Унищожава ли чалгата и телевизията децата/младите хора

• 13 657
  • 143
  •   1
Отговори
# 120

"Яж чалга, пий чалга, сънувай чалга, чукай чалга - бъди чалга! Чалга е! Дъвчи и си купи още една!"  Mr. Green

каква ироиния , това го е казал Крабовски  Mr. Green който самия се превърнал в чалга , а невремето му бях върЛ фен , заради него си купувах списанието Егоист  Grinning

Едно голямо  Браво  Wink и аз ще кажа.

Нали не се самозаблуждаваш, че там в страната на неограничените възможности (и фрийкове! бих добавил аз) вие си нямате чалга?! Просто в световен план телевизията навсякъде залага на най-евтиното, най-жълтото и най-елементарното. Тук си имаме Гала, там има Опра, която направила някакво гениално предаване "Неделни разговори за душата", където всяка неделя говори "за душата" и отправя следните послания: "За да се развиваш, за да бъдеш истински успешен човек, трябва да имаш цели и мечти". Боже, какво прозрение! Никога не се бях замислял, добре че беше Опра! А хилядите "риалити" формати, където всякакви фрийкове намират трибуна и поле за изява? Откъде дойдоха в България тези риалити програми, фаст фууда и всичката измет? Всичко това е чалга. И аз от началото на темата се опитвам да кажа, че тя не е само в България. тази и хилядите й себеподобни, които ежедневно излъчват от чужди! музикални канали, също са чалга. Разликата е, че са "вносна" чалга и нерядко са по-вулгарни и от нашата.

# 121
Аз забелязвам, че чалгата вече не е толкова "модерна" в столицата и повечето тинейджъри вече слушат предимно рап. Не знам дали това е новата мода, но и не съм сигурна дали текстовете в рапа се различават по нещо от тези в чалгата.

# 122
 Различават се принципно, макар че също са простотии. Но все пак рапа е свързан с определен етап, израства се. Не съм чула за възрастен човек, който да продължава да се възторгва от рап, докато лепкавата чалга остава за цял живот.

Откъде дойдоха в България тези риалити програми, фаст фууда и всичката измет? Всичко това е чалга. И аз от началото на темата се опитвам да кажа, че тя не е само в България. тази и хилядите й себеподобни, които ежедневно излъчват от чужди! музикални канали, също са чалга. Разликата е, че са "вносна" чалга и нерядко са по-вулгарни и от нашата.

Спор няма, но като сме залети от вносни простотии, трябва да развиваме и местни ли? Две гадости не правят едно добро.
 Светът е пълен с прекрасна музика.

# 123
ВТОРО-Дори свестните момичета,които се опитват да не се влияят,като идат на дискотека и видят как момчетата се радват повече на пияните,разголените и си кажат-защо тях ги харесват,а мен не,щом това е начина,искам и аз да съм харесвана,значи и аз мога така,не искам все да заглеждат тях,а мен не.

Значи тези свестни момичета не са никак свестни.

Имам приятелки, които слушат чалга. Не са лоши, нито лековати момичета. И никога не са били доколкото ми е известно. Чалгата в последно време се превърна в поп и денс музика. Мен други стилове почнаха да ме притесняват повече.

А как да предпазиш тийнове от това ? Трудно. В България няма много културни мероприятия, а малкото, които се организират не им се дава много гласност.
Единственият съвет, който мога да ти дам е да не учиш децата да мразят определен тип музика, поведение, филми. Хората, които твърде много задълбават в обсъждането на неща, които не харесват, май нямат много време да се насладят на нещата, които харесват.

# 124
  • София
Имам приятелки, които слушат чалга. Не са лоши, нито лековати момичета. И никога не са били доколкото ми е известно. Чалгата в последно време се превърна в поп и денс музика. Мен други стилове почнаха да ме притесняват повече.

Чакай, след малко ще те оплюят и теб, както оплюха мен, че това било мираж.....

