(Био)зеленчукова градина - тема 25

• 68 606
  • 753
  •   1
Отговори
# 360
# 361
Кога и какво да метна, за да обогатя почвата? Имам неограничено количество кравешка тор, но май трябвало есента да се сложи, сега късно било.. Или не? Помощ  Joy

Ако е прегоряла може да я мяташ, когато си искаш... У нас от край време се слагат по 2-3 шепи прегоряла оборска тор на всеки корен домат, насаден в градината, както и из лехите с пипер и навсякъде... Есента не слагаме, защото не разполагаме с такива количества... Около каручка ни докарват пролетно време и гледам да се вместя в нея...

# 362
Много приятно пролетно оживление в темата!  Hug

И аз черпя всеки домат при разсаждането, тази година ще им сложа и компост, и тор, и син камък, и по стръкче коприва при засаждането...обещала съм си да ги обгрижвам повече, ех, само да ми стане разсадът, че много нежничък расте нещо.

# 363
peppia - благодаря че ме поправихте, човек се учи цял живот  Peace  bouquet

# 364
  • София/Варна
нова за какво се слага копривата. Да опаса  Laughingиз двора и да слагам и аз.
На това попаднах докато търсих за копривата http://forum.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=29&t=42578&start=60. Аз миналата година поливах с ферментирала коприва за листно подхранване предимно пипера. Но за клонки при посаждането на доматите не бях чувала. Но винаги може да се опита.

Последна редакция: чт, 27 мар 2014, 18:44 от Gerundiq

# 365
  • Пазете Гор
Искам да уточня някои неща относно внасянето на оборски тор през есента. Ако торът е угнил, водещото в случая не е внасянето на тор, а оранта.

Дълбокото окопаване през есента позволява на почвата да се влагозапаси в дълбочина, а заораните растителни остатъци да се поразложат. Измръзването през зимата спестява една-две култивационни обработки. Не на последно място се уплътнява и времето на градинаря, който по това време (октомври-ноември) няма много какво друго да прави.

И след като така и така се копае, препоръката да е внася (полу) угнил оборски тор през есента идва с идеята да се използва есенното преобръщане на площите. Така с една обработка се успява да се окопае, да се ликвидират есенните плевели и да  се заоре тора в нея. Допълнително за времето, прекарано заедно -торопочвената смес се хомогенизира и вплътнява, което е важно за прихващането на новите растения.

Нищо не пречи, разбира се, ако не е извършено есенно окопаване, торът да се вкопае през пролетта. Просто през пролетта по-сложно се копае заради влагата, организацията е сложна заради по-честите валежи, буците може и да не се саморазтрошат, а вече свежите плевели дават допълнителни ядове, ако ползвате само ръчен труд.

В едно обикновено балконско сандъче за цветя има над 300 коренчета марули, годни за садене! Насадих към половината, схванах се като дърводелски метър, утре още, ама какво ще ги правя, когато пораснат, питайте ме!

# 366
  • София/Варна
Ще ядете Куркума до втръсване. Моите домати миналата година започнаха да зреят чак втората половина на август. ДО тогава пасахме марули. Мъжа ми беше започнал да ги сънува вече.

# 367
Купих си една метална вила с четири рога с квадратен профил. Супер е за 16.60 кинта. С права лопата троскота го сбирах на парченца от 5 до 15 см, а с вилата излизат над 40 см. и по-лесно се забива.
Вчера видях два гълъба да работят и те - там, където изхвърлям коренища. Издебнах ги, избират коренчета от поветица за гнездо. Мъжкият я ухажва от време на време, ама женската не го отразява изобщо. Първо работата, сексът друг път. Женската е с цвят на избърсана кюстендилска слива, а мъжсият на неизбърсана.
 Прасковите и кайсиите цъфнаха. Марули и зелен лук имаме. Насял съм морковите, репичките и магданоза. Дъжд ни трябва. Разсадът Рила е в отлично състояние. Сега в 2 ч. през нощта е 8°С, мисля да го сложа вече на частично остъклена южна тераса.

# 368

Това, което е показано в началото на видеото е добре. Само ще направя забележка, че не е нужно да се прави на цялата площ, а само където ще са лехите. Пести се половината труд. Пространството между лехите си остава ливада, което е много по-хигиенично, а тревата може да се коси от време на време и за се използва за мулч.

Аз май тази година ще гледам градина само по снимките ви...

нова за какво се слага копривата. Да опаса  Laughingиз двора и да слагам и аз.
На това попаднах докато търсих за копривата http://forum.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=29&t=42578&start=60.

Доста са копирали от "нашата" тема  Wink!

Последна редакция: пт, 28 мар 2014, 03:10 от manandy

# 369
Само ще направя забележка, че не е нужно да се прави на цялата площ, а само където ще са лехите.
Ако имаш проблеми с лазещи бурени, както мен на село, то бих покрила всичко. Ако оставя пътеките-  пак ще се възродят, след време ще минат през кашоните и ще се появят и в лехите.
Мисля, че това се прави с цел тотално прочистване от нежелени растения.След година, две, може да насееш трева по пътеките.

Вълчо, можеш ли да покажеш вилата? Търся си хубава, здрава и удобна вила. Но това, което намирам, го няма в Бг. А и струва по стотина долара...

# 370
Мананди, защо, какво стана с градинката, ти щеше да идваш в Бг, или бъркам?
Нещо не ми пониква пащърнакът  Sad И миналата година не поникна, нито едно стръкче, а дотогава не съм имала проблеми с него.

# 371
  • Варна-София
...
нова за какво се слага копривата. Да опаса  Laughingиз двора и да слагам и аз.
На това попаднах докато търсих за копривата http://forum.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=29&t=42578&start=60.

Доста са копирали от "нашата" тема  Wink!

Въх, Мананди, Gerundiq, умрях от гордост. Това е копирано от моите постове со все хитринки за управление на отпадъците, които си спазвам и до днес.
В по-пълни подробности ще намерите информацията в препратките в най-първия пост на темата, там където пише "Отглеждане на био-домати от amica1". Тогава (2011 г.) цяло лято експериментирах разни неща на база интернет и събрана литература, а есента направих резюме на опита си и оттогава доматите ми са неизменно био.

Gerundiq, в руските източници препоръчват да се слага коприва при саденето, някои слагат изсушена. Подобрявал се вкуса на домата, а и някой-друг азотен атом им идва добре на растенията.

Последна редакция: пт, 28 мар 2014, 10:39 от amica1

# 372
Мананди, защо, какво стана с градинката, ти щеше да идваш в Бг, или бъркам?

За идването, ще идваме, но разни ангажименти излязоха в последният момент и пътуването се отлага с няколко месеца.
Ако успея да сея и насадя нещо за края на лятото и есента ще съм доволен.
Иначе съм сях лук и чесън миналата есен и оставих дядо господ и едно пикливо куче да ги наглеждат  Simple Smile.

# 373
  • Варна-София
Аз също като Мананди може тази година предимно да се радвам на вашите градини.
Не че не подготвям разсади, обаче има разни дяволчета, които могат много да ми развалят летните планове.

# 374
bushkata, фирмата е palisad, а вилата е тая http://www.di-stroy.ru/catalog/vily/vily-4-rogie-200h300h1180mm- … cherenok-Palisad/
А тая е личната https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/t1.0-9/1013868_ … 9_981183095_n.jpg

Последна редакция: пт, 28 мар 2014, 17:05 от Вълкът с дълъг ник

Общи условия

Активация на акаунт