Частни детски градини - София (8)

• 110 706
  • 739
  •   1
Отговори
# 480
инкс, права си, но до някъде. Безумие разбира се вкарването и на 4-годишните в задължителната подготовка. Аз, лично съм против и това за 5-годишните. Но...това се направи под напора на евроинституциите. Освен това и заради....някои малцинства, които постъпвайки в училище не знаят дума български/не че сега са научили или, че въобще ходят на училище/. Това е положението. "Степенуването" започва точно от предучилищна. Не можеш да си представиш колко е страшно първолаче, което до момента е гледано от баба....

Последна редакция: вт, 09 сеп 2014, 16:03 от отровка

# 481
Татко Мецане, в огромна заблуда си и за Германи и за "говорещите като германчета 6-годишни". като са ти харесали толкова тези две градини, даде ли си там детето?  Joy

Що не четете, преди да пишете? Никъде не съм писал, че в Германи говорят като германчета. Писах го за Киндероазе.

# 482
  • София

Също така, сещате се, че може да има 2 категории деца, които да попадат в такава група: деца на родители, които смятат, че градината / предучилищната не е достатъчно качествена и затова обучават децата си частно, и деца, чиито родители не ги е еня за образование или закони. Парадоксално ми се вижда, че двете категории деца вероятно ще попаднат под казус б) по-горе и ще са заедно в първи клас.  

Моето дете явно попада и в двете категории деца  Simple Smile Като родител на дете, което е било една година в държавна градина, след което година и половина в частна, оценявам разликата. Все още се борим с негативните последствия от ходенето му в първата градина, но това е друга тема. Аз определено смятам, че получава в пъти по-качествено обучение в частната и затова държа да ходи там. За отношението към децата няма изобщо база за сравнение между двете. За мен това, че градината няма лиценз няма никакво значение. Нямам против да спазвам законите. Ако някой иска да ме глоби, ок, ще си платя на момента глобата, каквато и да е тя. Също така, категорично няма да върна детето си в държавната градина, в която децата му блъскаха главата в стената, връщаше се издран целия и набоден с молив по гърба, защото такова е изискването на Закона. Та в този смисъл явно попадаме и във втората категория, защото интересите на детето са ми по-важни, от изискванията на Закона....
Между другото, гледах критериите за прием в едно училище, към което сме се насочили. Не пише, че се подава удостоверение по образец издадено от МОН и никъде не се споменава, че удостоверението трябва да бъде издадено от лицензирана градина.

# 483
Аз под втората категория естествено щност нямах предвид хората като теб, а една друга група бг граждани, които просто от политическа коректност не съм ги назовала с точното им название. И частично заради които са в сила всякакви безумни и безсмислени за останалите хора изисквания по отношение на детското образование.

# 484
момичета, ако липсва удостоверение за завършена предучилищна, последицата е тази, а не отказване на достъп на детето до първи клас:
чл. 114, ал. 2 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета
"За ученици, които постъпват в I клас без удостоверение за завършена подготвителна група или подготвителен клас, както и за ученици, за които в удостоверението за завършена подготвителна група или подготвителен клас е посочено, че нямат училищна готовност, училището с помощта на регионалния инспекторат по образованието и съвместно с общината, училищното настоятелство и други органи и организации организира и провежда подходящи форми за допълнителна работа през началния етап на основното образование, включително допълнително обучение за усвояване на книжовния български език".

# 485
Ами не, не го пише ясно. Пише, че е задължителна и има глоба, но степенуването на образованието започва от първи клас, т.е. оттам започва да се гледа да си завършил едното, за да минеш в другото. Така че аз поне не виждам законовото основание да се откаже. Не се смятам за безгрешна, обаче, и ако изпускам нещо - нека някой го покаже.

Аз определено съм радетел за спазването на правилата, но свръхнамесата на държавата в личното ми пространство някак ми е малко, хъм.

П.С. А конкретно този закон - и напъването и 4годишните да обхване се пише заради ромското население, ама няма как да се напише така в закона.

Именно и аз смятам, че няма законово основание някой да ми откаже да запише детето ми в първи клас!
Как ще се аргументира?!
Къде после ще пратя аз това дете след като ми откажат да го приемат в училище?!
Иначе очевидно какво ще се случва с българските деца очевидно не е приоритет на законотворците ...

Именно намесата и навлизането в личното ми пространство ме дразни неистово.
От една страна държавата не е осигурила място за абсолютно всяко дете в Детските градини (държавните имам предвид)!
От там нататък как може да ми поставя условия?!
Може да реша, че най-подходящо за моето дете е да се подготвя у дома или в малък детски център нелицензиран от МОН.
Нали затова има тестове за училищна готовност и т.н., които да констатират едно дете готово ли или не за училище.
Изобщо цялата ситуация с образованието на ниво ДГ и начално училище е трагична, но пък нагоре става още по-лошо Simple Smile)))

инкс, права си, но до някъде. Безумие разбира се вкарването и на 4-годишните в задължителната подготовка. Аз, лично съм против и това за 5-годишните. Но...това се направи под напора на евроинституциите. Освен това и заради....някои малцинства, които постъпвайки в училище не знаят дума български/не че сега са научили или, че въобще ходят на училище/. Това е положението. "Степенуването" започва точно от предучилищна. Не можеш да си представиш колко е страшно първолаче, което до момента е гледано от баба....

Против сме, ама не ни питат!
Налагат ни!

# 486
  • София
Интересувам се за ЧЯ и ЧГ, където приемат неваксинирани деца, какви са таксите и т.н. Може и на лични. Благодаря предварително.

# 487
Търся отзиви за ЧДГ "Алиса" в Лозенец, както и градини в района на НДК, х-л Хемус, Римската стена. Посетих "Палечка", но не ми допадна твърде малкото пространство за децата - две групи от по 15 деца в нещо като двустаен апартамент с малки стаички, както и че дворът им е буквално на бул. Драган Цанков и още една улица с много оживен трафик, въпреки че жените, грижещи се за децата ми допаднаха доста. Харесах много "Кристофър Робин", собственичката страшно симпатична, базата добра, имат обособено дворче, помещенията сравнително просторни, храната разнообразна и с много пресни плодове и зеленчуци, но дечицата са по-големи, не става за деца под три год. В АВС центъра малко над площад "Журналист" изобщо не ме пуснаха да вляза, а ме отпратиха с визитка. Базата им отвън изглежда много добра, дворът не е голям, но са близо до горичка. Преподават им чужденци, доколкото разбрах. Ще бъда много благодарна от преки впечатления за "Алиса", както и за нещо около НДК, Ив. Вазов и Долни Лозенец. Благодаря предварително!

# 488
Здравейте,

Искам да питам тези от вас, на които дечицата са тръгнали на ясла/градина в по-ранна възраст с адаптация в присъствието на родител. Как протече самият процес? По цял ден ли стояхте или по няколко часа в началото и после оставяхте детето само? До колко участвахте в заниманията или стояхте отстрани? Какво се случна с обедния сън в началото?
Ще оценя и всичко друго, което се сетите да споделите и сънети, които ще дадете.
От 15-ти тръгваме в нова ДГ, която също стартира в този ден. Малкият е на 1,9 години. Ще оставам с него докато свикне. Баткото също ще е там, но той е на 4 и ще е в друга група и ще действа самостоятелно 😉
Казаха ми, че понеже са малко деца, двете групи - малките и по-големите, ще спят в една стая. Можело, ако искам да ги сложат в съседни легла, един до друг. Това ми се вижда удачно. Поне малкият ще е по-спокоен.
Нямам представа, какво се очаква от мен. Да стоя от страни и просто да присъствам без да се меся, колко време-цял ден ли? Ръководството не може са ми даде отговори, защото и за тях е ново. Казват само,че ще се ръководим по детето   Rolling Eyes

# 489
 mmmmm  няма как да ти отговори ръководството, защото децата са различни.
Моя син тръгна на 2 години.
Бях си приготвила 1 свободна седмица.
В понеделник отидохме след като е закусил, заведоха ни в учителската стая. Него го поканиха при децата. След около 2 часа, беше започнал да ме търси и те ми го доведоха и си тръгнахме.
Във вторник пак отидохме след закуска. Пак влязохме заедно него го заведоха при децата а мен ме пратиха да пия кафе за 1,5 часа. След 1 час ми се обадиха, че е спокоен и ще го оставят за обяд.
Аз вече обикалях пред ДГ. След като обядвали пак ми се обадиха, че бил спокоен и ще го пробват да спи. Беше легнал но не беше могъл да заспи и ми се обадиха да го взема за да спи у дома.
В сряда ми казаха да го заведа рано , за да може на обяд да спи. Изпратиха ме и ми казаха да се върна за лягането. Висях пред градината докато не ми се обадиха че е заспал и да се върна да го взема в 16 часа.
От четвъртък беше редовен.

# 490
Здравейте,

И мен ме интересува как децата свикват с новото място. Докато обикалях за избор на градина преди седмица и станах свидетел на много плач и и не много адекватно държане от страна на лелите. Чак като се усетиха, че може би съм клиент и се сетиха да гушнат едното дете. Изпитвам ужас, като си помисля, че и моя син ще мине през това.

