Важен ли е правописът?

• 57 465
  • 927
  •   1
Отговори
# 600
Думата "улук" е висш пилотаж.

# 601
  • Варна
Много ясно, че не е от мързел !!!
Аз питах, но никой не ми отговори - как произнасяте думата лале?
Проблемно е първото л, когато е в сричка с ла, лъ, лу.
Ле, ли нямат проблем да произнесат такива хора.

Barbabeau, е писала.

Ясно, но пак не ми отговаряш на въпросчето.

# 602
Леко е все едно да кажеш, че някой не може да произнася р, защото го мързи. Той просто не може да си контролира езика.

Аз пък такава масовост изобщо не съм забелязала.

Не, не съм казала такова нещо, Р-то е съвсем ясен проблем.
ако казваш уиуипут или уауе вероятно също имаш проблем за решаване с логопед. Имах един такъв приятел в детската градина не можеше да казва нито Р, нито Л. Сега може.  Има малко такива хора, които наистина не могат. Но ако работят напълно или до някаква степен преодоляват проблемите.

Но ако казваш куата, еуа и какъв беше назад примера това за мен е чист мързел.
Тоест ти си напълно спообен да кажеш ела, кола , но не го правиш защото бързаш или защото е по-лесно. Това е разликата. И това поне на мен ми се струва доста разпространено.

Последна редакция: пн, 17 мар 2014, 22:00 от 10 c`s

# 603
  • София

Barbabeau, е писала.

Не разбирам какво очакваш да ти отговоря. Произнасям го "лале".

# 604
Ламбдацизъм – нарушена артикулация на звук „л“.
Ротацизъм – нарушена артикулация на звук „р“.

Това са два от видовете дислалия, има и още.
http://logopedico.com/narushenia/dislali/

В "лале" има два вида "л" - произнасят се различно, зависи дали се намират пред твърд, или пред мек гласен звук.
(Извинявам се, ако не съм точна с терминологията, учила съм го преди сто години.)

# 605
Ламбдацизъм – нарушена артикулация на звук „л“.
Ротацизъм – нарушена артикулация на звук „р“.

Това са два от видовете дислалия, има и още.
http://logopedico.com/narushenia/dislali/

е колко са такива случаи:)

# 606
  • Варна

Barbabeau, е писала.

Не разбирам какво очакваш да ти отговоря. Произнасям го "лале".

Очаквам да кажеш, че в тази дума двете л-та се произнасят различно и това е правилно. Mr. Green

# 607
Не разбирам и аз казуса с лалето. Първото "л" се произнася като при "Лондон", второто - като при "Лисабон". И в двата случая не става въпрос за замъгляване на звука и произнасянето му като "уъ".

# 608
е колко са такива случаи:)

Много. Всички, които не живеят в Перник.  Simple Smile

# 609
Аз забелязах, че имам проблеми с "л" след като ме попитаха къде живея и аз гордо казах в Уавел.  Flutter Mr. Green Lovell, ME.
След това помолих за запалка една добра жена дали може да ми даде уайтера си(lighter). И нейният поглед беше  Shocked. След тези два случая веднага се излекувах от говорните си дефекти.

# 610
  • София
Думата "улук" е висш пилотаж.
И на английски wall, law и low  Laughing

Сестра ми има такъв проблем и затова съм в час. И логопедът не й помогна де.

Различно се произнасят, Didi, едното е по-отворено.

# 611
Аз забелязах, че има проблеми "л" след като ме попитаха къде живея и аз гордо казах в Уавел.  Flutter Mr. Green Lovell, ME.
След това помолих за запалка една добра жена дали може да ми дадеш уайтера. И нейният поглед беше  Shocked. След тези два случая веднага се излекувах от говорните си дефекти.

Добре, че е Цонна да ми даде едно рамо ..

Точно така, разликата е в това дали си способен да произнесеш един звук. Повечето хора могат чудесно да произнасят всички форми на "л". Повечето хора нямат говорни дефекти и това, че казват 'еуа', вместо 'ела' не се дължи на дефект. Ей на току що казах на кучето ми "Еуа тук!" , но аз мога да кажа "Ела тук!" защо - защото е по-лесно и просто да кажа "еуа". Туй то.

Аз не мога да казвам осем 8 . Езикът ми се обръща и казвам 'осъм'. Нула осъм осъм...  Mr. Green
Когато трябва да кажа осем специално мисля преди това. Иначе естествено на мен ми идва да кажа 'осъм'. Но с контрол си казвам осем - способна съм.

# 612
  • Варна/Лондон

Barbabeau, е писала.

Майка ми е така. Ако е първо, го казва правилно, ако е по средата е ''уъ''. Цял живот се опитва да го премахне, комплекс и е, но се опитва сама, без логопед и явно затова все още не може.
Бившият много, наистина много му отива да казвеа онова ''р'. Не го казвам само аз, но един от чаровете му е това. Честно. Laughing

# 613

Аз не мога да казвам осем 8 . Езикът ми се обръща и казвам 'осъм'. Нула осъм осъм...  Mr. Green
Когато трябва да кажа осем специално мисля преди това. Иначе естествено на мен ми идва да кажа 'осъм'. Но с контрол си казвам осем - способна съм.

Проблемът е, че бъркаш говорни дефекти със специфични регионални акценти или диалекти.
Различни неща са.

# 614
Ламбдацизъм – нарушена артикулация на звук „л”.

Стана ми интересно в кои езици изобщо съществува проблемно "л", понеже то нашенското "л" не е като другите. На френски и италиански напромер са меки - "ль", и са много лесни за изговаряне.

П.П. Ааа, не важи цитатът от Уикипедия. В грешка съм, понеже не обяснява произношението. Извинете. Simple Smile))

Последна редакция: пн, 17 мар 2014, 22:22 от Barbabeau

Общи условия

Активация на акаунт