.....Ти ме роди, но ти ми даде
и светлото що в теб блестеше,
ти и човекът в мен създаде,
ти два пъти ми майка беше.
Херки, не зная дали ти е позната биографията на Вазов. Той е роден в семейство на търговец. Баща му от раждането му, го е готвел за заместник в търговията, а младият Вазов са го теглели други неща. Тайно, вместо сметки на бащините си тефтери, е пишел стихове, които е чел на майка си по късно. Тя го е поощрявала и тайно му е давала свещи, за да пише нощем. Вазов става един от най- големите ни творци и винаги е признавал значението на великата жена до себе си и нейната роля за бъдещето му. Не напразно и името на Съба Вазова, остава в кратката ни съвременна история. Към нея, с пълно право ще спомена и баба Тонка, Райна Княгиня - все жени, които не им е пречел пола да застанат редом с мъжете и да залагат главите си. Това феминизъм ли е или геройство - ти кажи?
Физическата сила не е оправдание за налагане на чисто физическо превъзходство. Ти казваш - природен закон!? Не това е предназначението на по-голямата физическа сила у мъжете - да се налагат над жените. Физическата сила е била необходима за лова, ако трябва да се върнем назад. По физически белези, примитивните общества са си избирали водачи, а жените - мъже - за да имат физически силно и здраво поколение. Каква проява на мъжество е да биеш физически и физиологично по слаб от теб индивид? Това е комплексарщина, вече ти го казах.
Такива мъже, подобни на теб, са някакви изпаднали от социума същества, които не умеят да общуват, не умеят да обичат, не умеят да възпитават. Вие сте опасни за себе си и за останалите.

Ех Рафаела, добре е да допълниш биографията на Иван Вазов с куриозни факти, които сигурно не знаеш: Попитали веднъж търговеца Минчо Иванов Вазов-бащата на писателя Иван Вазов:
- Бай Минчо, колко деца имаш?....... И знаеш ли какво е отговорил? - Пет деца и две момичета!!!
Семейството му е възпитавано в патриархален дух. Жените са си изпълнявали своите женски задължения, а майката на петте деца + двете момичета никога не е противоречала на мъжа си и не се е месила в мъжките дела. Тонка Обретенова (Баба Тонка), Райна княгиня, и разни други като тях не са вършили мъжка работа. Едната била революционелка, като е оказвала финансова и морална подкрепа, а синовете и които загинали са с много по-голям принос в борбата, другата е ушила знамето, а това си е чисто женска работа, за да не си губят времето мъжете с такава работа. Това няма нищо общо с феминизма. Жените не са имали претенции както сега, да са глава на семейство и да управляват мъжете с женска простотия, а колкото до геройството, то всеки загинал тогава за каузата е герой. Ти каквото и да говориш, физическата сила си е голямо преимущество и ползването и по предназначение е необходимо, когато се налага. След, като жените знаят, че ще си получат наказанието, по нормално е да не предизвикват мъжете, но те вече са решили че са равностойни и да управляват света, като налагат женска воля. За това и мъжката реакция не закъснява и насилието над жените ще се увеличава пропорционално. На всяко неправилно женско действие, съответства правилно мъжко противодействие. Мъжете не искат да бият жените, но напоследък това много често взе да им се налага. Лошото е, че ще започнат и да ги убиват, след като и боят вече не помага. А, ти не се притеснявай за такива като мен. Аз общувам само с подбрани хора, а не с всякакви. Обичам жена си по свой начин, възпитанието на децата е нейна грижа, защото са момичета, и не се смятам за опасен за себе си.