# 491
  • Пловдив
Не е лесно...поне за мен не беше изобщо. За детето ясно. Една седмица бяхме. Рева сутрин не е спрял. Още от понеделник обаче спи и яде там. Казаха, че ако не се храни и спи-тогава ще ме викнат да го взема, но не се наложи. Вторник вечер и сряда бяха критични. Плачкаше през половин час за нещо, като се сети и само да види, че съм мръднала встрани и пак рев. Понеделник, вторник сигурно пак ще е тежко...иначе се заиграва вече. Днес дори се усмихна на лелята, каза чао чао на друго детенце. Взимах си го всеки ден в 16-16:30 за да не му се струва деня дълъг. Така и директорката препоръча

# 492
В понеделник отидохме след като е закусил, заведоха ни в учителската стая. Него го поканиха при децата. След около 2 часа, беше започнал да ме търси и те ми го доведоха и си тръгнахме.
Във вторник пак отидохме след закуска. Пак влязохме заедно него го заведоха при децата а мен ме пратиха да пия кафе за 1,5 часа. След 1 час ми се обадиха, че е спокоен и ще го оставят за обяд.
Аз вече обикалях пред ДГ. След като обядвали пак ми се обадиха, че бил спокоен и ще го пробват да спи. Беше легнал но не беше могъл да заспи и ми се обадиха да го взема за да спи у дома.
В сряда ми казаха да го заведа рано , за да може на обяд да спи. Изпратиха ме и ми казаха да се върна за лягането. Висях пред градината докато не ми се обадиха че е заспал и да се върна да го взема в 16 часа.
Адаптация с родител не значи ли, че родителят ще стои с детето, поне  за час-дна първите дни и после да се оттегли?
За мен да чакам в другата стая е все едно ме няма. Нали трябва в позната компания да се запознае с новата обстановка, деца, преподаватели.
Даже не се бях сещала за този вариант. Предполагам, ако ми представят така нещата, ще настоявам да вляза с него.

# 493
Адаптация с родител не значи ли, че родителят ще стои с детето, поне  за час-дна първите дни и после да се оттегли?
За мен да чакам в другата стая е все едно ме няма. Нали трябва в позната компания да се запознае с новата обстановка, деца, преподаватели.
Даже не се бях сещала за този вариант. Предполагам, ако ми представят така нещата, ще настоявам да вляза с него.

Вие ще настоявате,но дали е правилно!
Все пак има и други деца там,който могат да се стреснат от присъствието на външен човек.
Нашата адаптация също беше по-трудна с втория ми син,но вече е  всичко е супер Simple Smile,но и на мен не ми даваха да вляза при детето,в момента който се появих почваше да реве двойно повече,и спокойни деца ми направи впечатление,че се разтройваха ,затова мисля ,че не е удачно всички да влизат вътре.Това е мое мнение

# 494
mmmmm, според мен оптималният вариант е следният: група със спокойни и вече адаптирани деца, влиза новото дете с родителя си и отива да си играе с децата / играчките, а родителят сяда на най-скритото място и НЕ участва в игрите, но е ТАМ и излъчва позитивна увереност. И си чете нещо свое. Като види, че детето е спокойно, му казва, че ще отиде до магазина, то да си поиграе и после ще го вземе. И се измъква, може би когато детето не гледа, НО Е УВЕДОМЕНО. И се връща след 1-2 часа, според колко е спокойно детето. И го взема, докато му е най-интересно, а не когато вече му е омръзнало и се е отегчило, та да няма ентусиазъм да дойде пак. Ако детето е спокойно, така се прави между 2 и няколко дена, и после вероятно ще можеш да го оставяш до обяд, без да му е криво. Със следобедния сън - както дойде. Обикновено точно това не е голям проблем - гледат се едно друго какво правят.

Впоследствие дори да има някой път нежелание да остава или плачене при оставяне, би трябвало да се успокои бързо, щом изчезвеш от погледа му, защото вече не го оставяш на непознато място, с непознати възрастни и при непознати деца, без да знае дали ще се върнеш някога за него. А ще е с познати хора на познато място, и ще знае, че (най-вероятно) ще се върнеш. Точно това за мен е най-голямото безумие на системата в държавните ДГ. Нарушени са всички правила на логиката - може да има повече от едно неадаптирани, ревящи и истерични деца, детето не познава хората и обстановката, детето няма как да знае, че не го изоставят завинаги. А как точно процедират учителките и лелките с успокояването на разреваните деца там, никой не знае - свидетели няма, така да се каже. Шокът от този пръв ден се пренася към следващите дни и така едно дете, което иначе би се забавлявало, може да намрази градината за целия срок на градиноходенето си.

Дали другите деца  ще се разстройват, ако има родител - да, ако самите те са ревливи и недостатъчно адаптирани. Не, ако не е такъв случаят. Но това не би трябвало да е твой проблем. Все пак, при правилна адаптация и спокойно по принцип дете, не би трябвало да "разстройваш" другите повече от 2-3 дена... Ти сама ще усетиш кога не си повече нужна и с удоволствие ще се изнесеш Mr. Green.
Късмет!

Общи условия

Активация на акаунт