Френски език (начинаещи) - тема 2

• 75 757
  • 772
  •   1
Отговори
# 75
Вивр ком юн пренсес
но се пише Vivre comme UNE princesse

# 76
un ще е, ако е принц - vivre comme un prince и ще се произнесе "вивр ком ан пранс"

Clotilde Caurau est une commediente celebre. Elle est nee a Paris. Elle a tourne aux Etats-Unis ou elle a devenu celebre, et puis elle a retrouve son prince. Ils se sont maries. Ils provent qu'on peut etre tout a la fois une actrice, altess royal et maman, et lui - fils du dernier roi d'Italie, epoux et papa attancione.

# 77
un ще е, ако е принц - vivre comme un prince и ще се произнесе "вивр ком ан пранс"

Clotilde Caurau est une commediente celebre. Elle est nee a Paris. Elle a tourne aux Etats-Unis ou elle a devenu celebre, et puis elle a retrouve son prince. Ils se sont maries. Ils provent qu'on peut etre tout a la fois une actrice, altess royal et maman, et lui - fils du dernier roi d'Italie, epoux et papa attancione.

C'est pas tres clair ce que tu veux dire...

# 78
ами как ще ти е клер, като френския ми е бетер българския на циганите:))) учихме го тва преди няколко урока и рекох да го изтипосам, но естествено не го помня наизуст и глей кво се получи - написах го колкото аз си мога, а не както е в урока:)

Става въпрос за Клотилд Куро, която е женена за Савойския херцог, как тя е родена в Париж, после е снимала филм в САЩ, където става известна, след това среща този херцог и се женят. А па сложното изречение трябва да казва - те доказват, че човек може да бъде едновременно актиса, кралска особа и майка, а пък той - внук на последния крал на Италия, съпруг и грижовен баща.

Та аз съм писал fils, а не gran-fils, ама явно не ми е само тва грешката;(

# 79
то разбрах какво искаш да кажеш, но идеята ми е че на френски не е ясно.
Моят съвет е да се употребяват кратки и ясни изречения, има много по-малко вероятност да се оплетеш Peace

# 80
Търся учител по френски за София за мен и мъжът ми. Може ли да ми препоръчате? Ние сме в Дианабад.

# 81
Да питам и аз нещо тъпо, че се мъча с бъдещите времена Mr. Green
в je prendrai, tu prendras чете ли се d-то? щото в сегашното време не се чете...
А също и във viendrai - вияндре, нали? мисля, че се чете, ама...

Je prendrai - Жу прендре
Tu prendras - Ту прендра

# 82
  • София
Как се произнася urgent?Благодаря ви

# 83
юржан- с носово н

# 84
юржо

Виж тука по-долу има кратък запис как се произнася думата
http://fr.wiktionary.org/wiki/urgent

# 85
  • София
Благодаря ви. Просто се чудех отпред ю ли е или у.
Благодаря!

# 86
Здравейте,
Може ли някой да ми каже къде в Плевен може да се учи френски ?В интернет намирам само езикова школа Версай, но някой ходил ли е там и какви са му впечатленията - цени, подготовка, учители.След като се премине нивото, за да се кандидатства за ДЕФЛ ( А1) трябва ли да се кара допълнителен курс или първоначалната подготовка е достатъчна.Искам да отбележа, че имам доста свободно време в момента и мога да се отдам на езика.

# 87
shevanton,

аз ходих на частни уроци. Ако искаш мога да дам координати на лични. Доволна съм!

# 88
Хм, абе това със съгласуването, когато заместваме пряко допълнение (COD), голяма мъка е начи.

Нали в Elle s'est lavé les mains нямаме съгласуване.
Обаче когато заместваме пряко допълнение, имаме винаги съгласуване, например:

J'ai lu les livres - при заместване става Je les ai lus
Tu as aimé ta jupe  става tu l'as aimée, нали така - миналото причастие се съгласува с прякото допълнение, което заместваме.

J'ai mangé les bonbones - Je les ai mangés , нали?

Ами тогава, ако заместим ръцете в изречението, дето тя си ги мие, би трябвало да се съгласува, правилно ли разбирам, и как ще стане - Elle se les est lavés ли???? newsm78

А когато е непряко допълнение, нямаме съгласуване, нали? Т.е. непряко е ако има предлог /много мразя всякакви граматики/

Je parle à Marie  -  Je lui parle /тук ме разбива това, че lui се използва и за жени/
J'ai parlé à Marie  - Je lui ai parlé:

А ако непрякото допълнение е неодушенето и въведено с à, пак не се съгласува, но се замества с игрек, нали
J'ai pensé des mes vacances ще стане J'y ai pensé
но ако е J'ai pensé à toi  става Je t'ai pensé

Mоля ако може някой да ми каже подчертаното изречение поне дали е вярно, че нещо не ми много харесва май.

# 89
elle se les est lavées   newsm78

защото: une main

Общи условия

Активация на акаунт