НВ-ВМХ, част 74

• 36 216
  • 724
  •   1
Отговори
# 360
Ама цял живот да се ограничаваш и броиш... не знам Sad

Често да ти кажа не е толкова стряскащо, колкото звучи, а звучи като присъда  Mr. Green
Базисните храни не са толкова разнообразни, за да ти трябва повече от месец-два да се ориентираш  приблизително за калорийната стойност на даден грамаж  Wink
Не си нося кантар, за да знам, колко калории съм обядвала, изяждайки две яйца, 50 гр. сирене и един домат.
Също така има съвсем обективни стойности на изгорените калории за вид физическо усилие на база 1 астрономически час. Така че за час и половина във фитнеса също знам, колко съм изгорила.

Не мисля, че е необходимо броене до единица калория, плюс-минус е напълно достатъчно.

Но това е мое виждане за нещата на база моя опит

# 361
  • София
Очевидно много от вас нямат контрол върху ситуацията щом изпадат в състояние да ядат прекомерно големи порции поради глад или налитат неистово на въглехидрати отвреме-навреме.

Точно това спря да ми се случва откак добре се адаптирах и привикнах с режима.
Не преяждам от глад, а защото в дадения момент имам налично нещо, което много ме привлича (като онзи ден зелето  Laughing), и то не всеки път, а понякога, например два - три пъти месечно ми се случва. Иначе всяка храна ме привлича, тъй като обичам всички храни, които се включват в режима.
Не преяждам от глад, дори напротив - рядко изпитвам истински глад. В повечето случаи просто имам желание да продължа да се наслаждавам на храната, което ме навежда на мисълта, за това, което Смоуки споменава, някаква психическа причина.
С въглехидрати пък отдавна не се сблъсквам, просто не ме привличат вече. Лесно им устоявам, дори думата "устоявам" не е подходяща. Нямам никакъв проблем с тях. Само плодове ми се прияждат и хапвам по 1 дневно, когато ми се яде.

За мерене и теглене - по скоро бих се ориентирала на око. Вече имам наблюдения кога отслабвам, при какво хранене, както и обратното - кога качвам. Нямам прекалено амбициозни цели, защото не мисля, че мога да ги задържа, дори и да постигна нещо.
Не е лошо човек да не се улива ежедневно, но когато е отвреме- навреме, може  Wink

# 362
Хора, явно Чукча писател, не Читател  Laughing Никога не съм казвала, че трябва да се брои цял живот. Който го интересува какво съм написала, да се върне и да прочете  Peace

Камелот, ще изровя днес линкове и ще пусна. В момента започвам работа  Wink

Редакция: бях сравнително мотивирана и намерих една от статиите, които говорят за това. Ето, можеш да си прочетеш сама и после да ми обясниш, както Шоки, че това не са вашите авторитети  Laughing

http://ajpregu.physiology.org/content/290/6/R1577.short

Вивиан, не мога да препоръчвам конкретно за някой, ако не знам на колко години е, кг, височина и активност. Всичко зависи от тези индивидуални параметри. В моя дневен режим ям по 3 яйца, ако искам да хапна и пържола. Ако го карам на яйца през деня, без други протеини (хипотетично), ще трябва да изям 15 яйца. Едно яйце, около 50 гр. съдържа 5 гр мазнини и 6 гр протеин. От друга страна, калорийно това изглежда като 1155 ккал, което горе-долу е енергийния прием на метаболизма за всяка "средна жена".

Последна редакция: чт, 13 мар 2014, 15:11 от greendream

# 363
И като сте били примерно 1,5ч във фитнеса откъде сте абсолютно сигурни, че точно толкова калории стен изгорили изобщо? Или може би половината, или може би повече, а може би и нищо,защото е адаптиран организмът? Самият Милко е изчислил, че 1ккал е 100кг тяга. Да изгориш един шоколад ще ти трябват 500 тяги за една серия! Никой не може да направи подобно нещо, дори най-добрите щангисти в света. Нито пък ще можем да изгорим пържолата от 200гр.

Моето лично мнение е, че колкото повече човек мисли, толкова по-зле става и накрая не постига нищо. Защото мисленето означава точно това: мислене и тюхкане, а не действане и прогресиране. Когато човек стигне на етап действие, тогава успява!

Скрит текст:
Освен това заради различните нужди на организма не може да контролира да изяждаш абсолютно всеки ден еднакъв размер пържола, яйце или салата. Единият ден 3 яйца, другият - 2. Всичко според нуждите. По принцип при жените метаболизмът се влияе от цикличността: през фоликулярната фаза апетитът намалява, а през лутеалната се увеличава. В лутеалната по принцип се горят повече калории и затова човек е по-гладен. Жени със силен самоконтрол и воля могат да се настроят да гладуват през този период, за да увеличат ефекта от горенето на калории, но при други иснтинктът за самосъхранение е много по-силен. Освен това през лутеалната фаза сме по-сънливи,лесно се уморяваме и ако тренираме ще имаме коренно различни постижения. Изобщо, един тренировъчен месец за една жена трябва да е със съвсем различен тип натоварване в сравнение с мъжа. Просто лаишки казано женският организъм е цикличен, а мъжкият линеарен. Мъжете винаги вървят напред в постиженията, докато заради МЦ жените първо вървят напред, а после леко назад. Трябва да се знае как да се разпредели натоварването, за да се удължи ефекта на енергичната фоликулярна фаза и в лутеалната. Аз не знам как да го направя. При мене просто има ясна разлика и във втората фаза се чувствам по-мързелива,изморена. Някои ще кажат, че това е слабост на характера. Сигурно, не знам. Но ми пречи да тренриам редовно. Всеки път започвам отначало.

Освен това не ми харесва тенденцията тук за укорителен тон към хората ядащи различен размер порция от "общоприетото". В крайна сметка само аз знам колко точно изяждам и колкото и да описвам, докато друг човек не ми проследи ежедневието денонощно,не може да каже и да ме укорява, че преяждам системно. Аз знам най-добре с какво се храня и това няма нищо общо с нещата, които правех преди години. Знам колко мога да изям и че преяждане за мене може да е замезване за хора на високовъглехидратно хранене. Не знам колко по-малко да ям, за да удовлетворя нечии очаквания за НВХ... Смятам, че физиологията е много по-силна от волята и с нея шега не бива.

# 364
Хора, явно Чукча писател, не Читател  Laughing Никога не съм казвала, че трябва да се брои цял живот. Който го интересува какво съм написала, да се върне и да прочете  Peace

Камелот, ще изровя днес линкове и ще пусна. В момента започвам работа  Wink

Редакция: бях сравнително мотивирана и намерих една от статиите, които говорят за това. Ето, можеш да си прочетеш сама и после да ми обясниш, както Шоки, че това не са вашите авторитети  Laughing

http://ajpregu.physiology.org/content/290/6/R1577.short

Вивиан, не мога да препоръчвам конкретно за някой, ако не знам на колко години е, кг, височина и активност. Всичко зависи от тези индивидуални параметри. В моя дневен режим ям по 3 яйца, ако искам да хапна и пържола. Ако го карам на яйца през деня, без други протеини (хипотетично), ще трябва да изям 15 яйца. Едно яйце, около 50 гр. съдържа 5 гр мазнини и 6 гр протеин. От друга страна, калорийно това изглежда като 1155 ккал, което горе-долу е енергийния прием на метаболизма за всяка "средна жена".

Искаш да кажеш, че това са необходимите калории само от протеина или общо за деня? Защото е супер малко, едвам покрива базовия метаболизъм. Не те разбрах просто. Simple Smile

Не искам да звуча гаднярски, но не ми е приятно да споделя за някакво чудене и да ми наврат в лицето "Ти само преяждаш! Брой калории и протеини! Ти си мързелива чревоугодница и трябва да се бориш срещу слабостите на характера ти, за да станеш съвършена, правилно ядяща и правилно спортуваща." Нищо лично срещу тебе Грийн, обаче отстрани мненият ти звучат точно така! А не ме познаваш и не знаеш по колко точно ям, за да коментираш.

Не го пиша, за да се заяждам. Просто казвам, че някой като пише с очакване за съвет, не бива да бъде порицаван, че нищо не разбира. Порицанието не помага и не дава решение на проблема. Аз емоционално хранене нямам. Без въгл. НЯМА емоционално хранене. В нач. имах период като на Юлинга да се презапасявам, но той отдавна мина. Просто като цяло вече не ми пука за храната и гледам да не се втелявам за кол-ва, мерки и теглилки, а само за ВИД храна. Тогава няма преяждане. Освен това много ядене на НВХ е коренно различно от такова на ВВХ.  Wink

Относно връщането на килограмите, it's the woo! беше писала в една статия, че ако човек има лептинова резистентност, запазването на малките кг е  много трудно, заради неправилната лептинова сигнализация и постоянните съобщения до мозъка, че е гладен. Дори на НВХ според нея това води до увеличаване на кол-вата храна и постепенно връщане на част от кг. Т.е. малко подк. мазнини, не достига лептин за ситост и съответно увеличен апетит, после омагьосан кръг. Тя самта е участвала в експеримент за суплементиране на лептин (тя е отслбнала още преди 10г с НВХ) и се е чувствала много добре, без неистово желание за хранене, а без лептина започвала полека да връща кг. Проблемът е, че явно генетически нейното тяло има дефект с лептина и ситостта не може да се контролира. Една от причините толкова много пълни хора да не задържат отслабването си - просто мастните им клетки не са наред. Ако сте били слаби в детствоот си обаче , дори пълни като възрастни,вие няамте този генетичен дефект и ще задържите кг. Оттам има хора, които отслабват и задържат с години и други,които се борят и се въртят в йойо.

Но има и още нещо, it's the woo! е категорично против тренировките за поддържане на тегло и смята, че са безсмислени. А спортът доказано помага на лептиновата сигнализация, освен на ИР.

# 365
аз не се оплаквам от липса на резултати, нито пък се занимавам с психоанализа. Да чета и научавам повече за човешката физиология и биохимия ми доставя удоволствие, още повече когато става въпрос за цялостна здравословна система, която работи. Който има нужда от психолози и тълкуватели на сънища, може би е объркал темата  Wink

извинявай, Аглика, видях, че си писала, но не мога да ти отговаря подробно на всичко. Не си ме разбрала за калориите. Базовият метаболизъм е нещо, което трябва задължително да припокриеш. Отгоре на него има поне още 400 - 500 ккал, които са за защитните функции на организма и дневната активност. Има значение също дали искаш да си в калорийна рестрикция /за мен мах до 200 ккал на ден/  Peace

# 366
Здравейте, исках да попитам по колко пъти на ден се храните и колко калории трябва да е дневният прием на храна. Сега погледнах само обяда който си поръчвам е 600-700 калории  newsm78

Благодаря

# 367
Аглика, за час интензивно физическо натоварване се изгарят 200-600 калории. Това е съвсем ориентировъчно и зависи, какво правиш - силова, кардио - монотонно/интервално..Зависи и колко килограма си и какъв процент ти е активното тегло...Много е относително и много се смея, когато поредната девойка се оплаче, че пътеката й не била в изправност, защото за цяяял час разхождане й показвали няма и 150 калории.

Спортът само по себе си не води до загуба на тегло, той си има други функции.

# 368
  • Пловдив
Грийн, благодарна съм за всичко споделено! Hug  bouquet Интересен ми е опитът ти, интересни са ми и наблюденията, които споделяш, както и информацията.
Съзнавам също, че това какво аз виждам в твоите думи и до какъв отглас водят те у мен, си зависи от моя приемник и от проблемите, които имам (ако могат да се нарекат проблеми) с храненето.
Искам да подчертая няколко неща, не че имат кой знае значение, де:
Скрит текст:
- Аз не преяждам системно, нито изобщо. Но количествата храна, които ме засищат, са ДАЛЕЧ над това, което ти си посочила. Затова и казах, че от гледна точка на казаното от вас ИЗГЛЕЖДА, че системно преяждам. Не се тъпча, но определено имам периоди, в които чувствам нужда да ям повече, съответно и го правя.
- Емоционално хранене нямам, не се утешавам с храна. Имах пристрастеност към хляба, която до голяма степен предодолях, но понякога имам рецидиви. Като наркоман, който внезапно се връща към наркотика. Защо е така, не знам и не разбирам. Понякога свързвам нуждата от хляб с консумацията на недостатъчно протеин предните дни, но наскоро имах подобно залитане, за което причина така и не установих.
-
Цитат
Който има нужда от психолози и тълкуватели на сънища, може би е объркал темата  Wink
Това си беше леко грубо... Wink
- Ако нещата можеха да се сведат само до биология и физиология, нямаше да имаме изобщо проблеми - щяхме да си ядем според нуждите. Даже нямаше да има нужда да четеш кое е идеалното количество протеин за жените  Crazy, просто щеще да си го хапваш, без изобщо да му мислиш.
- Очевидно нямаш проблеми с храната, които имат корен в миналото ти или могат да бъдат свързани с някаква психологическа причина. Вероятно тогава нямаше да говориш така...
Аз съм имала детство, в което месото беше лукс, а основната храна бяха пържените картофи и хляб с манджа или нещо си и това месеци наред. Оттам имам страх от глад...Да, вероятно може и нужда от психолог да имам...Да спра да пиша в темата, ако кажеш, а? newsm78
- Авторитети нямам и не следвам, даже и не съм толкова начетена на тема хранене колкото си ти. Знам обаче какво ми показва личният опит. Знам, че с броене и смятане при мен не става. Ужасно се затормозявам психически, и аз като Джоя започвам само за ядене да мисля и ям все повече и повече и нататък е ясно...Да взема да отида на психолог и да спра да пиша в темата, а? newsm78
- Имала съм много дълги периоди на стриктност и почти добре пресметнато хранене. Да, но после започва да ми се гади от мазно, буквално физически. Може и за това да има психологическа причина. И какво се прави в такъв случай?Ако имаш подходящ съвет, ще съм благодарна да споделиш!Свалям 2 кг, но  в момента, в който изям 1 домат повече или 1 ябълка, и тези 2 кг си идват обратно...
- Не ми изглежда реалистично ВСЕКИ ДЕН, на всяко ядене да се яде само точно определено количество протеин. Ами животът ми всеки ден е различен малко или повече. Понякога вървя пеша 2 часа+1 час активна тренировка, мия пода и т.н. Друг път седя. Само поради това не може всеки ден нуждите ми да са едни и същи...
- Често хората си мислят, че са здрави и слаби, защото са напипали формулата и стриктно се придържат към определени правила. А истината е, че при едни хора нещата са далеч по-лесни (било защото са облагодетелствани с безразличие към храната или с добър метаболизъм, било защото никога не са имали никакви психологически проблеми с храненето като пристрастеност с неясен произход или емоционално хранене, или нещо друго, произтичащо от миналото и опитността им). Така че нещата не опират само до грамове храна и хранителни вещества. И да, ако преценя, че има нужда, ще отида на психолог!

# 369
ей, ама вие наистина го приемате много лично  ooooh! Имайте предвид, че общо взето пиша на екс и сменям клавитурата междувременно между френски/английски и разни бази данни, тъй че не се старая да бъда много внимателна с изказа. Не винаги начина на изразяване отразява истинския тон, особено в интеренет  Peace приемете, че хората са различни и че никой не искам нито да обвинявам, нито съм имала някой от вас предвид. Сутринта, към 6 ч мое време исках да напиша нещо полезно, а се оказа, че тук е драма-куин  ooooh! Много ви харесвам всички и доказателството е, че вместо да си бачкам в работата, отговарям тук! И се уча от много от вас, но не мога да си меря писаното винаги. Извинявайте тези, които се чувствате засегнати лично. Не ви следя личните истории и проблеми, просто исках да бъда полезна, ако намерите нещо рационално в мнението ми  Hug

# 370
  • Пловдив
Грийн, казвам го направо - преди ти директно заяви, че всички, които не ядат месо, нямат място в темата.
Сега пък излезе, че тези, които имат психологически проблеми с храненето, също не им е мястото тук. Съгласи се, че както и да се интерпретира, все звучи грубо!  Peace
Не държа да ме харесваш, нито изобщо да се занимаваш с моята лична история.
Нито пък изисквам с написаното тук да си смениш тона. Просто споделям моите впечатления. Ти си в правото си да се изказваш както си искаш!  Peace
Което също не значи, че не смятам, че си полезна и добронамерена все пак в опита си да помогнеш! Hug Peace

# 371
Юле, нали писа, че влизаш в дрехи, в които си влизала на по-ниски килограми? Embarassed Значи си увеличила мускулната маса, което е страхотно за здравето.

Момичета, наистина ми се иска да можех да помогна повече, но наистина, освен тези варианти за грешки и съответно решения, които изброих, не знам какво повече да кажа Embarassed А всеки случай е различен в крайна сметка и само от вас зависи да намерите правилния за вас вариант. Разбирам, че е много трудно Sad Аз си имам също трудности, но от друг характер - по отношение на хормоните Embarassed И аз търся кой е най-добрият вариант за мен, т.е. каква комбинация между хранене, движение и хранителни добавки (защото метформинът и хормоните за мен не са решения на проблема). И други проблеми имам, на които търся решения. Така че ви разбирам Hug И ви пожелавам да успеете да постигнете желания резултат, а ако не успеете, да приемете вече постигнатото и да живеете в хармония със себе си. А аз ще продължавам да споделям, ако попадна на нещо интересно и полезно според мен.

Последна редакция: чт, 13 мар 2014, 17:00 от Cioccolata

# 372
yulingа, тълкуваш написаното от мен както на теб ти харесва.

Личното ми мнение е, че хора които са вегетарианци не се хранят ВМ-НВХ  Grinning

Никого не гоня от темата  Naughty

Що се отнася до психологията във връзка с храненето, просто тази част не ме интересува. Иначе вие можете да си го обсъждате, аз така или иначе не го чета, защото нямам време   bouquet

# 373
  • Пловдив
Да, Шоки, така е.  Peace Освен това постоянно ме питат как съм отслабнала, а аз реално съм си едни и същи кг от доста време...
Но нали знаеш, че колкото и да не мисли човек цифрите на кантара, след четене, четене за другите, не може да не се забие във въпроса: защо при мен не се получава точно така, а при всичко останали - да?  Crazy
Грийн, възможно е и така да е! Peace

# 374
Юле, виж, че е доста различно, не е еднакво при всички Crazy Hug

Общи условия

Активация на акаунт