Няма нищо пошло и в историята, разказана в романа.
Драматизмът на тази голяма любов, се усеща във всяка страница и абзац от романа. От това, което виждам досега от филма, сценаристките и екипа, са уловили и духа на епохата, и драматизма на историята ! Очаквах приказка и я получих! Много, много съм доволна !
И си права - това е любов, продължила цял живот ! 
историята е разказана от баба и - от Мурка ! След това авторката тръгва по следите на любовта и стига до сестрата на Шура, която допълва картината. По- достоверни източници от тези двата - здраве му кажи ! И все пак, освен биографична част, в романа има и доза художествена измислица, което не бива да забравяме.

според мен историята не е разказвана само от Мурка.
Няма как тя да разкаже събитията, които се развиват, преди нейната поява. 
Писали сме заедно ! 

Затова гледаме с различни очи !
според мен историята не е разказвана само от Мурка.
Няма как тя да разкаже събитията, които се развиват, преди нейната поява. 
Писали сме заедно ! 

Два часа и половина, си е един игрален филм.
Затова отказвам да се съглася с всякакви намеци за леконравно поведение на момичето, както и да вменявам някаква вина на Курт, затова, че не се е държал “джентълменски“.
Мисля, че стихията на чувствата, ги повлече и двамата ! Лично аз не познавам някого, който би устоял на подобно “бедствие“ 
Добре, влюбила се, преспала. Няма да придиряме. Но, след горещата сцена и за момент не почувства раздвоение, срам, съжаление от стореното, болка заради наранената гордост и загубената чест. Факт е, че тя му се предложи. Мотивите са без значение. И е възпитавана в консервативен дух. Шура беше на седмото небе, като че ли цял живот само това е чакала. Угризенията бяха на Курт. В този смисъл, ако не е леконравна в буквалния смисъл, е вятърничава и празноглава. И с това вече може да бъде извинена.
,това беше намигване към ЗП,където все го обвиняваха, че към Бихтер е похот , мислех,че ще ме разбереш . 
,това беше намигване към ЗП,където все го обвиняваха, че към Бихтер е похот , мислех,че ще ме разбереш . 
Не се сетих, честно ! Да, все го обвиняваха, че е празноглав, че било само страст и прочее дрън-дрън !

Затова отказвам да се съглася с всякакви намеци за леконравно поведение на момичето, както и да вменявам някаква вина на Курт, затова, че не се е държал “джентълменски“.
Мисля, че стихията на чувствата, ги повлече и двамата ! Лично аз не познавам някого, който би устоял на подобно “бедствие“ 
Добре, влюбила се, преспала. Няма да придиряме. Но, след горещата сцена и за момент не почувства раздвоение, срам, съжаление от стореното, болка заради наранената гордост и загубената чест. Факт е, че тя му се предложи. Мотивите са без значение. И е възпитавана в консервативен дух. Шура беше на седмото небе, като че ли цял живот само това е чакала. Угризенията бяха на Курт. В този смисъл, ако не е леконравна в буквалния смисъл, е вятърничава и празноглава. И с това вече може да бъде извинена.
ама и да придиряме - все тая ! Станалото - станало !

благодаря ! И аз предполагам, че е журналист.