"Селски" номера и пинизи

• 5 176 640
  • 49 908
  •   1
Отговори
# 16 170
  • sofia
Ma така е като се возите по женски автобуси пълни само с, как беше - ядосани бабички и лелички и няма нито един мъж, млад човек, който да стане  Tired

Возим се в каквото има.

# 16 171
Знам. Тая тема с возенето в ГТ съм я чела милион пъти. Взаимно неуважение и големи претенции, с това се изчерпва.

# 16 172
Мда, разразилата се дискусия относно сядането в градския транспорт ми припомни случая, когато докато аз стоях в автобуса бременна в 9-ти месец, с корем като луноход, една седнала баба ми изчете напоителна лекция каква точно поза трябва да заема, така че, ако автобусът спре рязко да падна по гръб, а не по корем. Умилих се. Безценно.

# 16 173
  • София
В последните страници е пълно с постове, пропити с омраза и ирония към децата. Така яко лъха, че наистина е срамота това да излиза от майки. Преди имаше тема "как понасяте чуждите деца", която доста ми отвори очите. Хората не обичат другите деца, не ги ценят, не ги уважават. (особено жените).

# 16 174
  • при късмета
Аз заради внезапно спиране съм падала много лошо в трамвай. Хем уж се държах. Стоях до първата седалка до вратата и се държах за нейната облегална за дръжката. До мен стои мъж, хванат за съседната облегалка. При рязкото спиране всички политнахме напред, но мъжа до мен някакси се оказа облегнат на моята ръка с която се държах. Направо си падна на ръката ми. Съответно аз изпуснах дръжката заради тежеста му. До като се усетя, че не се държа, нямах време да реагирам да се хвана или подпра с другата ръка на дългата дръжка до врата. Паднах с главата на долу на стъпалата на врата. А там никак не е широко и ръбовете са доста остри.
Не бях и дете. Ако дете падне така, ще се размаже. Заради по-малките му размери няма да се заклещи в малкото пространство и да остане както е паднал, като голям човек, а може доста да го подмята превозното средство в ръбовете на стъпалата

# 16 175
Ако дете падне така, ще се размаже. Заради по-малките му размери няма да се заклещи в малкото пространство и да остане както е паднал, като голям човек, а може доста да го подмята превозното средство в ръбовете на стъпалата
Именно от малките размери на децата идва по-голямата опасност за тях. Лицето на средностатистическото 3-5-годишно е на нивото на металните дръжки на облегалките на седалките. При рязко спиране е много вероятно лицето на детето да се забие в металната дръжка.

# 16 176
За мен тази случка би била като обица на ухото следващия път да си измисля алтернативен маршрут или превоз. Миналата година с приятеля ми бяхме решили да ходим да го видим тоя автобус, като директен до Витоша. Бяхме там половин час по- рано, автобусът беше пълен, а извън него имаше останали хора за още един. Качихме се с маршрутка, слязохме пеша. Просто е тъпканица, бутаница, всеки се бори със зъби и нокти да се напъха в процеп между хората, само и само да се натъпче в рейса. Да не говорим колко е пренаселено в почивен ден на Златните мостове. Аз, като здрав и прав човек, реших, че тая работа не е за мен, камо ли за малко дете. В лудницата просто няма място да мръднеш и всеки се прави на ударен.
Да вземат да пуснат редовна линия на ГТ би било добре, вижда се, че има много желаещи и съвсем не са само баби.

# 16 177
Разбрахме се за кои "Златни" става дума, но пак не разбирам драмата със сядането. Аз съм ползвала този транспорт 30 години, включително и с дете и не е такава драма, а и 50% са деца вътре, няма как всички да седнат.

Понеже в поста беше споменато, че и голяма част от пътуващите са били "бабички" и вероятно и част от тези бабички са били прави, аз се чудя с какво едно 5-годишно дете е в по-лоша физическа кондиция от бабичките, че да се ползва с някакво предимство.

