Унищожава ли чалгата и телевизията децата/младите хора

• 13 436
  • 143
  •   1
Отговори
# 135
Точно така, човек сам избира каква да е неговата култура и по какъв начин и дали иска да се образова. И пак казвам - според мен чалгата умира от само себе си, така че няма за какво да се притесняваме. По ми е притеснително Криско като пее за наркотици!

# 136
Ох, не знам дали е по-притеснително Криско да пее за наркотици или Галена да скьрца от някой клип, показвайки новите си кичозни токчета. Вьпросьт е, че този комерсиал е вече еднакво пропит навсякьде. Но е факт че вече чалгата не е така масово слушана сред подрастващите, както навремето, когато аз бях ученик например. Мога да го заявя сьс сигурност, тьй като работя сред много ученици и имам преки наблюдения. Много от тях слушат американските чернилки, много слушат бг поп музика - Михаела Филева, Дивна, Графа, Лора Караджова и т.н., има и метали, има от всичко. От доста време забелязвам, че чалгата не е такьв монопол, какьвто бе навремето. Но тя загуби позиции според мен, защото, хубава -лоша, загуби си характерното звучене и се унифицира с другите стилове. Превьрна се в една тотална боза, трима композитори пишат за сто певици, всички песни звучат еднакво и повечето на чист бьлгарски не мога да ги разбера какво пеят, не защото всички имат говорни дефекти, а защото просто вече всички песни са лишени от всякаква мелодия и звучат като едно монотонно мрьнкане, кьдето много не може да се разбере говорят ли, мучат ли, шепнат ли...

# 137
Накратко,  Argent: Нещата са по-зле от колкото бяха, когато ние бяхме ученици?!   Thinking
  Или, може би сме вече достатъчно възрастни, че дори сме придобили онова характерно цъкане с език..  newsm78  Mr. Green Mr. Green
Баба ми цъкаше с език и се чудеше как може да ми харесва съвременната, за онова време музика. Crazy ( като си пусках Металика, нахлуваше с втрещен поглед в стаята.... ooooh!)
А дали някой помни това,( от един култов  и много любим филм, който ми е почти набор Whistling ) което ми се стори подходяща добавка за уклона на "дебата"  Hug :

"Какво аз бе! Кой си ти? Я, тихо! Ти-и-хо! Какво става тука бе? Ако се научи от министерството знаете ли какво ще стане? Всички ще ви изключат. До един! Я отстъпи! Какво е това бе? Бийтълс! Ще ви дам аз на вас едни Бийтълси! Какви са тия маймунски танци? Не ви ли е срам? Ако искате забавата да продължи - валс! Я извъртете един валс бе, покажете, че сте млади хора бе, нещо... мм..."

# 138
  • София
Simple Smile

Ако трябва да съм честна, напоследък чалгата ми мяза все повече на комерс, на поп. Слушах наскоро на купон едни парчета, ако нямаше на 1-2 места характерните извивки, въобще нямаше да разбера, че Анелия/Алисия пее.
Вкарват хаус, поп мелодии, ориенталските елементи вече са и във всяко второ парче на "западните" изпълнители.

Подкрепям мнението, че чалгата вече не е толкова популярна и застрашаваща израстването на децата. Като музика. Вижте, като култура според мен върлува на доооооооооооооста места.... Но друг е въпросът, че според мен чалга културата далеч не означава слушане на чалга музика.

# 139
Баба ми живееше в малък провинциален град, където съседите слушаха "Камъните падат" и други такива чалга шлагери. По същото време, бях примерно предучилищна, вуйчо ми ми връчи касетка с "Куин" и касетка с диско, примерно Мадона, Ким Уилд и т.н. Мисля че това не предопредели избора ми по-късно, но все пак човек като е слушал в невръстна възраст Куин, някак няма как да приеме чалгата за нещо което става за слушане.

# 140
  • София
Готините батковци и какички едно време слушаха Куин, Айрън Мейдън и Депеш. В наши дни може би хватката е да убедиш детето, че чалгаджиите не са съвсем готини. Което май няма да е много трудно де.

# 141
Ами на моето дете от сега му пускам музика непрекъснато, обяснявам и какво е рок, какво е поп, какво е рап и хип-хоп и т.н. Надявам се като порасне малко да не се налага да обяснявам, че чалгата е тъпотия. Няма как при толкова различни стилове музика точно този кич да и хареса.

# 142
 Напоследък са се навъдили едни хибриди от рап и чалга, които са потресни. Значи един първо нещо рапира, глупости някакви, а след него чалга дива вие характерно.
 От туй   по-голяма идиотщина мисля, че няма как да има. Grinning

# 143
  • София
Направо откачам като ги чуя! манджа с грозде

Общи условия

Активация на акаунт