Лоши ресторантьорски практики

  • 79 166
  • 941
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 58
  Здравейте, не съм чела цялата тема, а само първото мнение, но реших да се включа по въпроса, понеже съм работила като хостеса в доста скъп ресторант в САЩ - практиката беше желязна - не се настаняваха 2-ма човека на маса за 4-ма, както и, примерно, 6-има на маса за 10-има. Масите бяха щателно разпределени, не се долепваха една до друга, в случай, че се появеше голяма компания, всеки съблюдаваше реда, гостите чинно чакаха аз да ги настаня според моето усмотрение, т.е. вариантът да си избираш маса беше немислим.  Mr. Green Много пъти е имало свободни маси, но, понеже компанията не е наброявала "правилния" брой хора, се е налагало да чакат и по половин час, за да могат да бъдат настанени.

   Във всички други заведения, където живеех, практиката беше същата. Не знам кое ви шокира. На мен пък ми е супер селско - 2-ма човека се разплули на маса за 6-има...  ooooh! Това рядко ще го видиш в други държави.  Peace
Да, но тук българите го приемат за дискриминация.  Ако им откажеш такъв скандал ще вдигнат, че всички хора ще си тръгнат.

# 106
  • Sofia
  • Мнения: 16 382
   О, тук може и да ме пребият, ако видят, че има свободни маси, а аз им казвам, че няма как да седнат на някоя от тях.  Mr. Green

   Е, не бива да пропускаме и факта, че ресторантът, в който работих, се пълнеше на макс, така че, за да има някаква организация, подобна политика на заведението беше належаща.  Whistling

# 107
  • Мнения: 58
   О, тук може и да ме пребият, ако видят, че има свободни маси, а аз им казвам, че няма как да седнат на някоя от тях.  Mr. Green

   Е, не бива да пропускаме и факта, че ресторантът, в който работих, се пълнеше на макс, така че, за да има някаква организация, подобна политика на заведението беше належаща.  Whistling
Да ти кажа и аз съм нямам проблем с клиентите, винаги е пълно, обаче пак има такива дето правят номера. Ние винаги гледаме от едната страна на монетата, винаги ние сме прави, а не поглеждаме от страната на другите. Това ни е проблема.

# 108
  • Мнения: 392
Не прочетох цялата тема, за което се извинявам. От Банско съм и ми става доста болно от обявяването в алчност на банскалии. Искам да кажа, че повече от половината механи, магазини, заведения, барове и 90% от хотелите, не са на банскалии. Да не говорим пък за ски зоната, която даже не е нито държавна, нито      общинска. Много от механите и заведенията затварят врати след   приключване на зимния сезон и се изнасят на Черноморието.    Точно тези собственици, магазинери, търговци и др. не са банскалии и точно те са на принципа " ден година храни" .

# 109
  • Мнения: 58
Не прочетох цялата тема, за което се извинявам. От Банско съм и ми става доста болно от обявяването в алчност на банскалии. Искам да кажа, че повече от половината механи, магазини, заведения, барове и 90% от хотелите, не са на банскалии. Да не говорим пък за ски зоната, която даже не е нито държавна, нито      общинска. Много от механите и заведенията затварят врати след   приключване на зимния сезон и се изнасят на Черноморието.    Точно тези собственици, магазинери, търговци и др. не са банскалии и точно те са на принципа " ден година храни" .
Да ти кажа, че наистина са безумни цените в Банско. 2 филии хляб 1лв., бира 6лв, порция картофи 20лв.  Stop Не знам какви са, но създава на банскалии лошо име.

# 110
  • София
  • Мнения: 3 700
Може би не си чела назад, но стана ясно, че това не са цените в града, а горе на пистите, където е по-трудно дори само да се занесат продуктите. Има разлика според мен. И на Витоша, на Черни връх ако се качиш, ще се изумиш от цената на боб чорбата, но това не са цени за София, нали? Simple Smile

# 111
  • Мнения: 12 722
На мен ми е много странна практиката в българските заведения, докато не затвориш менюто, никой да не идва да ти вземе поръчката. Много ми е тъпо всеки път, да трябва да затворя и след това да ровя, за да намеря какво съм искала да поръчам.

# 112
  • Варна
  • Мнения: 1 383
Дразни ме завземането на улично и тротоарно пространство от заведения.
Днес първи ред маси, утре - втори, вдругиден - чадъри, тенти и саксии и така до края на сезона движението се прецежда през една пътечка.

# 113
  • София, България
  • Мнения: 3 807
И двете страни донякъде са прави. Голяма грешка е това, че в заведението, за което говори авторката, не са подсигурили повече двойни маси. И всичко това според мен е от алчност. Зор да наблъскаме повече маси и за повече хора, та да изкараме повече пари. Ако бяха постъпили както казва Black Cat 13, да сложат двойни, четворни, шесторни маси, нека правят разделени. Но да сложиш само големи маси и да не желаеш да настаниш двама човека, наистина си е дискриминация.

За Банско... ох това Банско. Заминавам на ски в Италия след няколко дни и направихме едни груби сметки и излиза, че спането, яденето и ски картите за 10 дни излизат по-евтино, отколкото да отидем в Банско. Естествено пътят оскъпява много нещата..

За това, което ме дразни в ресторантите - винаги, абсолютно винаги оставям бакшиш на сервитьора, освен в случаите когато наистина обслужването е било под всякаква критика. Но изключително много ме дразни когато сервитьора сам си вземем бакшиша и това не е обявено никъде. Знам, че в чуждите страни е общоприето да се оставя бакшиш от 10% от сметката, но не приемам да ми вземат от парите без да са ме попитали или да са ме информирали, че ще го направят. Така в един квартален ресторант дойде нов сервитьор, явно беше работил на изискано място преди това и реши че на сметка 7.50лв, като му дадем 10.00 лв, той няма да ни върне ресто. След няколко дни вече го нямаше на работа, защото това го правеше с всички хора. Не може в квартален ресторант да правиш така при положение, че хората с една средна заплата гледат цяло семейство и не се знае дали тези два лева не са последните им пари. Това е мое мнение де. Simple Smile

# 114
  • Мнения: 7 069
На мен ми се е случвало, докато работех, четирима клиенти да настояват да седнат на маса дванадесет души тъкмо преди обяд. Ами не го намирам за много уместно, при положение че имаше пет-шест свободни четворки и две или три шесици. Хостесата им предложи и по-големите маси, за да не са на четворка щом не искат - е, не и не! Точка. Настанихме ги какво може да направим, клиенти са, но посе идва момента, в който се пренареждаха маси, за да седнат и по-големи групи хора, което пак причинява дискомфорт. Но не мога да им кажа няма да сядате, каквото ще да става.

Последна редакция: пн, 24 мар 2014, 13:52 от Michaela_

# 115
  • Мнения: 187
Работила съм и аз като сервитьорка, но не в България. Такива номера да ми сядат 4-5 човека на маса за 12 просто нямаше как да станат.

# 116
  • София
  • Мнения: 1 352
Пумукъл, ти като сервитьорка ли взимаше решения "кои да ТИ сядат и да ТИ правят тия номера' или се изживяваш на управител? И какво, ако ТИ седнат? Гонеше ли ги?
Мама_Жаба, като си решил да станеш собственичка заведение за хранене и по цял ден да обслужваш клиенти, нали е ясно, че хората са много различни? Този ще поиска 600лв за счупен зъб, онзи ще се оплаче за друго, трети пък ще похвали кухнята...

Онзи ден. Влизаме в заведение - две части : закрита за непушачи и открита /с найлони/ за пушачи. Бременната ми приятелка, аз и дъщеря ми на 3 години.
Влизаме директно в залата, на чиято врата гордо се мъдри табелка : Заведение без тютюнев дим.
Оказва се, че масите навън свършват бързо и хората сядат и вътре. Ама разбира се, че им се дава и пепелник.
Завъртаме се да си ходим, управителката си оставя цигарата в пепелника и идва до вратата с въпроса : маса за 3ма?
Казвам й, че няма да останем на този дим и си тръгваме. И тя отваряйки ми вратата, със супер ирония ми казва : Ми, прави ти път.
Еми, няма да отида пак

# 117
  • Мнения: 187
Пумукъл, ти като сервитьорка ли взимаше решения "кои да ТИ сядат и да ТИ правят тия номера' или се изживяваш на управител? И какво, ако ТИ седнат? Гонеше ли ги?
Настанява ги хостесата, не аз. И хостеса съм била за известно време. И да, няма да ги настани където си пожелаят, защото си има правила - 4-5 човека сядат на маса 5-ица или 6-ица. Ако искат маса за 10 или 12, трябваше да си я потърсят в друго заведение. И това са правила дошли от управителя, не гонехме хората, защото сме зли и гадни.

# 118
  • София
  • Мнения: 1 352
Пумукъл, ти като сервитьорка ли взимаше решения "кои да ТИ сядат и да ТИ правят тия номера' или се изживяваш на управител? И какво, ако ТИ седнат? Гонеше ли ги?
Настанява ги хостесата, не аз. И хостеса съм била за известно време. И да, няма да ги настани където си пожелаят, защото си има правила - 4-5 човека сядат на маса 5-ица или 6-ица. Ако искат маса за 10 или 12, трябваше да си я потърсят в друго заведение. И това са правила дошли от управителя, не гонехме хората, защото сме зли и гадни.

От предишния ти пост излиза, че ти взимаш решенията. Това е друго, което пишеш сега.

# 119
  • Мнения: 187
Мисля, че е ясно, че управителите създават правилата, а персоналът ги изпълнява. Може да има и сервитьори, които си правят каквото си искат, но при мен не е било така Peace

Общи условия

Активация на акаунт