Важен ли е правописът?

• 57 369
  • 927
  •   1
Отговори
# 855
  • София

Има значение. Поне аз гледам да си сверявам часовника по първите, а не по последните - в смисъл колко пропаднали има под мен не ми е критерий за отпускане, защото съм нещо "по-". Гледам другите пред мен. Може 5% да остане грамотно население, но традицията на езика трябва да се поддържа. За съжаление напоследък по доста въпроси се опитват да променят правилата, защото така се било наложило от практиката... В смисъл масова неграмотност и дай да приемем за правилно нещо, защото многото неграмотни все правят една и съща грешка. Така отмениха пълният член като незадължителен.

Само не разбрах защо "пълният" е с пълен член?
В случая е грешка, защото "член" не е подлог в конкретното изречение. За пълен член би трябвало изречението да е...... "Пълният член бе отменен."

Надявам се, да не си го обяснила на мен.  Peace

Самото изречение "Така отмениха пълният член като незадължителен.", го прави задължителен.  Peace

Отмениха "него" (пълния член) = допълнение (какво?)

"Те" отмениха = подлог (по подразбиране)

Не разбрах какво искаш да кажеш. Явно и ти нещо не си ме разбрала.

Примерът ти е в страдателен залог, моят в деятелен. Т.е как би станало по двата начина.  Wink Peace

# 856
  • София
Така е. Съгласна съм, но друго исках да кажа с това изречение.

# 857
Кога са отменили пълния член? Аз такова нещо незнам. Знам, че имаше дискусия по въпроса, някакви допитвания, но за отмяна... Naughty

И аз не знам да е. Wink Все още е валиден, има го в тестовете за матурите.

Flutter Добре, чудесно, защото тука се говорят едни глупости.
Отменен е пълния член в смисъл, че ако пишеш само кратък не се смята за грешно. Т.е. краткия винаги е "правилен".
PS: по-горе е вярно, че съм ползвал пълен член неправилно - признавам си.

# 858
Ау, къде това?  Crazy

# 859
Отменен е пълния член в смисъл, че ако пишеш само кратък не се смята за грешно. Т.е. краткия винаги е "правилен".

Кога се случи това и защо не сте казали тук?  Crossing Arms

# 860
  • В един копнеж!

Кога се случи това и защо не сте казали тук?  Crossing Arms

Ето, вече знаеш! hahaha Който има проблеми с българския език само тук трябва да прави справките!
Скрит текст:
Р.С. Отсега нататък не искам да бъда поправяна, когато пиша кратък член, а по правило е пълен, защото и в правописните правила се намери кой да омаже работата.  Thinking

# 861
Пробвах да потърся достоверен източник (за краткия член), но не намерих до момента. Възможно е да е ставало дума за проекто-изменение, което да съм разбрал като официално изменение. В последните години журналистите много обичат да съобщават за нещо като вече станало, а после се оказва, че е само празни приказки. Но в случая мисля, че наистина имаше приета някаква промяна. Трябва да се изкаже някой от Института по български език.

# 862
Няма такова нещо. Все още.

ПП Не съм от Института, прост юзър съм.

# 863
Няма такова нещо. Все още.
Ако е така се радвам. Не бях очарован от това опростяване.

# 864
  • Бургас
Къде се учат правилата за печатане на текст-пунктоационни правила? Аз някога съм учила факултативно стенография и машинопис, и каквото съм научил тогава -това е. Сега мисля, че в часовете по информатика едва ли учат това. А в ръкописното писане няма как да се разглеждат такива въпроси.....Та, ако никъде не се учи в каква последователност се слагат интервалите, не би трябвало да сме строги един към друг, та дори груби, когато става дума за постове във форум..  

# 865
Е нали се учи, че след думата се слага запетайка, а не преди следващата? Много е ясно в такъв случай кога трябва да се удари интервала. То и визуално изглежда зле, не знам не забелязват ли практикуващите този метод.

# 866
Къде се учат правилата за печатане на текст-пунктоационни правила?  
Вярно е, че не се учи в училище такова нещо. Но човек като гледа оформление на текст на хиляди страници, във вестници и т.н. следва да забележи какъв е крайният ефект и да прави същото. То всичко може да се каже с 1-2 изречения - няма да може да се запълни един цял час по български език или друг предмет. Точка, запетая, точка и запетая, двуеточие, въпросителен знак и др. се долепят до последната дума. След тях се слага интервал и това е цялата "наука".

# 867
  • София
Къде се учат правилата за печатане на текст-пунктоационни правила? Аз някога съм учила факултативно стенография и машинопис, и каквото съм научил тогава -това е. Сега мисля, че в часовете по информатика едва ли учат това. А в ръкописното писане няма как да се разглеждат такива въпроси.....Та, ако никъде не се учи в каква последователност се слагат интервалите, не би трябвало да сме строги един към друг, та дори груби, когато става дума за постове във форум..  

Учи се в 8 клас, мисля.

# 868
  • Бургас
Е нали се учи, че след думата се слага запетайка, а не преди следващата? Много е ясно в такъв случай кога трябва да се удари интервала. То и визуално изглежда зле, не знам не забелязват ли практикуващите този метод.
При писането на ръка понятието " интервал" не съществува. Някои пишат думите с " хвърчащи" букви и си им харесват. А едно от правилата е " пред КОГАТО, ЗАЩОТО..." се пише запетайка. А до коя дума да е по-близо запетайката, не се уточнява. Затова, ако някакво правило не се учи в училище, не може да искаме всички да го знаят и да го спазват. / макар, че не са  ни учили да използваме 4 вместо "ч", някои го правят, а оценяват други по правописа/.
Невъзможно е да се учи в 8 клас-твърде късно е.

# 869
  • София
Правописни особености с граматичен характер
Членни форми (пълен и кратък определителен член)
 . Определителният член за съществителните имена от м.р., завършващи на
съгласна, има форми -ът, -ят (пълни форми) и -а, -я (кратки форми).
Прилагателните имена от м.р. и някои местоимения (главно притежател-
ни — дълги форми) се членуват с -ият (пълна форма) и -ия (кратка форма).
 . Пълните членни форми се употребяват в следните случаи:
 .. Когато членуваното име е подлог или сказуемно определение към подлога:
Романът на писателя Иванов има голям успех.
Новият роман на писателя Иванов има голям успех.
Това ли е новият роман на Иванов?
 .. При имена — заглавия на книги, филми и др., когато са употребени самосто-
ятелно:
Капиталът, Уарът, Железният светилник, Посленият мохикан.
 . Кратките форми се употребяват във всички останали случаи — когато
съществителното е пряко или непряко допълнение, обстоятелствено поясне-
ние и др.:
Писателят е написал романа (пр. доп.) с въхновение. В романа (непр. доп.) той
говори за живота (непр. доп.) в малкия гра (обст. поясн.).
 Заб. При колебание трябва да се знае, че съществителното, членувано с пълна форма,
може да бъде заменено от местоимението той, а съществително, членувано с кратка
форма — с него (го), а не с той:
Романът (той) е написан с въхновение.
Той прочете романа (него) с интерес.
 . Мекият вариант на членните форми за м.р. -ят, -я се среща в следните слу-
чаи:
 .. При съществителни имена, образувани с деятелните наставки -ар и -тел:
вратарят, -я, главатарят, -я, учителят, -я, вигателят, -я, съеинителят, -я.
 Заб.Съществителни на -ар и -тел, чийто завършек само формално съвпада с деятелните
наставки -ар и -тел, се членуват с твърд вариант на определителния член:
букварът, -а, пазарът, -а, катинарът, -а, котелът, -а, хотелът, -а.
 .. При съществителни и прилагателни местоимения, завършващи на й и при
всички изменяеми прилагателни имена и при притежателни местоимения,
завършващи на съгласна:
бой — боят, -я; герой — героят, -я; край — краят, -я; мой — моят, -я; твой — тво-
ят, -я; хубав — хубавият, -я; обър — обрият, -я; зелен — зеленият, -я; негов —
неговият, -я; неин — нейният, -я; наш — нашият, -я; техен — техният, -я.
 .. При следните съществителни, които в миналото са завършвали на мека
съгласна:
ен, зет, път, крал, огън, сън, лакът, нокът — енят, -я, пътят, -я, огънят, -я, лакъ-
тят, -я.
 . Само с кратка или само с пълна членна форма (в зависимост от съответния
изговор) се членуват съществителните от м.р. в следните случаи:
 .. При прякори и прозвища на лица:
Иван Бухала, Теньо Казака, Петър Кривия; Краличът.
 .. При географски имена (главно на местности) от типа на:
Хисаря, Юнола, Преела, Лееника, Хисарлъка, Превала, Дженема, Клептуза,
Лонгоза; Долът.

Това е от Б Ъ Л Г А Р С К А  А К А Д Е М И Я  Н А  Н А У К И Т Е
Институт за български език

[PDF]
Принципи и правила на правописа и пунктуацията в ...
files.107ou.com/200002673-040b405054/BG_pravopis.pdf
Институт за български език при БАН,  г. © Издателство „Хейзъл” ... Членни форми (пълен и кратък определителен член) . . . . . . . . . . . . . . ..

Общи условия

Активация на акаунт