Частни детски градини - София (8)

• 110 708
  • 739
  •   1
Отговори
# 465
Инкс ще съм ти супер благодарна.

# 466
Чл. 47. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 36 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 90 от 2002 г., доп. - ДВ, бр. 78 от 2010 г., в сила от учебната 2012 - 2013 г.) Родители, настойници и попечители, които не осигуряват присъствието на децата си в детските градини и в училищата за времето, през което те подлежат на задължителна предучилищна подготовка или задължително обучение, се наказват с глоба в размер от 20 до 100 лв. При повторно извършване на нарушението глобата е в размер от 50 до 250 лв.

Това е санкцията. Никъде изрично не намирам изисквяне да си го завършил, за да се запишеш в първи клас - гледах и правилника. Ще поровя да няма някоя наредба.

# 467
Hope for Two, вие нали сте в Увекинд, а тя има лиценз и няма никакъв проблем с ПУК.

# 468
Hope for Two, вие нали сте в Увекинд, а тя има лиценз и няма никакъв проблем с ПУК.
Eй...клюкар....новата сграда на Киндероазе е уникална.

# 469
За постъпване в І-ви клас се иска Удостоверение. Но това не е онова, което се носи в общината. Тези са като дипломи. Издават се с уникален номер, раздават се на градините от м-вото под бройка. Принципно няма как да ви приемат без него, но в нашата държава всичко е възможно.
Хубаво е, че Киндероазе имат нова уникална сграда. Че то и Германи имат уникална сграда, но освен сграда нищо друго нямат. Само фасада.

# 470

Извинявай, струва ми се, че си го казвала във форума къде сте. Дано не бъркам, че тогава верно клюкарско стана.
Е, за Германи не съм съгласен, че нищо друго нямат, това е единствената градина след Киндероазе, от която деца успяват да се преборят с изпита в Дойче Шуле. Освен това си е лицензирана. Лично на мен много ми хареса, чист въздух, уникален двор, много хубава база, но ми е много далеч, специално шофьор трябва да си наема за там, а чак пък толкоз....
За Киндероазе мисля, че предучилищната им е лицензирана, а то така или иначе от тази градина си струва да се продължи само в Дойче Шуле, защото няма друго училище, което да отговаря на нивото по немски на Киндероазе. Мисълта ми е, че във всяко друго училище детето ще знае в пъти повече немски от другите деца и много ясно, че ще го забрави, докато те го настигнат, така че ще излезе, че е било безсмислено да ходи в Киндероазе. Доколкото разбрах, там децата на 6 години говорят както 6-годишните германчета, а това е много нива над немския в която и да е друга немска градина. Съответно в първи клас в което и да е немско училище, /освен дойче шуле/, знанията на дете от "Киндероазе" ще са много нива над знанията на другите, и съответно то ще трябва да  забрави значителна част, за да се изравни с останалите. Поне така си мисля.

Новата сграда на Киндероазе е наистина много хубава, макар че чак пък уникална - ето въпросните Германи например не са с нищо по-зле, а също и други градини. Но е много хубава и на много комуникативно място, за разлика от старата сграда, която беше на майна си райна в Драгалевци.

# 471
За постъпване в І-ви клас се иска Удостоверение. Но това не е онова, което се носи в общината. Тези са като дипломи. Издават се с уникален номер, раздават се на градините от м-вото под бройка. Принципно няма как да ви приемат без него, но в нашата държава всичко е възможно.

Може би оффтопик, но от любопитство ви питам: ако родителите не са записали детето в лицензирана предучилищна и то навършва, да речем, 7 години това лято, какво предполага законът да прави това дете през идващата учебна година?
а) да кара предучилищна и догодина да започне първи клас на 8?
б) да си започне 1ви клас, а родителите да плащат някакви глоби?
в) или?

Също така, сещате се, че може да има 2 категории деца, които да попадат в такава група: деца на родители, които смятат, че градината / предучилищната не е достатъчно качествена и затова обучават децата си частно, и деца, чиито родители не ги е еня за образование или закони. Парадоксално ми се вижда, че двете категории деца вероятно ще попаднат под казус б) по-горе и ще са заедно в първи клас. 

# 472
Здравейте,
Надявам се да не е спам в темата - търся някой родител с дете, дадено в Меридиан 22.
Има ли такива?
Днес ходихме на посещение и засега съм с много добри впечатления.
Бих се радвала на малко повече инфирмация, пък и да се запознаем, след като и ние ще даваме малката там.

# 473
Те можа да искат, НО степенуването на образованието и в закона, и в правилника започва от първи клас. Не виждам на какво основание ще ми откажат.
Ако изпускам нещо - ще е добре някой да го покаже.

# 474
Те можа да искат, НО степенуването на образованието и в закона, и в правилника започва от първи клас. Не виждам на какво основание ще ми откажат.
Ако изпускам нещо - ще е добре някой да го покаже.

Изключително ме вълнува точно този въпрос!
Има ли законово основание да ми откажат да запишат детето ми в 1-ви клас?!
Ако, да какво е то?!
И това не нарушава ли правата предоставени от Конституцията, според която всеки български гражданин има право да получи държавно образование?

# 475
И мен ме вълнува казуса

# 476
Както знаете в нашата абсурдна държава винаги истината не е една, така е и със законите. Така, ако детето не предостави т.н. Удостоверение при записване в І-ви клас има няколко варианта......1.директорката има право да откаже записване, тъй като в ЗНП си го пише ясно- задължителна 2-годишна подготовка преди училище.2. може просто да се платят 50 лв. глоба и детето да се запише.3. има училища, в които в един кротък разговор с директорката ще се мине без удостоверение. Те това е. Въпросите обаче са два- 1. защо се пишат аджеба тези закони, като ние умираме да сме изключението; 2. сигурни ли сте, че детето ви ще бъде достатъчно добре подготвено за училище /все пак има много богат избор на предучилище/?

# 477
Ами не, не го пише ясно. Пише, че е задължителна и има глоба, но степенуването на образованието започва от първи клас, т.е. оттам започва да се гледа да си завършил едното, за да минеш в другото. Така че аз поне не виждам законовото основание да се откаже. Не се смятам за безгрешна, обаче, и ако изпускам нещо - нека някой го покаже.

Аз определено съм радетел за спазването на правилата, но свръхнамесата на държавата в личното ми пространство някак ми е малко, хъм.

П.С. А конкретно този закон - и напъването и 4годишните да обхване се пише заради ромското население, ама няма как да се напише така в закона.

# 478
Татко Мецане, в огромна заблуда си и за Германи и за "говорещите като германчета 6-годишни". като са ти харесали толкова тези две градини, даде ли си там детето?  Joy

# 479
Здравейте,
Надявам се да не е спам в темата - търся някой родител с дете, дадено в Меридиан 22.
Има ли такива?
Днес ходихме на посещение и засега съм с много добри впечатления.
Бих се радвала на малко повече инфирмация, пък и да се запознаем, след като и ние ще даваме малката там.

Хайде де, няма ли никой от Меридиан 22 Sad
Моля за някаква информация от родител, който има дете там или е било там.

Общи условия

Активация на акаунт