Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Книги за възпитанието и отглеждането

 • 14 862
 • 57
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 298
Ако има такава тема, извинявам се - не я намерих. Предлагам тук да споделите от кои книги за възпитанието и отглеждането сте доволни, и защо.

# 1
 • Мнения: 1 298
Започвам с познатите на мен:

"Книга за бебето" http://www.helikon.bg/author/Д-р%20Уилям%20Сиърс;%20м.с.%20Марта … 20и%20др._104689/

на д-р Сиърс. Хубава книга за привързано родителство (от 0 до 2 години) и създаване на стабилна и позитивна родителска връзка с детето, което от своя страна прави едно дете по-уверено и спокойно. Няколкото други книги, които имах за този период, бяха напълно излишни, много по-зле написани, често съдържащи неправилна или недостатъчна информация. Има много информация за кърменето, съня при бебетата, храносмилането, успокояването, ирите и играчките - вкл. в практически план.

"Преди децата ти да те побъркат, прочети това." http://www.colibri.bg/knigi/682/najdzhel-lata-predi-decata-ti-da … kat-procheti-tova

Дори и при много всеотдайни родители, понякога по някакви причини се преминава една граница, и положението става неудържимо. За мен тази книга е за тези моменти - спасителна. Не е енциклопедия, нито панацея, но ако имате някакъв проблем с ядене, спане, поведение, който не можете повече да понасяте, може би ще намерите решение в практическите подходи, подробно разписани в книгата. Примерно, аз имах проблем с бебешкия сън, който излезе от всякакви разумни рамки. Като последно спасение опитах метода в книгата, макар да включваше малко плач от детето. Изглеждаше по-малко травматично от очакваното (за детето поне) и огромните драми със съня се регулираха за 3-4 дена.

"Езикът на уважението" http://www.book.store.bg/p77341/ezikyt-na-uvazhenieto-sura-hart- … indyl-hodsyn.html

Сега я чета, започва много обещаващо. Набляга на разрешаването на конфликтите чрез създаването на отношения на взаимно уважение и зачитане между поколенията (в противовес на авторитарни забрани и заплахи). Струва ми се, че би помогнала не само за възпитанието на спокойно и любезно дете, но и е от лична полза  за родители, изпаднали в някаква своя си личностна криза (както са твърде много хора). Мисля че може да облагодетелства родителите по начин, "изправящ" грешки в собственото им отглеждане и поглед върху живота. Но още не съм я завършила и изпробвала, де - това са само начални впечатления. Все пак, според мен си струва и дава нетрадиционни гледни точки към проблемите на възпитанието и отношенията.

Имам и други обещаващи, които обаче още не съм прочела.

Надявам се повече родители да се включат с препоръки по темата.

Последна редакция: сб, 15 мар 2014, 15:47 от karmelita_007

# 2
 • Мнения: 8 944
По принцип преди време имаше такава тема, но сега не ми се търси.

Книги за отглеждане четох докато бях бременна, после като се роди детето не ми е оставало много време да стигна до тях, по-скоро съм се информирала от интернет по конкретен проблем - хранене, сън или друго ежедневно. Ето тази съм запомнила Аз отглеждам детето

За мен една от добрите книги за възпитание е Детето и ние . Основно в нея е наблегнато на уважението към детето. Ето основните й цели:

• да стимулирате детето да бъде добро без заплахи, подкупи, сарказъм и наказания;
• да критикувате, без да унижавате, да хвалите, без да оценявате, и да изразявате гнева си, без да вредите;
• да признавате детските чувства, възприятия и мнения, вместо да ги оспорвате;
• да реагирате така, че да възпитавате у детето увереност в себе си.

В момента чета тази Как да развием потенциала на детския мозък - обяснено е на разбираем език как работи все още недоразвития детски мозък и знаейки това родителя може  да разпознава кога детето е наистина разстроено или просто се лигави, как да реагира в дадена ситуация, в кои моменти детето е изключило и въобще не слуша когато му се говори, как да му поднесем информацията за да я запомни по-лесно, как да се справи със страховете си и т.н.

# 3
 • Мнения: 1 298
Благодаря mibobo. И аз сложих линкове към прочетените от мен книги, макар и по дърварски начин...

# 4
 • Варна
 • Мнения: 689
Тази ми похвалиха, не съм я чела още, но възнамерявам да я купя: Как да отгледаме дете, уверено в себе си  http://www.book.store.bg/p24768/kak-da-otgledame-dete-uvereno-v- … santagostino.html

# 5
 • Мнения: 926
В момента чета и съм много доволна от книгата на Адел Фабер и Илейн Мазлиш, Как да говорим така, че детето да слуша и да го слушаме така, че да говори.

Става дума за това как да разговаряме с децата си по начин, който зачита техният интелект, желания или достойнство. Като майка на тодлер и един 5 годишен господин, открих доста полезни и практически съвети в книгата  Peace

# 6
 • Мнения: 21
 Една книга, която смятам, че би била полезна за развитието на детето, е "Думи, за да се родиш" на Мириам Сежер.

http://www.colibri.bg/knigi/673/miriam-sezher-dumi-za-da-se-rodish

 Разбира се, тя би била от помощ на един изключително ранен етап от живота му.
 За по-късен етап от същата авторка - "Малкото училище - голямото начало".

# 7
 • Мнения: 16 148
Много любима  Твоето компетентно дете на Йеспер Юл. Дава психологически поглед над проблемите в семейството, защо децата реагират по определен начин.
Също един от фаворитите ми Трениране на успешни родители на Томас Гордън. Също има много примери и ситуации, с които родителите се сблъскват и съвети как да ги преодолеят.
Децата, родителите, играта на Лорънс Коен също е много ценна. Описва колко е важна играта за децата, как може чрез игра да отработват стресове и проблеми.
Митът за дисциплината на Алфи Кон трябва да бъде прочетена от всички учители в училищата. Описва как опитите да се въдворява желязна дисциплина в клас чрез принуда и заплахи, награди не изграждат нравственост у учениците. По-добрият подход е да се съдейства децата сами да решат как да се държат.
Детето и ние на Хаим Гинът също ми хареса. Добре структурирана по теми. Прилича на ТУР на Гордън.
Как да общуваме с детето на Юлия Гипенрейтър разказва за юноша с проблеми, който изпращат при баба му и как тя успява да му помогне.
Мъдрата обич на Марта и Уилям Пийпър не ми допадна, но много хора я харесват заради привързаното родителство.
Имам и Развивай правилно ума на детето! Как? . Има някои добри идеи за методи, но нищо, което да не може да се намери в нета. Дават се примери за развиващи игри за различните възрасти.
Чела съм и  Когато се появи детето на Франсоаз Долто. Загуба на време.
Изкуството да бъдеш родител на Додсън нищо особено.
Как да възпитаваме дете с висок емоционален коефициент на Шапиро, Детето-как да го обичаме истински на Рос Кембъл  и Смелостта да възпитаваш на Добсън стават да се попрегледат.
Последните 4 ги има в спиралата и всеки може да ги разгледа.

Последна редакция: пн, 17 мар 2014, 15:39 от Сънчo

# 8
# 9
 • Мнения: 15 379
Аз четях тази, изключително полезно четиво - поведение, болести, проблеми:


И тази:

И тази:

# 10
 • София
 • Мнения: 110
Детето и ние на д-р Хаим Гинът и д-р Алис Гинът е определено книгата, която препоръчвам. Много е добра и постоянно я препрочитам.

# 11
 • гр.София
 • Мнения: 243
Ще следя темата с интерес, точно това ме вълнува в момента Simple Smile
За сега съм чела само "класиката в жанра" - Грижи за бебето и детето на д-р Спок.
http://www.helikon.bg/books/263/-%D0%93%D1%80%D0%B8%D0%B6%D0%B8- … %D0%BE_37440.html

Последна редакция: вт, 18 мар 2014, 10:16 от Тиа Мария

# 12
 • Мнения: 1 298
Ще следя темата с интерес, точно това ме вълнува в момента Simple Smile
За сега съм чела само "класиката в жанра" - Грижи за бебето и детето на д-р Спок.
http://www.helikon.bg/books/263/-%D0%93%D1%80%D0%B8%D0%B6%D0%B8- … %D0%BE_37440.html

Кажи добра работа ли е свършил при вас "класическият детски доктор" Wink.

# 13
 • София
 • Мнения: 358
В момента ме вълнува темета със злоядството и въобще отказът от нови и различни храни. Има ли някоя книга, която обръща задълбочено внимание на този проблем?

# 14
 • Мнения: 926
В момента ме вълнува темета със злоядството и въобще отказът от нови и различни храни. Има ли някоя книга, която обръща задълбочено внимание на този проблем?

Макар не изцяло по темата, но в книгата има добре развито и обяснено положението със злоядството при децата, а именно книгата на Рапли - Baby-led Weaning: Helping Your Baby To Love Good Food

Друга книга, която ми беше безкрайно интересна е В търсене на изгубеното щастие от Джийн Лидлоф
 
Авторката е прекарала известно време сред племената в Южноамериканската джунгла и описва как индианците отглеждат децата си, тяхното отношение към детето, възпитанието и живота като цяло.

Общи условия

Активация на акаунт