Важен ли е правописът?

• 57 661
  • 927
  •   1
Отговори
# 255
Имало такава дума, казва Уики:
Стрий
Стрий е град в Лвовска област, Украйна.  Joy

# 256
  • Куциндрел
Каква е тази клавиатура?

ѝѝѝѝѝ, успяяях и аз. Mr. Green

Човек както говори така и пише. За това е  много важно да се учат децата на правоговор, но всички говорим на някакъв диалект.
Вече и по ТВ не говорят правилно, за съжаление, няма ни един пример.

И не забравяйте ужасТ е женската форма на ужас, като членуването й е ужасТТА, а в множествено число е ужасТИЙ. Naughty

# 257
Ами уж Фонетика.

# 258
  • Пловдив
Имало такава дума, казва Уики:
Стрий
Стрий е град в Лвовска област, Украйна.  Joy
Да, ама това е име, и не е в множествено число.

# 259
Каква е тази клавиатура?

ѝѝѝѝѝ, успяяях и аз. Mr. Green

Човек както говори така и пише. За това е  много важно да се учат децата на правоговор, но всички говорим на някакъв диалект.

И не забравяйте ужасТ е женската форма на ужас, като членуването й е ужасТТА, а в множествено число е ужасТИЙ. Naughty

Една учителка редовно пишеше "смесТТа", даже се обиждаше, ако някой я поправи Simple Smile

Аа ударението на "ѝ" на коя страна е правилно да бъде - в случЕя моето "ѝ" правилно ли е?

Предлагам да си направим една тема с "елементарните" правила на българския език, тип:
Ако можеш да заместиш думата с "Той", значи е пълен член,  видовете проверки за правопис, думи като "отверТка" и т.н Е, отнесох се,  де, но все пак  Laughing

Последна редакция: пт, 14 мар 2014, 14:24 от Burmette

# 260
Знам, просто не очаквах да излезне нещо, което да има смисъл, изписано по този начин Simple Smile

# 261
  • София
Няма да забравя един случай в училище. Правим някакво контролно по физика, а може и писмено изпитване да е било. Пиша си аз "ниски температури". Даскалицата явно решила, че е много компетентна да влезе в ролята на учителка по БЕЛ и ми беше поправила "ниЗки температури".  Mr. Green Обясних й, че наистина би могло да е със "з", ама що трябва така да обижда температурите. Мисля, че не ме разбра и ми написа по-ниЗка оценка от тази, която заслужавах.   Laughing

# 262
  • Пловдив
В българския език има ли ударения на различни страни?
Аз такива ударения от изучаваните от мен езици съм виждала само във френския.
Филологиите обаче не ме влекат.

# 263
  • София - Рим и обратно
И в италианския има такива разнопосочни ударения.

Няма да забравя един случай в училище. Правим някакво контролно по физика, а може и писмено изпитване да е било. Пиша си аз "ниски температури". Даскалицата явно решила, че е много компетентна да влезе в ролята на учителка по БЕЛ и ми беше поправила "ниЗки температури".  Mr. Green Обясних й, че наистина би могло да е със "з", ама що трябва така да обижда температурите. Мисля, че не ме разбра и ми написа по-ниЗка оценка от тази, която заслужавах.   Laughing
Стига бе ooooh!.

# 264
  • в рока
Това е нищо!Във втори клас учителката ни кара да изброим реките и моретата,които знаем.Аз казвам "Червено море".а тя-"Моля те,не говори глупости!"

# 265

Kaква телевизия, какви пет лева! В университета имахме професорка по Реторика, която обясняваше колко е неправилно да се говори меко и... обясняваше всичко това говорейки меко!  Rolling Eyes

А знаеш ли как кънтеше всичко това в моите уши, като се има предвид, че съм израснала в града с най-твърдо говорене?  Crazy

# 266
  • Куциндрел
Едно време, поне по БНТ, водещите имаха добра дикция, така че, ако искаш да чуеш правилен български, пускаш националната телевизия. Сега водещи да искаш, всеки си дрънка на собствен език.

# 267
А не-то сляха ли го вече окончателно с глагола? Понякога се чудя, аз ли не следя новините Simple Smile))).

Според мен, проблемът идва от това, че не се говори правилно. Ако произнасяш думата правилно, членуваш правилно, вероятността да пишеш правилно е много по-голяма.

# 268
  • Пловдив
Според мен, проблемът идва от това, че не се говори правилно. Ако произнасяш думата правилно, членуваш правилно, вероятността да пишеш правилно е много по-голяма.
Истината е, че трябва да се чете, чете, чете, чете и пак да се чете. И то не комикси и списания.

# 269
А не-то сляха ли го вече окончателно с глагола? Понякога се чудя, аз ли не следя новините Simple Smile))).

Права си, но в правоговора има  и потъмнявания, които не можем да напишем както изговаряме, нали.

Общи условия

Активация на акаунт