МАШИНА ЗА ХЛЯБ-54-та тема

  • 68 790
  • 736
  •   1
Отговори
# 630
  • Мнения: X
Друго направих - сравних рецептата на Мулинекс, която имам за бърз хляб с "новата" и се оказа, че няма разлика, а к.л. в новата рецепта е ч.л. в старата. Сухата мая в грамове ми е трудно да премеря, та затова тази главоблъсканица  Wink.

# 631
  • Мнения: 5 737
Аз затова си вземам пакетчета суха мая по 7 гр. и правя големи хлябове - на 650-700 гр. брашно слагам 1 пакетче и готово.

# 632
  • Сред мелниците
  • Мнения: 1 439
............. но на рецептата за 750g хляб, не се вижда колко л. сухо мляко и брашно. (Брашното предполагам, че е 320g, но все пак да питам).

сол 1,5 кл
захар 1,5 сл
мляко 1,5 сл
брашно 480 гр.

# 633
  • Варна
  • Мнения: 241
alys, сега проверих. В указанията пише, че голямата мерителна лъжичка е супена, а малката е чаена!!! Във всички рецепти обаче използват кафеена лъжичка  ooooh!
Аз сега го забелязвам  hahaha
Иначе пише, че  1 ч.л. суха мая е 3 грама.

# 634
  • Сред мелниците
  • Мнения: 1 439
О Hope   bouquet не четох надолу. Както и да е.

Ти ли беше съсс същата машина? С теб ли се чудехме защо ни прегаря кората? Ако да, да ти кажа че проблемът е в иконата - противно на всяка логика черната икона е най-светла кора. Сиреч най-горе. Някъде назад преди 2 стр пуснах и снимка.
Иначе за мерките по рецептите - досега съм изключително доволна. Провали имам ако реша да импровизирам. Невероятно точни са. Да, и аз мисля че под чл и сл имат предвид приложената лъжичка към машината.

# 635
  • Варна
  • Мнения: 241
В, аз съм Simple Smile Аз ти казах още тогава, че при теб това е проблема, защото машината ти е черна и няма как по друг начин да го направят! Моята е един модел преди твоята и е бяла, но сама се оправи . Имала е нужда от разработване.  Laughing

Въпросът за лъжиците е, че в рецептите в нашите книжки използват К.Л, а малката мерителна я водят Ч.Л. Simple Smile

# 636
  • Мнения: X
Явно преводачът е гледал в облаците, докато е превеждал рецептите и инструкцията  Wink (това по повод к.л. и ч.л.).

П.П. Hope♥, благодаря още веднъж!

# 637
  • Мнения: 8 001
Да, ама содата не нарича "сода за хляб".

# 638
  • Мнения: 19 999
Искам да ви питам за бакпулвера. Четох, че съдържа сода, лимонтузу и ванилия, обаче този на Йоткер съдържа само две Е-та - напубхватели. Има ли такъв по-естествен някак... без Е-та?
Аз купувам бакпулвер от ДМ. Weinsteinbackpulver на Алнатура е, без добавки.

# 639
  • Мнения: 8 001
Мерси! Simple Smile

# 640
  • Мнения: 19 999
Вчера правих тази рецепта:
Скрит текст:
За 750 гр хляб:
- вода/ прясно мляко 190 мл
- брашно 380 гр
- масло/ сирене крема 12 гр (по рецепта, аз просто отрязах около 1/ 8 от пакетче крема)
- сол 1 ч.л.
- захар 1 ч.л.
- суха мая 3/4 пакетче

Може би млякото дойде малко, защото тестото се разтрошаваше. На пипане беше твърдо и с ръка можех да го омеся на топка, но в машината ставаше на възлести топченца. Доливах 2-3 пъти по малко вода, но пак не го докарах.
Меси около 15-20минути, после изписка за втасването и докато се усетя след час беше започнала да пече безформената маса.
Добре че я хванах навреме. Извадих хляба, премесих го и го оставих да втаса пак във фурната. Там го опекох. Стана ок:
Редактирам се. Намерих си рецепта с мляко за моя модел. Течността там е повече. Явно не е било заради малкия грамаж недоброто омесване.

Последна редакция: пн, 12 май 2014, 10:02 от Пролетен дъждец

# 641
  • София
  • Мнения: 752
Здравейте, можете ли да ми кажете какво сухо мляко ползвате за хлебопекарните?

# 642
  • Мнения: X
Здравейте, можете ли да ми кажете какво сухо мляко ползвате за хлебопекарните?

То не е задължително Simple Smile, но ако държиш, Nido е от хубавите сухи млека. В началото слагах, после минахме на прясно, после кисело мляко и яйце, после само яйце, сега само вода  Mr. Green.

# 643
  • Мнения: 8 001
Всякакво сухо мляко става, но май обезмаслено и ниско маслено е по-добре. Каквото намериш - такова.
Аз също вече не слагам. Понякога правя с прясно, ако имам отворено в хладилника.

# 644
  • гр.Добрич
  • Мнения: 2 534
Привет на всички.
Преди няколко страници споделих, че тепърва правих хляб с машина. Използвах готова смес, закупена от Била, но сложих и мая и сол, захар и т.н. Хлябът стана солен, но имаше вид. Тогава ме подсетихте, че сместа съдържа всичко и няма нужда да добавям нищо освен вода. Да, обаче 2 пъти пробвах без добавки и нищо не става. Днес купих смес на Лидъл и същата работа. Хлябът въобще не се е надигнал и естествено е тиклав. Значи все пак трябва да сложа малко мая newsm78

Общи условия

Активация на акаунт