(Био)зеленчукова градина - тема 25

  • 68 522
  • 753
  •   1
Отговори
# 660
  • Мнения: 4 587
    Ами дай ми, гледай ме как ям, пък чакай. Докато се свари, веднага става на извара, толкова гъста, че няма нужда да се цеди и жълтеникава. Мазна, и гъчкана с имунни работи. Препичаш си леко две - три филии хляб на плочата на печката и ти си чувекът.

# 661
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 759
 Confused изораха ми градинката

започнаха от граха. останал е тук-там. до баклата не са стигнали.

на другия ден миУтУ ми изора мащерката. не я видял! само тя като зелено островче в изораното, а той не я видял! каза, че и сега е повече отколкото ни трябва.  Tired

дадох му вилата от Вълчо да си изкупи греховете. тежка му била, къса му била, аз да съм си копала с нея.   Crazy

добре, че детето го отсрамва, че иначе да съм го върнала на фирмата производител пък  Crossing Arms

с дечко засяхме боб - два вида за зрял и един за зелен, краставички къси и дълги, кратунки и пет-шест вида цветя.

чушките и домата са още в общи саксии, чакам малко да се затопли и да ги пикирам, ваденето навън ще е след като разчистя граха и баклата.

сях в един ден магданоза и спанака  Crazy магданозът сега изкарва същински листенца, спанака почти го докарва на бейби спанак  Crazy

чакам и репичките и морковите

# 662
  • Мнения: 4 587
Мисля, че е студено още за боб. Той е такова нещо, че ако сега му е студено, после и да се стопли, не пониква. Мама казва станал "на квачки".

# 663
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Запартачва се  Wink. Зависи от боба, все пак. Имам един сорт, дето става и като саморасляк. Дето е паднало зрънце случайно през предния сезон - никне и добре расте. Нищо, че го хващат възвратните студове, които при мен не са никаква рядкост.

Тоя сорт ми е повод за гордост, щото го спасих от пет зърна, буквално. Тая година съм заделил за сеитба към половин кило. Не е много едър, кафяво-зелен е, годен за консумация зелен, увивен, с буйна шума. Прави сянка колкото асмалък.

Вече писах, че откакто се помня най-много да е имало година или две, в които през април да не е валял поне веднъж сняг или поне да прехвърчи. Не е приятно, но не е чак кой знае каква аномалия в средата на април да е 5 градуса през деня и около нулата сутрин.

# 664
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Боб и кукуруз се сеят след Гергьовден.
Не зная каква е тая треска ,като има няколко топли дни , веднага да се сее. Много картофи в Златията са поникнали. Не зная как студеното време ще им повлияе.
За Златията поне си спомням че се сееше след 24 април. Време си е за късни слани.

Последна редакция: чт, 17 апр 2014, 06:49 от rorik

# 665
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
В моя регион всяко засаждане на открито преди 5-6 май е безсмислено и доста рисково. Засадените растения около тези дати, че и дори след това, много бързо застигат и надминават в развитието си своите братовчеди, курдисани в лехите още през април, стига последните да са оцелели, разбира се.

В последните две години имах известно забавяне на продукцията от домати и пипер, но то се дължеше на хладен юни.

В полски (демек не градински) условия мнозина успешно отглеждат корнишони без опорна конструкция. Сеят в гнезда, а нарастващите растения увиват в кръг около гнездото, да не се разпълзяват. Така малко по-добре си съхранявали влагата. Трудното в тая работа е, че корнишоните изискват два пъти седмично преглед и обиране, че инак човек се сдобива с бомбички, а растенията по-бързо завехват.

Вече 40 часа при мен вали. Отлично е това. Дъждовете през април и особено май са "златни" за зърнените култури, пък и за зеленчуците и овошките.

# 666
  • Мнения: 1 751
Снощи си хапнахме първите репички, голяма радост беше  Simple Smile Всичко пониква, всичко расте, освен празият ми лук, да взема да посея второто пакетче май  newsm78 И така, докато си купя готов разсад, като миналата година...

# 667
  • Мнения: 4 753
Чакайте, бре хора, какви мушички ви хвърчат из стайните домати?  newsm78  Аз имам разни мушички из цветята, те не са т. нар. чернокрилки, които имам в изобилие из доматите лятос... Други са, не се шашкайте от всичко хвъркато, разгледайте го първо кво е, що е и на къде е тръгнало...


Confused изораха ми градинката

започнаха от граха. останал е тук-там. до баклата не са стигнали.

.....

Кой това?  Rolling Eyes

# 668
  • Варна-София
  • Мнения: 428
За брашнестата мана разбрах че ползвате химия, а с  кафявото гниене и  сачмянката как се борите?

За праскови ли говорим? Аз съм на много ветровит хълм, което ме спасява от брашнеста мана по прасковите. Съчмянка нямам, затова не пръскам с нищо.  За кафяво гниене пръскам с Акоидал (разтворима сяра) по примера на португалските форумци. Наистина Акоидал в другите страни го дават в листовките и за ранно и късно кафяво гниене по костилковите.

# 669
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
През зимата отвоювах няколко лехи от троскота и си ги представях плътно засадени със зарзават. Проблемът е, че от началото на месеца трябваше да проведа няколко обработки, щото да утрепя бурените, ама първо ме схвана кръстът, а после пък заваля...

Като ида, сигурно ще е троскот до колене...

# 670
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Боядисвате ли яйца с натурални средства? Вдъхнових се от този сайт: http://www.menumag.bg/content/velikdenski-yaica-s-estestveni-boi

За първа година го правя и понеже нямам опит, боядисвам цвят по цвят. Започнах с жълтото, с няколко измислени опита, които бяха напълно неуспешни, обаче стигнах до нещо, което искам да споделя с всички вас.

БОЯДИСВАНЕ НА БЕЛИ ЯЙЦА В ЯРКО ЖЪЛТО (КАТО КАНАРЧЕ, ЛИМОНЧЕ) С КУРКУМА.
Измих яйцата с топла вода, сапун и мека гъбичка, някои от червените печати се махнаха с изтъркване със сода, други изчезнаха от само себе си по време на варенето.
После следва ТАЙНАТА ЗА ЯРКИЯ ЦВЯТ (случайно открита). Намазват се с олио и отново се измиват със сапун.
След това се варят за няколко минути в следната смес, която взех от интернет: 3 с.л. куркума се заливат с 400 мл вряща вода, 1 ч.л. морска сол и 2 с.л. оцет.

Ако не се намажат предварително с олио, резултатът наистина не е толкова ярък, макар и наситен отива към убито жълто.

Продължавам със зелено от лапад и мораво от цвекло, но какъв ще е резултатът ще кажа по-късно.

Ако някой има подобни попадения за ярки цветове с натурални средства, моля да пусне някой пост.

Последна редакция: пт, 18 апр 2014, 15:49 от amica1

# 671
  • Мнения: 1 349
Аmica1, аз боядисвам единствено червени яйца с помощта на корените на броша. Слагам тревички и в чоропогащник. Яйцата ги варя заедно с корените за 5 минути да врят. После изключвам, но не ги махам от котлона още 40 мин., за да стане наситен цвета. Лъскам ги с парцалче с олио.

# 672
  • София/Варна
  • Мнения: 1 520
Какво е броша.
Порових и разбрах какво е.
А от някъде може ли да се купи.

Последна редакция: пт, 18 апр 2014, 21:51 от Gerundiq

# 673
# 674
  • Мнения: 1 349
Gerundiq, ако не греша живееш в Рударци. Наблизо си ми и мога да ти дам растение да си засадиш. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт