(Био)зеленчукова градина - тема 25

• 68 505
  • 753
  •   1
Отговори
# 675
  • Варна-София
Мисля, че е студено още за боб. Той е такова нещо, че ако сега му е студено, после и да се стопли, не пониква. Мама казва станал "на квачки".

Все съм се чудела какъв е смисълът зад тези думи. Може би защото разваленият боб си мирише точно на кокоши двор. Веднъж имах неблагоразумието да изхвърля първата вода от боба точно пред вилата. Оттогава вече знам каква е връзката между квачките и боба.

# 676
Едно време точно с червен корен са боядисвали червени яйцата. Със сухи орехови листа стават бозави, а жълти - с люспите от стар лук, тия, които се изхвърлят. Само че трябва да се сбират от преди двайсе дена. Ние винаги боядисваме яйца с кафяви черупки, боите са много по-плътни от бели яйца. А за шаренко слагаме в боята в половин литрово бурканче една лъжица олио. Там, дето при потапянето яйцето първо е допряло до петно олио, остава неоцветено.

# 677
  • Варна-София
Поразходих се из града и намерих брош. Сега се варят яйцата  и стават хубави. Опитът с цвеклото беше пълен провал. Изобщо не хвана. Не знам къде сбърках, но и няма да търся. С брош въпросът се реши.
Зелените яйца се получиха малко половинчато. Някакъв бледоляв фон се получи от варенето с лапад, по-скоро мръсен, отколкото друго, обаче после натърках със счукан копър и сега изглеждат все едно чайка ги е снасяла.

# 678
  • Лутаща се
Поразходих се из града и намерих брош. Сега се варят яйцата  и стават хубави. Опитът с цвеклото беше пълен провал. Изобщо не хвана. Не знам къде сбърках, но и няма да търся. С брош въпросът се реши.
Зелените яйца се получиха малко половинчато. Някакъв бледоляв фон се получи от варенето с лапад, по-скоро мръсен, отколкото друго, обаче после натърках със счукан копър и сега изглеждат все едно чайка ги е снасяла.

hahaha hahaha

О, така ми се иска да ги видя!
Ще снимаш ли и да покажеш?

# 679
  • София
И аз тази година реших да боядисвам яйцата с природни средства. Зеленото и червеното - пълен провал!(с коприва и червено цвекло) Обаче жълтото с куркума стана страхотно, боядисаните с люспи от лук също. Направих и едни дето бяха уж за червени, но станаха морави - варени в червено вино.
И още един цвят - бели яйца варих във вода с много кафе - да станат кафяви! Е... станаха точно като кафявите от магазина Embarassed Много ми се смяха в къщи.

# 680
  • София
Ето ги
https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/l/t1.0-9/101760 … 51541921295_n.jpg

В действителност жълтото е много по-ярко, другите са почти така

# 681
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!!! ЗДРАВИ И УСМИХНАТИ !!!
Аз да се похваля - копъра ми с водка поникна  и то целият,насях и репички ... Засадих краставичките на постоянното им място , но клюмнаха . не знам дали ще се оправят . Иначе всяка краставичка си има по 2 или 3 цветчета.

# 682
  • София/Варна
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

# 683
  • Етрополе, България
Воистина воскресе!
Светли празници на всички!
http://dpenkova.snimka.bg/family/dechurliga.807333.33027035
Сега да се оплача  Sad. Страстната седмица беше много трудна за нас. Във вторник по време на игра ударили големия ми син в слабините и последва спешна операция късно вечерта, престой в болница и ред грижи. Слава богу освен операцията, претърпения шок и болките, доктора ни успокои че няма да има дългосрочни последствия. Живот и здраве в четвъртък ще му махат конците.
Като заваля във вторник вечерта, та до днес не спря! Изля се толкова дъжд, че цяла зима не е валяло толкова много. Разсада ми съответно умря. Всичкият!  Cry. Кой забравил в суматохата да го прибере, кой да го изкара, всичко е леш. Здраве да е. Нали има от къде да купя.
Утре ще ходим до вилата, да видя граха как е и картофите дали са тръгнали.
Междувременно морковите не изникнаха въобще. Трябва да купя ново пакетче за пресаждане. Репичките са оформили добри листа, но все още нямат завръз. Салатата чака разсаждане щом може да се влезе в градината. Спанака има два същински листа. Малините вече всички са покарали, коя от корена, коя от пръчката. Доста жилави излязоха. Краставиците и тиквичките чакат да влязат в кофичките за разсад. При нас ако нямат 3-4 същински листа преди да ги сложиш в градината не оцеляват. Нахалните охлюви всичко опасват.
Мицела ми засега няма никакво развитие. Днес го гледах даже порових малко в триците. Дано тръгне като се постопли. Иначе един комшия вчера беше брал майски гъби и минавайки ни ги подари. Жив и здрав да е. Така хубаво паснаха на дробинето.
Успешни почивни дни!

# 684
  • Варна-София
Христос Воскресе!
Да ти е живо и здраво момчето d_penkova. Всичко друго има колай.

Много, много съм доволна от боядисаните яйца с природни боички, нищо че зелените изглеждат като яйца от чайка. Жълтото се получи ярко като слънчице, а и докарах един цвят като пепел от рози. Тъй им се радвах, че ги снемах и в профил и в анфас.

на слънце:                              http://s020.radikal.ru/i712/1404/64/138cf74b6221.jpg
на сянка:                                http://s019.radikal.ru/i640/1404/a6/34cd5f9ad006.jpg
с телефончето на щерката: http://s019.radikal.ru/i610/1404/06/247ee89d953e.jpg

Изобщо радост голяма.

# 685
  • Етрополе, България
Много са хубави amica1. Поздравления! Чудесни идеи за догодина  Wink.

# 686
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!!! ЗДРАВИ И УСМИХНАТИ !!!
Аз да се похваля - копъра ми с водка поникна  и то целият, насях и репички ... Засадих краставичките на постоянното им място, но клюмнаха. не знам дали ще се оправят. Иначе всяка краставичка си има по 2 или 3 цветчета.

Party Party Party Party Party

знаех си  Laughing Laughing

светли празници  Hug

# 687

Днес си ходих до градинката. Мнооого влага има. Мисля, че ще е добре за дръвчетата. Лук грах моркови марули расте задоволително при това време (три дена дъжд без да спира).Спанакът не поникна.
Пет кошера успешно презимували пчели вече ги няма. Празни кошери.  Cry
Заешкото семейство има попълнение. Party

# 688
Пенкова, бързо да се оправя детенце. Да оставите всичко лошо зад вас.
Амика, чудни са! Жълтото с какво направи? Червеното е с броша ли?
Анемония, какво се случва с пчелите? Някой има ли обяснение за тия неща?

Нямам търпение да ида да видя градината. Дано ме чакат хубави изненади.
Това ще стане съвсем скоро.
За село ще почакам малко повече - там пак се надявам на хубави изненади - няколко заложени калема, посадени дръвчета и храсти. Водата трябва да им е харесала!

# 689
  • Варна-София
Тайната я описах на предната страница в пост 670. Наистина има чалъм, който случайно открих. Яйцата първо намазах с олио, после ги измих със сапун и едва след това ги боядисах с куркума.

А червеното е от брош. Благодаря на Анемония за добрия съвет!

Общи условия

Активация на акаунт