отдавна, обаче. А и аз не знам подробности. Помня само, че ми казваше, че много я боляло.
Разбрах, Сис. Благодаря.

Последна редакция: пт, 28 фев 2014, 15:18 от Judy

# 95
allana, а как подобрихте качеството на миенето?
Като много малка явно съм се провалила в опита си да обясня на дъщеря ми колко е важно миенето на зъби, защото тя го смяташе за:
1. Излишно
2. Нещо, което на всяка цена трябва да отлагаш, защото е първият признак, че скоро ще се ляга.

Когато и се появиха тези пулпити беше на нещо като 4 и половина, т.е. доста малка и не можеше да й се влее здрав разум. Или се правеше, че си е измила зъбите, без реално да го направи или се опитваше да го отложи толкова много, че накрая да заспи ненадейно и да остане с неизмити зъби.
Често и се случваше да заспива ненадейно, както си играе на пода, съответно, без да е измила зъбите.
Толкова караници сме имали в банята по този повод, че ми става зле като се сетя. Колкото повече обяснявам защо е важно, тя толкова повече го приема като караница и започва да реве, особено ако спомена, че ако не се мият, зъботе се развалят и се ходи на зъболекар. Това го приемаше, все едно я заплашвам, че ще я набия.
Описвам случки от възрастта между 3 и 4 години, не си представяйте някой първокласник в тази роля  Laughing
На 4 и нещо дойдоха кариесите. След това всичко се промени като с магическа пръчка - нито е имало гонене с четката, нито разправии и викове, нито съм седяла пред банята, за да я инспектирам, нищо. Тя си знае, че преди да си легне трябва да си измие зъбите и дори не се налага да го напомням. Освен това по собствена инициатива ги мие и през деня, ако е яла нещо сладко. За сега не е имала други кариеси, значи миенето помага.

Съмнявам се да е било много безболезнено, иначе нямаше да има такъв ефект.

# 96
Големият може би от година си мие зъбите сам. Преди му ги миех аз или баща му. Малкият си ги мие сам отскоро, понякога аз го отменям в тази задача, защото ми се струва, че не търка достатъчно. Баткото има 2 малки пломби, но при него леко се рушат млечните кътници и оттам се бяха получили нещо като дупчици или цепнатинки, в които влизаше храна. Не е казал и "гък" докато го пломбираха, но беше на 6 години първия път. Шеститете зъби при него още не са се показали. Сигурно от 2 години местата им са много надути, но още ги няма.

# 97
Предполагам, че има значение дали е кариес само или пулпит, или гангрена. Но болка има със сигурност при моята, не е глезене. Болеше я дори като я погаля по бузата, беше се и леко подуло. Вече е добре, няма никаква болка, но вчера оставихме отново зъбчето отворено. Лекарство, или там както и да се нарича, ще слагаме във вторник, а чак след това пломба. Peace
Трябва обаче да се извади един от долните кучешки. Няма място за всичките долни резци, пораснали са 3, а последният не се събира и е тръгнал отвътре на втора редичка.  Confused

# 98
  • София
Предполагам, че има значение дали е кариес само или пулпит, или гангрена. Но болка има със сигурност при моята, не е глезене. Болеше я дори като я погаля по бузата, беше се и леко подуло. Вече е добре, няма никаква болка, но вчера оставихме отново зъбчето отворено. Лекарство, или там както и да се нарича, ще слагаме във вторник, а чак след това пломба. Peace

това, което имах предвид, е болката при самата работа по зъба. на възрастен човек понякога и работата по кариеса създава сериозен дискомфорт.

естествено, че запушена гангрена ще боли, защото се създава налягане от образуващите се газове, които няма къде да излязат. ако има отвор, гангрена си имаш, но болка няма.

# 99
  • София
Може ли една задачка да пусна да помогнете?
По-колко различни начина в квадратчето и триъгълничето могат да се поставят различни едноцифрени числа така, че да е вярно?
квадратче + триъгълниче < 5
Eдната ученичка беше написала следната редичка
1+3, 3+1, 0+1, 1+0, 0+2, 2+0, 0+3, 3+0, 0+4, 4+0, 1+2, 2+1, 1+1, 2+2
Тоест 14 варианта.
Последните две отпадат заради условието различни числа, но пак остават 12 варианта.
Верният отговор е 9...

# 100
1+3 и 3+1 не се броят за различни. И за останалите двойки се отнася.

# 101
  • София
По прегледно и ясно ми се струва че ще е, ако се започне от 1:
1+0 1+1 1+2 1+3
после  с 2:
2+0 2+1 2+2
с 3:
3+0 3+1
и 4:
4+0 

Като едното от 1+2 и 2+1 отпада защото са еднакви и се получава 9

# 102
  • София
1+3 и 3+1 не се броят за различни. И за останалите двойки се отнася.
Ми не, ако се махнат повтарящите се двойки според разместителното свойство като възможни решения остават:
0+1, 0+2, 0+3, 0+4, 1+2, 1+3, т.е. са 6

1+1 не може, защото са еднакви, а в условието се търсят различни. Може би има грешка в отговора в сборника.

# 103
  • София
  Да това е другото което помислих, ако разместените не се водят отделни решения, но тогава остават 6 вместо 12, което пак не е 9.
  Решението което алана е предложила според мен би могло да е вярно, единствено ако изрично не е посочено, че числата трябва да са различни, към което навежда и това, че едното е квадрат, а другото триъгълник.

# 104
  • София
По-колко различни начина в квадратчето и триъгълничето могат да се поставят различни едноцифрени числа така, че да е вярно?
квадратче + триъгълниче < 5
Понеже задачата е за 1-ви клас, не мисля, че са имали в предвид в триъгълничето и квадратчето числата да са различни. Пита се за възможните комбинации на едноцифрени числа, удовлетворяващи неравенството. И тогава отговорът е 9.

Понеже другата седмица имам именничка, се чудя как да го отпразнувам. Идеи за Тодоровден? Мислех си да я заведа да поязди или на кушия, но сигурно ще е лудница?

Общи условия

Активация на акаунт