Единственият съвет, който мога да ти дам е да не учиш децата да мразят определен тип музика, поведение, филми. Хората, които твърде много задълбават в обсъждането на неща, които не харесват, май нямат много време да се насладят на нещата, които харесват.

Hug

# 125
  • София
На мен не ми пречи знаенето на няколко актуални чалги, рапове, латинота и пр., нито някой кючек или рапърско подрусване, стига да не се превръща в траен интерес. Всеки има нужда от някаква здравословна доза простотия и кич (тук е Мадона), ей така, точно за разтоварване дори на добрите момичета/момчета. Също като разказването  на мръсни вицове.

# 126
  • Tам през Атлантическия океан
Има ли музикален канал 24 ч  , български който да не е поп-фолк , има ли ?

Преди имаше ,  сега ?

Това лично за мен само по себе си е показателно.

Поне сте единни защитавайки поп-фолк културата Simple Smile
Чалгализатцията си е Ок и си е харесвана Wink Факт Grinning

И стига сравнявали или сравнявайте  с нещо хубаво Wink

Последна редакция: ср, 23 апр 2014, 00:55 от Desss

# 127
Desss, давай по-спокойно. Аз доколкото прочетох тук, никой не защитава поп-фолк културата и никой не отрича, че е кофти. А колкото до каналите - да, има 24 ч. български музикални канали, където излъчват само бг музика (не чалга). Сега се сещам само за BOXtv, но има и още. Попадам на тях, когато прецъквам вкъщи с дистанционното от време на време, със сигурност знам, че има, но в момента не мога да ти ги изброя, не ги гледам, не ми харесва музиката, която излъчват. И Планета не гледам от години, поради същата причина.

# 128
АЗ слушам чалга, доколкото може да се нарече слушане. Живея и работя на място където чалгата е на почит и се слуша. Визирам българска и английска чалга. Аз не правя разлика между 2 типа чалга, освен може би, че нашите ходят на солариум, а другите певици са си "натур" чернички  Laughing. Принципно предимно слушам опера и рок, но понякога ако съм в меланхолия българска музика (естрада или поп-рок). Имам си химн: http://www.youtube.com/watch?v=56LjFMfzAFk  Laughing Това е в кръга на самоиронията. Като по-малка също ходих на чалга дискотеки (беше модерно). Не ми е повлияла на манталитета, начина на обличането. Ако детето няма усещането за усет няма как да се получат нещата. Да не говоря, че нарочно ги и затъпяват. Наскоро гледах Спонджебоб. По-голяма тъпотия не бях гледала през живота си, дори биеше банани с пижами по БНТ. Но аз по телевизията забелязвам умишлено деградиране и то не е вродено от чалгата. Аз лично, като бях малка, най-много ми харесваше една анимация - "Фермата на животните" по Оруел (има го във вбох). Така се възмущавах защо тази подла "свиня" така се отнася с другите животни  Laughing! Това много го танцувах http://vbox7.com/play:cb9e2831  Laughing Ех... спомени. Иначе напоследък забелязвам, че наистина да се слуша чалга е срамно, а не трябва да е така. Няма нищо срамно стига човек да си знае интелектуалните възможности. Какво, на мен като ми казват, че съм психопат и най-вероятно имам тенденция да стана сериен убиец, защото слушам опера? Това вменяват навсякъде, когато чета някои книга за психологията на човек. А колкото, че чалгата влияела да искаш някаква нова техника.. ами аз лично си я искам и без да гледам чалга клипове. Имам мания на тема телефони и лаптопи, не обичам да пазаря дрехи и не давам много пари за тях, а още по-малко за козметика. За мен козметика вреди повече, отколкото да помага. Има си природни лекове.  Но дори и да имам неограничени възможности НЯМА да си купя скъп автомобил, а още по-малко той ще бъде Мерцедес, БМВ или Ауди  Wink  От всичко написано следва: Чалга на вреди, ако човек не и го позволи! Ако се говори за дете (аз съм дете на прехода 1990) видях прехода на чалгата. Кълчих се на "Аз съм цветна пеперуда...", но така и не се научих да танцувам кючек  Laughing  Тогава родителите не бяха подготвени за чалга присъствието, но както виждате именно, защото не са били се стигна до тук. По-голяма част от поколението е зле възпитано, но аз не отдавам този факт на един стил в музиката, а по-скоро, че пуснаха Бай Ганьо в цивилизацията, а както се знае тя не му понася. Да си "живуркат" там европейците, ние не им щем Европата. Ние сме пазителите на Балканите.

# 129
  • София
Desss, давай по-спокойно. Аз доколкото прочетох тук, никой не защитава поп-фолк културата и никой не отрича, че е кофти. А колкото до каналите - да, има 24 ч. български музикални канали, където излъчват само бг музика (не чалга). Сега се сещам само за BOXtv, но има и още. Попадам на тях, когато прецъквам вкъщи с дистанционното от време на време, със сигурност знам, че има, но в момента не мога да ти ги изброя, не ги гледам, не ми харесва музиката, която излъчват. И Планета не гледам от години, поради същата причина.
[/quote

с редки изключения, и в останалата българска музика е същата боза. И тях вече не ги понасям. Едва ли е само от това, че остарявам и не мога да ги разбера младите. За мен чалгата е нарицателно. Мадона и сродните й също са чалга. Конкретно за Мадона, слушаеми са ранните й песни, когато все още се е опитвала да пее. След това се превръща в пееща актриса (сетих се нашенското танцуваща сервитьорка).

# 130
В България няма много културни мероприятия, а малкото, които се организират не им се дава много гласност.

какви, точно, културни мероприятия няма в България?

# 131
Не се сещам за ниша, която да липсва, просто това което се предлага като култура, не го приемам, тоест, според мен, истинските културни мероприятия са малко, а и повечето са концентрирани в София -  в Дома на киното, Червената къща, както и повечето от провеждащите се концерти.

# 132
 Е да, това че са концентрирани в София е вярно. Но има много музикални представления и концерти на които едно дете да бъде водено от малко.
 Абе ако щете Бейби Айнщайн да му се пуска като бебе - там всичко е озвучено с Моцарт, Чайковски, прекрасна музика, все едно пеят небесните сфери. И децата я възприемат прекрасно, докато са малки всички са музикални, пеят, танцуват...

Но ако у тях стават и лягат с кючеци няма как и детето да не стане същото и да не обожава тия простотии.

# 133
Е как пък да няма музикални канали, които да въртят само българска поп музика? Има и BOX TV, има и BG CHANNEL - това малко ли е? Да не би чалга каналите са повече, аз се сещам само за два - Планета и Фен.

# 134
Не се сещам за ниша, която да липсва, просто това което се предлага като култура, не го приемам, тоест, според мен, истинските културни мероприятия са малко, а и повечето са концентрирани в София -  в Дома на киното, Червената къща, както и повечето от провеждащите се концерти.

В Пловдив си имаме културни мероприятия  Crossing Arms. И Есенни Джаз вечери, и нощи на музеите, и Сцена на Креъстопът, Пурпъл разцепиха стадион Ботев, Тарая Турен пя на Античния, Анатема и те след нея, какро и Фиш....И местен рок фестивал си имаме  Heart Eyes- организиран от пловдивското Гуро на Рока. Театри гостуват нонстоп, а залите се пукат по шевовете. Лятното кино също доста допринася за културата в летния сезон, разни фестивали на изкуствата, на книгата, на занаятите, това, на онова. Вечри на поети с китара пък има постоянно и литературни четения- всеки вторник ..... и още, и още, и още.... Културата я има и винаги ще я има, който се интересува ще я намери и не мисля, че е валидна само за София или за Пловдив.  Но, виж ако говориш за висша форма на балет или опера и представления на Кралския симфоничен оркестър, не мисля, че на много места по света се бълват представления всеки ден Wink
  Факт е, че на изброените мероприятия почти едни същи лица ходят, ама то това е друга тема.

Последна редакция: ср, 23 апр 2014, 19:51 от Arde

Общи условия

Активация на акаунт