Септемврийче малко покажи се - момче ли си или момиче? - Тема 4

• 32 984
  • 748
  •   1
Отговори
# 135
Добръ вечер, мили дами!   bouquet Hug

dejavu791, не знам свекърва ти от къде има тази информация, звучи много странно.  newsm78 Принципно извън 45 дневния болничен преди раждането имаш право на 180 дни. Които долу-горе покриват цялата бременност. Доколкото ми е известно не е обвързано с възрастта.

Ами тя е медицински работник сега работи към министерство на здравеопазването и аз не знам от къде има тази информация затова казах, че не ми е потвърдила, а и аз не съм търсила  Rolling Eyes
Лека нощ макар, че с тази оцъклена луна от три дни насам...

# 136
много ме е яд че не успявам да се включа в темата, че с тази работа вечер не ми се поглежда компютър. Но поне ще се запиша че ми е полезно и интересно когато чета. Честита нова тема. А колкото до мен - аз съм в 15 седмица и май съм качила само едно килце Simple Smile а това ще ми е първо дете и ми е малко странно всичко, приятно странно. Hug

# 137
  • ул. "Мечтание"
dejavu, ясно. Пиши, когато имаш повече информация. Интересно ми е.

edkata, добре дошла!  Hug

# 138
добре заварили  Hug
Нощни очи ти оправи ли се

# 139
  • ул. "Мечтание"
Да, добре съм вече!  Hug Благодаря ти!

# 140
  • София
Хейййй, много сте поспаливи. Още никой не е казал добро утро. Ми добро утро от мен, мили бременелки.  Heart Eyes Как сте тази сутрин?
Аз имам съвсем леко неразположение на червата от няколко дни, но не е нещо сериозно. Вероятно е от повечето салата, която изяждам за вечеря.
Вчера една приятелка ме видя в парка и веднага ми загледа корема - вика бременна си!!!! Ххъохахаха викам даааааа. Много се зарадва, ей така обичам, позитивни хора. Просто искрено се зарадва, а не ми е някаква супер близка. Покрай децата се познаваме.
Juleto, ей това се казва преглед, браво!!!!!
Yoanny, добре дошла при нас!  Hug

# 141
  • have faith and be patient ..
Здравейте момичета  Hug Относно болничните - като сметнем 45 дни ,които се задължително се полагат преди раждането и 180 дни болнични на година ,които се пускат по желание и се полагат на всеки осигурен , това прави 7месеца и половина , които можем да сме в ПОСТОЯНЕН болничен по време на бременност ,момичета . Болничния трябва да мине за одобрение през комисия , но до сега не съм чувала на някоя бременна да и е отказан болничен .Предната бременност си пуснах болничния още от 11 г.с.  и с всичките тези дни ,щяха да  ми стигнат до края на бременността  Peace Търсете си правата ,много ме е яд на такива доктори дето "не давали болничен ,докато не ми стане нещо " Това в кой град се случва - нямам думи  #2gunfire

# 142
  • София
Браво, Юле, все такива чудесни новини от прегледите!  Hug

Yoanny, можеш да смениш гинеколога за ЖК с ново направление от джипито си и да отидеш при по-разбиращ бременните такъв. И на мен ми обясниха, че имаме право на 180 дни болничен отделно от този 45 дни преди раждане, което са си цели 6 месеца. В такава работна среда и аз не бих била спокойна. И в моята принципно съм в ежедневен стрес, но откакто забременях си налагам сама на себе си да намалявам темпото, да дишам дълбоко като много ме ядосват и като цяло да съм по-спокойна. Целта ми е да довърша започнатите дела, най-вече заради хората ми, които разчитат на мен, и след два месеца да си остана вкъщи преди настъпването на горещините.

# 143
Добро утро Simple Smile!

Добре дошли на новите мами  Hug

Yoanny, наистина може да пробваш да смениш доктора - за съжаление не мога да ти препоръчам някой "читав", който да работи със здравната каса или по този фонд. Въпреки че имам всякакви осигуровки при това на реалната ми заплата, решихме с ММ, че за проследяването на бременността ще си платим пакет в болница. Досега не съм имала никакви проблеми с изследвания, прегледи, дори когато бях в 10 г.с. докторът сам ми препоръча да ми издадат болничен до края на бременността. Каза ми - ти имаш право на това, ако искаш, само ми се обади! Аз отказах, защото се чувствам все още добре и шефовете ми са разбрани.

# 144
Привет и от мен   bouquet

Yoanny, добре дошла при нас  Flutter . Относно болничния, нямат право да ти откажат, защото работата под голям стрес си води до реална опасност за теб и за бебето. Търси си правата и направо сменяй доктора  Crossing Arms . Успех  Peace

Juleto, супер преглед си имала. Браво  Flutter Доста добре и зареждащо звучиш  Party

dejavu791, добре дошла при нас. Винаги ще намерим място и за някое октомврийче  Hug

Нощни очи , пращай всичко  Crazy Владея и английски, и немски  Wink .

edkata, добре дошла и леко бременеене  Hug

matsutka, добро утро  Hug . Пожелавам ти да срещаш само такива позитивни хора като тази твоя приятелка вчера  Flutter . Ти поуспокои ли се малко? Има ли напредък с малкия враг на храната?

Имам едно питане към момичетата, които разбират от градинарство или от лозички, по-специално  newsm78 . Имахме една лоза в двора на баба ми, но за съжаление тя изсъхна. Гроздето не ставаше за ядене, явно беше винен сорт. Ние я ползвахме заради листата (хей сармички, хей ги две...) Та, сега издирвам да си посадя нова лозичка, за предпочитане да е хубаво десертно грозде, но условието е листата да стават за приготвяне на сарми, т.е. да са по-плътни, не знам дали се сещате какво имам пред вид  newsm78

ПС: Някой може ли да ме светне как да прикача снимка тук  Embarassed , за да ви покажа какво точно имам предвид. Трябва първо да я ъп-лоуд-на ли някъде?  newsm78

# 145
  • София
Wickedly, до некъде сме с храната. Детето получи зверски запек от моето угаждане. И то при положение, че тестеното, което му правя е предимно от пълнозърнесто брашно, представям си какво щеше да е, ако беше от бяло  ooooh! Вчера рева зверски по време на изхождането. Ми няма да му угаждам, започвам с твърда ръка. С угаждане до никъде не стигнахме. Не смятам да го тъпча с лекарства при положение, че проблемът е хранителен.
За снимките, отиваш та адреса на самата снимка, копираш връзката на адреса на снимката, след това от тук, където пращаш постовете, цъкваш на квадратчето Вмъкни изображение и между двете скобки вмъкваш адреса на изображението.

# 146
Добро утро,момичета.
Вчера мисля,че усетих бебока,но за целта трябваше да си сложа ръката на корема и да затая дъх и след време усетих все едно нещо се плъзна от вътрешната страна на кожата ми и след това 2 последователни побутвания.Надявам се да не съм се радвала на червата ми,но беше по-различно. Grinning

Wickedly ние имаме лозичка и с лилаво грозде,което не става за ядене и с бяло,което е много вкусно,но май неговите листя са много тънички..може да питам дали стават. Simple Smile

# 147
Момичета, по повод болничните да видите с какво се занимавам тая сутрин:
До:
д-р Нина Шехова
Директор
МБАЛ „д-р Братан Шукеров”, гр. Смолян

Копие:
д-р Мими Кубатева
Директор, РЗИ – Смолян

Д-р Кузман Гелов
Директор, РЗОК - Смолян

Уважаема доктор Шехова,

С настоящото писмо, бих желала да изразя възмущението си от грубото и надменно отношение на представител на медицинския персонал в болничния Диагностично-консултативен (ДКЦ) при МБАЛ „д-р Братан Шукеров”, град Смолян.

Накратко случаят е следния: Аз съм здравно осигурено лице с непрекъснати здравноосигурителни права, бременна пациентка в 13 г.с., с „високо рискова бременност”, съгласно диагнозата в амбулаторния ми лист. Наблюдаващият ме акушер – гинеколог (АГ) ме изпраща с необходимата документация към лекарска консултативна комисия (ЛКК) с мнение за удължаване на болничен за временна нетрудоспособност с 30 дни. На 19 март 2014 г. в 9.30 часа, съгласно указанията, дадени ми от лекуващия ме АГ се явявам в кабинета на председателя на ЛКК (доктор Халед Али Хамо) за издаване на съответния документ. Лицето, което предполагам работи в екипа на председателя на ЛКК (не се представя, предполагам, че е секретарка/акушерка или просто сътрудник), ми взема документите и ме отпраща с указание да се върна в 13.30 часа, за да получа готовия болничен лист. Съгласно указанията в 13.30 часа се връщам до болницата, като може би 2-3 минути преди уречения час засичам въпросното лице пред болничното заведение. Съвсем учтиво поздравявам и заявявам, че съгласно указанията съм тръгнала към кабинета, за да получа документа, на което лицето ми отговаря, че то до сега е работило и сега отива да „хапне” и да чакам. В отговор аз казвам, че съгласно указанията аз отивам 13.30 часа и питам колко време след дадения ми от нея/лицето час ще е необходимо да я/го чакам. Получавам изключително троснат и ядосан отговор „десетина минути”. След повече от 20 минути чакане пред кабинета, въпросното лице пристига като буреносен облак и на думите ми, че съм дошла за готовите документи,  лицето ми отвръща със забележка за това как съм могла да я/го питам за такива неща пред болницата (предположих, че става дума, за това, че съм питала колко време след дадения ми от нея/него час трябва да я чакам). Съответно аз отговорих, че за мен е коректно, когато съм получила час, в който да се явя за получаване на готовия документ, то тогава да мога да го получа, а не да видя бележка на вратата „почивка” и да чакам още време за да може лицето да „хапне”. За съжаление, след това получих изключително обиден отговор, който не бих могла да си спестя. Лицето ми отговори буквално „Аз и без това като ви гледам, дошла сте ми на крака, значи нищо ви няма” и „Следващия път ще получите от мен само 10 дни болничен”!!!

Уважаема доктор Шехова,
Наясно съм, че съгласно „НАРЕДБА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА”, медицинската експертиза на работоспособността включва в своето съдържание експертиза на временната неработоспособност. Ясно ми е, че за различните типове експертиза се ангажират медицински лица, работещи в различни структури. Наясно съм, че експертизата на временната неработоспособност се извършва от лекуващите лекари, в моя случай акушер - гинеколог и съответно лекарска консултативна комисия и че основните типове нетрудоспособност се констатират по различни начини. Не ми е ясно, обаче как е възможно лице, което не е нито моя лекуващ лекар, нито представител на лекарската консултативна комисия, със съмнителна за мен експертиза и по този начин (на око)!, да дава заключение от типа „нищо ви няма”!, дори да си позволява да си помисли, че може да решава колко дни болничен ще ми „даде следващия път”!, и не на последно място да ме заплашва с това. Приемам такова отношение за изключително обидно, непрофесионално, неетично, нагло, надменно, грубо... към ПАЦИЕНТ, а преди всичко може би КЛИЕНТ на МБАЛ „д-р Братан Шукеров” АД, град Смолян. Смятам, че подобно отношение (излишно е да наблягам на факта, че в случая става дума за уязвим пациент - бременна жена) от страна на медицинския персонал е в изключителна вреда за престижа и имиджа на лечебното заведение. Вярвам, че Вие, като високо-специализиран медицински специалист, с желание за превръщане на болницата в „лечебно заведение, което да се отличава с високо качество на медицинската помощ, дисциплина, ред, постоянна специализация на кадрите” и  амбиция да „Поставяме пациента и неговото лечение в центъра” (цитати от статия http://www.smolyandnes.com/vodesht-kardiolog-poema-smolyanskata-bolnitsa от 16 февруари 2014 г.) ще вземете адекватни мерки срещу въпросното лице, както и в посока установяване на комфортна среда и по-високо качество на отношението на медицинския персонал към пациентите.

П.С. Уточнявам, че след кратко проучване научавам името на въпросното лице, а то е НЕЗАБРАВКА АСЕНОВА РОМАНОВА-ХАМО

Оставам на разположение за допълнителни уточнения по случая! Вярвам и очаквам да получа обратна връзка и информация за предприетите от Ваша страна мерки по този конкретен случай!

20 март 2014 г.               С уважение:
Гр. Смолян                     Андреана Трифонова

# 148
  • София
Адииииииииииииии, просто нямам думи!!!!! Каква наглост. Дано има отговор на писмото ти.  Praynig

# 149
Ух Ади, с какви глупости трябва да се занимаваш.

Обаче наистина трябва да си търсим правата, иначе няма да стане номера.

Между другото моята лекарка ми говореше за нещо от сорта на 120 дни болнични (каза го няколко пъти, но вероятно се е обаркала, щом всички казвате 180). Слава богу каза, че няма никакъв проблем когато реша да си взема.
Аз засега искам да се задържа да работа, нямам някакви здравословни проблеми, работата още не ми тежи и мисля, че е по-добре от психологическа гледна точка (да си призная, имам склонност към работохолизъм, мразя да ми е недовършена работата и не ме свърта особено много на едно място, затова мисля, че за момента ми е по-добре така).

Успех с намирането на по-разбрани доктори.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт