Важен ли е правописът?

• 57 717
  • 927
  •   1
Отговори
# 150
В Софиямед - модерна и нова болница на стените във всяка стая има разлепен списък в колко часа са всички МанипОлации. И понеже думата е използвана на доста места в текста, оказа се, че не е еднократна грешка, а така е във всички случаи на използването и. Набран, разпечатан и разлепен текст и на никой не му е направило впечатление.

# 151
  • Куциндрел
Като видя множествено число на дума, завършващо с й, веднага слагам автора в графата - неграмотни, ако ще и всичко останало да му е написано перфектно. Както и като видя думата "сменявам".

# 152
  • Велико Търново
И според мен е важен  Peace Имаше май скоро подобна тема - нещо за правописната полиция ли беше... newsm78 Аз също допускам грешки понякога, но както правилно ме поправи тогава Лекси, защото не  слагах интервали след запетаите - не съм подскачала яростно както други потребителки, които биват поправяни добронамерено, а си взех бележка Simple Smile
Достатъчно е да хвърлите поглед върху темата с "правопистта" - там изобщо не се отбелязват липсата на пълен или кратък член, запетаи....- те са "бял кахър", цитират се явно, очевадно неграмотни постове - е как да не си създам впечатление за пишещия - друг е въпросът дали ще си направя труда да му го кажа- не виждам смисъл.... Confused

# 153
Повече от грубите правописни грешки ме дразнят грубите лиготии. Всичко живо отглежда принцеси, малки дами и господа -  един пенис няма в тоя форум, една вагина. Всичко е цветенца и буболечки, буби и дуди. Множественото число ме побърква/обърква "Имаме пъпка на бубата" и

Когато някоя майка говори за детето си, като за 'сина ми',, 'дъщеря ми" моментално ми се издига в очите и чета по-внимателно. Многото грешки, лигави превземки и  емотикони ми говорят за човек, който не е от моята порода и съответно не съм особено концентрирана.

# 154
Това с интервалите не е чак такава болка - умишлено погледнах профилите на повечето пишещи и в тази тема и масово в ''зората'' се е пишело без интервал Wink

Абе и мен ме дразнят бубите и шушите, но пък думата ''пенис'' използвана за пишлето на новородено бебе, ми звучи също толкова абсурдно, колкото и ''пилето'' и ''бубата''. Момчетата както винаги са по-облагодетелствани, една ''пишка'' винаги върши чудесна работа и е добре приета, ама с момичетата е трудно, Ени се беше изринала цялата отдолу и докато се чудех каква дума да използвам пред педиатъра, накрая си казах ''под памперса''.

# 155

Достатъчно е да хвърлите поглед върху темата с "правопистта" - там изобщо не се отбелязват липсата на пълен или кратък член, запетаи....- те са "бял кахър", цитират се явно, очевадно неграмотни постове

В тази тема съм засичала пишещи потребители, които са на нивото на цитираните. Понякога се цитират мнения, в които има закачка, без да се вникне в смисъла и повода на казаното. Все едно някой да цитира на Касита последния пост, който си е явна провокация.  Wink

# 156
Както и като видя думата "сменявам".

Тази дума си съществува в речника, издаден през 1983 (тоест, в стария); в новия я няма. Но доколкото я е имало, употребата ѝ не е чак толкова ужасяваща, за разлика от други примери, представени тук.

# 157
  • Пловдив
 Joy hahaha
Правописта е особено важна.
Силно впечетление ми правят неграмотно написани мнения.
В краина сметка никои не е длъжен да чете негръмотни писаниа.

# 158
10 c`s,  у нас явно прекалено дълго време не се е говорило за половите органи с истинските им имена, открито и без притеснение, та поради тази причина битуват още буби и пеперудки.

# 159
  • Куциндрел
Както и като видя думата "сменявам".

Тази дума си съществува в речника, издаден през 1983 (тоест, в стария); в новия я няма. Но доколкото я е имало, употребата ѝ не е чак толкова ужасяваща, за разлика от други примери, представени тук.
Принципно думата е сменям. И всеки грамотен човек трябва да я знае. Има доста думи, които са от даден регион, но "сменявам" вече се използва къде ли не, даже и по ТВ.
Остава и думата "пазаря" да се наложи вместо "пазарувам".

# 160
Ето едно топло-топло мнение:

Цитат
мен пък ме свиди когато поглеждам фактурата си за тока и там ми пиши за някакъкв подпериод и за едни и същи киловата за различен подпериод ми взимат различни пари просто не мога да размера какво ще рече подпериод   
пишими така във фактурата подпериод 27.12.2013 -28.12.2013
после пак подпериод 28.12.2013-29.12.2013 и т.н. киловати все са 9 а един път 2,20 лв а друг път 2,06 лв просто не ги схващам
а и още нещо плащам си редовно но пък за незнам какво ми слагат 2 ст. лихва на единий електромер а ние в апартамента имаме 2 електромера и ги засичат по едно и също време и винаги ги плащам заедно но пък имам лихва само на 1 едектромер
ето за това ме свиди да плащам защото плащам за нещо което немога да резмера за какво

Главна буква - нито една; точки и запетайки - само в датите; 14 думи, подчертани в червено.
Що за човек трябва да си, за да ти тече мисълта по този начин и да пуснеш мнение в този вид?

Казвате - оправдателно е, когато има проблем човекът, бърза да го сподели и да получи съвет. Обяснете ми в конкретния случай, какъв е проблемът на авторката, за къде е бързала, и какъв съвет ще ѝ дадете?  Thinking

# 161
  • Куциндрел
"мен пък ме свиди", "за едни и същи киловата", "2 ст. лихва на единий електромер",
" немога да резмера за какво"

Като сложим и другите неща, как да отговориш на такъв пост?
Но това "единий електромер" би всички правописни правила. Вече "й" не се слага само за множествено число. hahaha

# 162
  • Пловдив
Да, важен е правописа.
Самата аз имам доста грешки, относно запетаи, пълен член, пунктуация и съжалявам, че не съм имала по-добри учители по български до 7-ми клас, за да се справям по-добре.
Дразня се на странен и липсващ правопис "сигОрно" имам впечатление, че е особено често срещано.
Понякога грешките са печатни, аз също ги допускам и на тях съм по-склонна да не обръщам голямо внимание.
Дразня се много и на хора, които пишат разхвърляно, накъсано, не могат да си подредят мисълта, като разказват нещо и не можеш да им разбереш: какво точно имат предвид, кое и кога се е случило, кое се е случило по-рано и кое по-късно, на тях ли са се случили тези неща или някой им ги е казал или ... Има цели теми, които са озаглавени, като въпрос, а вътре изобщо не разбирам, за какво всъщност се пита?

# 163
Много се радвам като видя някой да е написал " тЪка".

# 164
  • Пловдив
Тъче нещо. Може би килим  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт