Важен ли е правописът?

• 57 311
  • 927
  •   1
Отговори
# 60
Пълният член и запетайките са проблем и за мен Embarassed.

Най-лесно ще го запомниш така: Ако можеш да замениш думата с "той" значи се пише с пълен член, ако се заменя с "него" - кратък член.

Пример:

ФутболистЪТ (той) ритна топката.
ВлакЪТ (той) навлезе в тунела (него). Можеш да кажеш "Той навлезе в тунела" и няма да се промени значението. Няма как да кажеш "Него навлезе в тунела".
Пример със заглавието "Важен ли е правописЪТ" - важен ли е ТОЙ, няма как да кажеш "важен ли е него".

Той = пълен член
Него = кратък член

Правописът във форума рядко ме дразни. Все пак тук пишат всякакви хора - учили, не учили, до 4 клас, докторанти, филолози, маникюристки....няма как всички да са на високо правописно ниво.

Странно е, когато някой напише картоВ (пример)... не вижда ли, че форумът(той) подчертава думата с червено, което означава, че е грешна!?

Дразня се на правописът в бизнес кореспонденцията, която получавам!  #Cussing out
Kolegi, imate li svobodna staq za data... Kolegi, izprashtam rezervaciqta....  #Crazy #2gunfire

Мен би ме било срам да изпратя такова "нещо". Нещо, защото това дори не са думи!

# 61
Да, мога да реша не само едно диференциално уравнение - взела съм си всичките висши математики в университета. И интеграли мога да решавам.

То е ясно, че можеш интеграли, щом можеш диференциални уравнения.
Във форума не ми е особено важен правописът, но ако пишех като авторката, щеше да ме е срам да пускам такава тема. За грубите грешки можело забелжка, за запетайките не можело! Да, ама точно по запетайките си личи грамотен ли е човекът.  

Така, че аз, която много добре знам правилото за пълен член и то по - най-елементарния начин запомнено - пак сгреших. Така, че спирам със забележките във форума.
Но пък неграмотността ще продължи да ми говори много за човека и аз няма да спирам да се уча и да уча детето си да пише грамотно.

И как ще го научиш, видяла ли си се как пишеш?

# 62
  • някъде ... тук ...
На времето професорът ни по Математическа геодезия червеше всички правописни грешки в изпитните листи, че и оценки намаляваше. Вечно имаше мрънкащи студенти.  Споделям напълно мнението, че си длъжен да пишеш грамотно, какъвто и да си. Това по повод поста на Ох'Аман.
Аз се старая, не съм безгрешна. Обикновено не правя забележки в нета, но грубите грешки ми бодат очите и неизменно водят до съставяне на определено мнение за даден човек.

# 63
  • Stuck in a moment
Имам позната в риъла,която пише адски неграмотно (от фейса виждам) ,но е ЧОВЕК на място.
Да,не е на някаква  кой знае каква интелектуална висота , ама нужно ли е всите да са интелектуалки . Rolling Eyes

Правят ми впечатление грубите само грешки по форумите.Обаче да тръгна да правя забележки за това,или пък да си съставям мнение за хората по това, не би! Naughty

И сред грамотните и неграмотните има свестни и боклуци, но грамотността не е "интелектуалност", това е нещо, което се учи от всеки в училище.  Peace

# 64
Ще цитирам мислите на една дама, от една от темите в Бг-мама, които ме втрещиха.
Изречение от десетина реда, без грам пунктуация и мисъл..

Да се намеся в темата детето ми учи в 104 оу и съм страшно доволна то е 4 клас преди беше в 2 соу но там децата бяха ужасни беше там само първи клас но страшни интриги е тя си беше добра стях хем ни бяха препоръчали учителка но препоръчвам 104 оу въпреки че там тя ми казва 2 страшно невъзпитани класа но нали учителките им са доста добри лично от нашта съм страшно доволна 73 еми незнам много но там учителките доста ги стягат прекалено според мен 121 на дъщеря ме една приятелка е от там и не е доволна 104 е до 7-ми клас но нищо там учебната система е доста добра
малко за спорта от шаха сме доволни защото една златна купа на междоучилищно  повечето деца там са отличници децата са добри не се карат и сме си доволни

Това вече не мога да приема.

Ето, цитатът, който ganis показва, е поредното доказателство, че неграмотността почти винаги е обвързана с тъпота и безсмислие. Това е някакъв поток на съзнанието, който не само правописно и пунктуационно е проблемен, той и като съдържание е трагичен. Жалко за децата - не може всичко да идва от страна на учителите, трябва и родителите да положат усилие.

# 65
При мен първото нещо, което проверявам е правописът. И такива извинения в никакъв случай не минават. Или знаеш, или не знаеш. Във втория случай е важно да се научиш как да спазваш правилата. Peace

Харесва ми, че си толкова категорична и непримирима Joy

# 66
  • В един копнеж!
Неразбрах какво се засегна, че подскочи?!! А знаеш ли колко други не пишат ъ-то и думата звучи така "некадАрна, кАде, навсякАде, правописАт и т.н."? Оттук, първо, много общо има. И, второ, никой лично да не ми се засяга.

# 67
  • в рока
Лиленце,права си  bouquet

# 68
И двете сте прави - писането на латиница води до такива изкривявания (особено при учениците) - да не пишат "ъ", когато им се налага да пишат на кирилица.

Иначе - аз също използвам фонетична клавиатура, всички букви си има Simple Smile

# 69
Янечек,

Допускам грешки, но пиша грамотно.  Да, пиша ГРАМОТНО! И ще я науча.

И не ме е срам да пусна тема, никак даже. Ако точно запетайките определят дали сме грамотни или не - ти затри половината форум с обобщението си.

И не така злобно, моля.

# 70
  • Насред хаоса
Важен е, да. И говори за съответния човек, колкото и да не им се иска на някои. За съжаление точно пренебрежителното отношение към неграмотността води до разрастването й. Не посочвам и не поправям грешки или го правя много рядко. Не е моя работа, убедила съм се, че ако човек има желание, може да попрочете елементарни правила. Като не желае - за него си е.

# 71
Неразбрах какво се засегна, че подскочи?!! А знаеш ли колко други не пишат ъ-то и думата звучи така "некадАрна, кАде, навсякАде, правописАт и т.н."? Оттук, първо, много общо има. И, второ, никой лично да не ми се засяга.

Не ти се засегнах, а ти се подиграх. Защото си много активна в темата и си голяма критикарка, а не знаеш, че фонетичната клавиатура изобщо не пречи на грамотното писане. И колкото и да ми се троскаш пак си е ясно, че не знаеш какво е фонетична клавиатура и как се използва:mrgreen:

Между другото много масова проява на неграмотност е слятото писане - НЕзнам, НЕразбрах и т.н. Peace

Изобщо забележки за правопис за мен са оправдани само в много тежки случаи. Най-често е важно какво се казва Peace

# 72
Тук наистина не е място за нападателна критика (имам предвид казаното от/на Самсара). С малки изключения всички сме привърженици на доброто писане. Може и да се допусне някоя и друга грешка, но по-важно е желанието това да не е така.

# 73
  • Пловдив
Да, мога да реша не само едно диференциално уравнение - взела съм си всичките висши математики в университета. И интеграли мога да решавам.

То е ясно, че можеш интеграли, щом можеш диференциални уравнения.
Така де - и интегрални, и диференциални Simple Smile Логично Simple Smile

# 74
Е, то без да знаеш диференциални и интеграли, дали щеше да наредиш така чушките, а?

Общи условия

Активация на акаунт