(Био)зеленчукова градина - тема 25

• 68 658
  • 753
  •   1
Отговори
# 270
# 271
  • ул. "Мечтание"
Куркума, като си любител на зеления лук, не щеш ли да ти дам от този, дето е само за перца, станал ми е голям като храстче, не се грижа изобщо за него, не садя, не поливам, той сам се гледа  Laughing

Сега виждам това. Проявявам интерес. Как бих могла да се сдобия с такъв? Thinking

# 272
  • Пазете Гор
Куркума, като си любител на зеления лук, не щеш ли да ти дам от този, дето е само за перца, станал ми е голям като храстче, не се грижа изобщо за него, не садя, не поливам, той сам се гледа  Laughing

О, приемам с огромна радост предложението и обмислям подходящ момент да ви навестим - аз плюс цялата банда гювечоунищожители. Ама няма да е за час-два тоя път  Grinning, да знаеш. Ей, Гали, а изядохте ли си меда?

Аз си падам малко селско издание гурман, та отдавна искам да си завъдя див лук, дотолкова, че тази пролет направих детинската грешка на всеки любител зарзаватчия - да си купя и посея семки за него. Лук от семе, ягоди от семе, мащерка, джоджен и риган от семе са си губи-време работа, и не само те.

Цъфнаха несмело първите кайсии и сливи.  Има ли нужда да казвам колко упойващ и успокояващ е ароматът на първите овошки? Ако е тих денят, може да се чуе и пчелното бръмчене, стига да се вслушаме. При мене сигурно на пет  години веднъж се случва кайсиите да оцелеят, да стигнат до зреене без завръзите им да бъдат осланени още в началото. А

Някои още спорят  - дали първо цъфти дрянът или леската.

# 273
Куркума, супер, много се радваме  Hug Аз меда съм го скрила, защото дзверо ще го изяде за нула време, пък го пазя за детето, напредваме, тая година пак ще му взема, да знаеш, да ме имате предвид.
Нощни очи, едно ЛС и ти пращам.
Малко снимки

http://media.snimka.bg/s1/3294/032831310.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/3294/032831315.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/3294/032831317.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/3294/032831318.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/3294/032831319.jpg?r=0

# 274
  • София/Варна

mama_gali красота. На моите ягодки едва са се показали новите листенца. Явно при нас е по-студено.

# 275
Малко по малко започва да прилича на нещо: http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.32834954
А тоз помощник - по цял ден търкуллл, по д дървото на сянка: http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.32834955

Такова удоволствие - да подредиш семената, да приготвиш лехата, да решиш кое с кое да смесиш, как да  го смесиш, да клекнеш и да бъцкаш семенце по семенце, да го завиеш със сено, че да не му е горещо, да го полееш и да усетиш как мирише влажната пръст.
Да бучакш семената за цветя, като в главата си ги виждаш вече порасли и цъфтящи, по краищата на лехите.
Като изправиш схванатият си гръб, па запалиш цигара и се любуваш на това, което си направил - лехите се подреждат една след друга.
Поезия Simple Smile

# 276
Толкова красиво го каза ,че направи ти завидях за схванатият ти гръб и за добре подредените лехи .

# 277
  • София/Варна
bushkata как се поливат после тези високи лехи. Нещо ми куца момента с поливането и за това не смея да направя подобни.

# 278
  • на пъпа на Златията
От една седмица лехата ми за пипера навън е покрита с найлон. В средата на другата седмица ще сея.
Някой тук искаше да прави разсад в сандъчета . Щом в Златията е готово за сеене на вън  , то и навсякъде е готово.

# 279
bushkata как се поливат после тези високи лехи. Нещо ми куца момента с поливането и за това не смея да направя подобни.
Ами ... те, тия лехи са грешка  Laughing Започнах с тях, после (ако се вижда), направих "вдлъбнати", с бордюрче, в които да наливаш вътре водата.
Повдигнатите лехи са за много влажни места, за лоша, глинеста почва - на такива места в повдигната леха, при повече дъжд, растенията няма да се давят във вода.
Нямам никакъв опит с лехи - миналата година просто бучих семена на редички и после ми се наложи да поливам всичко едно по едно. Тази година реших да направя лехи и като се емнах, с такава засилка направих първите 4 повдигнати, че чак като спрях за цигара, разбрах, че правя глупост. Почвата е песъчлива, отцедлива и последното, което й е нужно, са повдигнати лехи.
Досвидя ми се, обаче, труда, та ги оставих както са  hahaha
Макар че, на тази почва, на повдигнати лехи, растат чудесно моркови - изпитано от бабите и аз го видях минлата година. Това, че са на по-високо, кара растението да търси влагата и да удължава корена си - нещо, точно което търсим при моркова  Wink Така че зависи.
Първата повдигната е доста широка. Следващите са по-тесни, та ще могат да се поливат с наводняване на каналите около нея.
Но всички лехи по-натам ги правя с бордюрче.
За мен всичко е все още голям експеримент. То и за това ми е толкова интересно - няма я рутината, нито пък задължителната част.
Ще видим какво ще се получи.

# 280
аз аз си имам поникнала коприва ( и съм много щастлива). Първият ми разсад домати се изсече, краставиците замразнаха...сега всичко наново... имам салатки и цвекло обаче, и вече доста голяма чубрица

Последна редакция: пт, 21 мар 2014, 21:49 от Titina

# 281
  • На Дунава
Аз днес брах ДЪРТА коприва - га поникна, га одърте?! Е, не е от балкона ни - на една детска площадка я намерих. От там и малко мащерка си набрах.
Връхчетата на копривата бяха съвсем истински големи листа, по 3-4 см на дължина. Туй дали ще се яде или направо за тор да го слагам?

# 282
  • на пъпа на Златията
Бушката поздравления!!!
Започна с една леха преди 2 години. Сега си истинска градинарка. Лехите ти са на 5 метра. Защо така?Моите са дълги по10метра. Повдигнатите , можеш с мотиката да ги направиш на 2-3 реда.Не мога да определя колко са широки за да ти дам  съвет точно колко реда. Май на песъчлива почва така садят пипера , на редове.  може и трапезицата/ безколови домати/  да сложиш в тях.
Ти миналата година имаше от моите чушки , едни такива дълги. Събра ли семе от тях?
Миналата година , до колкото си спомням , беше садила пипера много рядко.Най много на 25 см , по 2 стръка. В горещините си пазят сянка.

# 283
  • на пъпа на Златията
Аз днес брах ДЪРТА коприва - га поникна, га одърте?!

Всичко букна изведнъж. Джанката цъфна за една нощ от развигора.

Няма значение че 5 см , копривата . Екстра е. Хора внимавайте с копривата. Опасно е! Вдига неконтролируемо кръвното. Април и май , линейките фърчат сезонно , като прибавите и копривата става опасно. .

Куркума,
Ка си упуснал , кайсията ти да цъфне толкова рано?
Не я ли пръска с бордолезов разтвор февруари , да я задържиш?
Ааз каква глупост направих? Отрязах черешата и забравих да я боядисам с боя. Сега с шкурка ще изшкуря и ще се опитам да поправя деменцията си.

Gerundiq,
Тя Бушката май е в планината. Мисля че мулчираше .

Бушката , на тая почва , картофи ще ти станат разкошно.

Като в сън си спомням. 1-2 седмици , площада пред къщата се пълнеше с биволски коли. Не смеех да си покажа носа от портичката. От тогава имам страх от биволи. Пък през ношта , как страшно им светеха очите. Селото ни е преселено от Балкана. Та балканджийте си караха картофите на митницата при немеца. Сменяхме чувал жито за чувал картофи.
Едни такива розови, колкото юмрука на баща ми. . Ама сладки. От няколко години се опитвам. Миналата година ви ги показах. Докарах ги на моя юмрук , ама вкуса не  е този.  

Последна редакция: пт, 21 мар 2014, 22:15 от rorik

# 284
Ами ... те, тия лехи са грешка  Laughing Започнах с тях, после (ако се вижда), направих "вдлъбнати", с бордюрче, в които да наливаш вътре водата.
Аз съм с повдигнати лехи, но поливам с капково.

Общи условия

Активация на акаунт