Баби тръгнали на поход, сигурно и в кондиция да слязат по Пенсионерската алея, могат спокойно да вдигнат 70+ кг-те  си тела или да направят малко мястно да 20 кг дете, за да седне до тях.

# 16 178
А оправданието млади жени да търчат в съревнование с петгодишно за място в метрото? Мъже да те побутват, за да седнат наместо теб и детето ти, което няма да вземе място, защото ще седне върху ти?

# 16 179
  • sofia
За мен тази случка би била като обица на ухото следващия път да си измисля алтернативен маршрут или превоз. Миналата година с приятеля ми бяхме решили да ходим да го видим тоя автобус, като директен до Витоша. Бяхме там половин час по- рано, автобусът беше пълен, а извън него имаше останали хора за още един. Качихме се с маршрутка, слязохме пеша. Просто е тъпканица, бутаница, всеки се бори със зъби и нокти да се напъха в процеп между хората, само и само да се натъпче в рейса. Да не говорим колко е пренаселено в почивен ден на Златните мостове. Аз, като здрав и прав човек, реших, че тая работа не е за мен, камо ли за малко дете. В лудницата просто няма място да мръднеш и всеки се прави на ударен.
Да вземат да пуснат редовна линия на ГТ би било добре, вижда се, че има много желаещи и съвсем не са само баби.
Еми, добрутро! Много ясно, се не си набутах детето в сьщият автобус на врьщане. А миналата година вьпросната линия на 63 не пьтуваше до Златните

# 16 180
Добрутру, не добрутру, това е положението. Поне си успяла да се качиш, някак. Вече знаеш.
За редовния ГТ и в частност метрото, може би трябва да подемат кампания "Бъди мъж, дай път на възрастните и жените с деца".

# 16 181
Отстъпват място, и на майка ми са ѝ отстъпвали в метрото, и аз съм отстъпвала. Виждала съм мъже да помагат на майка с детска количка да си качи количката в автобуса, защото шофьорът не иска или не може  да направи нивото на автобуса равно с това на тротоара. Което за мен всъщност е по-големият проблем. Нямаме в България удобна среда за хора с детски и инвалидни колички.

В метрото специално майките с детски колички отказват да сядат, явно не им е удобно да са седнали с количката. Всъщност в България повече като че ли отстъпват място, отколкото в Западна Европа. Там изобщо не им правят впечатление бременните например. Но и самите бременни май не държат да им отстъпват. А в Япония съм чела, че имало назначени специални служители, които да тъпчат хората в метрото, за да се поберат повече хора.

# 16 182
На мен често ми се случва млади мъже и момчета да побързат да седнат, а мъж да помага за количка никога не съм виждала(Което не означава, че не се случва и обратното). Дори си мисля, че това е причината майките с колички или малки деца да стоят прави. То в един момент ти става неудобно да молиш за място, цялата ситуация те кара да се чувстваш като натрапник.

# 16 183
Никъде по света бременните не се чувстват като болни, но пък има и удобства, които не са за пренебрегване: http://krasitta.com/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b4%d1%8a%d0%bb%d0%b6%d … 1%80%d0%b5%d0%b4/

Любимата ми Красита Simple Smile.

# 16 184
Кришка  никъде не е писала, че е 'изисквала'. А тези баби ако бяха 'селски' , а не 'градски' - веднага някоя щеше да се пресегне и метне хлапето на коляно.
Права си!

Това вече не се прави. Не знам защо. Заради градските баби или майките, които правят физиономии, че някой им пипа детето...
Когато бях малка често се возих така на автобусите в София - в скута на нечия баба.

Иначе докато бутах детска количка и ми се налагаше да ползвам градски транспорт винаги, ама винаги се намираше някой младеж да изкавалерства - да вдигне количката, да я свали, да отстъпи място. Реших, че младите са много мили, противно на всеобщото виждане.
Най-груби софиянци /по моите наблюдения!/ са жени и мъже на средна възраст.

Последна редакция: нд, 09 авг 2015, 14:18 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт