Лоши ресторантьорски практики

• 79 874
  • 941
  •   1
Отговори
# 210
Аз съм на мнение , че ресторантите трябва да са разделени , за компании които са дошли да пият и искат да пушат , както и за семейства с деца, които не искат да им е задимено . В сладкарниците , категорично да не се пуши ,  паста на фасове да мирише, аз не бих я купила . Но барове и дискотеки , да си се  пуши , там майки с деца нямат място.

Точно така е в ЮАР.

- за компании които са дошли да пият и искат да пушат - това са т. нар пъбове (кръчми), при тях залите за пушачи са по-големи от тези за непушачи. Обикновено има и телевизори, по които излъчват спорт.

- за семейства с деца, които не искат да им е задимено - семейни ресторанти със зали за децата и/или големи детски площадки. При тях залата за пушачи е по-малка или изобщо липсва. Имат детско меню, дават на децата книжки за оцветяване, пастели, играчки.

По-луксозните ресторанти не влизат в тези категории (ох, отдавна не съм ходила на такова място!)

Изобщо много е добра идеята като отваряш заведение да знаеш за каква таргет група е предназначено (какви клиенти искаш да привличаш), а не да идват всякакви и едните да се оплакват от другите.

Сега, аз не че не мога да ида на пъб с децата, никой няма да ме изгони, ама каво ще ги правя вътре като нямат забавления - особено голямата ще ме подлуди.  Laughing
Или да идат някакви млдежи да пият бири в семеен ресторант - около тях постоянно ще тичат деца, ще ги побъркат.

# 211
А значи има само два вида клиенти - пушачи и такива с деца... Ами ако искам да ям, без да се вмириша на цигари, но и без цяла вечер деца да препускат около мен и в менюто да доминират неща с играчки? Ако искам да да изпия коктейл, без после да трябва да си препера всички дрехи? Не разбирам защо непушачите трябва да си намират извинения (деца, алергии и т.н.), за да не са принудени да стоят на дим, а за пушачите не се нуждаят от извинение, за да превръщат всяко помещение в пушалня?
ЮАР колкото и да има туризъм и много богати хора (как и много бедни) е една доста ощетена в правово отношение държава и не мисля, че трябва да е пример.

# 212
  • Варна
Била ли си в ЮАР, че говориш така? Правото им е развито доста добре, не се притеснявай. 
Кейптаун е един прекрасен град, с още по-чудесни покрайнини и още по-разкошни винарни.
Има ресторанти, в които дори в градината, т.е. по-лежерния тип хранене, не е добре да се водят деца.
Има и семейни ресторанти, разбира се. Но всеки ходи там, където му е мястото.

# 213
За съжаление нещата с ресторантите стоят така. Резервации на място, дори и никаква работа да нямат. Подбор на клиентите, гонят се големи сметки и бакшиши .....

# 214
Богиньо, ЮАР  е една от страните с най-висока престъпност в света, особено що се отнася до убийства и изнасилвания. Вероятно това не се усеща в туристическите и богатите райони, защото охранителният им бизнес е най-развитият в света . Дълго време южноафриканското правителство е отричало, че в страната е имало СПИН (с който са заразени над една десета от черните там) и е отказвало лечение за него. Говори ми колко правова държава е и дали пушенето й е от най-големите проблеми.
Да, не съм ходила в ЮАР и мнението ми се основава на статистика, а не на, убедена съм, хубавите туристически райони. Сериозно, прочети, има потресаващи неща.

# 215
  • Варна
*Coraline*, то и за България пишат потресаващи неща. Косата да ти настръхне направо.

# 216
Не говоря само за статии. Говоря за сухи цифри и факти. Ако  искаш мога да цитирам някои, но не е по темата, а и е малко натоварващо.
И, не, чак толкова жестоки статии за България няма да срещнеш. Да, на всичко можеш да кажеш, че е измислица, сигурно някаква част винаги е, обаче тази трябва да е в грандиозни размери.
Пак казвам, убедена съм, че има страхотни места. Но ти си сблъскала с туристическия им бизнес, както и косвено с много добрия охранителен такъв, а не с правовата им система.

# 217
*Coraline*, то и за България пишат потресаващи неща. Косата да ти настръхне направо.

И кое от писаното не е вярно ? Друг е въпроса в тълкуването , примерно филма на ББС  за Слънчев Бряг , как младите англичани седмици не изтрезняват , но такива са си и в Англия и тук туризма не ги провокира да го правят, просто на този курорт порази наличието на огромен брои заведения и бетон , липсата на заленина и природа какво друго да правят . Ясно е , че не са на еко или семеен туризъм. В Гърция по островите също съм видяла места , популярни предимно с нощния  си живот.

# 218
  • Варна
 *Coraline*, изобщо не знаеш с какво съм се сблъсквала. Моля те, въздръж се от свободни тълкувания.

Сега по темата за ресторантските практики - ужасно впечатление ми прави невероятно високите надценки за водата. Примеррно, любимата ми San Pelegrino  в магазин струва 2,35лв. /при ресторантьорите идва на по-ниска цена дори/, а в заведение ми я предлагат на 6лв. бутилката. Това сега прилично ли е?

# 219
*Coraline*, изобщо не знаеш с какво съм се сблъсквала. Моля те, въздръж се от свободни тълкувания.

Сега по темата за ресторантските практики - ужасно впечатление ми прави невероятно високите надценки за водата. Примеррно, любимата ми San Pelegrino  в магазин струва 2,35лв. /при ресторантьорите идва на по-ниска цена дори/, а в заведение ми я предлагат на 6лв. бутилката. Това сега прилично ли е?

Ако това ще те успокои , себестойността на едно кафе е най-много 25 стотинки /лаваца/ те ти го продават на левче поне .  Laughing

Не е тайна , че се слага 200 -300 % надценка . Имаш сервиз, помещението , отоплено или охладено в жегите , всичко това не е без пари .

# 220
Всякакви шантави надценки съм виждала.
Наскоро в един ресторант видяхме вино, което предлагаха за скромната цена от 420 евро. Същото си го бяхме купили за 70 Crazy

# 221
както обичам да казвам, направете си ресторант и ще видите колко се печели от тая надценка.  Peace

# 222
Цитат
Поправи ме, където греша. Ти се позова на собствения си опит, така че не очаквай да не бъде коментиран въобще. Можеш да кажеш с какво си се сблъсквала, колко време си живяла там и така нататък. Също така, пак казвам, не говорим за отделни случаи, броят на престъпленията е потресаващ, както и на болните. Дори не говоря за историите около това, само за цифрите. И това не са вестникарски измислици, а статистика.

А надценките като че ли са най-големи точно на питиета, тъкмо за да може дори всички само една вода да си поръчват в крайна сметка пак да са на плюс... Във връзка с това - скоро бях в хотел, където 250 мл безалкохолно (нещо от рода на кола или фанта, да не решите, че е натурален сок) беше над 3 лв. Иначе закуската беше включена, но ако не искаш ябълков сок, направен от едно степче в бидон вода (това нямаше абсолютно никакъв вкус), български чай без конец или разредено кафе от автомат, плащаш между 3 и 5 лв на чаша.

# 223
Понякога така ми се иска да изнеса във форума приходите и разходите на хотела, в който работя. Като видите разходите - ще разберете надценките.  Wink

# 224
Понякога така ми се иска да изнеса във форума приходите и разходите на хотела, в който работя. Като видите разходите - ще разберете надценките.  Wink
Именно. Ама нали българите много обичаме да правим сметка на хорските пари...  Tired

Общи условия

Активация на акаунт